Jehovan todistajat etsivät keinoja verensiirtokiellon kiertämiseen

totuusvoittaaainakin

”Verikiellosta on hankala enää luopua, koska samalla liike myöntäisi, että moni kuoli turhaan”
Jehovan todistajat kielsi aiemmin myös rokotteet, mutta nyt ne on sallittu. Viime vuosina yhteisö on etsinyt keinoja verensiirtoihin luopumatta kiellosta virallisesti. Lestadiolaisalueilla tyttöjen hpv-rokotteesta tuli perheen julkinen kannanotto.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005923456.html

Käytännössä jokainen Jehovan todistaja kantaa mukanaan hoitotahdon Ei verta -merkkiä lompakossaan tai ilmoittaa sen potilastietoihinsa sairaalaan.
Marjo Valtavaara HS
Julkaistu: 7.12. 2:00 , Päivitetty: 7.12. 6:10

VERENSIIRTO kielletty. Hpv-rokote tarpeeton. Uskonnollisten yhteisöjen kiellot ja ohjeistukset säätelevät jäsenten ja heidän lastensa mahdollisuuksia käyttää terveydenhuollon palveluita.

Pohjanmaalla rokotevastaisuus pääsi leviämään tiiviissä lestadiolaisryhmissä, mutta terveyteen kohdistuvia kieltoja on muuallakin.

Tunnetuin lienee Jehovan todistajien määrittelemä verituotteiden käyttökielto. Uskontojen uhrien tuki ry:n (UUT) mukaan se on myös eniten kuolonuhreja maailmanlaajuisesti vaatinut kielto.

JEHOVAN todistajat on Suomen suurin kansankirkkojen ulkopuolinen rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta. Siihen kuuluu 18 000 jäsentä.

”Nykyään verensiirtokielto on käynyt Jehovan todistajille hankalaksi”, sanoo UUT:n toiminnanjohtaja Joni Valkila.

Joni Valkila
Joni Valkila (KUVA: LIISA TAKALA)
Kielto otettiin liikkeessä käyttöön vuonna 1945, jolloin hoidot alkoivat yleistyä.

”Jos he nyt sanoisivat, että oikeastaan Jumala salliikin verensiirrot eivätkä ne olekaan syntiä, he tavallaan tunnustaisivat jäsenilleen, että tuhannet ihmiset ovat kuolleet ja vammautuneet turhaan.”

Jehovan todistajat kieltäytyivät Valkilan mukaan aikoinaan myös rokotteista ja elinsiirroista, mutta näistä kielloista ymmärrettiin luopua riittävän varhaisessa vaiheessa. Nykyään elinsiirrot ovat sallittuja, kunhan ne tehdään ilman verensiirtoa.

”Rokotteet olivat 1920-luvulta lähtien useiden vuosikymmenten ajan kiellettyjä. Jehovan todistajilla oli epäilevä suhtautuminen lääketieteeseen osana pahaa maailmaa, ja toki lääketiede olikin tuolloin kehittymätöntä.”

VERIKIELTO kuitenkin jäi, ja 2000-luvulla lääketieteen ja hoitojen kehittyessä Jehovan todistajat ovat kehittäneet siihen uusia sääntöjä.

Veren osia on ruvettu jakamaan paikoin keinotekoisestikin ryhmiin, joista osa on ehdottomasti kiellettyjä ja osa jäsenen itsensä päätettävissä.

”Tilanne on Jehovan todistajien jäsenelle vaativa: hänen pitäisi tutustua erilaisiin valmisteisiin ja lääketieteellisiin toimenpiteisiin sekä ottaa selvää siitä, ovatko nämä ehdottomasti ja yhteisöllisten rangaistusten uhalla kiellettyjä, ja jos eivät, salliiko hänen omatuntonsa näiden tuotteiden tai toimenpiteiden käytön”, Valkila kuvaa.

Jos Jehovan todistaja suostuu hoitoihin vastoin yhteisön tahtoa, rangaistus on ankara. Hänen katsotaan eronneen, mistä seuraa karttaminen ja mahdollisesti kaikkien sosiaalisten suhteiden menetys.

JEHOVAN todistajien tiedottajan Veikko Leinosen mukaan liikkeen näkemykseen on tehty täsmennyksiä viidentoista viime vuoden aikana lääketieteen kehittyessä.

”Kun veri fraktioidaan ja siitä tehdään erilaisia lääkkeitä, niitä käytetään, mutta ei kokoverta.”

Jehovan todistajat korostavat, että verensiirtokielto on selvä Raamattuun perustuva uskonnollinen kanta, joka ei ole muuttunut.

Veikko Leinonen
Veikko Leinonen (KUVA: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA)
UUT teki pari vuotta sitten selvityksen verituotteiden käyttökiellosta Jehovan todistajilla. Sen yhtey­dessä yli­lääkä­reille tehty kysely osoitti, että Suo­messa kuolee ihmisiä kiellon vuoksi.

Lisäksi monia potilaita ei kyselyn mukaan voida hoitaa opti­maali­sesti, joten heidän toipumisensa hidastuu ja riskit kasvavat. Potilaat eivät aina pääse leikkausjonoon, koska lääkäri arvioi leikkauksen riskit liian suuriksi.

”Valeuutisia”, Leinonen sanoo verensiirtokiellon takia kuolleista ja vammautuneista.

