Geenimanipuloinnilla maailma pelastuu

Kaikki.keinot.käyttöön

Tekniikan Maailmassa (lähde New Scientist) on mainio artikkeli fotosynteesin tehostamisesta GMO-teknologialla. Tutkijat pystyivät korjaamaan "yhden evoluution suurimmista virheistä" ja parantamaan tupakka-kasvin tuottantoa jopa 40%. Menetelmä sopii kaikille ns. C-3 kasveille, joista hyötykasveista on suuri osa (vehnä, riisi, peruna).

Ihmiskunnan suurin (tähän mennessä) aiheuttama ekokatastrofi ovat pellot. Näiden C-3 -viljelykasvien tuottavuuden parantaminen merkitsisi vähintään peltopinta-alan kasvutarpeen vähenemistä ja parhaimmillaan sitä, että viljelyyn tarvittaisiin jopa nykyistä vähemmän peltopinta-alaa.

Ruuan tuotannon tehokkuutta ja jopa ravintokasvien terveellisyyttä parantavien GMO-teknologioiden vastustaminen pelkkiin uskomuksiin ja pelkoihin perustuen on vastuutonta sekä ihmisten että maapallon kannalta.

https://tekniikanmaailma.fi/tutkijat-onnistuivat-korjaamaan-yhden-evoluution-suurimmista-virheista-fotosynteesin-bugin-korjaus-kasvatti-satoa-40/

2

<50

Vastaukset

 • Suuria lupauksia!
  Gm-puuvilla saatiin Intiassa hyväksytetyksi, koska tutkimus osoitti 80 % sadonlisäyksiä.

  Gm-lajikkeet otettiin käyttöön suurin lupauksin. Gm-lajikkeiden viljely on nyt kuitenkin tullut tiensä päähän Intiassa. Lupaukset eivät ole toteutuneet, vaan paljon haittoja on ilmennyt. Sadonlisiä ei ole käytännön viljelmillä saatu, gm-lajikkeet vaativat paljon vettä, ne vaativat myös paljon torjunta-aineita, koska ne ovat alttiita uusille tuholaisille ja taudeille. Terveyshaittoja myös epäillään entistä vahvemmin. Valvontajärjestelmä ei käytännössä toimi.

  Intian vihreän vallankumouksen isä tuki alussa gm-lajikkeiden viljelyä, mutta hän on nyt julkaissut tiedeartikkelin, jossa tulee siihen johtopäätelmään, että lukuisten haittojen takia gm-lajikkeet on syytä kieltää Intiassa.
  Monsanton gm-lajikkeiden patentit ollaankin nyt perumassa, koska Intian lain mukaan siemeniä ei saa patentoida. Patentit on aikoinaan myönnetty virheellisin perustein.

  P.C. Kesavan and M.S. Swaminathan (2018). Modern technologies for sustainable food and nutrition security. Current Science 115(10). 25 Nov. http://www.currentscience.ac.in/Volumes/115/10/1876.pdf

 • Tämä voi olla valtava mahdollisuus. Sen kuitenkin tietää vasta kun asia tutkitaan.

  Taikauskoisen GMO-pelon suurin haitta on juuri se, että tämänkaltaisten suurten mahdollisuuksien tutkiminen on paljon hitaampaa ja vaikeampaa kun sen tarvitsisi olla.

  Samalla kun sademetsää raivataa soijapelloksi hidastetaan, haitataan ja estetään tutkimusta siitä voitaisiinko soijan satoja per hehtaari nostaa kymmeniä prosentteja. Millä standardeilla tämä tutkimuksen vastustaminen on eettistä?

  Onko jotenkin varmaa, että löydetty uusi keino nostaisi riisin tai soijan satoa 40% (tai edes 20%)? No ei ole. Mutta sitä varten asia pitäisi nopeasti ja laajasti tutkia.

  Voisiko joku kertoa miksei tätä mahdollisuutta parantaa satoisuutta ja vähintään hidastaa luonnonvaraisten alueiden raivaamista uusiksi pelloiksi pitäisi tutkia perusteellisesti ja mahdollisimman nopeasti?

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

SEISKA.FI

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. 50
  1217
 2. Ota vielä kerran yhteyttä

  Ole kiltti. Koko ajan mietin miten voisin sanoa sulle että rakastan sua ja haluan sut ja meidät. Kun saisin siihen selvän merkin sulta niin en epäröi.
  Ikävä
  89
  909
 3. Samu Huberille myös syyte huumerikoksesta

  Pääseekö Samu samaan selliin Sohvi-bimbon kanssa?
  22
  470
 4. Vieläkin on taikaa...

  Juuri sinussa. Hyvä mieli tulee kun saan sinua aina nähdä. En tiedä miksi? Sinussa vain on jotain maagista. Mietin tässä tarkistettuani yhden jutun,
  Ikävä
  63
  425