Uskomattomia sammakoita

Smithiltä tuli uskomattomia historiaan liittyviä sammakoita, mutta osaavat ne nykyisetkin ihmiset. Tuli juuri TV-ohjelma, jossa brittinäyttelijä Joanna Lumley matkusti Kiinassa. Kiinassa lähellä Kiinan muuria asuva vanha Brittimies, jota Joanna kehui Kiinan muurin asintuntijaksi kertoi, että Tsingis-kaanin aikaan muuria ei vielä ollut, vaan sitä alettiin rakentaa 1300-luvulla Ming-dynastian aikaan kiinalaisten ajettua mongolit pois. Melkoinen sammakko!

Osataan sitä Suomessakin. Joitakin vuosia sitten käydessäni Olavinlinnassa opas kertoi suurelle yleisölle, että kun Suomi vielä kuului Ruotsiin, Kyrönsalmessa (jossa linna sijatsee) kulki Ruotsin ja Venäjän välinen raja. Sitten opas jatkoi, että sen jälkeen siinä oli Suomen suuriruhtinaskunnan ja muun Venäjän välinen raja aina Suomen itsenäistymiseen asti. Melkoinen sammakko, mutta eihä siinä oikein viitsinyt ryhtyä opasta nolaamaan. Rajatieto ei ollut tämän vahvimpia alueita...

Ei siis ihme, että Smithin aikaan (ja nimenomaan Smithillekin) tuli karkeita mokia, kun niitä näkyy tulevan ihan nykyaikanakin.

23

223

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ajanvietettä

      Yksi syy uskoakseni ovat ne epämääräiset väitteet ja suoranaiset valeuutiset, joita esimerkiksi keskustelupalstoilta löytyy.
      Jotkut kirjoittelevat trollaamistarkoituksessa asioita, joita lukijat siten ymmärtämättömyydessään ottavat todesta.
      Sanoisin, että näilläkin S24:n palstoilla niin on, sekä uskontoa että politiikkaa käsittelevissä mielipidekirjoituksissa esimerkiksi.
      Monet sitten kirjoittavat totena virheellisiä tietojaan eteenpäin.

      Usein olen huomannut, että väitteet oli voinut tarkistaa ihan surffaamalla, ennen kuin esittää ne palstalla, mutta korjaaminen on monesti ihan turhaa. Ihan tosissaan ei pidä ottaa keskustelupalstojen totuuksia.

      • Onkohan Olli trolli, jonka tarkoitus on peastaa ihmisiä mormonismilta? Toisaalta psykologithan ovat viisaita ihmisiä ja tietävät miten mielen harhoja tulee hoitaa. Jos joku sanoo uskovansa vihreään hirviöön (tai Joseph Smithin juttuihin), häntä ei tule tyrmätä, vaan tulee mennä empaattisesti mukaan potilaan uskomuksiin. Silloin voi syntyä syvä vuorovaikutus, jonka varassa potilas voi luottaa ja jonka varassa alkaa pikkuhiljaa olla mahdollisuus siihen, että tähän asti ainoaksi koettu ”totuus” voi alkaa pikkuhiljaa muuttua. Ehkä Olli siis taitavana psykologina menee mukaan mormonismiin uskovien harhoihin ja yrittää pelastaa heidät mormonimsin pauloilta pitkällisen prosessin avulla.


    • Jos minä olisin ollut Olavinlinnan opas, olisin maininnut, että linna on rakennettu strategisesti järkevään paikkaan, koska siinä on tärkeän vesireitin lisäksi myös rautatie lähellä.

      • Kerran ollessani lasteni kanssa Olavinlinnassa siellä oli myös venäläisiä turisteja. Sanoin lapsilleni, että he taitavat olla venäläisiä vakoojia ja venäläiset varmaankin aikovat valloittaa linnan. Jostain syystä lapseni vain nauroivat eivätkä ottaneet minua vakavasti. Yritä siinä sitten olla luotettava auktoriteetti lapsillesi, kun nämä eivät ota oman isänsä puheita vakavasti!


    • samar1n

      Joseph Fielding Smith (mormoniapostoli ja profeetta) opetti vuonna 1961 että ihminen ei pääse avaruuteen ja että kuu on ylempi maata eikä ole tarkoitettu että ihminen koskaan pääsisi kuuhun.

      Valitettavasti saatanalliset ateistikommunistit Neuvostoliitossa eivät kuunnelleet eläviä apostoleja ja profeettoja vaan lähettivät vielä samana vuonna Jurin ja kumppanit avaruuteen. Yhdysvaltalaisetkaan eivät seuranneet Joseph Smithin veljen Hyrumin pojanpojan julistuksia vaan lähettivät joitain vuosia myöhemmin astronautteja kuuhun asti.