VERISÄÄNNÖN noudattamista vahditaan uskonyhteisössä tarkasti. Käytännössä jokainen Jehovan todistaja kantaa mukanaan hoitotahdon Ei verta -merkkiä lompakossaan tai ilmoittaa sen potilastietoihinsa sairaalaan.

UUT:n selvityksen mukaan Jehovan todistajien järjestö on viime vuosina vain lisännyt yhteisön jäsenten valvontaa verituotteista kieltäytymisessä.

Selvitys mainitsee, että järjestö kehotti muutama vuosi sitten seurakuntia pitämään rekisteriä jäsenistä, jotka saattaisivat tarvita verituotteita lähiaikoina. Käytännössä tämä tarkoitti myös muun muassa raskaana olevia naisia.

”Mitään rekisteriä ei ole. Vuoden parin välein on muistutettu vanhimpia, että informoikaa seurakuntalaisia saattamaan hoitotahto ajan tasalle. Hoitotahdosta on voinut myös antaa kopion jollekin toiselle seurakuntalaiselle”, Leinonen sanoo.

Selvityksen mukaan hoitotahtoja säilytetään seurakunnissa, mikä on lisännyt seurakunnan vanhimpien mahdollisuutta valvoa jäseniä. Sairaalayhteyskomiteat päivystävät ympäri vuorokauden ja ovat valmiina lähtemään paikall

24

154

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • VerensiirtoPelastaa

      Kysymys JT-läiselle korkeastioppineelle pääsevätkö ne lahkoon jos ovat saaneet verensiirron ?
      Onko semmoinen ihminen saastunut, kun on pelastettu elämään verensiirrolla ?
      Karttavatko JT-läiset näitä joille on tehty verensiirto ja pitävätkö he henkilöä kadotukseen joutuvaksi tai tulijärviin hukkuviksi pakanoiksi ?

    • PasiToivonen

      Kukaan ei joudu tulijärveen. Ihminen vain lakkaa olemasta. Ja sitten Jehova jotenkin "herättää" ihmisen siitä olemattomuudesta, mikä onkin tosi looginen oppi.

      Helluntailaisessa hautajaistilaisuudessa kuolleen lapsenlapsi sanoi että hän ei haluaisi olla ikuisuusolento, mutta valinnanvaraa ei ole. Jehovan todistaja on siinä onnellisessa asemassa että saa itse valita.

    • kokemustaon

      Jehovan todistajat noudattavat raamatun eli jumalan käskyä "karttakaa verta" ja siksi eivät syö verta sisältäviä ruokia tai ota verensiirtoja. Jos joku aiemmin ennen jehovan todistajuutta on ottanut verta, niin uskotaan, että jumala antaa anteeksi hälle, koska ei tiennyt kyseisestä jumalan laista. Miten jotakin voi noudattaa jota ihminen ei tiedä?
      Mutta tuohon liittyen verensiirrot on loppupeleissä jokaisen jehovan todistajan omantunnon kysymys ottaako vaiko ei. Vanhimmat eivät voi puuttua siihen, ohjeistaa kylläkin, mutta jokainen tekee oman päätöksensä. Seurauksia ei tule. Ajatus on siinä, että Jumala näkee teot ja se näkee, jos teet vastoin hänen tahtoaan ja tällöin et ole enää sydämessäsi jumalan ystävä ja kuvitellaan että esim. rukoukset voivat tällöin estyä. Tottakai siinä vaiheessa ei ole sydämestään mukana enää kyseisessä uskonnossa mukana, mutta muuten on.

      Saman kategorian alle menee kaikki muukin, haureus, alkoholin liikakäyttö, tupakka jne.

      • Y6ujht7o

        kokemustaon
        10.12.2018 7:01

        Koska verensiirron ottamisesta on tullut omantunnonkysymys?

        Onko sinulle tuttu pikuach nefesh?


      • korjataanpa

        "Vanhimmat eivät voi puuttua siihen, ohjeistaa kylläkin, mutta jokainen tekee oman päätöksensä. Seurauksia ei tule. "

        Tuohan on täysi valhe. Seurauksia tulee. Jos henkilö "ottaa verta omasta tahdostaan eikä kadu sitä", hänet katsotaan seurakunnasta eronneeksi ("vanhinten opaskirja" Paimentakaa Jumalan laumaa, sivu 111).


    • Outoatouhua

      Jaaha. Tähänkö pisteeseen on tultu? En nyt oikein usko.

    • Verikanavaltako

      kokemustaon 10.12.2018 7:01

      "Jehovan todistajat noudattavat raamatun eli jumalan käskyä "karttakaa verta" "

      -Tuo APT 15:29 on: "karttakaa epäjumalille uhrattua lihaa, samoin verta". Karttakaa ei ole ehdoton kielto, kuten oli vielä Mooseksen lain aikaan. Verta tuli karttaa sitä siinä merkityksessä ettei loukkaisi pöytäkumppaneita

