Josephuksen temppeli fantasia

JesusNewerExisted

Fiktiivinen temppeli

Sekä juutalaisille että kristityille "Jeesuksen päivien temppelillä" on ollut jo pitkään erityisen merkittävä. Varsinkin juutalaislle on ollut keskeistä pitää arvossa muinaista ja mahtavaa valtakuntaansa, sekä kingreettinen linkki itse kuvitteeliseen Salomoniin ja vielä kuvitteellisempaan Jumalaan. Kristityille se on merkinnyt enemmänkin monia suosittuja legendoja Jeesuksen elämästä, todisteena hänen olemassaolostaan ja - tuhoutuminen - merkkinä kristinuskon voittona juutalaisuudesta.

Miten sitten voimme kriittisesti tutkia Herodeksen nimiin laitettua rakennusta, josta meille kerrotaan Josephuksen Sotaloruissa ja Muinaissaduissa? Josephus ainakin on silmiinpistävästi liiankin ylpeä pyhäköstä, jonka kuningas Herodes rakensi juutalaisille. Kirjoittaessan karvaan tappion jälkimainingeissa, temppelin tuhouduttua, Josephus tunsi velvollisuudekseen puolustaa oman kansansa entistä harhaan johtaneen kapinaa edeltänyttä kunniaa.

Koska kreikkalaiset kirjoittajat kyseenalaistivat hänen esittämänsä historiansa totuudenmukaisuuden, Josephus vastasiheille omilla väittämillään. Kun tulemme temppeliin - - juutalaisuuden keskeisimpään ytimeen - - pystyykän pysymään kuitenkaan pysymään objektiivisena? Josephus hyökkäsi surutta kreikkalaisia vastaan heidän subjektiivisen historiansa takia, mutta puolusti samalla omaa subjektiivisuuttaan juuri sen vuoksi, että se oli jo valmiiksi annettu pyhissä kirjoituksissa ja siksi se oli hänen mielestään "kaiken arvostelun yläpuolella."

Vaikka temppelin olemassa oloa puoltavat arkeologisest evidenssit ovat puutteellisia, niin sitä esittävät "kyhelmät" lisääntyvät silti nopeasti, suuntaa antavasti johdonmukaisina, mutta yhtä mielikuvituksellisen runsaslukuisina kuin suunnittelijansa. Tapahtuipa sen tuhoutuminen sitten jo heti juutalaissodan alussa tai jossain sen myöhemmässä vaiheessa, pyhäkkö tuhoutui jokatapauksessa niin täydellisesti, ettei edes nykypäivän paatunut rikollisjärjestökään - - siis Israel - - kykene tunnistamaan tämän rakennuksen jäänteitä, puhumattakaan kyseisen monumentin todellisesta koosta, sijainnista tai ulkonäöstä.

Vaikka Josephuksen kummatkin tekstit antavat lukuisia viitteitä temppelin hirmuiseen kokoon, mutta toisin kuin helleenien suuret pyhäkköt, eivät roomalaiset eivätkä antiikin muutkaan lähteet tunne tätä "maailman ihmettä".

Voisiko se olla kokonaan silkkaa ylenpalttista liioittelua? Valetta! - - Useat todisteet osoittavat että temppeliä tuskin oli sellaosena olemassa kuin Josephus sen fantasioi fiktiivisissa saduissaan. Siitä: http://www.jesusneverexisted.com/herods-temple.html

Yhteenveto

On mahdollista, että Josephuksella ei ollut mittapäätä korkeuksille. Todennäköisemmin kuitenkin on se, että meillä on täällä erinomainen esimerkki juutalaisesta valehtelusta. Temppelin tuhoa seuraunneina melankolisina vuosina, hänen kiistellessä kreikkalaisten kanssa, Josephus joutui ylläpitämää lohduttavas harhaa juutalaisten menneestä kunnista. Herodeksen fiktiivinen temppeli kasvoi ja kasvoi hänen kertomuksissaan. Ironista kyllä kristittyjen keskuudessa, vielä merkittävämpää oli "temppelin tuhoa ennustaneen" Kristuksen voittona, kuin itse temppelin kuvailu ja ylistäminen.

Teksti on käännetty sivustolta http://www.jesusneverexisted.com/herods-temple.html

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pyhpyh293847293847

      Aloitus on täyttä potaskaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2535
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2203
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1897
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1651
    5. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1625
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1606
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1558
    8. 75
      1479
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      109
      1388
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe