Suomalaisten ja unkarilaisten sukulaisuus ei totta

8i56ur6

Unkarissa ei pidetä siitä että heitä väitetään suomalaisten sukukansaksi. Eikä Suomessa pidetä siitä että meitä väitetään unkarilaisten sukukansaksi.

Unkarilaiset eivät halua samaistua eskimoina pitämiinsä suomalaisiin. Eivätkä suomalaiset halua samaistua köyhään entiseen kommunistimaahan.

Muutamasta samankaltaisesta vanhasta sanasta on tehty liian pitkälle vietyjä johtopäätöksiä.

Olisi parasta jos molemmat maat yhdessä ilmoittaisivat ettemme ole sukukansoja.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005878694.html?ref=rss

41

2163

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tu7jrthr

      Ruotsalaiset ja mustalaiset on kielen perusteella paljon läheisempiä sukukansoja. Kummatkaan eivät kuitenkaan millään tavalla sitä mainosta.

      Suomalaisten ja unkarilaisten sukulaisuus on tyhjän päällä.

    • 67i5uy5tr

      Mitään geneettistä yhteyttä suomalaisten ja unkarilaisten välillä ei ole löydetty. Muutama vanha samankaltainen sana vain.

      • Anonyymi

        Juuri näin


      • Anonyymi

        Geneettinen yhteys on Hantien kautta, mutta Volgan mutkan Magna Hungarian (jossa oli muitakin suomensukuisua) 400-l jälkeen heihin on sekoittunut paljon mm turkkilaisia ja slaavikansojen aineksia. Kieli on selvästi uralilainen, samoja sanoja yli 1500, lähin sukukieli ostjakki. Syntaksi ja kielioppi on saanut myös em natkan varrekta aineksia, mikä ei alkuperää muuksi muuta.

        Ei pidä astua Orbanin liukumiinaan, mikä on puhtaasti kansallismielinen ei-demokraattisen politiikan keppihevonen turkkilaisten tukijoiden suuntaan. Hulkua on, että orbanilaiset hlrhlt eivät muista Neuukkulan harjouttamaa kurmootusta vaan ovat sinne myös kallellaan. Eivötkä muista, ettö Osmanut pitivlt unkarilaisia orjinasn vielä uuden ajan alkupuolella.


    • Suattaapi-olla-niinnii

      Kielisukulaisuus ja verisukulaisuus ovat kaksi eri asiaa. Esimerkki: yhteisestä englannin kielestä päätellen kaikki USA:n asukkaat ovat muuttaneet sinne Englannista. Koska maan valtiollinen historia on kohtalaisen lyhyt ja hyvin dokumentoitu, tiedämme, ettei edellä esitetty olettamus ole totta. USA:n asukkaat ovat saapuneet hyvin monilta suunnilta, ja omaksuneet kielen, joka on valtion pääkieleksi määritelty. Ei ole syytä epäillä, etteikö kehityskulku ole ollut vastaava myös muualla maailmassa. Paikallinen kieli saattaa olla pitkäikäisempi kuin asukkaiden geneettinen alkuperä - ihmisiä tulee ja menee, kieli pysyy.

      Unkarin kieli, madjaarien kieli, on todistettu suomalais-ugrilaiseksi, olkoonkin, että koko termi on keinotekoinen. Itse pidän suomen ja unkarin kielen sukulaisuuden löytämistä 1800-luvun kielitieteilijöiden suurimpana saavutuksena, niin erilaisia kielet kuitenkin ovat. Unkari onkin läheisempää sukua Keski-Venäjän suomalais-ugrilaisille kielille kuten mordvalle. DNA-tutkijat sanokoon sanansa: onko suomalaisilla ja unkarilaisilla kovastikin yhteisiä geenejä?

      Unkarin maan nimi (H)ungary tulee hunneista, Pannonian tasangolla 400-luvulla käväisseiden hunnien mukaan. Hunnit olivat ilmeisesti kieleltään turkinsukuinen ratsastajakansa. Madjaarit eli varsinaiset unkarilaiset vaelsivat Keski-Venäjältä 800-luvun lopulla.

      • Unkarilaiset on geeneiltään paljon enemmän sukua keskieurooppalaisille naapurikansoilleen kuin yhdellekään suomalaisugrilaista kieltä puhuvalle väestöryhmälle.

        Ranskalaisetkin on geeneiltään enemmän sukua unkarilaisille kuin suomalaiset on.


