Patriarkaattien totaalinen sota kirkon yliherruudesta on alkanut

OrthodoxWorldWar

Moskova (samoin kuin Antiokia, Serbia, Puola jne.) pitää Konstantinopolin päätöstä tunnustaa Ukrainan skismaatikot ainoaksi "kirkoksi" Ukrainassa törkeänä tunkeutumisena Moskovan alueelle eli kirkollisena sodanjulistuksena, ja MP on vastannut siihen omalla julistuksellaan: vastedes kaikkialle, missä Konstantinopolin alaiset kirkot toimivat, perustetaan Moskovan patriarkaatin kilpailevat jurisdiktiot ja ne saanevat massiivista tukea Venäjän kirkon rahahanoista. Jos KP ei piittaa kirkkojen kanonisista alueista, Moskova katsoo, että samaa raakaa peliä voi pelata toinenkin. Sotaan vaan, saa nähdä kuinka itse kunkin tässä käy.

Taisteluhansikas on heitetty. Kaikki Konstantinopolin viimeisen sadan vuoden aikana itselleen paaluttamat territoriot ovat vastedes Moskovan tähtäimessä. Tuskinpa Suomi on mikään poikkeus, varsinkin kun me olemme antaneet täyden tukemme suklaakeisari Porosenkon kirkkoprojektille ja Ukrainaan perustetulle autokefaliselle kirkolle. Ruplarahoitus, joka MP:n seurakunnilta Suomessa tähän asti on selvästi puuttunut, löytynee tuota pikaa. Suomestakin tulee yksi näyttämö maailmanlaajuisessa kamppailussa ortodoksisen kirkon yliherruudesta. Tuomari on viheltänyt pilliin, ottelu on alkanut, kohta saadaan nähdä kovaa vääntöä. Lintukoto murtuu, karjalaisten ja taidepiirien kulttuurikerhon unelias, raukea rauha on kohta muisto vain.

Tulevaisuus näyttää "mielenkiintoiselta". Onko meidän piispoistamme tähän sotaan? Joku olisi voinut kuiskata Leolle ja kumppaneille syyskuussa KP:n synaksiksen jälkeen: joka leikkiin ryhtyy, leikin kestäköön. Ukrainan kirkko-operaatio oli, kuten Porosenko totesi, "isku venäläisen maailman sydämeen". Suomen kirkko antoi sille moraalisen tukensa. Nyt idän karhu kerää voimiaan vastaiskuun, rukoillaanko, ettei käpälän isku osu tänne? Voihan sitä aina riskillä pelata, niin kuin pörssissä. Kuinkahan tässä vain käy...

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Näinpä

      Miten se nyt näin? Ainoa oikeaoppinen. Ortodoksinen.
      Katolisten kirkkojen uskovaiset mielellään muistavat sanoa kuinka protestantit pirstaloituvat mutta eipä näytä kummankaan, itäisen tai läntisen katolisen kirkon tilanne kovin ruusuiselta vaikuttavan. Läntinen rämpii yhä syvenevässä pedofiliakohussa ja itäinen joutumassa sodan partaalle maallisten kirkkokiistojensa kanssa.

    • Loppuun

      Kaikki sotilaat on pantu suutelemaan Pyhää Putinin ikonia ja vannomaan vala että taistelevat tulevassa sodassa kuolemaan saakka Pyhän Venäjän ja Putinin puolesta.

      Sitä ennen pitää tappaa kaikki loput homot, lesbot, pedofiilit ja juutalaiset.

    • kanonarkki

      Mikään paikalliskirkko maailmassa ei ole tunnustanut Ukrainan skismaattista kirkkoa, jolle ekumeeninen patriarkka on myöntänyt Poroshenkon junaileman autokefalian. Ukrainassa ainoa kanoninen ja muiden ortodoksisten kirkkojen tunnustama kirkko kuuluu edelleen Moskovan patriarkaattin alaisuuteen. Vain yksi kirkon noin 90 piispasta on loikannut Poroshenkon perustamaan kirkkoon.

      Suomen autonominen kirkko ja Viron pieni Konstantinopolin alainen kirkko ovat äänettöminä yhtiömiehinä voineet vain todeta tapahtuneen tosiasian. Virossakin valtaosa ortodokseista on edelleen Moskovan patriarkaattiin kuuluvan metropoliittakunnan jäseniä.

    • SMXL

      Nimimerkillä OrthodoxWorldWar on hyvin realistinen käsitys syntyneestä tilanteesta. Valitettavasti se näyttää olevan oikeaan osuvampi kuin mitä täällä pohjoisessa periferiassa on tultu ajatelleeksi.

      Konstantinopoli on käsittämättömällä tavalla rikkonut kanonisen järjestyksen perusperiaatteita lähtemällä mukaan häpeälliseen ja vaaralliseen poliittiseen peliin.

      Tässä ortodoksisessa maailmansodassa ei tule olemaan muita voittajia kuin - mahdollisesti - Poroshenko tulevassa presidentin vaalissa. Sitäkään ei ole vielä kirkossa kuulutettu!

    • sielläollut

      Eipä ole Moskovankaan kusiputiikkia kukaan tunnustanut.

    • autokefalos

      Venäjän kirkon ovat tunnustaneet maailman kaikki muut paikalliset ortodoksiset kirkot. Sen sijaan ekumeenisen patriarkaatin asema on nyt vaakalaudalla. Tunnustettuaan kanonisen lain vastaisesti kaksi Ukrainan skismaattista kirkkoa ja myöntäessään niille täyden itsenäisyyden se on itse ajautunut hyvin ongelmalliseen tilanteeseen suhteessa muuhun ortodoksiseen maailmaan.


      Hajota ja hallitse -linja saattaa kirkon piirissä johtaa päinvastaiseen tulokseen kuin mihin pyritään!

      • hydrokefalos

        Tämä kaikki voi tosiaan päättyä siihen, että Konstantinopolin patriarkaatti katoaa ortodoksisten paikalliskirkkojen joukosta. Konstantinopoli käy kuolinkamppailuaan. Väki on vähentynyt lähes olemattomiin, ja rahavirrat Amerikasta ehtyneet. Kohta ei ole enää varaa jatkaa olemassaoloaan. Ahneet piispat ja arkkimandriitat odottavat kieli pitkällä rahaa. Jos eivät saa sitä, eivät ehkä jää pitkäksi aikaa katselemaan, vaan häipyvät. Tässä tilanteessa avokätinen lahjus jostakin suunnasta saattaa saada tekemään kaikenlaista kummaa. Mutta jos se on liian kummaa, silloin muut ortodoksiset paikalliskirkot saattavat päättää, että nyt meni liian pitkälle, ja poistaa liian isoksi kasvaneen ongelman julistamalla yhteisellä päätöksellä Konstantinopolin patriarkaatin tarpeettomaksi ja lakkautetuksi.


    • putinpieruaa

      vaakalaudalla on moskovassa juu. Mutta moskova on maailman laidalla ja sen pahantahtoiset röyhtäilyt eivät kiinnosta ketään.

      Eivätkä kirkot ole kuin valtiot jotka kaipaavat tunnustusta tai pitäisi "tunnustaa".

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      273
      2710
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      208
      1738
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1454
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1211
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1166
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      236
      1081
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1012
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      49
      932
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      72
      816
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      730
    Aihe