Ei ei-katolisille kirkkovierailuille!

JohannaÄllä

Olen kauhulla lukenut muuan katolisen sivuston bloggarin vierailuista ortodoksisiin ja peräti pakkoluterilaisiin palveluksiin sunnuntaisin. Bloggari ilmeisesti asuu hyvin kaukana kirkoistamme.

Kunnon katolilaisena hän ei tietenkään mene vastaanottamaan pakkoluterilaisten öylättiä, minkä hän jaksaa mainita aina erikseen (kiitos siitä!), mutta silti - hiukan ihmettelen.

Lainaan toisaalta nimimerkin katolinen_rouva, jota en tunne, aidosti katolista neuvoa: ”Jos lähin katolinen kirkko on kaukana, voi netin tai television kautta osallistua katoliseen messuun, kuunnella sen sunnuntain oikeat lukukappaleet, kuulla katolinen saarna, osallistua eukaristiaan ja vastaanottaa pyhä kommuunio hengellisesti. Myöskään muun seurakunnan kanssa yhteislaulaminen ei liene kiellettyä.”

Emme me katolilaiset mene kuuntelemaan ”saarnoja”, jotka voivat olla haitallisia tai peräti vaarallisia uskollemme. Katolinen usko on elämämme suurin aarre, sitä pitää vaalia. Miksi ihmeessä menisin kuuntelemaan jonkin pakkoluterilaisen leipäpastorin päättömiä horinoita? Ei kiitos, mieluummin menen vaikka elokuviin.

Ortodoksien liturgiassa voisin todellisessa poikkeustapauksessa (!) vielä käydä, sillä heillä on pätevät sakramentit, vaikka opetus on usein niin ja näin, vähän sinne päin...

44

58

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • katolinen_rouva

      Kiitokset viestini lainaamisesta. Pysyn edelleenkin sanoissani, sillä minusta television tai netin äärellä voi hyvinkin rukoilla ja tuntea yhteyttä (oman) seurakunnan kanssa. Kaikki muu etäännyttää tavalla tai toisella omasta katolisesta elämästä.

    • voipimeyttä

      "Jos siis se valo, joka teissä on, on pimeyttä, niin kuinka suuri onkaan pimeys" - Jeesus

      • Rivikatolilainen

        Ei ole mitään pimeyttä uskoa ja elää uskonsa todeksi. Katolinen kirkko ei sentään ole mikään kummallinen lahko.


    • KatolinenTulevaisuus

      Minustakin "katolisen rouvan" neuvo on fiksu. On toki paljon järkevämpää seurata katolista messua vaikkapa Mariankirkosta tai Tampereen Pyhän ristin kirkosta. Samalla voi todella kuunnella katolisen liturgian mukaiset lukukappaleet ja katolisen papin saarnaa sekä muutenkin rukoilla yhdessä koko seurakunnan kanssa. Itselläni on onni asua melko lähellä kirkkoa, mutta turvautuisin tähän, jos olisin vaikkapa pitempään sairaana.

      • Real-isti

        Tässä onneksi teknologia ja netti ovat tulleet avuksemme. Jossakin Iisalmessa ei tarvitse enää olla täysin eristyksissä.


      • katolinen_rouva

        Itse asiassa me katolilaiset emme ole koskaan eristyksissä! Kun uskomme, uskomme koko kirkon kanssa ja sen yhteydessä. Kun rukoilemme, teemme niin koko kirkon kanssa ja sen yhteydessä aina taivaan pyhiin saakka. Kun elämämme arkista elämäämme, teemme niin koko kirkon rukouksen kantamina.

        Kun sitten seuraamme pyhää messua jostakin katolisesta kirkosta, tämä palauttaa mieliimme tämän tosiasian ihan näkyvästi ja konkreettisesti.


    • UskovaRukoilija

      Luterilainen jumis on paitsi tylsä, myös turha. On parempi rukoilla yksin.

    • ÄläLausuVäärääTodistusta

      ”Pakkoluterilaisen leipäpastorin päättömät horinat”

      Katolinen kirkko ei opeta tuollaista kielenkäyttöä. Joten on syytä kysyä, mikä tai kuka sinua riivaa.

      Vai onko se tämä anonyymi keskustelu, joka saa unohtamaan käytöstavat? Et varmaankaan sanoisi noin luterilaiselle papille kasvotusten?

      Hengellisenä harjoitustyönä voisit kirjoittaa kolme esimerkkiä siitä, miten luterilaiset papit tekevät hyvää ja tärkeää työtä.

      • Real-isti

        Luterilaiset pastorit ovat pelkkiä ylipalkattuja maallikkosaarnaajia. Sana ”leipäpastori” on hyvä kuvaamaan tuota ammattiryhmää. Miksi sitä pitäisi erityisesti muka kunnioittaa? Pastorinvirka on heille pelkkä ammatti, ei muuta.