      - 1 Korintt. 10:25 Syökää kaikkea, mitä lihakaupassa myydään, kyselemättä mitään omantunnon tähden, 26 sillä: "Herran on maa ja kaikki, mitä siinä on".
      27 Jos joku, joka ei usko, kutsuu teitä ja te tahdotte mennä hänen luokseen, niin syökää kaikkea, mitä eteenne pannaan, kyselemättä mitään omantunnon tähden.
      28 Mutta jos joku sanoo teille: "Tämä on epäjumalille uhrattua", niin jättäkää se syömättä hänen tähtensä, joka sen ilmaisi, ja omantunnon tähden;
      29 en tarkoita sinun omaatuntoasi, vaan tuon toisen; sillä miksi minun vapauteni joutuisi toisen omantunnon tuomittavaksi
      Ja 31 Söittepä siis tai joitte tai teittepä mitä hyvänsä, tehkää kaikki Jumalan kunniaksi

      " ja siksi eivät syö verta sisältäviä ruokia tai ota verensiirtoja "
      -Sinun tulisi lahkosi edustajana selittää että vartiotoiuskonto on aikanaan kirjoittanut että verensiirto on veren syömistä. Siis kirjoittaja ei ole tiennyt että se on elinsiirto.
      -Sinun tulisi myös lahkosi edustajana tietää että vartiotorniuskonto on kirjoittnut, että verensiirron mukana siirtyy verenluovuttajan persoonallisuuden piirteitä. Niin, onko tuo mielestäsi totta ?

      -Toki voit myös kommentoida että lahkon kirjoitukset antava johtoelin sanoo itsensä Jehovan kanavaksi.

      • KarttakaaJTläisiä

        "Jehovan todistajat noudattavat raamatun eli jumalan käskyä "karttakaa verta" "???????

        Jos minussa ei olisi verta eli yrittäisin karttaa sitä mikä elin virtaa suonissani en enää silloin ole elossa ja jos yritän karttaa vuodattamalla itseni kuiviin niin elämäni loppuu siihen.
        Jatelkaapa JT-läiset mitä harhaoppeja teille pakolla syötetään ja te uskotte tuohon taikuuteen.
        Jospa nyt suljette silmänne ja ajattelette omilla aivoillanne te huomaatte että teitä narutetaan ihan kuin olisitte lampaita joita lammaskoirat vahtivat.


    • SirkkaSinikka

      kokemustaon 10.12.2018 7:01

      "Jehovan todistajat noudattavat raamatun eli jumalan käskyä "karttakaa verta" ja siksi eivät syö verta sisältäviä ruokia tai ota verensiirtoja"
      -Mutt tuo "karttaminen" on kanssaihmisen tunteiden huomioonottamisen vaatimus, kuten nimim.
      Verikanavaltako 10.12.2018 9:21 edellä on jakeet poiminut esille:
      1 Korintt. 10:28 Mutta jos joku sanoo teille: "Tämä on epäjumalille uhrattua", niin jättäkää se syömättä hänen tähtensä, joka sen ilmaisi, ja omantunnon tähden;
      29 en tarkoita sinun omaatuntoasi, vaan tuon toisen;
      -Ja itse ven syömisestä
      - 1 Korintt. 10:25 Syökää kaikkea, mitä lihakaupassa myydään, kyselemättä mitään omantunnon tähden, 26 sillä: "Herran on maa ja kaikki, mitä siinä on".
      27 Jos joku, joka ei usko, kutsuu teitä ja te tahdotte mennä hänen luokseen, niin syökää kaikkea, mitä eteenne pannaan, kyselemättä mitään omantunnon tähden.

      -Huomaa, että vartiotornisi muuttaa Raamatun sisällön. Vartiotorni ei kirjoita että saa lihakaupasta ostaa ja syödä, se tekee vartiotorniuskontoa.
      Se ei kirjoita että kanssaihmisen omatunto tulisi ottaa huomioon, vaikka itse saa syödä, se tekee vartiotorniuskontoa.

      " Ajatus on siinä, että Jumala näkee teot"
      -Vaikka joudut kenttätyöraportille, koska lahkojehova ei näe vartiotornikaupusteluasi (onko iso menetys ?) Vartiotoniuskonnossa.

      "jos teet vastoin hänen tahtoaan"
      -Raamatun mukaan saat syödä lihakauppamyytävät. Vartiotorniuskonto on erikseen.

    • HullutSäännöt

      JT-läiset eivät syö verta sisältäviä ruokia? Kuulkaapas jos te syötte lihaa tai yleensä lihaa silältäviä ruokia niin silloin te aina syötte myös sen ruuan mukana vertakin. Semmoista lihaa ei olekkaan missä ei olisi pieniä osia verta mitä ei koskaa saada pois ja näin te harhaoppisetkin syötte verta.
      Turhaa taikauskoista höpötystä koko JT-läisten höpötykset jos se on vain pelko panaisesta väristä niin on se erittäin valitettavaa idiomissiotanne.

    • Farmari_pilkulleen

      Verellä on suuri merkitys Raamatussa, jotain mitä nyt muistan, esim. teurastus ohje, veri tulee laskea maahan eli ei suinkaan veriletuiksi tms. syötäväksi.

      Veressä on ihmisen "historia" vasta-aineita sairastetuista sairauksista, veri on yksilöllistä ja on hyvin loogista, ettei veriä ole sopivaa sekoittaa ihmisten kesken. Ei vaikka tiede on antanut keinot siihen. Verensiirrot aiheuttavat hylkimisreaktioita, luonnollisesti.

      Johan ihmisalkioistakin tehdään pelastavaa lääkettä! Omantunnonkysymys!?? Onko lääketiede se jumala, loppujenlopuksi, joka saisi päättää elämästä ja kuolemasta?

