Onko Jumala myös äiti?

Raamatussa sanotaan, että Jumala on YKSI ja häntä kutsutaan Raamatussa ISÄKSI. Kuitenkin 1. Moos. 1:27 kerrotaan, että Jumala loi IHMISEN omaksi kuvakseen, jolloin hän loi KAKSI ihmistä...MIEHEN JA NAISEN.

"Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät."

Joten Jumalalla täytyy silloin olla sekä mies- että naispuoli itsessään, mutta miksi häntä silloin kutsutaan vain isäksi, ei äidiksi. Eikö Isä-Äiti olisi oikeampi kuvaus Jumalasta?

Ja jos ihminen on Jumalan kuva, eikä mies Adam yksin voinut olla onnellinen, eikä myöskään voinut tehdä jälkeläisiä itsekseen, vaan siihen tarvittiin nainen Eeva, niin onko Jumala sitten onnellinen yksin ja voi Isänä luoda yksin lapsia.

Isä ja Poika ja niin eespäin, mutta äiti puuttuu...

26

55

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Logiikkasi on vastaansanomatonta. Pelkkä maskuliininen jumala ihmisen esikuvana on vajaa.

      Kulttuurihistorian tutkimus on aika luotettavasti selvittänyt, että tätä nykyistä yksinäistä (tai kolminaista) miesjumalaa on edeltänyt sellainen mytologia, jossa on ollut myös äitijumala ja muutenkin feminiinisiä hahmoja mukana.

      Miksi sitten on tapahtunut tuollainen rappeutuminen, että äiti on unohdettu? Siitä lukisin mielelläni asiallista ja perusteltua tietoa. Nyt en ehdi enempää sukeltaa tähän aiheeseen.

      • Mitä siihen Raamatun satukirjaan tulee, niin aika yksipuolista maskuliinista touhua niissä höpinöissä on.
        Se, että onko se satujumala niissä tarinoissa sukupuoleton, eli sukukalleudet puuttuvat kokonaan on sitten ihan eri asia?

        Satu, jossa neitsyt Maria saatettiin siunattuun tilaan Jahven toimesta osoittaisi jollain tasolla Jahvella olleen jonkinlaisen siimahäntälähteen, jolla Marian munasolu saatiin hedelmöitettyä?


      • pyhpy2h3842398478923
        Adventtiairut kirjoitti:

        Mitä siihen Raamatun satukirjaan tulee, niin aika yksipuolista maskuliinista touhua niissä höpinöissä on.
        Se, että onko se satujumala niissä tarinoissa sukupuoleton, eli sukukalleudet puuttuvat kokonaan on sitten ihan eri asia?

        Satu, jossa neitsyt Maria saatettiin siunattuun tilaan Jahven toimesta osoittaisi jollain tasolla Jahvella olleen jonkinlaisen siimahäntälähteen, jolla Marian munasolu saatiin hedelmöitettyä?

        Saatanalliset säkeesi eivät meitä hetkauta.


      • pyhpy2h3842398478923 kirjoitti:

        Saatanalliset säkeesi eivät meitä hetkauta.

        Puhu vain omasta puolestasi, sillä minua saattaa hetkauttaakin.


      • Adviss

        Lähtisin siitä oletuksesta, että koska naisella ei ollut Vanhan testamentin aikana (eikä oikeastaan Uuden testamentinkaan aikana) paljoakaan painoarvoa vaan nainen oli hyljeksitty ja vailla arvoa ilman miestä sekä miehen käyttötavaraa, niin eihän naisesta olisi voinut uskottavaa Jumalaa saada aikaiseksikaan. Tätä naisen mollaamista tuskin tarvitsee paljoa todistella sinun kaltaisellesi kirjoitusten tuntijalle.

        Mutta sanotaanko Raamatussa jossakin, että sillä Jumalalla, josta ihminen tehtiin kuvaksi, olisi ollut jokin meidän tuntemamme taikka meille tuntematon sukupuoli? Ei minusta. Eikös ne enkelitkin olleet Jumalan kuvia? Miten ollakaan, joistakin enkeleistäkin puhuttiin, että olisivat olleet miehiä. Mutta samainen maskuliininen yhteiskunta heidätkin miehiksi ilmoitti.

        Faaraoiden aikana naispuolisen faaraon kuvat maalattiin miespuolisiksi kuviksi. Se kyllä kertoo aika paljon aikalaisten tavasta käsitellä miehiä korkeassa asemassa olevia naisia ja kertoo myös siitä, millaisilla kertomuksilla ja kuvilla heistä kerrottiin.