        Luterilaisilla ei ole yhtä ainutta pappia. Nämä ovat pelkkiä pastoreita. Katolinen kirkko ei tunnusta heidän ns. vihkimystään päteväksi.

        Hyvää ja tärkeää työtä? Mitä vielä! Nämä eivät käy edes sunnuntaijumiksessa muuten kuin omalla vuorolla, jolloin siitä saa tuhdin palkan.


      • JohannaÄllä

        "Katolinen kirkko ei opeta tuollaista kielenkäyttöä."

        Jos olisit katolilainen, tietäisit hyvin, että kirkon opetusvirka rajoittuu pelkkään uskoon ja moraaliin. Ei katolinen kirkko sentään opeta mitä pizzamausteita meidän uskovien pitäisi valita!

        "Joten on syytä kysyä, mikä tai kuka sinua riivaa."

        Vastaus on selvä: totuus ja sen puolustaminen. Jos tämä on sinusta "riivaamista", olkoon sitten...

        "Vai onko se tämä anonyymi keskustelu, joka saa unohtamaan käytöstavat?"

        Käytöstavat taisivat unohtua ennen kaikkea vihasaarnaaja Martin Lutherilta, joka kirjoitti mm. vihateoksen "Juutalaisista ja heidän valheistaan" sekä saarnasi aktiivisesti meitä naisia ja "noitia" vastaan.

        "Et varmaankaan sanoisi noin luterilaiselle papille kasvotusten?"

        Kuten Real-isti muistuttaa, luterilaisilla ei ole pappeutta eikä siten myöskään pappeja... Joten en voisi ihan noin sanoa "luterilaiselle papille", koska sellaista ei ole edes olemassa.

        "Hengellisenä harjoitustyönä voisit kirjoittaa kolme esimerkkiä siitä, miten luterilaiset papit tekevät hyvää ja tärkeää työtä."

        Kyllä vain pastorit tekevätkin, mutta vain jos saavat siitä tuntuvan palkan. Kyseisen "työn" tärkeydestä todistaa se, että pelkästään viimeisten 15 vuoden aikana lähes miljoona suomalaista on luopunut pakkoluterilaisuudesta.


      • KatolinenTulevaisuus

        Olen Johannan kanssa samaa mieltä. Pastorinvirka on luterilaisilla pelkkä ammatti, ei mikään erityinen kutsumus, jonka eteen tehtäisiin uhrauksia.


      • LippuHelvettiinKiitos
        Real-isti kirjoitti:

        Luterilaiset pastorit ovat pelkkiä ylipalkattuja maallikkosaarnaajia. Sana ”leipäpastori” on hyvä kuvaamaan tuota ammattiryhmää. Miksi sitä pitäisi erityisesti muka kunnioittaa? Pastorinvirka on heille pelkkä ammatti, ei muuta.

        Luterilaisilla ei ole yhtä ainutta pappia. Nämä ovat pelkkiä pastoreita. Katolinen kirkko ei tunnusta heidän ns. vihkimystään päteväksi.

        Hyvää ja tärkeää työtä? Mitä vielä! Nämä eivät käy edes sunnuntaijumiksessa muuten kuin omalla vuorolla, jolloin siitä saa tuhdin palkan.

        Katoliset papit eivät siis saa rahallista korvausta?


      • JohannaÄllä

        Kyllä saavat, mutta he eivät olekaan ylipalkattuja tyhjänpuhujia vaan oikeita Kristuksen pappeja. Sääntökuntapapit eivät tietojeni mukaan saa palkkaa ollenkaan.


    • Rudolphus

      Asun diasporassa, kaukana kirkosta! Olipa upeaa taas kerran saada osallistua oikeaan katoliseen messuun ja saada ripittäytyä. Messu on kuin taivaan esikartano! Ilman messua ihmiskunnalla ei olisi kuin sielua...

      Muina sunnuntaina seuraan messua netistä. Minulle on tärkeää seurata suoraa lähetystä. Eukaristian asetussanojen ajaksi polvistun ruudun ääreen. Muutenkin toimin kuin muut kirkossa. Kommuunion aikana rukoilen ns. hengellisen kommuunion.

      Etsin parhaillaan vaimoa. On itsestään selvää, ettei hän voi olla muu kuin katolilainen.

      • katolinen_rouva

        Hyvin tehty! Noin osallistut messuun joka sunnuntai, vaikka fyysisesti voit olla paikalla vain harvoin.


    • Arkalainen.tosiaan

      Löysässäpä on uskosi, jos et uskalla käydä toisen kirkkokunnan jumalanpalveluksissa. Epäiletkö uskontosi aitoutta?

      • Peruskatolilainen

        Miksi epäilisin? Katolinen kirkko on alkuperäinen Kristuksen kirkko.

        Katolinen usko ei ole ”minun” uskoni, vaan kirkon usko, jota tunnustan. Kirkko ei epäile eikä horju uskossaan.


      • JohannaÄllä

        Naulan kantaan!