      Verensiirtoihin on kehitetty vaihtoehtoisia hoitomenetelmiä, eikös tästä kuulu kiitos Jehovan todistajille?

      Valinnanvapaus kuuluu aina yksilölle itselleen, eikös se näin pitänyt mennä? Ja luonnollisesti lapset ovat vanhempien ei yhteiskunnan, eikä lääkärikunnan, eikä tieteen omia. Vanhemmat päättävät lastensa asiat, kunnes he ovat täysi-ikäisiä, ja kantavat vastuunsa päätöksistä, olipa päätös osoittautunut hyväksi tai ei.

      • tutkihan_lisää

        "Verensiirtoihin on kehitetty vaihtoehtoisia hoitomenetelmiä, eikös tästä kuulu kiitos Jehovan todistajille?"

        Ei kuulu. On paljon oikeitakin syitä välttää veren käyttöä jos mahdollista, ei tutkimusta uskonnollisen hihhuloinnin takia tehdä.

        "Valinnanvapaus kuuluu aina yksilölle itselleen, eikös se näin pitänyt mennä?"

        Piti mennä, ei mene.

        "Ja luonnollisesti lapset ovat vanhempien ei yhteiskunnan, eikä lääkärikunnan, eikä tieteen omia. Vanhemmat päättävät lastensa asiat, kunnes he ovat täysi-ikäisiä, ja kantavat vastuunsa päätöksistä, olipa päätös osoittautunut hyväksi tai ei. "

        Onneksi vanhemmat eivät ainakaan Suomessa saa päättää veri-itsemurhaa lapsensa puolesta.


      • Farmari_pilkulleen

        Ja murhaan se ei olekaan, jos lapsi kuolee esim. lääkkeiden vuoksi? Vaan esim. hoitovirhe, rokotusvahinko jne.
        Mitä vastuuta valtio tai lääkärikunta voisikaan lapsesta kantaa? Sureeko ja itkeekö ne edes vuosikausia menetetyn lapsen vuoksi? Ei tietenkään.

        Vanhemmat tahtovat lapselleen parasta fyysisesti ja hengellisesti. Ne järjestelmät ovat jotain muuta, missä lapset kuuluvat valtiolle hyvässä ja pahassa.

        Ja kylläpä vain, vaihtoehtoisista hoitomenetelmistä, liittyen verensiirtoihin, voi sen edes pienen kiitoksen (jos ei suurta:)) antaa Jehovan todistajille, mistä tiedämme onko tutkijoiden joukossa ollut Jehovan todistajia?


      • Farmari_pilkulleen

        Korj. Ja murhahan se ei olekaan...


      • Pieksutellen

        "Mitä vastuuta valtio tai lääkärikunta voisikaan lapsesta kantaa? Sureeko ja itkeekö ne edes vuosikausia menetetyn lapsen vuoksi? Ei tietenkään."
        -Onhan Tanskassa poliisi ajanut autolla kiinni karkuunmeneviä todistajia, joiden mukana olevalle lapselle piti antaa vrensiirto, ja lapsi siten huostaanottaa.

        Farmari_pilkulleen 13.12.2018 21:34

        "Verellä on suuri merkitys Raamatussa, jotain mitä nyt muistan, esim. teurastus ohje, veri tulee laskea maahan eli ei suinkaan veriletuiksi tms. syötäväksi."

        -Verensiirto ei ole kiellettyä.
        Jo Mooseksen laissa oli poikkeus verensyöntikieltoon, 3 Moos 17:15, siinä puhutaan veren syömisestä ("lihaa, josta verta ei ole laskettu") ja siinä ei ole kieltoa, rangaistuksesta puhumattakaan.
        -Verensiirto taas ei ole veren syömistä, paitsi eräässä vartiotornissa, jota taas eivät lahkolaiset jotka tietävät enää soisi puheeksi otettavan. Se on elinsiirto.

        -Ja UT:ssa: 1 Kor 10:25 Syökää kaikkea, mitä lihakaupassa myydään (siis myös verta !)
        Ja muutos on Raamatussa selitetty: Gal. 3:13 " Kristus on lunastanut meidät vapaiksi lain kirouksesta "
        --------

        "Veressä on ihmisen "historia" vasta-aineita sairastetuista sairauksista, veri on yksilöllistä ja on hyvin loogista, ettei veriä ole sopivaa sekoittaa ihmisten kesken. Ei vaikka tiede on antanut keinot siihen. Verensiirrot aiheuttavat hylkimisreaktioita, luonnollisesti."

        -Punainen risti, Veripalvelu:
        Vaikeissa immunisaatioissa sikiölle voidaan siirtää punasoluja raskauden aikana ja korjata sikiön anemiaa punasolujen avulla. Kohdunsisäisiä verensiirtoja tarvitaan vuodessa n. 10 raskauden hoidossa. Lievemmissä immunisaatioissa voidaan synnytys käynnistää pari viikkoa ennen laskettua aikaa. Veriryhmävasta-aineiden vaikutuksesta lapsen punasolut hajoavat ja niistä vapautuu bilirubiinia, jolloin lapsi kellastuu. Vastasyntynyttä voidaan hoitaa sinivalossa, joka hajottaa bilirubiinia. Vaikeammissa immunisaatioissa vastasyntynyttä hoidetaan immunoglobuliinilla tai vaihtamalla hänelle verta. Verenvaihdossa poistetaan sekä vasta-aineita että haitallista bilirubiinia. Verenvaihdon tarvitsee n. 10 lasta vuodessa.
        Vuosittain Suomessa n. 150 lasta tarvitsee hoitoa sikiön ja vastasyntyneen hemolyyttisen taudin vuoksi.
        https://www.veripalvelu.fi/terveydenhuollon-ammattilaiset/neuvoloille/seulontaohjelma

        jk mikä sinun koulutuspohjasi on ?
        Erikoistunut lääkäri, veritautilääkäri elikkä hematologi omaa koulutuspohjan. oletko sellainen ?