      • samar1n

        ...samana vuonna Jurin ja myöhemmin kumppanit...
        ei ollut tarkoitus johtaa harhaan mormonijohtajien tyyliin


      • No, joku Jeff Lidsay sanoisi, että (tuokin) Smith oli oikeassa ja Jumala kosti. Gagarin kuoli lento-onnettomuudessa ja kuuhun amerikkalaisen ennen vuosikymmenen loppua luvannut John F. Kennedy ammuttiin...


      • Höpölöpsis kirjoitti:

        No, joku Jeff Lidsay sanoisi, että (tuokin) Smith oli oikeassa ja Jumala kosti. Gagarin kuoli lento-onnettomuudessa ja kuuhun amerikkalaisen ennen vuosikymmenen loppua luvannut John F. Kennedy ammuttiin...

        Siis J. F. Smithin ennustus kuuhun kuuhun pääsystähän meni joka tapauksessa pieleen, mutta edellä kerrotulla tavallahan niitä pieleen menneitä ennustuksia selitellään.


      • samar1n
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Siis J. F. Smithin ennustus kuuhun kuuhun pääsystähän meni joka tapauksessa pieleen, mutta edellä kerrotulla tavallahan niitä pieleen menneitä ennustuksia selitellään.

        Armoitetut apologistit saavat väännettyä kaikki Smithi(e)n höpötykset parhain päin.
        Lisäksi ei pidä unohtaa ylevää mormonitraditiota jonka mukaan vika on aina jäsenissä, ei koskaan johtajissa. Usein käy niin hassusti että profetiat menevät pieleen koska jäsenillä ei ole tarpeeksi uskoa.


      • samar1n
        Höpölöpsis kirjoitti:

        No, joku Jeff Lidsay sanoisi, että (tuokin) Smith oli oikeassa ja Jumala kosti. Gagarin kuoli lento-onnettomuudessa ja kuuhun amerikkalaisen ennen vuosikymmenen loppua luvannut John F. Kennedy ammuttiin...

        No nyt selvisi syy Kennedyn murhalle. Tunnen sellaista kutinaa jokapuolella että tuon on oltava totta. Kiitos kun ilmoitit meille!!!! Koston jumala on totisesti armollinen.


      • Kummallista, että itse Jumalan profeetta ei tiennyt, että ei se ihmisen lähettäminen avaruuteen sentään mitään rakettitiedettä ole... Tai siis on, mutta kummaa, ettei Jumalan profeetta tiennyt, että ihminen siihen pystyy.

        Kaivattaisiin jo Ollia tähänkin ketjuun puolustamaan Jumalan profeettoja.


    • Nyt en ehdi kirjoittelemaan kenenkään sammakoista, koska täytyy lähteä haravoimaan metsiä.

    • samar1n

      Onneksi mormonikirkon toinen presidentti Brigham Young ei päästellyt sammakoita suustaan. Hänhän itse totesi että hänen puheensa ovat pyhien kirjoitusten veroisia.

    • Vielä noista avaaruuslennoista tuli mieleen kaksoiskielen käyttö Neuvostoliiton avaruusohjelmassa. Uutisia kerrottiin viranomaisten kesken kaksoiskielellä, josta ulkopuolinen ei voinut päätellä todellista sisältöä.

      "Kosmonautti voi erinomaisesti" tarkoitti että lasku oli onnistunut; "Kosmonautti voi hyvin" tarkoitti hänen kuolleen.

      Kun Sojuz 1 tuli vuonna 1967 ryminällä alas laskuvarjomokan vuoksi, kosmonautti Komarovin kuolemasta ilmoitettiin sanomalla että "Kosmonautti voi huonosti" mikä aiheutti hämminkiä lennonohjauksessa, koska sen merkitystä ei ymmärretty.

      Mormonienkin täytyy olla tarkkana kaksoiskielensä kanssa, että ymmärtävät edes toisiaan.

    • Ev.lut

      Nuo mainitsemasi oppaat ehkä luulivat puhuvansa totta, mutta Smith tiesi valehtelevansa.

      • Aivan. Hieno havainto. Suurelta osin siis varmasti noin, mutta toisaalta tuohon aikaan moni muukin (mm. sukunimikaima Ethan Smith) esitti, että intiaanit ovat juutalaista alkuperää. Oli siis yksinkertaisesti vääriä historillisia käsityksiä, joiden päälle rakennettiin sepitettyjä tarinoita. Eikä Joseph Smith voinut arvata, että joskus tulevaisuudessa olisi käytössä DNA-tekniikka, jolla hänen virheensä ja valheensa voitaisiin osoittaa. Se oli Smithin moka. Hän ei osannut ennustaa tulevaisuutta, vaikka oli muka Jumalan profeetta.