    • Turkuba

      Kieliopin rakenne sijanmuotoineen on täysin yhtenevä. Sukulaisia ollaan siinä suhteessa. Eli suomalais-ugrilaista perhettä. Silloin kun sukulaisuus löydettiin 1800-luvulla, Unkari kuului loisteliaaseen keisarikuntaan, ja unkarilaiset olivat, ja ovat, Itä-Euroopan herrakansaa. Tuohon aikaan ja vielä paljon myöhemminkin oli lähinnä häpeällistä olla jonkun pohjolan mongolirodun sukulaisia.

      Unkari oli todella pitkään turkkilaisten miehittämä maa, ja siksi väestökin on nykyisin geneettisesti paljolti turkkilainen.

      • y8ik6yuhr

      • 76i7uj5rt
        y8ik6yuhr kirjoitti:

        " pohjolan mongolirodun sukulaisia."

        Suomalaisten geeniperimä on tutkitusti pääosin eurooppalaista alkuperää. Hyvin pieni itäinen vaikutus on mutta ei sitä täysin puutu muiltakaan eurooppalaisilta.

        https://blogs.helsinki.fi/esalmela/blogi/2016/08/21/geenitutkijat-eivat-yllattyneet/

        Jos vertaillaan geenejä eri mantereilta suomalaiset sijoittuvat tiiviisti muiden eurooppalaisten joukkoon.


      • Turkuba
        y8ik6yuhr kirjoitti:

        " pohjolan mongolirodun sukulaisia."

        Suomalaisten geeniperimä on tutkitusti pääosin eurooppalaista alkuperää. Hyvin pieni itäinen vaikutus on mutta ei sitä täysin puutu muiltakaan eurooppalaisilta.

        https://blogs.helsinki.fi/esalmela/blogi/2016/08/21/geenitutkijat-eivat-yllattyneet/

        Tarkoitin tietenkin tuolla "pohjolan mongolirodulla" ylimalkaan rasistista suhtautumista, enkä mitään tieteellistä näyttöä. Suomeen ja suomalaisiin suhtauduttiin ihan yleismaailmallisestikin 1800-luvulla ylenkatseisesti. Esim. suomenruotsalaisilla tämä asenne vaikuttaa yhäkin.


      • Unkarilaiset on kylläkin geeneiltään hyvin keskieurooppalaisia, ei juurikaan turkkilaisia. Näin myös etelämpänä asuvat slaavit ja romanialaiset jotka eli Turkin vallan alla paljon pitempään.


    • Totuutta-väliin

      Unkarin kieli on suomalais-ugrilainen kuten itämerensuomalaiset kielet, mordovalaiset, hantit tai hantit.
      Unkarilaiset ovat geneettisesti sekakansaa, joka valitsi "lingua francaksi" madjaarien kielen "unkarin" kun nämä valloittivat nykyisen Unkarin alueen v.895. Alueella asui jo väestöä mm. Slaaveja, germaaneja ja hunnien jälkeläisiä. Voimakas itäinen komponetti näkyy unkarilaisissa kahdesta eri syystä, kun he lähtivät siirtymään länteen heidän alkuperäinen kotimaansa sijaitsi lähellä mansien ja votjakkien aluetta Uralin pohjois-osassa. Nämä kyseiset kansat ovat geneettisesti alkuperäisten madjaarien läheisiä sukulaisia.
      Tämän tiedostaminen auttaa ymmärtämään unkarilaisten antipatian "eskimoihin".
      Toinen lisäys tuli hunnien perillisten sulautuessa unkarilaisiin.

      Unkarilaisissa on huomattavasti vähemmän vaaleahiuksisia ja sinisilmäisiä kuin suomalaisissa.
      https://www.reddit.com/r/MapPorn/comments/2dnucm/percentage_of_people_with_light_eyes_in_europe/

      Unkarilaisten ja suomalaisten geneettinen sukulaisuus on samaa luokaa kuin ruotsalaisten ja romanien ( joita myös on runsaasti Unkarissa).

    • 67i657yur
      • Anonyymi

        Saamelaisessa ensyklopediassa kerrotaan

        "Saamelaiset ovat tuman DNA:n valossa geneettisesti vähemmän kaukana suomalaisista kuin muista eurooppalaisista. Tämä osoittaa saamelaisten ja suomalaisten polveutuvan suhteellisen lyhyt aika sitten eläneistä yhteisistä kantavanhemmista"
        Sitten kannattaa käydä katsomassa YouTube stä Ylen dokkari (KULTTUURIN SYNTY/ SUOMEN HISTORIA), siinä kerrotaan suomalaisista Euroopan alkuperäisväestönä.