      • Farmari_pilkulleen kirjoitti:

        Ja murhaan se ei olekaan, jos lapsi kuolee esim. lääkkeiden vuoksi? Vaan esim. hoitovirhe, rokotusvahinko jne.
        Mitä vastuuta valtio tai lääkärikunta voisikaan lapsesta kantaa? Sureeko ja itkeekö ne edes vuosikausia menetetyn lapsen vuoksi? Ei tietenkään.

        Vanhemmat tahtovat lapselleen parasta fyysisesti ja hengellisesti. Ne järjestelmät ovat jotain muuta, missä lapset kuuluvat valtiolle hyvässä ja pahassa.

        Ja kylläpä vain, vaihtoehtoisista hoitomenetelmistä, liittyen verensiirtoihin, voi sen edes pienen kiitoksen (jos ei suurta:)) antaa Jehovan todistajille, mistä tiedämme onko tutkijoiden joukossa ollut Jehovan todistajia?

        Farmari_pilkulleen : "Ja murhaan se ei olekaan, jos lapsi kuolee esim. lääkkeiden vuoksi? Vaan esim. hoitovirhe, rokotusvahinko jne.
        Mitä vastuuta valtio tai lääkärikunta voisikaan lapsesta kantaa? "

        Etkö ymmärrä, että on täysin eri asia yritetäänkö ihmistä hoitaa vaiko se että kieltäydytään hoitamasta. Umpisuolenleikkauksessa voi tulla hoitovirhe ja potilas voi kuolla leikkauspöydälle, mutta jos lääräri kieltäytyy leikkaamasta potilaan tulehtunutta umpisuolta on seurauksena todennäköisesti kuolema.

        Miksi sinä sitä kutsuisit? Armomurhaksi? Murhaksi? Hoitovirheeksi? Lainopilliseksi ongelmaksi?

        Kysyt, mitä vastuuta lääräri kantaa? Mietipä sitä?

        Kuinka mielelläsi menet lääkärin hoitoon, joka ei ota minkäänlaista vastuuta potilaistaan? Tai vietkö koirasi eläinlääkärille, jolle ei ole tippaakaan väliä kuoleeko koira, kituuko vai tuleeko hoidettua?

        Lääkäri tekee työtään siksi, että voi auttaa ja pelastaa ihmishenkiä, sinunkin henkesi.

        JA

        Todistajilla ei todellakaan kyse ole omasta valinnanvapaudesta. Vai väitätkö, että silloin kun järjestön politiikkaan kuului, että elinsiirrot ovat kiellettyjä, joku uskalsi uhmata järjestöä ja sen jumalaa vastaan? Ehei.
        Nyt kyllä saa ottaa elinsiirtoja ihan vapaasti, samoin rokotuksia ja onneksi saa. Muutoin turhia kuolemia olisi vieläkin enemmän.


      • tutkihan_lisää
        Farmari_pilkulleen kirjoitti:

        Ja murhaan se ei olekaan, jos lapsi kuolee esim. lääkkeiden vuoksi? Vaan esim. hoitovirhe, rokotusvahinko jne.
        Mitä vastuuta valtio tai lääkärikunta voisikaan lapsesta kantaa? Sureeko ja itkeekö ne edes vuosikausia menetetyn lapsen vuoksi? Ei tietenkään.

        Vanhemmat tahtovat lapselleen parasta fyysisesti ja hengellisesti. Ne järjestelmät ovat jotain muuta, missä lapset kuuluvat valtiolle hyvässä ja pahassa.

        Ja kylläpä vain, vaihtoehtoisista hoitomenetelmistä, liittyen verensiirtoihin, voi sen edes pienen kiitoksen (jos ei suurta:)) antaa Jehovan todistajille, mistä tiedämme onko tutkijoiden joukossa ollut Jehovan todistajia?

        "Vanhemmat tahtovat lapselleen parasta fyysisesti ja hengellisesti. Ne järjestelmät ovat jotain muuta, missä lapset kuuluvat valtiolle hyvässä ja pahassa."

        Valtion ei kuitenkaan pidä hyväksyä sitä, että uskonnollisesti harhaanjohdetut ja aivopestyt vanhemmat kieltävät lapsiltaan lääketieteellisen hoidon - vaikka tekisivätkin sen hyvässä uskossa.