    • JohannaÄllä

      Itse menisin tuhat kertaa mieluummin synagogaan kuin pakkoluterilaisten puisevaan jumikseen.

      Kannustan kaikkia hyvän tahdon ihmisiä osallistumaan katoliseen messuun (tosin pyhän kommuunion eli ehtoollisen voivat vastaanottaa VAIN katolilaiset ja mekin tietyin ehdoin) sekä sen jälkeen pakkoluterilaiseen jumikseen. Olkaapa hyvät ja verratkaa!

      • mjvv

        Etkös sinä juuri ollut aloitusviestissä sitä mieltä, että ei pitäisi osallistua vieraiden kirkkokuntien jumalanpalvelukseen? Yhtä kaikki, minusta kannattaa toki osallistua kaikenlaisiin uskonnollisiin tilaisuuksiin jos siihen tulee mahdollisuus. Vaikka olen itse ortodoksi niin olen ollut myös hienoissa roomalaiskatolilaisissa ja luterilaisissa messuissa (nauttimatta luonnollisestikaan eukaristiaa). Synagogassa en vielä ole päässyt käymään mutta pari kertaa moskeijassa kyllä.


    • Konservatiivikat

      Olen lukenut aika ajoin samaa blogia ja ihmetellyt noita ei-katolisia kirkkovierailuja. Niistä tulee mieleen kirkko-kuin-kirkko-ajattelu, mikä ei suinkaan ole katolista.

    • ParvaeCrescunt

      Luterilaisten ja muiden protestanttien jutut ovat niin ilmiselvästi harhaoppisia, että niistä ei ole mitään ”vaaraa” katolilaiselle. Yleissivistyksen vuoksi niitä voi kuunnella. On hyvä tietää jotain siitä uskonnosta, jolla tätä maata on tärvelty 500 vuoden ajan.

      Ortodoksien jutut ovat vaarallisempia. Niissä on oikeaoppinen perusta. Mutta sitten siihen päälle on kasattu kaikenlaista bysanttilaista rihkamaa, pimeää mystiikkaa ja slaavilaista kansalliskiihkoilua. Lopputuloksena on vaarallinen eksytys!

      Vaarallisimpia ovat tietenkin kaikenlaiset näennäiskatoliset uskon ”uudistajat”. Juudas on aina joukossamme. Häntä ei välttämättä tunnista, ennen kuin vahinko on tapahtunut.

      Väärennös voi olla tökerö, jolloin sitä ei kukaan osta eikä vahinkoa pääse tapahtumaan. Mutta väärennös voi myös olla taitava. Tunnistatko väärennöksen?

      • JohannaÄllä

        Samat sanat, mutta minusta harhaoppien kuunteleminen ei ole yleissivistävää. Johsn niitä sai koulussa kuunnella ihan tarpeeksi!

        Vielä voisin ymmärtää, jos luterilaisuus olisi hienostunut, syvällinen ja looginen oppi. Mutta katin kontit! Kysymys on pelkän häiriintyneen rappiomunkin ja sittemmin alkoholisoituneen vihasaarnaajan sekavista mutu-tuntemuksista, joista typerin on se, että kristinusko perustuisi mukamas yksin Raamatulle.

        Suomessa ollaan totuttu siihen, että kristityt ja varsinkin päättömät ”uskikset” ovat kuin hiirulaisia. Mitä enemmän tämä kansa palaa esi-isiemme katoliseen uskoon, sitä enemmän viimeiset pakkoluterilaiset saavat tottua siihen, että katolilaiset olemme kaikkea muuta kuin nynnyjä ja lässyttäviä hiirulaisia.


      • katolinen_rouva

        Minäkään en voi sietää ”uskovaisia”. Onneksi sellainen teeskentely ei kuulu katolilaisuuteen.


      • Sturmbannkatholiker
        JohannaÄllä kirjoitti:

        Samat sanat, mutta minusta harhaoppien kuunteleminen ei ole yleissivistävää. Johsn niitä sai koulussa kuunnella ihan tarpeeksi!

        Vielä voisin ymmärtää, jos luterilaisuus olisi hienostunut, syvällinen ja looginen oppi. Mutta katin kontit! Kysymys on pelkän häiriintyneen rappiomunkin ja sittemmin alkoholisoituneen vihasaarnaajan sekavista mutu-tuntemuksista, joista typerin on se, että kristinusko perustuisi mukamas yksin Raamatulle.

        Suomessa ollaan totuttu siihen, että kristityt ja varsinkin päättömät ”uskikset” ovat kuin hiirulaisia. Mitä enemmän tämä kansa palaa esi-isiemme katoliseen uskoon, sitä enemmän viimeiset pakkoluterilaiset saavat tottua siihen, että katolilaiset olemme kaikkea muuta kuin nynnyjä ja lässyttäviä hiirulaisia.

        Katolilaiset ovat koviksia. He vetävät nynnyjä lättyyn. Eivät tietenkään fyysisesti. Vaan hengellisesti. Pyhän Totuuden miekalla.