        Eli ihan hyvin Jumala on voinut olla Äitikin. Tai nykyaikana häntä voitaisiin ehkä pitää jopa sukupuoleltaan ei-binäärisenä. Sitä kun ei tiedä mitä sukupuolta henki edustaa.


    • pyhpyh23947923748932

      Jes. 66:13 "Niinkuin äiti lohduttaa lastansa, niin minä lohdutan teitä, ja Jerusalemissa te saatte lohdutuksen."

      • Jerusalemista käydään kiivasta taistelua, joten en kehottaisi ketään menemään sieltä lohdutusta hakemaan.


    • pyhpyh234792374894

      Aloittajan logiikalla ei ole mitään merkitystä. Vain sillä on, miten Jumala itse on itsensä ilmaissut. Ja se on Isä.

      • Jumalahan on ilmoittanut luoneensa myös naisen omaksi kuvakseen, joten mitä se sitten mielestäsi tarkoittaa?

        Kai pojalla äitikin tarvitsee olla? Kuka se Jumalan vaimo on vai onko hän itse myös se vaimokin, joka on pojan synnyttänyt?


      • pyhpyw9847923874829
        kerettiläinen kirjoitti:

        Jumalahan on ilmoittanut luoneensa myös naisen omaksi kuvakseen, joten mitä se sitten mielestäsi tarkoittaa?

        Kai pojalla äitikin tarvitsee olla? Kuka se Jumalan vaimo on vai onko hän itse myös se vaimokin, joka on pojan synnyttänyt?

        Emme rukoile "Äiti meidän", vaan "Isä meidän". Piste.


      • kerettiläinen.ei-kirj

        Jumala on ilmeisesti yksinhuoltajaisä, koska äidistä ei ole tietoakaan.

        Liekö äiti lähtenyt jonkun muun jumalan matkaan ja jättänyt Pojan isälleen...


    • MunatjaPimppi

      Sillä on kikkeli ja pallot edessä, ja pimppa takana. Sittenpä näätte siellä taivaassanne kun Jahve vilauttelee tarkoituksella löysästi kiedotun lakanan takaa.

      • näinsevainon

        Taidat olla jäljillä? Jahvehan synnytti ja siitti Jeesuksen. Ei hän muuten olisi Jeesuksen isä, koska äitiäkään ei mainita missään. Vasta sitten uudestaan syntymänsä jälkeen Jeesuksella oli äiti.


    • Pastori-Keski-Suomesta

      Jeesus vertasi itseään kanaan, joka ratsastaa asilla (Jahvella).
      Munattomia siis molemmat, paitsi kana.

    • Raamatun kirjoittajat lienevät 100% vastuussa siitä, millaisen sukupuoli-identiteetin Jahvelle antoivat.

      Patriarkaalisessa yhteiskunnassahan tuolloin katsottiin, että siemen on miehen ja nainen oli vain kasvualusta. Lienee siis itsestäänselvää, miksi äidillä ei ollut paljon merkitystä asian kannalta.

      No mutta, tämähän jälleen osoittaa, miten niin kertakaikkisen väärässä VT:n kirjoittivat olivat lähtökohdiltaan, ja miten 100% ihmistietoa kirjattiin VT:n kirjoituksiin.

      Jokainen kirjoitus ketoo vain kirjoittajansa omasta maailman- ja jumalakuvasta. Näin ollen, ainoa positiivinen piirre asiassa lienee se, miten VT:n kirjoittajat (tai oikeammin: sen kokoajat joskus 400-800eKr.) halusivat erottua naapurikansojen naispuolisista jumalhahmoista.

      "Kyllä meidän iskä aina teidän äiskän peittoaa" ???

      • Ehdotus nykypäivän Isä meidän rukouksen" aluksi.

        "Isäiti meidän, joka olet taivaassa"...tai..
        "Äitisä meidän, joka olet taivaassa...


      • kerettiläinen kirjoitti:

        Ehdotus nykypäivän Isä meidän rukouksen" aluksi.

        "Isäiti meidän, joka olet taivaassa"...tai..
        "Äitisä meidän, joka olet taivaassa...