        "Ja kylläpä vain, vaihtoehtoisista hoitomenetelmistä, liittyen verensiirtoihin, voi sen edes pienen kiitoksen (jos ei suurta:)) antaa Jehovan todistajille, mistä tiedämme onko tutkijoiden joukossa ollut Jehovan todistajia? "

        Jos järjestö taikauskon ja omien suuruusharhojensa ("uskollinen ja ymmärtäväinen orja") takia kieltää lääketieteellisen hoidon, tätä ei voi millään mittarilla laskea sille ansioksi. Ei edes siinä tapauksessa, että se osaltaan edesauttaisi hoidon kehittymistä. Järjestö on vuosikymmenien ajan harrastanut vaarallista leikkiä rivijäsenten hengellä ja terveydellä, eikä näköjään ole aikeissa vieläkään sitä lopettaa.

        Koulutuskielteisyyden takia Jehovan todistajissa ei ole kovin paljoa korkeakoulutettuja ihmisiä. 1960-luvun lopulla Vartiotorni-seura julkaisussaan kehoittin nuoria tunnustamaan se tosiasia, etteivät he koskaan ehdi tulla vanhaksi tässä asiainjärjestelmässä.


      • Eihämäräveikoille
        tutkihan_lisää kirjoitti:

        "Vanhemmat tahtovat lapselleen parasta fyysisesti ja hengellisesti. Ne järjestelmät ovat jotain muuta, missä lapset kuuluvat valtiolle hyvässä ja pahassa."

        Valtion ei kuitenkaan pidä hyväksyä sitä, että uskonnollisesti harhaanjohdetut ja aivopestyt vanhemmat kieltävät lapsiltaan lääketieteellisen hoidon - vaikka tekisivätkin sen hyvässä uskossa.

        "Ja kylläpä vain, vaihtoehtoisista hoitomenetelmistä, liittyen verensiirtoihin, voi sen edes pienen kiitoksen (jos ei suurta:)) antaa Jehovan todistajille, mistä tiedämme onko tutkijoiden joukossa ollut Jehovan todistajia? "

        Jos järjestö taikauskon ja omien suuruusharhojensa ("uskollinen ja ymmärtäväinen orja") takia kieltää lääketieteellisen hoidon, tätä ei voi millään mittarilla laskea sille ansioksi. Ei edes siinä tapauksessa, että se osaltaan edesauttaisi hoidon kehittymistä. Järjestö on vuosikymmenien ajan harrastanut vaarallista leikkiä rivijäsenten hengellä ja terveydellä, eikä näköjään ole aikeissa vieläkään sitä lopettaa.

        Koulutuskielteisyyden takia Jehovan todistajissa ei ole kovin paljoa korkeakoulutettuja ihmisiä. 1960-luvun lopulla Vartiotorni-seura julkaisussaan kehoittin nuoria tunnustamaan se tosiasia, etteivät he koskaan ehdi tulla vanhaksi tässä asiainjärjestelmässä.

        Onneksi en noudattanut tuota ohjetta.
        Nyt nautiskellen itse ansaitulle eläkerahoilla (työeläke)lokoisia eläkepäiviä etelän lämmössä. Lapset ja lapsenlapset käyvät lomillaan tervehtimässä ja kiittävät siitä meitä,ettei ohjattu tähän pahamaineisen jt-kulttiin.


    • NastaNiina

      Edellä on Pieksutellen 14.12.2018 12:05 osoittanut kirjeen lahkolaiselle, johon yhdyn, vastaus ?

      "Mitä vastuuta valtio tai lääkärikunta voisikaan lapsesta kantaa? Sureeko ja itkeekö ne edes vuosikausia menetetyn lapsen vuoksi? Ei tietenkään."
      -Onhan Tanskassa poliisi ajanut autolla kiinni karkuunmeneviä todistajia, joiden mukana olevalle lapselle piti antaa vrensiirto, ja lapsi siten huostaanottaa.

      Farmari_pilkulleen 13.12.2018 21:34

      "Verellä on suuri merkitys Raamatussa, jotain mitä nyt muistan, esim. teurastus ohje, veri tulee laskea maahan eli ei suinkaan veriletuiksi tms. syötäväksi."

      -Verensiirto ei ole kiellettyä.
      Jo Mooseksen laissa oli poikkeus verensyöntikieltoon, 3 Moos 17:15, siinä puhutaan veren syömisestä ("lihaa, josta verta ei ole laskettu") ja siinä ei ole kieltoa, rangaistuksesta puhumattakaan.
      -Verensiirto taas ei ole veren syömistä, paitsi eräässä vartiotornissa, jota taas eivät lahkolaiset jotka tietävät enää soisi puheeksi otettavan. Se on elinsiirto.

      -Ja UT:ssa: 1 Kor 10:25 Syökää kaikkea, mitä lihakaupassa myydään (siis myös verta !)
      Ja muutos on Raamatussa selitetty: Gal. 3:13 " Kristus on lunastanut meidät vapaiksi lain kirouksesta "
      --------

      "Veressä on ihmisen "historia" vasta-aineita sairastetuista sairauksista, veri on yksilöllistä ja on hyvin loogista, ettei veriä ole sopivaa sekoittaa ihmisten kesken. Ei vaikka tiede on antanut keinot siihen. Verensiirrot aiheuttavat hylkimisreaktioita, luonnollisesti."