        Kun katolilainen on antanut ”uskikselle” kyytiä, joutuu ”uskis” keräilemään uskonsa sirpaleita lattialta.


    • katolistaviisautta

      Minä ainakin haluan syventyä katolisessa uskossa, rukouksessa ja hartauselämässä sekä vakuuttavan rikkaan uskonoppimme tuntemuksessa.

      Siksi en tajua miksi joku menisi kuuntelemaan toisten pulinoita vain sen takia, että saa laulaa yhdessä toisten kanssa. Usko on tärkeämpää.

    • KatolinenTulevaisuus

      Kuten jo taisin mainita, on toki paljon järkevämpää seurata katolista messua netistä. Silloin kuulee katolisen liturgian mukaiset lukukappaleet ja katolisen papin saarnan. Jos seuraa reaaliajassa, voi rukoilla yhdessä koko seurakunnan kanssa.

    • KatolinenTulevaisuus

      On mielenkiintoista seurata, että tälläkin palstalla ei-katolilaiset kirjoittavat lähinnä täysin päättömiä horinoita. Kuka menisi sellaisia vielä vapaaehtoisesti kuuntelemaan?

    • AEP

      Oletteko oikeasti katolilaisia? Olen ollut kiinnostunut katolilaisuudesta, mutta oppinut elämässä myös sen, että hedelmistään puu tunnetaan. Tuottaako katolilainen usko todella näin epäkunnioittavaa asennetta toisia ihmisiä, Kristusta etsiviä kohtaan? Tällaista hengellistä ylpeyttä ja ylimielisyyttä? "Sillä monessa kohtaa me kaikki hairahdumme" (Jaak. 3:2) Katolilaisuus ei taida olla hyvästä Jumalasta lähtöisin, jos se tällaista parjaamista saa aikaan opille vihkiytyneiden keskuudessa. Hiukan järkyttää tämä nöyryyden puute ja ylemmyydentunto, joka paistaa teidän ilmeisesti katolilaisten tekstistä muiden kirkkokuntien jäseniä kohtaan.

      • katolistaviisautta

        Eivät eri kristilliset uskontokunnat ole ikään kuin tasavertaisia kirkkokuntia. Herramme Jeesus Kristus perusti vain YHDEN kirkon, joka yhä tänään on olemassa. Se on katolinen kirkko. Tämän tosuasian tunnustaminen ei edusta mitään ylimielisyyttä.

        Jos aikoo ryhtyä katolilaiseksi, kannattaa heti paikalla jättää varjoon ihmiset ja keskittyä Jumalaan. Minä en ole katolilainen kenenkään ihmisen takia enkä myöskään yhdenkään toisen ihmisen takia menettäisi uskoani, en edes paavin. Me emme ole täydellisten ihmisten klubi, vaan syntisten ihmisten kirkko, jotka aidosti uskovat Jumalaan ja tekevät parannusta.

        Mitä tulee puun hedelmiin, katolisen kirkon 2000-vuotinen historia on täynnä pyhiä, marttyyreja ja tunnustajia aivan kaikkina aikoina.

        Jos etsit vain itsellesi sopivaa, kivaa ja mukavaa kirkollista yhteisöä, sinulla ei ole edellytyksiä liittyä katoliseen kirkkoon. Me olemme palanneet suomalaisten esivanhempiemme katoliseen uskoon siksi, että me tunnistamme, että tämä on Kristuksen kirkko sekä uskomme ja tunnustamme kaiken mitä pyhä katolinen kirkko uskoo, opettaa ja julistaa Jumalan ilmoittamana totuutena.


      • AEP

        Kiitos vastauksesta. En tarkoita, että uskon katoliseen kirkkoon ainoana oikeana tunnustaminen olisi ylimielisyyttä, vaan että sävy jolla ylempänä tässä keskustelussa kirjoittaneet puhuvat esimerkiksi luterilaisista pastoreista tai protestanteista / ortodokseista ylipäätään on minusta sellaista. Katolisen kirkon virallisissa julkaisuissa olen havainnut paljon rakkaudellisuutta ja kunnioitusta toisia kohtaan. Esimerkiksi: "Katolinen kirkko ei hylkää mitään siitä, mikä näissä uskonnoissa on totta ja pyhää. Vilpitöntä kunnioitusta tuntien se tarkastelee näitä toiminta- ja elämäntapoja, säännöksiä ja oppeja, jotka – vaikka ne poikkeavatkin monessa kohdassa siitä, mitä se itse uskoo ja opettaa – monesti tuovat mukanaan säteen siitä totuudesta, joka valaisee kaikki ihmiset." Huom. esim. kohta "vilpitöntä kunnioitusta tuntien". Siksi olen todella yllättynyt, järkyttynytkin siitä, millaista hedelmää rivikatolilaisten kirjoituksissa tällä palstalla on nähtävissä. Sinun kirjoituksesi on tuossa suhteessa asiallisempi, kun tunnustat teidän olevan syntisten ihmisten kirkko, itse kun en halua lähellekään porukkaa, joka ylpeästi kokee olevansa erinomaisempia ja parempia kuin kaikki muut.