    • röijy

      Joko olet löytänyt kieliä tutkiessa ihmisen ja apinan yhteisen hännän.

    • brorpå

      Noin aatteen tasolla me suomalaiset itäeurooppalaisena kansana nykyään osin syystäkin vierastamme keskieurooppalaista Unkaria ja sen kytyä yksinvaltaisuuteen. Heillä on de-
      mokratian opinnot vielä pahasti kesken kun ne koko Unionissa ovat jo tapa!

      • faktaa-väliin

        Unkarin demokratiassa ei ole mitään vikaa ( demokratia=kansanvalta). Vaalitarkkailijat eivät ole löytäneet moittimista Unkarin vaaleista, toisin kuin esim. Ruotsin parlamenttivaaleista.
        Vai onko "demokratian vastaisuus" uuskieltä joka tarkoittaa että vastustetaan EU:n komission ( täysin epädemokrattisesti valittu) valtaa, mm. Valepakolaisten ottamista maahan?


    • tuj6trr

      Eurooppalaisten geenietäisyyksiä esittävistä kuvista jätetään usein pois Baltian maat jolloin suomalaiset saadaan näyttämään geneettisesti erilliseltä saarekkeelta Euroopasta.

      Allaolevassa artikkelissa oleva geenikartta todistaa että Baltian maat muodostavat suomalaisille geneettisen sillan läntiseen Eurooppaan.

      https://blogs.helsinki.fi/esalmela/blogi/2016/08/23/myytti1/

      • vaalea-suomi

        Muutenkin tuo kartta antaa harhaisen kuvan. Kuusamon väestölle on annettu ylisuuri huomio ja se edustaa yksin "itä-suomalaisia". Kuusamon väestöön on sekoittunut paljon saamelaista perimää.


      • vaalea-suomi kirjoitti:

        Muutenkin tuo kartta antaa harhaisen kuvan. Kuusamon väestölle on annettu ylisuuri huomio ja se edustaa yksin "itä-suomalaisia". Kuusamon väestöön on sekoittunut paljon saamelaista perimää.

        Muutama vuosi sitten kerrottiin että kuusamolaiset on hyvin pienen perustajapopulaation jälkeläisiä, eli rumemmin ilmaistuna sisäsiittoisia.


    • 76ui6tr

      Venäläisiin suomalaisten geneettinen etäisyys on selvästi suurempi kuin etäisyys ruotsalaisiin ja virolaisiin.

    • tehkääkataloniat

      Olemme verisukulaisia. Veri on vér unkariksi.

      Koko aloitus on provokaatio, jonka tarkoitus on hajoittaa suomalais-ugrilaisen kansan yhtenäisyyttä.

      Komin ja Marin tasavallan tulisi jo pyrkiä itsenäisyyteen.

      • alueliitos

        "Komin ja Marin tasavallan tulisi jo pyrkiä itsenäisyyteen."

        Liitetäänkö ne itsenäistymisen jälkeen Suomeen vai Unkariin?


      • errteter

        "Olemme verisukulaisia. Veri on vér unkariksi."

        Jospa me olemmekin ranskalaisia. Meri on ranskaksi Mer.


      • juuremme.hindustanissa
        errteter kirjoitti:

        "Olemme verisukulaisia. Veri on vér unkariksi."

        Jospa me olemmekin ranskalaisia. Meri on ranskaksi Mer.

        Olemme sataprosenttisesti intialaisia. Sanskritiksi sata (100) on sata.


      • köszönöm
        errteter kirjoitti:

        "Olemme verisukulaisia. Veri on vér unkariksi."

        Jospa me olemmekin ranskalaisia. Meri on ranskaksi Mer.

        Hallom hei!

        -unkarilaiset ovat veriveljiämme (vér)

        -ranskalaiset sen sijaan vain seilauskavereitamme (la mer)


    • Täälläkin ilmeisesti sotketaan kieli ja geeniperimä. Kielihän ei periydy geeneissä vaan opitaan ympäristöstä, kuten jokainen hetken mietittyään tajuaa. Suomi ja unkari ovat kiistatta sukukieliä: http://www.elisanet.fi/alkupera/Hungarian.pdf

      Sen sijaan unkarilaisilta ei ole löydetty genominlaajuisella tasolla "uralilaista" tekijää (Tambets et al. 2018). Kuitenkin muinaisunkarilaisissa ylimyshaudoissa itäistä N-isälinjaa edusti 2/4, kun taas nykyunkarilaisissa N-miehiä on enää 1/200.