      -Punainen risti, Veripalvelu:
      Vaikeissa immunisaatioissa sikiölle voidaan siirtää punasoluja raskauden aikana ja korjata sikiön anemiaa punasolujen avulla. Kohdunsisäisiä verensiirtoja tarvitaan vuodessa n. 10 raskauden hoidossa. Lievemmissä immunisaatioissa voidaan synnytys käynnistää pari viikkoa ennen laskettua aikaa. Veriryhmävasta-aineiden vaikutuksesta lapsen punasolut hajoavat ja niistä vapautuu bilirubiinia, jolloin lapsi kellastuu. Vastasyntynyttä voidaan hoitaa sinivalossa, joka hajottaa bilirubiinia. Vaikeammissa immunisaatioissa vastasyntynyttä hoidetaan immunoglobuliinilla tai vaihtamalla hänelle verta. Verenvaihdossa poistetaan sekä vasta-aineita että haitallista bilirubiinia. Verenvaihdon tarvitsee n. 10 lasta vuodessa.
      Vuosittain Suomessa n. 150 lasta tarvitsee hoitoa sikiön ja vastasyntyneen hemolyyttisen taudin vuoksi.
      https://www.veripalvelu.fi/terveydenhuollon-ammattilaiset/neuvoloille/seulontaohjelma

      jk mikä sinun koulutuspohjasi on ?
      Erikoistunut lääkäri, veritautilääkäri eli hematologi omaa koulutuspohjan. oletko sellainen ?

      • Farmari_pilkulleen

        Tottakai otan hoitoa vastaan, mutta sellaista mistä päätän itse ja samoin vanhempien oikeus on päättää omien lapsiensa hoidosta. Onhan se uskomatonta, että muuta voisi edes ajatella. Usko ja uskonto, eikös se Suomessa pitänyt olla uskonnon vapaus ja valinnan vapaus?

        Lääketiede menee uskonnonkin yläpuolelle? Tiede, joka sekin pohjatuu uskoon. "Todistettu" tiede on oikeasti avointa, "totuus" voi muuttua kun tutkitaan lisää jne. Sikäli on vastenmielistä, että lääketiedettä käsitellään kuin mitään muuta vaihtoehtoa ei ole, eikä ainakaan saisi olla.
        Viimeisimmässä Tiede lehdessä käsiteltiin aihetta onko vitamiineista lääkkeeksi (jaa lääkkeeksi?).

        Epigenetiikka on myös mielenkiintoinen aihe, mitä tapahtuu verisolujen tasolla, jos verta vaihdetaan, sotketaan? Uskon Luojan tarkoittaneen veren jokaisen yksilön omaksi elämän nesteeksi (verikään ei aina ole täydellistä kuten moni muukaan asia ihmisissä ei ole).

        Tietenkin ihmiset tekevät niinkuin tahtovat, ottavat jopa kiinni ja pakottavat mihin pakottavat. Sellaisia ihmiset ovat, ottavat aseman, joka ei heille kuulu.


      • Farmari_pilkulleen

        Toisaalla arvostellaan verensiirroista kieltäytyvä, koska kunnioitetaan Raamatun ohjetta ja toisaalla sikiöitä abortoidaan ja käytetään lääketiteessä "hyvään" tarkoitukseen, tälle kaikelle on kuvaava sana mikähän se on?


      • kiinnostunut1
        Farmari_pilkulleen kirjoitti:

        Tottakai otan hoitoa vastaan, mutta sellaista mistä päätän itse ja samoin vanhempien oikeus on päättää omien lapsiensa hoidosta. Onhan se uskomatonta, että muuta voisi edes ajatella. Usko ja uskonto, eikös se Suomessa pitänyt olla uskonnon vapaus ja valinnan vapaus?

        Lääketiede menee uskonnonkin yläpuolelle? Tiede, joka sekin pohjatuu uskoon. "Todistettu" tiede on oikeasti avointa, "totuus" voi muuttua kun tutkitaan lisää jne. Sikäli on vastenmielistä, että lääketiedettä käsitellään kuin mitään muuta vaihtoehtoa ei ole, eikä ainakaan saisi olla.
        Viimeisimmässä Tiede lehdessä käsiteltiin aihetta onko vitamiineista lääkkeeksi (jaa lääkkeeksi?).

        Epigenetiikka on myös mielenkiintoinen aihe, mitä tapahtuu verisolujen tasolla, jos verta vaihdetaan, sotketaan? Uskon Luojan tarkoittaneen veren jokaisen yksilön omaksi elämän nesteeksi (verikään ei aina ole täydellistä kuten moni muukaan asia ihmisissä ei ole).

        Tietenkin ihmiset tekevät niinkuin tahtovat, ottavat jopa kiinni ja pakottavat mihin pakottavat. Sellaisia ihmiset ovat, ottavat aseman, joka ei heille kuulu.

        "Uskon Luojan tarkoittaneen veren jokaisen yksilön omaksi elämän nesteeksi (verikään ei aina ole täydellistä kuten moni muukaan asia ihmisissä ei ole). "

        Uskotko samaa myös kudoksista / elimistä, joiden siirtämisen Vartiotorni-seura nykyään sallii?

        "Tietenkin ihmiset tekevät niinkuin tahtovat, ottavat jopa kiinni ja pakottavat mihin pakottavat. "

        Jehovan todistajien seurakunnassa pidetään kiinni sosiaalisilla suhteilla kiristämällä. Se on hyvin julma käytäntö, mutta lienee kultin kannalta tarpeellinen, sillä Vt-seuran oppi ei kestä kriittistä tarkastelua.

