Kannettava jatkuvasti verkkovirrassa

Onko_tietoa

Minulla on vuoden vanha Acer Predator 17,3-tuumainen kannettava, joka on pelkästään kotikäytössä ja siksi jatkuvasti verkkovirrassa. Sen akkua ei voi irrottaa. Kone ei ole kaikkein halvimpia, jos ei kalliskaan, noin 1100 €.

Mikä on sen elinajan odote? Lähinnä kiinnostaisi jonkun asioista todella perillä olevan kommentti siitä, aiheutuuko läppärille jotakin haittaa jatkuvasta verkkovirrasta? Onko esimerkiksi tulipalon vaaraa? Akku saattaa mennä pilalle, mutta se ei minua haittaa, kunhan laite muuten toimisi oikein.

Läppäri ei lämpene nimeksikään normaalissa nettisurffailussa, mutta liikkuvaa kuvaa katsottaessa se lämpenee sen verran, että lämpenemisen juuri ja juuri tuntee koskettaessaan laitetta näppäimistön ja näytön välissä. Ainoa ääni on tuulettimen hiljainen suhina, jonka kuulee, jos painaa korvan viiden sentin päähän laitteesta.

37

6282

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näintoimii

      Akku kestää tyypillisesti 2-5 vuotta riippuen käytöstä. Tämän jälkeen kone toimii yleensä vain verkkovirralla eli akun kuluminen ei sinänsä haittaa.

      • lopetaolettelut

        Jaa niinkö? Minulla 10 vuotias akku ja ei paljon uudelle häpeä. Toinen on 14 vuotias, jossa tunnettu tehdasvika, siten toimii vain 1/3 (uudesta asti?).


      • Anonyymi
        lopetaolettelut kirjoitti:

        Jaa niinkö? Minulla 10 vuotias akku ja ei paljon uudelle häpeä. Toinen on 14 vuotias, jossa tunnettu tehdasvika, siten toimii vain 1/3 (uudesta asti?).

        Ompas vanhat konnehet sulla.


    • PorkkanaPää

      Itselläni on lähes vastaava Acerin peliläppäri, jonka normaalihinta uutena oli jotain 1600€. Ikää on kohta neljä vuotta ja pelittää muutoin täysin ongelmitta, mutta akku on huono. Hauskaa tässä on se, että vastaavasta tai paremmasta uudesta laitteesta pitäisi vieläkin pulittaa lähemmäs 1000€.

      Ei se jatkuva verkkovirta ole ongelma, akun lataaminen pysähtyy automaattisesti, kun akku tulee täyteen. Akun elinikää voi toki pidentää, kun asetuksia muuntaa siten, että akun lataaminen pysähtyy jo 80% varaukseen.

    • exBersel

      Jos ei kanna tietokonetta mukanaan, kannattaisi ehkä harkita jotain all-in-one -konetta, muten iMac tai vastaavat PC:t.

      Jokainen tekee niin kuin itse tahtoo, mutta itse en tahtoisi tuijottaa hartiat kyyryssä läppärin pikkunäyttöä ja sen olematonta työpinta-alaa tai kirjoittaa läppärien olemattomilla näppäimistöillä.

      Minusta läppärit ovat kuin nykyautojen alimittaiset vararenkaat, joilla voi ajaa kahdeksaakymppiä lähimpään rengasliikkeeseen tai ehkä parempi vertaus joku kiinalainen keittolevy verrattuna lieteen. Naisille jotka valittavat tietokoneista voi vastata, että vaihtakaa itse tuo ruma lietenne keittolevyyn, kun "se on niin kätevä kun sen voi laittaa piiloon kun ei tarvitse".

      • ei-ole-pikkunäyttö

        17,3" ei ole mikään pikkunäyttö, toisin kun kenokaulanuorison suosimissa älypuhelimissa on. Profetoin vakavia niskavaivoja nykynuorisolle tulevaisuudessa ja varhaisia eläkepäiviä.


    • pöly-särkee

      Ei verkkovirta sitä riko. Akkuakaan ei tarvitse välttämättä pitää paikallaan. Voi irrottaa laturin pistorasiasta jos konetta ei käytä.