      Mitään ristiriitaa ei tässä tietenkään ole: liikkuvat paimentolaiset kielentuojat alistivat Pannonian alueen maajussit kylä kerrallaan, ja vuosisatojen saatossa yläluokan kieli pääsi voitolle kansan parissa. Genominlaajuisesti nykyunkarilaiset ovat hyvin lähellä maantieteellisiä naapureitaan.

    • OlemmeKriittisiä

      Unkarissa ajatellaan niin, että vaikka sosialismin aikaan kouluissa niin opetettiin, niin ei ole siltikään aivan varmaa, että suomi ja unkari olisivat sukukieliä.

      Ensiksikin kielioppi sijamuotoineen muistuttaa kyllä toisiaan, mutta ei ole täysin yhtenevä suomessa ja unkarissa, kuten nimimerkki Turkuba tuossa aiemmin kirjoitti. Molemmat kielet ovat tyypiltään agglutinoivia, eli niillä on taipumus rakentaa pitkiä sanoja liittämällä sanavartaloon liitteitä ja päätteitä. Monet kielet tekevät näin, mm. turkki. Unkarin kielen päätteiden järjestys on sama kuin turkissa ja erilainen kuin suomessa. Suomessa sanavartaloon tulee ensin sijapääte ja sen jälkeen omistusliite, unkarissa ja turkissa toisin päin. Sijamuotojen, päätteiden ja liitteiden sukulaisuus ei myöskään ole kiistatonta, sillä monissa muissakin kielissä minä-muotoon liittyy m/n ja sinä-muotoon t/s ja yksikön kolmas on päätteetön. Jotain yhteistä niissä varmasti on, mutta unkarilaisten kriittisten ajattelijoiden mielestä ei ole osoitettu varmaksi, että kyse olisi varmasti siitä, että kielioppi sijamuotoineen olisi periytynyt yhteisestä kantakielestä. Oikeastaan Suomessakaan ei enää moni usko kantakieliteoriaan. Toisiaan muistuttava kielioppi sijamuotoineen on voinut tulla jostain muustakin lähteestä, ehkä niillä on yksi ja sama yhteinen alkuperä tai sitten eri alkuperät, joilla on jokin yhteinen linkki.

      Toiseksi sanaston yhteneväisyydet ovat hutera peruste kielisukulaisuudelle. Sanasto lainautuu herkästi kielestä toiseen. Kukaan ei uskokaan,e ttä se todistaisi kielisukulaisuudesta, että molemmissa kielissä radio on radio ja banaani on banaani. kaikki ymmärtävät, että nuo sanat ovat lainautuneet molempiin kieliin, sekä suomeen että unkariin, jostain muusta lähteestä. No, suomessa ajatellaan kuitenkin, että kun osa yhteisistä sanoista on peräisin kivikaudelta ja mukana on sellaisia tärkeitä perusverbejä kuin mennä ja hengittää, sekä ihmisen ruumiinosia tarkoittavia sanoja, kuten mm. käsi, maksa ja pää, niin se todistaa kielisukulaisuudesta. Unkarissa ei ajatella näin. Unkarissa ajatellaan, että sanat ovat voineet lainautua kivikaudellakin jostain yhteisestä lähteestä. Lisäksi osa yhteiseksi esitetystä sanastosta on monien suomalaistenkin mielestä kyseenalaista. Voi pohtia, onko tosiaan niin, että suomen poika on nimenomaan sukua unkarin fiú-sanalle eikä sillä ole mitään tekmistä ruotsin pojke-sanan tai englannin boy-sanan kanssa. On p/f-äänteenmuutos, kyllä vaan, se kertoo, että sana on ollut kielessä niin kauan, että se on vakiintunut käyttöön ennen ääänteenmuutosta, mutta mitä se loppujen lopuksi todistaa alkuperästä?

      Unkarilaiset ovat alkuperäteorian suhteen kriittisempiä kuin suomalaiset. Suomalaiset ovat sitä mieltä, että unkarilaiset ovat yksinkertaisesti väärässä, koska epäilevät suomalaisten teorioita, ja lisäksi tyhmiä että sotkevat kielisukulaisuuden ja geeniperimän. Niin varmaan ovat tyhmiä, koska ajttelevat kriittisesti. Kyse on kuitenkin kansasta, joka on saanut 13 Nobelin palkintoa ja keksinyt mm. C-vitamiinin, tulitukut, kiikarit ja helikopterin. Ja vaikka kunnia puhelimen keksimisestä lopulta meni Bellille, niin tiedättekö miksi puhelimeen useimmissa maissa edelleen vastataan sanomalla haloo? - Se tulee unkarin sanasta hallom, eli kuulen. https://www.youtube.com/watch?v=Nhsq1FFW_K0

      Olemme siis kriittisiä ja ylpeitä siitä.