        Puun hedelmistä minua ei tällä hetkellä niinkään kiinnosta se, oliko minkäkin kirkon historiassa pyhiä, marttyyreja tai miekalla käännyttäviä julmureita, vaan se, onko joukossa nähtävissä arjen keskellä Kristuksen rakkaus ja voiko siellä ylipäätään tavan ihminen olla ilman pelkoa hengellisestä väkivallasta. Uskon, että Kristuksen läsnäolo näkyy ulospäin ihmisten käytöksessä ja asenteissa siellä, missä Herra on heidän keskellään. Tuo asenne ei ole epäkunnioittava, röyhkeä ja rakkaudeton muita ihmisiä kohtaan.


      • Hjuytrew
        AEP kirjoitti:

        Kiitos vastauksesta. En tarkoita, että uskon katoliseen kirkkoon ainoana oikeana tunnustaminen olisi ylimielisyyttä, vaan että sävy jolla ylempänä tässä keskustelussa kirjoittaneet puhuvat esimerkiksi luterilaisista pastoreista tai protestanteista / ortodokseista ylipäätään on minusta sellaista. Katolisen kirkon virallisissa julkaisuissa olen havainnut paljon rakkaudellisuutta ja kunnioitusta toisia kohtaan. Esimerkiksi: "Katolinen kirkko ei hylkää mitään siitä, mikä näissä uskonnoissa on totta ja pyhää. Vilpitöntä kunnioitusta tuntien se tarkastelee näitä toiminta- ja elämäntapoja, säännöksiä ja oppeja, jotka – vaikka ne poikkeavatkin monessa kohdassa siitä, mitä se itse uskoo ja opettaa – monesti tuovat mukanaan säteen siitä totuudesta, joka valaisee kaikki ihmiset." Huom. esim. kohta "vilpitöntä kunnioitusta tuntien". Siksi olen todella yllättynyt, järkyttynytkin siitä, millaista hedelmää rivikatolilaisten kirjoituksissa tällä palstalla on nähtävissä. Sinun kirjoituksesi on tuossa suhteessa asiallisempi, kun tunnustat teidän olevan syntisten ihmisten kirkko, itse kun en halua lähellekään porukkaa, joka ylpeästi kokee olevansa erinomaisempia ja parempia kuin kaikki muut.

        Puun hedelmistä minua ei tällä hetkellä niinkään kiinnosta se, oliko minkäkin kirkon historiassa pyhiä, marttyyreja tai miekalla käännyttäviä julmureita, vaan se, onko joukossa nähtävissä arjen keskellä Kristuksen rakkaus ja voiko siellä ylipäätään tavan ihminen olla ilman pelkoa hengellisestä väkivallasta. Uskon, että Kristuksen läsnäolo näkyy ulospäin ihmisten käytöksessä ja asenteissa siellä, missä Herra on heidän keskellään. Tuo asenne ei ole epäkunnioittava, röyhkeä ja rakkaudeton muita ihmisiä kohtaan.

        Nimenomaan näin. Pitää muistaa kuitenkin että aina porukkaan mahtuu 1 taliaivo. Työkaverina on kroatian katolinen ja kaikinpuolin loistava esimerkki kristitystä ihmisestä. Sitten on toinen jonka käytös vaatisi taas hieman erilaista suhtautumista asioihin, kristityn näkökulmasta. Kaikki me olemme yksilöitä. Ja kaikki me joudumme Herran eteen ja kullekkin maksetaan tekojemme mukaan.


      • JohannaÄllä

        "En tarkoita, että uskon katoliseen kirkkoon ainoana oikeana tunnustaminen olisi ylimielisyyttä, vaan että sävy jolla ylempänä tässä keskustelussa kirjoittaneet puhuvat esimerkiksi luterilaisista pastoreista tai protestanteista / ortodokseista ylipäätään on minusta sellaista."

        Jospa vaihteeksi tutustuisit siihen sävyyn, jolla pakkoluterilaiset kohtelivat katolista kirkkoa 500 vuoden ajan, kun uskomme tunnustamisesta seurasi ensin kuolemantuomio ja aina meidän päiviimme saakka sosiaalinen sorto ja vaino.

        "Katolisen kirkon virallisissa julkaisuissa olen havainnut paljon rakkaudellisuutta ja kunnioitusta toisia kohtaan... Siksi olen todella yllättynyt, järkyttynytkin siitä, millaista hedelmää rivikatolilaisten kirjoituksissa tällä palstalla on nähtävissä."

        Kiitos vain, mutta me emme tarvitse jotakin tusina-pakkoluterilaista opettamaan meille mitä on katolilaisuus.

        "Sinun kirjoituksesi on tuossa suhteessa asiallisempi, kun tunnustat teidän olevan syntisten ihmisten kirkko, itse kun en halua lähellekään porukkaa, joka ylpeästi kokee olevansa erinomaisempia ja parempia kuin kaikki muut."