    • Onhan tässä hienoa ymmärrystä, että profeetatkin voivat erehtyä avaruuden ym asioissa. Heidän tehtävänsä on sama kuin Jumalalla, opastaa ihmisiä ikuiseen elämään. Vain Jumala tietää kaiken, ei kirkko, ei apostolit.

      Kirkon arvostelussa, Josephin erehdyksissä ja panetteluissa häntä kohtaan kannattaa tosiaan netistä katsoa kirkon kannanotot ja kirkon apologien. Täällä palstalla ja netissä on valtavasti väärää tietoa ja panettelua. Ne voi kaikki tarkistaa. Höplöpsin kanssa ei kukaan jaksa väitellä. Siitä ei loppua tule, hän vetoaa aina uusilla väitteillä eikä hänestä pääse irti ja viimeiset väitteet jäävät aina korjaamatta. Hän ei myönnä mitään, vaikka koko ajan selvästi vääristelee. Kukaan ei siinä tilanteessa jaksa korjata samoja vääristelyjä uudestaan ja uudestaan.

      • kaikki "profeettanne" ovat erehtyneet tai huijanneet. Itse Joseph Smith valehteli saaneensa Jumalalta pikkutyttömoninaintikäskyn jäätyään housut kintuissa kiinni piikansa hässimisestä. Olet oikeassa, että kirkkosi apologiassa on paljon valehtelua, mutta onneksi nykyaikana on helppo tarkistaa, että mikä on totta a mikä ei esim. piispa Snown taauksessa, moninaintikäskyssä ja mustien pappeuskiellon kumonneessa "ilmoituksessa".

        Et ole Olli pystynyt osoittamaan yhtäkään väittämääni valheeksi.


      • Höpölöpsis kirjoitti:

        kaikki "profeettanne" ovat erehtyneet tai huijanneet. Itse Joseph Smith valehteli saaneensa Jumalalta pikkutyttömoninaintikäskyn jäätyään housut kintuissa kiinni piikansa hässimisestä. Olet oikeassa, että kirkkosi apologiassa on paljon valehtelua, mutta onneksi nykyaikana on helppo tarkistaa, että mikä on totta a mikä ei esim. piispa Snown taauksessa, moninaintikäskyssä ja mustien pappeuskiellon kumonneessa "ilmoituksessa".

        Et ole Olli pystynyt osoittamaan yhtäkään väittämääni valheeksi.

        Onhan Kolob- tähteä ja sitä kiertävää kirkastettua planeettaa (Aabrahamin kirja Kallisarvoisessa helmessä) yritetty ajatella milloin Jupiteriin, milloin Linnunradan keskustan lähelle, milloin johonkin suureen galaksiin jne.

        Eivät tämmöiset spekulaatiot kirkossa ja sen ulkopuolella kirkkoa vääräksi tee. Kirkon kaanonissa sanotaan vain, että se on taivaankappale, jossa Jumalan valtaistuin sijaitsee sen järjestyksen taivaankappaleille mihin maapallo kuuluu. Tätä nimitetään myös asumiseksi, mutta sitä se tarkoittaa siis.

        Tästäkin kriitikot jaksavat veistellä. Kuitenkin tämä valtaistuin- asia oli huomattavan merkittävästi sanottu 1830 - luvulla, jolloin Linnunrataa ja galakseja ei tunnettu niinkuin nykyään. Tekstiä kaanonissa ei ole tarvinnut muuttaa. Se pätee nykyiseenkin tähtitieteeseen. Jumalan valtaistuin meitä varten on Kolob- tähdellä. Ihan luonnollista ja järkevää.


      • Olli.S kirjoitti:

        Onhan Kolob- tähteä ja sitä kiertävää kirkastettua planeettaa (Aabrahamin kirja Kallisarvoisessa helmessä) yritetty ajatella milloin Jupiteriin, milloin Linnunradan keskustan lähelle, milloin johonkin suureen galaksiin jne.

        Eivät tämmöiset spekulaatiot kirkossa ja sen ulkopuolella kirkkoa vääräksi tee. Kirkon kaanonissa sanotaan vain, että se on taivaankappale, jossa Jumalan valtaistuin sijaitsee sen järjestyksen taivaankappaleille mihin maapallo kuuluu. Tätä nimitetään myös asumiseksi, mutta sitä se tarkoittaa siis.

        Tästäkin kriitikot jaksavat veistellä. Kuitenkin tämä valtaistuin- asia oli huomattavan merkittävästi sanottu 1830 - luvulla, jolloin Linnunrataa ja galakseja ei tunnettu niinkuin nykyään. Tekstiä kaanonissa ei ole tarvinnut muuttaa. Se pätee nykyiseenkin tähtitieteeseen. Jumalan valtaistuin meitä varten on Kolob- tähdellä. Ihan luonnollista ja järkevää.