        Luojamme meidän, hieman neutraalimmin, nykyisessä muodossaan:

        Sukupuoliolettu meidän, joka olet paikkaoletussa paikassa,
        Pyhitetty okoon sinun oletettu nimesi,
        Tulkoon sinun oletettu valtakuntasi,
        Tapahtukoon sinun oletettu tahtosi niin tuntemamme maan päällä (ja olkoon se meidän tahtomme mukainen) kuin oletetussa taivaassa,
        Anna meille tänä päivänä meidän jokapaiväinen kylmäsavulohemme, naudanohutfileemme, kaviaarimme, kikhernepatamme, frankfurternakkimme, hanhenmaksapateemme, ranskalaiset pikkuperunamme, katkarapuviettelyksemme, romainesalaattimme, jälkruokajuustomme, portviinimme, ... ( muistathan vaihtaa ruokalistan joka päivä),
        Anna meille meidän kaikki epäillytkin rikkomuksemme 100% anteeksi,kuten meidänkin periaatteessa pitäisi antaa anteenksi muillekin, joista toki rakkaillemme annammekin anteeksi etteivät muistaneet nimipäiväämme vähintään 100 egen lahjoilla, mutta ne kaikki muut iljettävät nilkit eivät sitä anteeksiantoa tietenkään ansaitse,
        Äläkä saata meitä kiusaukseen vetää turpiin niitä typeriä jotka ovat kanssamme eri mieltä; vaan päästä meidät pahasta, sillä sinun on olettettu valtakunta ja vjso Raamattua uskoo niin myös sekä voima että kunnia iankaikkisesti.

        Amen. äläkä nyt tällä kertaa taas töpeksi, kuten niin useasti ennen. Aamen taas. You hear me ???


      • Adviss
        kerettiläinen kirjoitti:

        Ehdotus nykypäivän Isä meidän rukouksen" aluksi.

        "Isäiti meidän, joka olet taivaassa"...tai..
        "Äitisä meidän, joka olet taivaassa...

        Eikö olisi parempi käyttää jotakin vastaavaa kuin Ruotsin hen?


      • pyhpyh238947293478

        Valheesi ei meitä hetkauta.


    • Kirjakääröt

      1Moos.3:20 Biblia (1776) Ja Adam kutsui emäntänsä nimen Heva, että hän on kaikkein elävitten äiti. 5Moos.5:8 Älä tee itsellesi jumalankuvaa....

    • Jobinpostia

      Matt.12:50 Sillä jokainen, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon, on minun veljeni ja sisareni ja äitini. Joh.15:14 Te olette minun ystäväni, jos teette, mitä minä käsken teidän tehdä.

      • Turkasen-pippuri

        Kyllä jumala on nainen. Onhan sillä mekko ja pitkät hiukset ja pitkä parta.
        Ai, mutta onhan niillä mamuillakin, vaikka ovat miehiä.


    • Hgfdss

      Alussa ihminen loi jumalan omaksi kuvakseen. Kamelikansa ei pidä naista oikeana ihmisenä joten siitä tekaistiin sitten mies. Ja huono mies olikin esikuvana. Väkivaltaan taipuvainen narsisti jota kiinostaa erityisesti pikkupoikien pippelit.

      • pyhpyh2348723984

        Saastaiset valheesi kohtaat tuomiopäivänä. Sanojesi perusteella sinut tuomitaan.


    • Tantaali

      Itäisessä Välimeren osassa, pronssikauden lopulla eläneiden paimeentolaisheimon miesten huipputiedettä. Siis tämä luojajumala.
      Höyhenpeitteiset siivet, ääni ukkosen kaltainen, silmät palavat ja muutenkin kirkas, kuin ukko olisi tulessa. Ilmentää itseään maata järisyttämällä ja rakeita ryöpsäyttämällä. Vittuuntuessaan on tosi hankala. Ei ollenkaan suositeltavaa seuraa kenellekään.
      Mutta asiaan. Kyllä luojalla penis ja pallit oli, mutta oliko napa??
      Tähän raamatusta ei löydy tyhjentävää vastausta.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      11
      1985
    2. Kuvaile kaivattuasi kolmella

      Emojilla. Oma vastaus 💨🚮💣
      Ikävä
      184
      1768
    3. Mitä sä kuvittelit

      Kun annoit mulle huomiosi, tottakai minä menin ihastumaan suhun. En ole koskaan ollut se henkilö keneen kukaan kiinnittä
      Ikävä
      125
      1626
    4. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      126
      1561
    5. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      127
      1401
    6. Sähköauto ei saastuta

      Koska sähköautossa ei ole saastutusputkea kuten polttomoottoriautossa. Saastuttajille tulee mätkäistä kunnon saastutusv
      Maailman menoa
      314
      1153
    7. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      174
      1105
    8. Älä nainen leikistä suutu!

      Ja kyllä täytyy kritiikkiäkin kestää, mm. ylipaino, se että oot köyhä jne jne Melko tutulta mieheltä
      Ikävä
      114
      1103
    9. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1024
    10. Olisitko oikeasti

      valmis kohtaamaan kaivattusi?
      Ikävä
      95
      1015
    Aihe