        Oletko varma siitä, että porukka haluaa sitten sinut lähelleen?

        "Puun hedelmistä minua ei tällä hetkellä niinkään kiinnosta se, oliko minkäkin kirkon historiassa pyhiä, marttyyreja tai miekalla käännyttäviä julmureita, vaan se, onko joukossa nähtävissä arjen keskellä Kristuksen rakkaus ja voiko siellä ylipäätään tavan ihminen olla ilman pelkoa hengellisestä väkivallasta. Uskon, että Kristuksen läsnäolo näkyy ulospäin ihmisten käytöksessä ja asenteissa siellä, missä Herra on heidän keskellään. Tuo asenne ei ole epäkunnioittava, röyhkeä ja rakkaudeton muita ihmisiä kohtaan."

        Ehkä sinun kannattaa kuitenkin pysyä siellä ummehtuneen ilman kellariseurakunnassasi. Noilla ajatuksilla ei liitytä 1,4 miljardin uskovan katoliseen kirkkoon. Heti kun joku papeistamme ei huomaisi sanoa sinulle hymyillen päivää, ammattiloukkaantujana ottaisit siitä nokkiisi ja palaisit takaisin kellariseurakuntasi "turvalliseen" pikku maailmaan. Ei millään pahalla, mutta maailma ei pyöri sinun ympärilläsi.


      • Jaakko-Ällä
        JohannaÄllä kirjoitti:

        "En tarkoita, että uskon katoliseen kirkkoon ainoana oikeana tunnustaminen olisi ylimielisyyttä, vaan että sävy jolla ylempänä tässä keskustelussa kirjoittaneet puhuvat esimerkiksi luterilaisista pastoreista tai protestanteista / ortodokseista ylipäätään on minusta sellaista."

        Jospa vaihteeksi tutustuisit siihen sävyyn, jolla pakkoluterilaiset kohtelivat katolista kirkkoa 500 vuoden ajan, kun uskomme tunnustamisesta seurasi ensin kuolemantuomio ja aina meidän päiviimme saakka sosiaalinen sorto ja vaino.

        "Katolisen kirkon virallisissa julkaisuissa olen havainnut paljon rakkaudellisuutta ja kunnioitusta toisia kohtaan... Siksi olen todella yllättynyt, järkyttynytkin siitä, millaista hedelmää rivikatolilaisten kirjoituksissa tällä palstalla on nähtävissä."

        Kiitos vain, mutta me emme tarvitse jotakin tusina-pakkoluterilaista opettamaan meille mitä on katolilaisuus.

        "Sinun kirjoituksesi on tuossa suhteessa asiallisempi, kun tunnustat teidän olevan syntisten ihmisten kirkko, itse kun en halua lähellekään porukkaa, joka ylpeästi kokee olevansa erinomaisempia ja parempia kuin kaikki muut."

        Oletko varma siitä, että porukka haluaa sitten sinut lähelleen?

        "Puun hedelmistä minua ei tällä hetkellä niinkään kiinnosta se, oliko minkäkin kirkon historiassa pyhiä, marttyyreja tai miekalla käännyttäviä julmureita, vaan se, onko joukossa nähtävissä arjen keskellä Kristuksen rakkaus ja voiko siellä ylipäätään tavan ihminen olla ilman pelkoa hengellisestä väkivallasta. Uskon, että Kristuksen läsnäolo näkyy ulospäin ihmisten käytöksessä ja asenteissa siellä, missä Herra on heidän keskellään. Tuo asenne ei ole epäkunnioittava, röyhkeä ja rakkaudeton muita ihmisiä kohtaan."

        Ehkä sinun kannattaa kuitenkin pysyä siellä ummehtuneen ilman kellariseurakunnassasi. Noilla ajatuksilla ei liitytä 1,4 miljardin uskovan katoliseen kirkkoon. Heti kun joku papeistamme ei huomaisi sanoa sinulle hymyillen päivää, ammattiloukkaantujana ottaisit siitä nokkiisi ja palaisit takaisin kellariseurakuntasi "turvalliseen" pikku maailmaan. Ei millään pahalla, mutta maailma ei pyöri sinun ympärilläsi.

        Ei se maailma pyöri myöskään katolilaisuuden ympärillä eikä sinun. Se rakkaudettomuus ja saasta jonka katolilaiset on maailmaan levittänyt on tälläiselle korvenkasvatille suuri hämmennys. En vuosia sitten edes ollut uskoa tätä kun aloin tajuamaan asioita. Luterilaisuuskin on perinyt äidinmaidossaan tuon Paavin sanoman saatanan välikappaleen


      • KatolinenTulevaisuus

        Näytät imeneen äidinmaidossasi myös vihapuheen sekä luottamuksen wikipediaan lopullisen totuuden lähteenä. Niiden tuloksena pyörit katolilaisuus-palstalla lainaamassa wikipedian artikkeita korkeasti koulutetuille katolilaisille, joita suurin osa meistä on.

        Sitten saarnaat toisille "rakkaudettomuudesta" ja "saastasta"... Eikö kodissasi ole yhtäkään peiliä, johon voisit katsoa?


      • KatolinenTulevaisuus
        katolistaviisautta kirjoitti:

        Eivät eri kristilliset uskontokunnat ole ikään kuin tasavertaisia kirkkokuntia. Herramme Jeesus Kristus perusti vain YHDEN kirkon, joka yhä tänään on olemassa. Se on katolinen kirkko. Tämän tosuasian tunnustaminen ei edusta mitään ylimielisyyttä.

        Jos aikoo ryhtyä katolilaiseksi, kannattaa heti paikalla jättää varjoon ihmiset ja keskittyä Jumalaan. Minä en ole katolilainen kenenkään ihmisen takia enkä myöskään yhdenkään toisen ihmisen takia menettäisi uskoani, en edes paavin. Me emme ole täydellisten ihmisten klubi, vaan syntisten ihmisten kirkko, jotka aidosti uskovat Jumalaan ja tekevät parannusta.

        Mitä tulee puun hedelmiin, katolisen kirkon 2000-vuotinen historia on täynnä pyhiä, marttyyreja ja tunnustajia aivan kaikkina aikoina.

        Jos etsit vain itsellesi sopivaa, kivaa ja mukavaa kirkollista yhteisöä, sinulla ei ole edellytyksiä liittyä katoliseen kirkkoon. Me olemme palanneet suomalaisten esivanhempiemme katoliseen uskoon siksi, että me tunnistamme, että tämä on Kristuksen kirkko sekä uskomme ja tunnustamme kaiken mitä pyhä katolinen kirkko uskoo, opettaa ja julistaa Jumalan ilmoittamana totuutena.

        "Jos aikoo ryhtyä katolilaiseksi, kannattaa heti paikalla jättää varjoon ihmiset ja keskittyä Jumalaan. Minä en ole katolilainen kenenkään ihmisen takia enkä myöskään yhdenkään toisen ihmisen takia menettäisi uskoani, en edes paavin. Me emme ole täydellisten ihmisten klubi, vaan syntisten ihmisten kirkko, jotka aidosti uskovat Jumalaan ja tekevät parannusta."

        Muuten hienosti sanottu, mutta nähdäkseni me emme ole "syntisiä". Kuten synnintunnustuksessa messun alussa sanotaan, me olemme TEHNEET syntiä ajatuksin, sanoin, teoin ja laiminlyönnein. Nämä kaikki ovat tekoja, joista me voimme ja meidän tulee ripittäytyä.

        Tuollainen "syntisten kirkko" on enemmän protestanttista jargonia kuin mitään katolista opetusta.


      • Jaakko-Ällä
        KatolinenTulevaisuus kirjoitti:

        Näytät imeneen äidinmaidossasi myös vihapuheen sekä luottamuksen wikipediaan lopullisen totuuden lähteenä. Niiden tuloksena pyörit katolilaisuus-palstalla lainaamassa wikipedian artikkeita korkeasti koulutetuille katolilaisille, joita suurin osa meistä on.

        Sitten saarnaat toisille "rakkaudettomuudesta" ja "saastasta"... Eikö kodissasi ole yhtäkään peiliä, johon voisit katsoa?

        Mistä katolilaiset korkeasti koulutetut ammentavat totuutensa, kuulopuheista, huhuista, vai vääristä artikkeleista. Wikipedia on tietoa johon voi heti vaikuttaa jos se on väärää. Tietysti voisin laittaa lähteeksi historiankirjoja ne ei kuitenkaan olisi kuin jokusen kiinnostuneen tarkistettavissa. Jos sinua risoo täällä esitetyn tiedon oikeaksi arviointi wikipedian avulla niin silloin syy on kirjoittajan. Totuuteen pitää pyrkiä, sillä usko on tie, totuus ja elämä. Jos wikipedian tieto on mielestäsi väärää voit heti korjata sitä mutta varo valehtelua muuttaessasi tietoa koska kirjoittamasi myös tarkastetaan monien toimesta. En myöskään saarnaa mitään, esitin asian niinkuin sen koin aikoinani. Kaikki sinisilmäisyys ja sormienläpi katselu on unohdettava jos epäkohdat halutaan poistaa. Se sattuu joihinkin ja joku sää siitä tuskia mutta hiljaa olemisella ja hyväksymisellä ei saavuteta mitään hyvää. Asiat siirretään vain tuleville sukupolville ja entistä vaikeampina
        Ylimielisyytesi minua kohtaan ei auta yhtään asiaa, muista pysyä kuitenkin kirjoituksissasi totuudessa äläkä jaa jotain väitettyä faktana, laita myös lähde näkyviin, että olet uskottava.