      Yleisin syy miksi kannettava rikkoutuu on sen sisälle kertyvä pöly, mikä ei paineilmalla lähde pois, vaan on kone joskus aukaistava ja tuuletin ja jäähy irroitettava, sekä lämpötahna ja -tyynyt uusittava.

      Ei pidä uskoa paineilmahöpöttäjiä. Paineilma sopii ehkä traktorinkorjaukseen, kannettaville tietokoneille ei.

      • Tuossanoin

        Tämän vuoksi kannattaa säännöllisesti seurailla lämpöjä, erityisesti pelattaessa ja muuta raskasta tehdessä.


      • tehokas-imuri
        Tuossanoin kirjoitti:

        Tämän vuoksi kannattaa säännöllisesti seurailla lämpöjä, erityisesti pelattaessa ja muuta raskasta tehdessä.

        Nimenomaan pelikannettavien arvelisi olevan alttiita tahnojen kuivumiseen ja pölyn kertymiseen. Eikös niissä ole normaaleja kannettavia tehokkaamat tuulettimet = enemmän imuvoimaa.


    • gamer

      Kestäminen on yhtä kuin käyttötarkoitus. Predator on nettisurffilauta jonka tehot riittää satunaiseen pelailuun. Kun prossu pelisessioiden aikana huitelee 95 asteessa on selvää ettei siitä vakavaan pelikäyttöön ole. Eikä se päivittäisiä useamman tunnin pelisessioita kestä vuottakaan. Akku tai sen vaihtaminen ei ole ongelma, netissä on kymmenittäin videoita kuinka se tapahtuu

    • Onko__tietoa

      Kiitoksia asiallisista ja asiattomista vastauksista. Kuten kysymyksestänikin ilmeni, minua kiinnosti tieto jatkuvan virransyötön akulle mahdollisesti aiheuttamista ongelmista.

      " Kun prossu pelisessioiden aikana huitelee 95 asteessa on selvää ettei siitä vakavaan pelikäyttöön ole. "

      En ole pelannut yhdelläkään tieokoneella mitään peliä vuoden 1995 jälkeen, eikä ole suunnitelmissa pelatakaan.

      Tietokone on hyvin viileä, mutta pitkäaikaisen liikkuvan kuvan katselun aikana se lämpenee sen verran, että lämpenemisen juuri ja juuri huomaa koskettaessaan konetta näppäimistön ja näytön välissä. Kone on käytännössä täysin äänetön, mutta jos korvan panee viiden sentin päähän näppäimistöstä, kuulee tuulettimen vähäistä suhinaa.

    • löksadfjf

      6 vuotta ollut läppäri verkkovirrassa ja akku kokoajan sisällä. En ikinä jaksanut irrottaa akkua, mutta myöhemmin huomasin, ettei se toimi. En tiedä koska se on sanonut itsensä irti vai onko edes ikinä toiminutkaan. Ikinä ei ole ollut ongelmia.

    • Onko__tietoa

      Nyt ymmärrän, miksi jotkut kirjoittavat pelaamisesta! Olen hajamielisyyksissäni maininnut omistavani Acer PREDATORIN, mutta kone on kylläkin Acer Aspire. Pahoittelut tästä. Mistä lienee tuo Predator jäänyt mieleeni siten, että se lipsahti aloitukseeni.

      "En ikinä jaksanut irrottaa akkua, mutta myöhemmin huomasin, ettei se toimi."

      Minua ei haitaa, vaikka akku ei toimisi koskaan, mutta jos kone lakkaa toimimasta, se on eri juttu. Olen kuullut tarinoita, että akku olisi rikkoutunut oltuaan jatkuvasti verkkovirtaan kytkettynä, ja kone olisi lakannut toimimasta. Kuten jo sanoin, akkua ei voi irroittaa ainakaan vain nykäisemällä se pois, enkä aio ryhtyä ruuvailemaan koneen takakantta auki.

    • njnjuyt

      Toisenlainen kokemus tähän soppaan. Aikoinaan ensimmäinen läppärini, myöskin Acer.

      En käyttänyt akulla koskaan ja pidin sitä verkkovirrassa vain silloin, kun käytin konetta. Näin jälkeenpäin ajatellen luulisin sen vaikuttaneen niin, että akku oli finis 2 vuodessa.
      Se ei koskaan päässyt latautumaan täyteen.