        "Sellaisia ihmiset ovat, ottavat aseman, joka ei heille kuulu. "

        Kuten hallintoelimenne, joka on omalla ilmoituksellaan julistautunut Jumalan viestintäkanavaksi.


      • JTteEtteOleTerveitä
        kiinnostunut1 kirjoitti:

        "Uskon Luojan tarkoittaneen veren jokaisen yksilön omaksi elämän nesteeksi (verikään ei aina ole täydellistä kuten moni muukaan asia ihmisissä ei ole). "

        Uskotko samaa myös kudoksista / elimistä, joiden siirtämisen Vartiotorni-seura nykyään sallii?

        "Tietenkin ihmiset tekevät niinkuin tahtovat, ottavat jopa kiinni ja pakottavat mihin pakottavat. "

        Jehovan todistajien seurakunnassa pidetään kiinni sosiaalisilla suhteilla kiristämällä. Se on hyvin julma käytäntö, mutta lienee kultin kannalta tarpeellinen, sillä Vt-seuran oppi ei kestä kriittistä tarkastelua.

        "Sellaisia ihmiset ovat, ottavat aseman, joka ei heille kuulu. "

        Kuten hallintoelimenne, joka on omalla ilmoituksellaan julistautunut Jumalan viestintäkanavaksi.

        "Sellaisia ihmiset ovat, ottavat aseman, joka ei heille kuulu. "

        Tuossa yllä oikea pointi JT-läiset ovat menneet jopa Jumalan edelle noissa omintakaisissa määräyksissään. Miltä mahtaa JT:läiseltä tuntua kun oma lapsi menehtyy hoidon kieltoon jota hänelle tarjotaan pelastumiseensa jatkaa elämäänsä ? On jopa rikollista tuo lahkon toiminta enkä yhtään ihmettele miksi Venäjällä on tuo hulluus huomioitu ja anettu näille JT-läisille tuomio.


    • Tokkopainen

      Farmari_pilkulleen 14.12.2018 23:33

      "Tottakai otan hoitoa vastaan, mutta sellaista mistä päätän itse"
      -Paitsi että sen hoidon päättää vartiotorni. Sehän kehui verensiirron Consolation -lehdessään v. 1940. Fraktio-oppi, jota se on laittanut todistajat, jotkut, saarnaamaan, oli tuntematon, niin sanopa itse kuinka pitkään ? (Saat luntata Turusesta, vanhoja vartiotorneja sinulla ei ole ?).

      " vanhempien oikeus on päättää omien lapsiensa hoidosta "
      -Hoidosta kyllä, mutta hoidon laiminlyönnistä ei. Siksi lahkolaisten verensiirtohoitoa tarvitsevat lapset huostaanotetaan.
      (Englannista tunnetaan tapaus, että tällaisen hoidon jälkeen fanaatikko-todistaja-vanhemmat kieltäytyivät ottamasta lasta takaisin kotiin. Ajatteles, aikanaan tuon lapsen ovikelloa soittavat vrtiotornikaupustelijat taas).

      "Lääketiede menee uskonnonkin yläpuolelle? "
      -Uskonto on tosin liian hienolta kuulostava sana vartiotornikaupustelubisnekselle.

      " "totuus" voi muuttua kun tutkitaan lisää jne"
      -Vartiotornilahkon alkuperäisistä opeista onkin enää jäljellä 2 - 3 oppia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moi vaan vielä kerran

      Kivaa päivää samalla. Kukaan ei kaipaa eikä rakasta. 💔🐺🌃🌧️☀️
      Ikävä
      325
      3539
    2. Nainen, millaisista miehistä tykkäät?

      Mielenkiinnosta kysyn 😄
      Ikävä
      215
      2967
    3. Nyt sitten ulos ihmiset!

      Älkää jumittako täällä. Menkää, näkykää ja hankkikaa kokemuksia. Ei teitä kukaan edes bongaile, jos önötätte täällä.
      Ikävä
      144
      2554
    4. Onnea Solatie !

      On sit valittu uusi kaupunginjohtaja.No ei menny Nivala-Harju- Tapio -Pikkarainen juntan mukkaan.
      Kemijärvi
      20
      2082
    5. Mitä jos saisit tietää että kaivatullasi

      on jo joku toinen?
      Ikävä
      109
      2075
    6. Naiselle varatulle

      Jos homma kariutuu kotona, niin saanko sinut ihan omakseni🙂??
      Tunteet
      11
      1857
    7. Minun pitää tehdä jotain

      En tiedä meneekö siihen viikko vai kuukausi. Mutta jos voit odottaa, niin löydän sinut sen jälkeen kun on homma hoidett
      Ikävä
      44
      1702
    8. Sarvisalon kesätori

      Onpa kiva paikka. Mutta torikahvila oli suorastaan naurettavan alkeellinen ja ne voileivät,olivat kuin pienen lapsen tek
      Loviisa
      15
      1654
    9. Hindulijat raivoavat täällä, ettei kristinuskossa

      ole itsessään mitään aitoa! No miksi sitten hyökkäilette "nollaa vastaan"? Eikö hnduilijan vaan kannattaisi pieht
      Hindulaisuus
      275
      1370
    10. Sinä oot hyvä ihminen

      Mut ehkä me ei vaa sovita yhteen :(
      Ikävä
      122
      1316
    Aihe