      • kielenkannat

        Geenit ja kielet eivät aina kulje yhtä matkaa, mutta kyllä vain siltikin useampi meistäkin on oppinut kielensä geneettisiltä vanhemmiltaan ja niin on ollut kautta historian. Siihen, että kieli vaihtuu, on oltava hyviä syitä, kuten diffuusinen muuttoliike. Tai sitten kansanmurha, ainakin miespuolisten osalta. Se selittänee sen, miksi Latina levisi suurin piirtein kaikille Rooman valtaamille alueille. Tai sitten niiden alkuperäinen kieli oli suht lähellä Latinaa jo ennen valtausta. Ei gaeli kuitenkaan kovin paljon latinalle kuulosta.


      • Lookat

        Kieli on aina myös "valtaa". Sanoja lainaillaan sieltä, mitä pidetään kehityksen kelkkana. Nykyaikainen "englannin" apinointi kertoo tästä ilmiöstä ihan konkreettisesti.


      • L_senTodistaa

        Hallom ja kuulen ovat selvästi sukulaissanoja. Alussa on k/h-äänteenmuutos. Lopussa on unkarin yksikön 1. persoonan m ja suomen 1. ensimmäisen persoonan n. Keskellä on l, joka tekee sanoista sukulaisia ja todistaa, että unkari on suomen sukukieli. Jee, me ollaan puhelintenkeksijöiden sukulaisia! Uskokaa! Halleluja!


    • Suomessatällaisiaeroja

      Suomalaisissa on kahdenlaista ajattelua,on länsipainotteista ja slaavilaista eli itäpainotteista. Poliittisen ajattelun rajakin menee sekin juuri noin,Natoa kannatetaan enemmän länsiSuomessa kuin itäSuomessa ja samoin on oikeiston ja vasemmiston kannatuksenkin kanssa,lännestä löytyy enemmän yksinyrittäjiä ja voiton tekijöitä ja keskenään kilpailijoita mutta idässä haluttaisiin enemmän osuuskuntia ja yhteisötyöskentelyä, voiton tekemisellä ei niin väliä kuten ei ollut NL:ssakaan.

      Tuollainen ero on,ja lisäksi on tietysti kieli eli murre-erot.

      Ja jos sota tulee joskus Venäjää vastaan,länsisuomalaiset on siihenkin hanakammin lähdössä kuin itäsuomalaiset.

      Uskon että geeneistäkin löytyy samat erot.

      • vmolotov

        Häh, Turku, Pori ja Tampere olivat ennen kovimpia kommaripaikkakuntia!


      • Anonyymi
        vmolotov kirjoitti:

        Häh, Turku, Pori ja Tampere olivat ennen kovimpia kommaripaikkakuntia!

        Kolarin ja Sallan seudut Lapissa ja Nokia olivat tosi punaisia.


    • Egri bikaver Erkin pikakivääri.

    • Anonyymi

      Eikä haluta samaistua Venäjän etua ajavaan entiseen itäblokin maahan, jossa ihmisoikeudet on tukahdutettu. Huomattava osa mediasta lakkautettu, erilaisten vähemmistöjen oikeuksia poljettu jne. Maahan, jossa korruptio kukoistaa. Maahan, jossa historiaa vääristellään. Muistuttaa kovasti Putinin Venäjää. Joutaisi erottaa EU:sta ja Natosta, eikä muilla mailla varmaan tulisi kovinkaan ikävä tuota häirikköä.

    • Anonyymi

      ” Olisi parasta jos molemmat maat yhdessä ilmoittaisivat ettemme ole sukukansoja.”

      PARASTA KENELLE JA MILLÄ PERUSTEELLA?

    • Anonyymi

      Orbanin kaltaista kuspiätä harvoin näkkee.

    • Anonyymi

      ---- Eivätkä suomalaiset halua samaistua köyhään entiseen kommunistimaahan.----

      Onko Unkari nyt ikuisesti kirottu koska se on joskus pakotettu sosialismiin.

      • Anonyymi

        Oooon kai, öööh.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 109
      2128
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      57
      1996
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1925
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1677
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      20
      1608
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      12
      1398
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1340
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1336
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      15
      1321
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1262
    Aihe