        Hienoa että myönnät, että Smith on aikansa lapsi ja hänellä on ollut varsin puutteelliset tiedot myös astronomiasta, joten hän on mokaillut siinäkin. Aiempi palstan kirjoittelija kertoi Smithin sanoneen Kolobin olevan Pohjantähden suunnassa ja toisaalta mormonijohtajat ovat opettaneet sen olevan linnuradan keskustan tuntumassa. Jokainen esikoulun suorittanut tajuaa, että nuo kaksi sijaintia ovat täysin eri suunnissa!

        Yhtä kaikki: Jumalanne on luulihaklöntti, joka naiskentelee haaremiaan parta väpättäen Kolobia kiertävällä planeetalla. Melkoinen irvikuva krsitinuskosta.


      • Höpölöpsis kirjoitti:

        Hienoa että myönnät, että Smith on aikansa lapsi ja hänellä on ollut varsin puutteelliset tiedot myös astronomiasta, joten hän on mokaillut siinäkin. Aiempi palstan kirjoittelija kertoi Smithin sanoneen Kolobin olevan Pohjantähden suunnassa ja toisaalta mormonijohtajat ovat opettaneet sen olevan linnuradan keskustan tuntumassa. Jokainen esikoulun suorittanut tajuaa, että nuo kaksi sijaintia ovat täysin eri suunnissa!

        Yhtä kaikki: Jumalanne on luulihaklöntti, joka naiskentelee haaremiaan parta väpättäen Kolobia kiertävällä planeetalla. Melkoinen irvikuva krsitinuskosta.

        Juurihan selitin tuon Kolob- asian. Ihan kuin puhuisi seinälle. Tuollaisia sanotaan psykiatriassa fiksoittuneiksi ideoiksi.

        Sinä se vaan jatkat väärän todistuksen antamista lihaklönteistä ym. Väärän todistuksen antaminen on synti tai saatanan palvelemista. Jos haluat tehdä kritiikkiä Jumalan tavalla, oikeamielisten ihmisten tavalla, sinun täytyy löytää oikeita vikoja eikä tuollaisia olkiukkoja. Väität meillä olevan jonkin opin, jota meillä ei ole, ja sitten todistat sen vääräksi, niinkuin sellainen oppi tietysti onkin. Tylsää jatkaa tuota, kun olet jo jäänyt kiinni ja asiasta on huomauttettu. Myönnät asian, mutta seuraavassa viestissä jatkat sitä taas kuitenkin.


      • Olli.S kirjoitti:

        Juurihan selitin tuon Kolob- asian. Ihan kuin puhuisi seinälle. Tuollaisia sanotaan psykiatriassa fiksoittuneiksi ideoiksi.

        Sinä se vaan jatkat väärän todistuksen antamista lihaklönteistä ym. Väärän todistuksen antaminen on synti tai saatanan palvelemista. Jos haluat tehdä kritiikkiä Jumalan tavalla, oikeamielisten ihmisten tavalla, sinun täytyy löytää oikeita vikoja eikä tuollaisia olkiukkoja. Väität meillä olevan jonkin opin, jota meillä ei ole, ja sitten todistat sen vääräksi, niinkuin sellainen oppi tietysti onkin. Tylsää jatkaa tuota, kun olet jo jäänyt kiinni ja asiasta on huomauttettu. Myönnät asian, mutta seuraavassa viestissä jatkat sitä taas kuitenkin.

        Selitit mitä? Sinähän myönsit hölmöilyt ja sekoilut sijainnissa. Minä täsmensin, että mormonijohtajat ovat antaneet Kolobille sijainnin, joka on vastoin Smithin opetuksia. Eivät siis luota ensimmäiseen perofeettaansa sen vertaa. Onko sinulla siis fiksoittuneet ideat? Noinhan se tietysti on, vaikka fiksaatiosi ovat vaihdelleet elämäsi aikana. Opettelisit vihdoin seisomaan OMILLA jaloillasi etkä fiksaisi itseäsi muiden kehittämiin ideoihin (ja ideologioihin).

        Minä puolestani olen aina valmis oppimaan uutta. Esim. tuon partojen väpättämisen olen kuullut sinulta.

        En anna väärää todistusta. Itse Smith opetti, että Jumalallanne on luuta ja lihaa oleva ruumis ilman verta. Jos häpeät profeettasi opetuksia, sille minä en voi mitään.


    • Ygrad

      Joseph Smith oli ammatiltaan taikavarpuaarteenetsijä ja huijari. Mutta hänen keksimänsä Mormonin kirja on kuitenkin täyttä totta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      302
      3387
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      238
      1850
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      91
      1345
    4. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1313
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      79
      1203
    6. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1178
    7. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      53
      1133
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      1014
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      46
      946
    10. Etkö ymmärrä että olen turhautunut

      kun ei etene. Auttaisit rakas vai onko kaikki vain kuvitelmiani omassa päässäni?
      Ikävä
      65
      884
    Aihe