      Mielestäni on parempi pitää verkkovirrassa jatkuvasti ja kone säätelee akkua tai sitten lähes täyteen ladattuna pitää akun erillään, jos ei akkua tarvitse.

      • löksadfjf

        Kun ostin ekan läppärini niin en edes ajatellut tai tiennyt mikä on akulle parasta enkä tiedä sitä vieläkään, kun ei ole niin väliä. Seuraava toosa oli tehokas peliläppäri pöytäkoneen korvaajaksi, koska tehot olivat itselleni riittävät ja aina verkkovirrassa kiinni ja optiona oli helppo silloin tällöin siirrettävyys matkalaukussa kaapelien kanssa, mikä on toteutunut.

        Akusta voin kuvitella olevan hyötyä silloin, kun iskee sähkökatkos niin kone ei ehkä sammu tai jos kenkäisee pöydän alta vahingossa virtakaapelin irti, mikä on todennäköisempää, jonka olen tehnyt muutaman kerran. Ehkä myös ukonilmalla voi olla hyvä idea ottaa virtapiuha pois, ettei mahdollinen salama käräytä myllyä ämmänsuokuntoon.


    • akunsäästö

      Lenovossa on vaihtoehtona akun lataaminen vain 60%.
      Ilmeisesti se on 80%:ia akkua säästävämpi latausmaara.

      • akunsäästö

        Mutta jos tuollaista asetusta ei ole, kysymys on siitä kannattaako välillä akkua purkaa vai pitää verkkovirrassa jatkuvasti. En tiedä.


    • käyttöohjeissa

      Joissain akun käyttöohjeissa sanotaan että akku pitäisi ladata täyteen kerran n. 3 kk:ssa, vaikka ei koneessa muuten kiinni olisikaan, muussa tapauksessa saattaa heretä toimimattomaksi.

      • njnjuyt

        Tuosta toimimattomuudesta on kokemusta kamerassa. Vanha kamera, toimi normaalisti ja akku kesti aikansa.
        Hankin uuden akun ja vuoden verran kuvasin paljon ja latailin normisti. Sitten kamera jäi seisomaan akku sisällä reilu vuodeksi, jona aikana akku tyhjentynyt reilusti kuten asiaan kuuluu, mutta ei täysin tyhjä. Ei latautunut enää.

        Nyt olen ottanut ohjelmaan 3 kk välein ladaten kaikki vanhat puhelimet, varavehkeet jne.


      • Kannattaapitäätäynnä

        Ja ladata aina kun mahdollista jos käytössä. Eli ei kannata päästää alle 20% koska se syö Li-Ion akun latauskertoja. Lisäksi tällaisia akkuja ei tarvitse koskaan purkaa kuten vaikkapa NiMH tyyppisiä.


    • päinvastoin

      Akku on varmaan irroitettavissa helposti. Yleensä akut ovat kiinni pikaliittimillä, että akkua voi vaihtaa tien päällä lennosta. Otin akun pois aikapäiviä sitten turhana painolastina.

      Vaikuttaa hyvältä, jos laite ei lämpene. Minulla on 10 v. vanha Compaq, mikä kaipaa jäähdytyksen tehostamista. Käy turhan kuumana, vaikka videoissa ei olisi mitään katsomista. Mikä on kätevä keino tehostaa jäähdytystä?

    • Pöytäkonekäytössä olevan kannettavan loppuun kuluneesta akusta ei yleensä ole mitään haittaa. Akku saattaa mennä sisäisesti lyhytsulkuun vanhuuttaan, mutta tämä on erittäin harvinaista. Itse olen todennut tällaisen tapauksen vain kerran, ja olen muutamia läppäreitä nähnyt...

    • päinvastoin

      On turhaa pitää akkua kuormittamassa virtajohdon muuntajaa ja konettakin. Vajaata akkua yritetään nimittäin ladata aina.

      • Loppuun kulunut litium-ioniakku ei ota virtaa vastaan enää lainkaan, eikä täten myöskään kuluta sähköä, eikä rasita virtalähdettä.

        Olet siis väärässä.


