Sosnovyi Borin RMBK reaktorit ajetaan alas vuoteen 2025 mennessä

sosnovyi-bor-alas

https://yle.fi/uutiset/3-10564723

Tätä on odotettu. Venäjän Sosnovyi Borin vanhat RBMK - tyyppiset eli grafiittimoderoidut suojarakennuksettomat ydinreaktorit tyyliin Tshernobyl alkavat vihdoin sulkeutua. Tänä viikonloppuna sulkeutuu ykkösreaktori ja muut 3 kpl ajetaan vähitellen alas vuoteen 2025 mennessä.

Neukut pitkään salasivat sen, että tuon nimenomaisen voimalan ykkösreaktorin huoltokatkon jälkeen vuonna 1975 reaktori ryntäsi operaattoreiden hallinnasta ja 30 polttoaine-elementtiä suli eli vähintään INES 4 onnettomuus. Kun Tshernobylissä tapahtui onnettomuus 11 vuotta myöhemmin niin ei ollut edes sitä tekosyytä ettei asia olisi ollut tiedossa.

Tilalle on tulossa VVER-1200 - reaktoreita, joissa siis nykyaikaiset turvalaitteistot ja suojarakennus eikä ongelmat aiheuttanutta grafiittimoderointia.

7

127

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • K.Late

      "Kun Tshernobylissä tapahtui onnettomuus 11 vuotta myöhemmin niin ei ollut edes sitä tekosyytä ettei asia olisi ollut tiedossa."

      No kyllä se valitettavasti taisi sitttenkin olla. Neuvostoliiton salailukulttuuri johti siihen, että operaattorit eivät saaneet tietoa läheltä-piti-tapauksista eivätkä siis kunnolla tunteneet reaktoreiden ominaisuuksia. Tätä asiaa mm pidettiin Tsernobyl-raportissa yhtenä tärkeänä syynä, joka johti onnettomuustapahtumaketjuun. On eri asia kertoa vain, että testissä tehoa ei saa päästää liian alas, kuin kertoa se syy ja mihin se voi johtaa jos teho putoaa liikaa ja reaktoria yritetään elvyttää.

      • Osa-aikaeläkeläinen

        Kyllä Tsernossa oli kyseessä tietoinen riskinotto lataussuunnittelussa. Reaktorin lämpötilakerroin oli tietyillä tehoalueilla positiivinen, ja tietysti tehonlaskussa pysäyttivät laskun tuolle vaaralliselle alueelle, joka piti ohittaa mahdollisimman nopeasti.


      • NoinhanSeMenee

        Kyllä se positiivinen lämpötilakerroin oli tiedossa. Ymmärtääkseni siellä ei ollut testiyönä paikalla riittävän korkea-arvoista reaktorifyysikkoa, joka olisi ymmärtänyt tilanteen: reaktorimyrkkyjen takia säätösauvat oli nostettu liian ylös ja reaktori oli liian epävakaa testin tekemistä varten.


      • Osa-aikaeläkeläinen

        Normaalista alasojoon liittyvästä testistä oli kyse, joten korkeintaan turvallisuusinssejä olisi voinut olla paikalla. Reaktorin teho lähti äkisti rajusti nousemaan, ja nopeat neutronit tulivat peliin. Pikasulkua yrittivät hätäavuksi, mutta säätösauvat laskeutuvat liian hitaasti, tuossa tapauksessa.


    • K.Late

      "Kyllä se positiivinen lämpötilakerroin oli tiedossa. Ymmärtääkseni siellä ei ollut testiyönä paikalla riittävän korkea-arvoista reaktorifyysikkoa, joka olisi ymmärtänyt tilanteen: reaktorimyrkkyjen takia säätösauvat oli nostettu liian ylös ja reaktori oli liian epävakaa testin tekemistä varten. "

      Tämähän tässä juuri mättääkin. Miksei operaattorit eivät olleet tietoisia näinkään yksinkertaisesta perusasiasta? Miksi heillä oli käsitys, että reaktori voidaan elvyttää nostamalla kaikki säätösauvat ulos? Ei kukaan hullu toimisi noin, jos tiedossa olisi mahdolliset seuraukset.

      Grafiittihidasteisia pidettiin vaikaina ja helposti säädettävinä. Polttoaine oli vain kevyesti väkevöityä, 1,7%:sta. Operaattoreilla oli käsitys, ettei tämä reaktorimalli voi rynnätä. Heille ei oltu kerrottu, että Sosnovyi Borissa oli tapahtunut ryntääminen samantyyppisessä tilanteessa.

      INSAG7, eli viimeisin Tsernobvyl-raportin päivitys piti asioiden salailua yhtenä keskeisenä tekijänä onnettomuudessa. Toki siellä oli monta muutakin tekijää, mm johdon taholta kova paine suorittaa kyseinen testi, joka kuului periaatteessa käyttöönottotesteihin ja oli monta vuotta myöhässä.

      • Osa-aikaeläkeläinen

        Yksi syy on sekin että nyt eletään eri aikaa. Kymmenisen vuotta Tsernon jutun jälkeen tapahtui Suomessa Jokelan junaonnettomuus. Käsittämättömältä nykyään tuntuu se, että käytännössä veturikuskin piti muistaa hiljentää tuossa remonttipaikassa. Olihan siellä jokin pieni tuikku radan varressa, jonka kuski olisi hyvällä tuurilla voinut huomata. Onnettomuus johtui siitä ettei kuski muistanut koko remppaa.
        Meillä oli silloin puuhaa VRn kanssa, ja muan sen firman mies ihmetteli kun niin huolellinen kuski siinä töppäsi. Kyllä hän oli varmaankin lukenut tiedotteen Jokelan rempasta..


    • K.Late

      "Yksi syy on sekin että nyt eletään eri aikaa. "

      Ei tässä paljoa lohduta, että nyt eletään eri aikaa. Venäjä tuskin on ainoa maa, jossa ydinvoiman operaattoreilla on heikot tiedot ja ymmäärräys reaktorin toiminnasta. Taiwanissa vain muutama vuosi sitten operaattori laski rektoriin liian nopeasti ja liian paljon uutta kylmää vettä, joka aiheutti lievän ryntäämisen. Harrisburgissa oltiin ihan pihalla, mutta onneksi naapurin kaveri huomasi, että ulospuhallusventtiili oli auki. Valvomossa oli kaikki hälytykset yhtäkkiä päällä ja sitä sitten ihmeteltiin porukalla.

      Ei ydinvoimalaitos mikään helppo tapaus ole. Siksi vähän pelottaakin, että nyt halutaan keventää turvallisuusmääräyksiä, koska ydinvoiasta on tullut liian kallista. Toinen huolenaihe on matalan teknisen kulttuurin maat, joita jo lähes painostetaan hankkimaan ydinvooimaa ilmastomuutoksen torjumiseksi. Ei tässä lopulta hyvin käy.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      153
      10980
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3083
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      210
      2922
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2157
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1918
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1729
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1716
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1617
    9. 84
      1603
    10. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      49
      1584
    Aihe