      • Hjuytrew
        Jaakko-Ällä kirjoitti:

        Mistä katolilaiset korkeasti koulutetut ammentavat totuutensa, kuulopuheista, huhuista, vai vääristä artikkeleista. Wikipedia on tietoa johon voi heti vaikuttaa jos se on väärää. Tietysti voisin laittaa lähteeksi historiankirjoja ne ei kuitenkaan olisi kuin jokusen kiinnostuneen tarkistettavissa. Jos sinua risoo täällä esitetyn tiedon oikeaksi arviointi wikipedian avulla niin silloin syy on kirjoittajan. Totuuteen pitää pyrkiä, sillä usko on tie, totuus ja elämä. Jos wikipedian tieto on mielestäsi väärää voit heti korjata sitä mutta varo valehtelua muuttaessasi tietoa koska kirjoittamasi myös tarkastetaan monien toimesta. En myöskään saarnaa mitään, esitin asian niinkuin sen koin aikoinani. Kaikki sinisilmäisyys ja sormienläpi katselu on unohdettava jos epäkohdat halutaan poistaa. Se sattuu joihinkin ja joku sää siitä tuskia mutta hiljaa olemisella ja hyväksymisellä ei saavuteta mitään hyvää. Asiat siirretään vain tuleville sukupolville ja entistä vaikeampina
        Ylimielisyytesi minua kohtaan ei auta yhtään asiaa, muista pysyä kuitenkin kirjoituksissasi totuudessa äläkä jaa jotain väitettyä faktana, laita myös lähde näkyviin, että olet uskottava.

        Katos, wikipedia-miehelle meni ihon alle.


      • katolistaviisautta
        KatolinenTulevaisuus kirjoitti:

        "Jos aikoo ryhtyä katolilaiseksi, kannattaa heti paikalla jättää varjoon ihmiset ja keskittyä Jumalaan. Minä en ole katolilainen kenenkään ihmisen takia enkä myöskään yhdenkään toisen ihmisen takia menettäisi uskoani, en edes paavin. Me emme ole täydellisten ihmisten klubi, vaan syntisten ihmisten kirkko, jotka aidosti uskovat Jumalaan ja tekevät parannusta."

        Muuten hienosti sanottu, mutta nähdäkseni me emme ole "syntisiä". Kuten synnintunnustuksessa messun alussa sanotaan, me olemme TEHNEET syntiä ajatuksin, sanoin, teoin ja laiminlyönnein. Nämä kaikki ovat tekoja, joista me voimme ja meidän tulee ripittäytyä.

        Tuollainen "syntisten kirkko" on enemmän protestanttista jargonia kuin mitään katolista opetusta.

        Kiitos korjauksesta! En pidä itseäni syntisenä, vaan synnintekijä on oikea sana. Siksi me katolilaiset ripittäydymme ja saamme syntimme Jumalalta anteeksi.


    • katolinen_rouva

      Palaan vielä tähän keskusteluun todetakseni, että tuollainen kirkko-kuin-kirkko -ajattelu ei ole oikein katolista. Samaa mieltä oli yksi papeistamme, jolta hiljattain kysyin tästä asiasta. Hänenkin mukaansa on parempi seurata sunnuntaimessua netistä kuin mennä ei-katoliseen kirkkoon. Jos on ihan pakko, sitten hän neuvoi menemään ortodoksiseen.

      • KatolinenTulevaisuus

        Papeiltamme saa aina hyviä nevoja, koska he ovat todellisia hengenmiehiä.


    • vääräuskoinen

      Nyt vanhempana olen lukenut Lutherin juutalaisvihasta ja sen luterilainen kirkko on jättänyt viisaasti kertomatta.On ehkä syyllisyyttä.Tässä mielessä katolisuus ei liene yhtään kummempi.Ja vielä suuri yhteistyö natsien kanssa vuosikausia jopa ww2 sodan jälkeenkin.Tunne jostain paremmuudesta tai historiallisesta oikeaoppisuudesta naurattaa ja viisaampia kuvottaa.Uskon salaisuus ei tarvi katolista kirkkoa , eikä sen kummemmin luterilaistakaan.Se on vaan helpompaa olla yhteisönä. Jumalanpalvelusmenot kaikilla ovat niin kulttuureihin sidottuja, eikä taivaasta tiputettuja.Vaikka onhan noita oikeaoppisia luterilaisissakin ihan tarpeeksi, asun lestadiolaisuusalueella ja mikään muu uskomisen muoto ei saa hyväksyntää pelastavana uskona.Oksettaa oikeaoppiset.

      • KatolinenTulevaisuus

        Usko ei ole jokin sinun korviesi välissä oleva itsepäätelty uskomus, vaan kirkon usko, jota me tunnustamme.


    • katolistaviisautta

      Olen päättänyt, etten enää koskaan käy ei-katolisissa jumalanpalveluksissa. Messu on minulle kaikki kaikessa. En halua mitään muuta.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4449
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1744
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      25
      1411
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1288
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe