EU ja hyvinvointi

EU:n peruspilarina ovat pääomien, ihmisten ja tavaroiden vapaa liikkuvuus. Tämä tarkoittaa useassa tapauksessa, että pääomat liikkuvat helpommin veroparatiiseihin, ihmisistä ainoastaan pummit liikkuvat jäsenvaltioista toiseen, ja että tavaroista helpoiten ovat alkaneet liikkua huumausaineet.

Sen sijaan entisenkaltaisesta mahdollisuudesta vaikuttaa rahapolitiikalla vientiteollisuuteen on tullut mahdotonta. Ja on syytä mainita, että juuri oman valuutan arvoa ajoittain sopivasti laskemalla tehtiin Suomen talouskasvu pitkälti mahdolliseksi sotien jälkeen. Sen sijaan vahvan markan politiikan ajaminen ajoi Suomen entistä syvempään lamaan 1990-luvun alussa, kun markkaa jouduttiin kuitenkin devalvoimaan.

Euroon liittymisen jälkeen on vahvan valuutan politiikka ollut ainoa mahdollinen. Kun rahanarvo ei jousta, täytyy työmarkkinoiden joustaa. Euroalueella Saksan kaltainen vientitekijä määrittää pitkälti valuutan vahvuuden muihin valuuttoihin kuten Dollariin. Mikäli haluaa kilpailla Saksan kanssa samoilla markkinoilla maailmalla, tai vaikkapa Euroopassa, on tuotettava samaa laatua ja samoja määriä samoilla taikka halvemmilla kustannuksilla. Lisäksi brändien olisi oltava yhtä tunnettuja kuin saksalaiset brändit ovat.

Mikäli emme voi kilpailla saksalaisten kanssa teollisuuden lopputuotteiden kanssa, voimme yrittää tuottaa komponentteja saksalaisen teollisuuden tarpeisiin. Tosin silloin kilpailemme kiinalaisten, korealaisten ja monen muun kanssa.

Jos vertailemme lukuja hieman, asuu Suomessa yhtä paljon ihmisiä kuin Euroopalaisessa suurkaupungissa. Yksi suurkaupunki voi luonnollisesti toimia taloudellisesti tehokkaasti ja luoda väestölleen toimivan talouden, minkä luomalla ylijäämällä huolehdittaisiin myös vähäosaisista. Mikäli tämän suurkaupungin väki kuitenkin levitetään tuhat kilometriä pitkäksi ja 340 km leveäksi kaistaleeksi, häviävät siitä suurkaupungin tehokkuustekijät.

Tosiasia on, että Suomi on köyhä maa. Meillä ei ole samanlaista historiallista perinnettä Euroopasta taikka maailmasta markkinoineen. Olemme kautta historiamme piileskelleet metsissämme ja olleet muiden määrättävinä sekä verotettavina. Tämä seikka on aiheuttanut sen, ettei tässä maassa yksinkertaisesti ole ollut, eikä taida olla vieläkään sellaisia pääomia, millä saataisiin aikaiseksi jotain maailmanmittakaavassa merkittävää taloudellista toimintaa. Nokia oli, mutta se toimi vain hetken, kunnes muu maailma otti meidät kiinni ja ohitti hinausköyttä takaikkunasta heilutellen.

Mahdollisuutemme selvitä yhteisessä Euroopassa ovat jokseenkin samat kuin Alaskalla Yhdysvalloissa. Tällä hetkellä meidät erottaa Alaskasta ainoastaan mittavan sosiaaliturvan tuoma vetovoimatekjä, mutta meillä on jokseenkin samanlaiset taloudelliset edellytykset maksaa kyseistä sosiaaliturvaa kuin Alaskan osavaltiolla olisi Yhdysvalloissa.

Voimme yrittää pyristellä ja pitää hyvinvointivaltiota yllä velaksi. Lopputulos on, että se tulee romahtamaan. Mitä pidemmälle valhetta pidetään yllä, sitä suurempi tulee romahdus olemaan.

Tällä hetkellä olisi parasta aloittaa hallittu alasajo. Saattaa kylmästi valtion menot lainojen lyhentämisineen ja koronmaksuineen vastaamaan valtion saamia tuloja. Ei ole olemassa mitään taikasauvaa, eikä mitään tulevaisuuden tekniikkaa, mikä kaikkine ihmeineen voisi luoda valtiollemme miljardi toisensa perään ja maksaa sen törsäämät eurot.

Kaikki lähtee siitä, että hyvää työtä tehdään halvalla, halvemmalla kuin muut. Silloin meillä olisi ainakin edes mahdollisuus selvitä tulevista kriiseistä, kun koko EU:n talous kaatuu samaan reikään kuin Kreikan talous jo teki.

On selvää, ettei EU-talous voi selvitä pitkää aikaa sillä, että reunavaltiot ottavat hillittömiä määriä velkaa, mitä syytävät julkisen sektorin palkkoina ja sosiaaliturvana omille kansalaisilleen, samalla kun keskusvaltioiden teollisuus valmistaa tuotteet reunavaltioden kulutukseen ja keskusvaltioiden pankit tarjoavat myös lainat siihen kulutukseen.

Jotain tarttisi tehrä.

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • realismi______

      Eu on vittuillut liikaa trumpille ja se voi käydä kalliiksi jopa tuhota koko eun?

    • ilman-kummallisuuksia

      tollo taviskin tajuaa eu:n valtavan huijauken ja sen, kansalaisen näkökulmasta eu on ihan per--ceestä kaikin tavoin.

    • muualla

      Entisiä itäblokin maita moititaan kun eivät noudata eu:n määräyksiä. Se on hyvin ymmärrettävää. Nuo maat olivat neuvostoliiton peukaloruuvin alla vuosikymmeniä. Tietävät eu huijauksen samanlaiseksi kuin neuvostoliiton keskushallinto oli. Ammuttiin ihmisiä avaruuteen ja aseteknologiaa kehitettiin hurjaa vauhtia. Moskova ei välittänyt vaikka syrjäisimmillä alueilla kansa eli 1900-luvun alkupuolen tavoin.
      Rahaa kylllä varmaan annettiin niillekin alueille mutta mihin ne käytettiin? Oliko sielläkin joku komissaari joka nettosi rahat itselleen?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      199
      4700
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      275
      2777
    3. 134
      1717
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1411
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      204
      1380
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1156
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1134
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      75
      1089
    9. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1067
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1061
    Aihe