    • Ennenolihyviä

      Anttilasta ostettu joku halpisläppäri yli 10 vuotta sitten. Kone ollut verkkovirrassa siitä lähtien ja itse kone auki 24/7 nettiin yhdistettynä. Värkki toimii kuin uusi mutta akkua en ole koskaan edes kokeillut. Saattaa olla täysin sökö tai sitten myös uudenveroinen.

      • pöly-ja-tahna

        Koneesi elinikää voit helposti jatkaa sammuttamalla sen, tarkistamalla pöly- ja tahnatilanteen, ja korjaamalla asian tarpeen niin vaatiessa.


      • Vuosienkokemus
        pöly-ja-tahna kirjoitti:

        Koneesi elinikää voit helposti jatkaa sammuttamalla sen, tarkistamalla pöly- ja tahnatilanteen, ja korjaamalla asian tarpeen niin vaatiessa.

        Läppäriin ei tule pölyä muualle kuin pinnalle ja sen voi pyyhkästä pois kun ei enää näe lukea tekstiä tai pi*lun karvoja.
        Virran katkaisu ja päällepano rasittaa komponentteja huomattavasti ja tekee ne siten nopeammin käyttökelvottomaksi.


      • pölymatto
        Vuosienkokemus kirjoitti:

        Läppäriin ei tule pölyä muualle kuin pinnalle ja sen voi pyyhkästä pois kun ei enää näe lukea tekstiä tai pi*lun karvoja.
        Virran katkaisu ja päällepano rasittaa komponentteja huomattavasti ja tekee ne siten nopeammin käyttökelvottomaksi.

        Oma vuosien kokemus on että pöly kerääntyy jäähdyttimen ritilään matoksi, joka estää tehokkaasti ilman kulun

        https://www.google.com/search?q=laptop fan dust&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjHq6Og5d3fAhVBjywKHbNSCv4Q_AUIDigB&biw=1024&bih=761

        https://support.hp.com/in-en/document/c01657439

        Joissakin läppäreissä on ollut fiksusti luukku tuo putsaamiseen, mikä saisi olla kaikissa eikä vaan yhden merkin muutamassa mallissa.


      • Anonyymi
        Vuosienkokemus kirjoitti:

        Läppäriin ei tule pölyä muualle kuin pinnalle ja sen voi pyyhkästä pois kun ei enää näe lukea tekstiä tai pi*lun karvoja.
        Virran katkaisu ja päällepano rasittaa komponentteja huomattavasti ja tekee ne siten nopeammin käyttökelvottomaksi.

        Tosiasiassa läppäri imee pölyä samalla periaatteella kuin pölynimuri, ja tehokkaammin kuin pöytäkone.


    • mikäsotku

      Siis … voiko noista uudemmistakin kannettavista poistaa akun ja yhdistää sitten koneen verkkovirtaan?
      Mitä mieltä olette sovittimesta 3.0:aan RJ45 kaapelin käyttöön ottamiseksi WiFi :n sijasta? Täytyisikö olla varsinainen RJ45-yhteys valmiina koneessa?

    • ohjekirjasta

      Luin oman uuden läppärini ohjekirjasta!!!, että nopeasti latautuvaa akkua ei saa itse poistaa. Verkkovirtaan yhdistettynä kannattaa ladata käytettäessä tai muutoin esimerkiksi noin 3 tunnin ajan, ei jatkuvasti. Ohjekirjaa on siis hyvä lukea, vaikka ne on yleensä englannin kielisiä.

    • läpyttelijä

      mulla on ollu läppäreitä (ehkä n. 15v) töissä ja kotona 100% verkkovirtaan kytkettynä, eikä siitä ole mielestäni ollut mitään haittaa. akkun olen ainakin yhdestä huomannut lakanneen toimimasta, mutta eipä sekään ole haitannut.

      • MietiHetkiMitäHöpötät

        Ja jos se akku yllättäen lakkaa toimimasta kotona yöllä nukkuessasi, ei siitäkään mitään varsinaista haittaa tietystikään ole. Eihän se sinua mitenkään haittaa etkä sinä edes sitä huomaa etkä sinä saa sitä koskaan tietää. Hyviä unia!


      • ohjekirjasta

        Niin... noissa kannettavissa taitaa olla nykyisin koneen asetuksissa mahdollisuus, että voi itse valita millä latausvälillä akun haluaa pysyvän, esim. välillä 50-60% vois olla akulle hyvä taso. Kannettavan voi sitten pitää koko ajan latauksessa eli kytkettynä verkkovirtaan ainakin silloin kun sitä käyttää, koska itse lataus katkeaa tai alkaa automaattisesti.


    • Anonyymi

      Itse hain vastaavaan tilaanteeseen tietoa. Pahus, sattui tämä pomppaamaan silmille. Laitoin itse tuon akun säästötilan päälle. Käytännössähän oma käytetty läppäri, jonka sain ilmaiseksi sukulaiselta, on vain keskusyksikkönä.

      Koska olen vanha mies, eikä mikään saa muuttua, niin telkku/näyttö, näppäimistö ja hiiri ovat ihan mitä aikaisemminkin.

      • Anonyymi

        Kaikki tietotekniikka (läppärit, puhelimet, yms joissa on mikä tahansa akku) kannattaa pitää aina "latauksessa" eli seinässä, niissä on latauksenohjaus latauksen/varauksen hallintaa varten. Huonoa LiPo ja Litium-ion akuille on jos niiden varautustila yhtenään vajoaa huomattavan alhaiseksi, joka siis merkitsee huomattavan suurta latausstressiä.

        Jos asuu syrjäseudulla, jonne sähkö tulee ilmaa pitkin, kannattaa ukonilman ajaksi ainakin tärkeimpien laitteiden pistokkeet ottaa irti seinäkoskettimista (ei ritä että sähkötaulussa irrottaa sulakkeen tai vääntää pääkatkaisijan nollaan). Meillä tehdään näin vaikka sähkökaapelit ovat maassa, siksi esimerkiksi tietoteknikkapöydällä olevat laitteet ovat yhden roikan päässä (jonka takana on lisäksi kaksi samanlaista, yhteensä 30-2 kosketinta joista vielä 4 vapaana) tarvitsee siis nypätä vain yksi töpseli irti.

        Litium akkuja vanhentaa ensisijassa kaksi tekijää, latauskertojen määrä sekä niiden ikä. Latauskerta tarkoittaa sellaista latausta jossa lähes tyhjentynyt akku ladataan täyteen, jos akku josta on tyhjentynyt vain 10%, eli jossa vielä on varausta 90%, ladataan täyteen niin sen voi ajatella merkitsevaän 0,1 latauskertaa. Vaikka litium akkuja ei käytettäisi lainkaan niin ne vahenevat, jos niitä säilytetään purkautuneena niin vanhenevat paljon nopeammin kuin jos niitä säilytetään ylläpitovarauksessa. Mitään tarkkaa elinikää ei niille siis voi ennustaa mutta "kuin uusi" kunnossa ne ovat vain noin 2 vuotta valmistuksesta, ja oikeasti uusia ne ovat alle 3 kk valmistuksesta. Itse olen uusinut litium akkuja haittaavasti vähentyneen kapasiteetin takia, niiden akkujen ikä on ollut 5v ja 10v välimaastossa. Mutta nytkin meillä esim on yksi läppäri jonka akku kestää vain alle 20 min, speksi on 210 min, mutta en uusi akkua koska läppäri on aina "seinässä" ja tuo 20 min vielä riittää hyvin auttamaan tallennuksessa sähkökatkon sattuessa. Ja autoissa on "vanhoja" älypuhelimia joiden akut ovat aivan surkeassa kunnossa mutta ne saavat aina sähkön autosta joten en uusi niidenkään akkuja, hyvin toimivat navigaattoreina ja tiekameroina.


    • Anonyymi

      Jos konetta ei kuljetella paikkoihin, missä verkkovirtaa ei ole niin on sama toimiiko akku, vai ei. Minulla on yksi 20-vuotias kannettava. Akusta ei ole tietoakaan, mutta toimii normaalisti.

      Rälläkkää ei kuitenkaan enää voi käyttää netissä, selain liian vanha, mutta vanhoja ohjelmia ja pelejä sillä voi pyörittää ihan nostalgiamielessä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      100
      2916
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      105
      2478
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2240
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      22
      2072
    5. 177
      1886
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      44
      1873
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1807
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1756
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1558
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe