Munkkeudesta

kotonako

Munkkeudesta on varmasti aloituksia paljon mutta vielä tämä, antakaa anteeksi. Koska luostariin pääsy on vaikeaa, tavalliselle ihmiselle kai lähes mahdotonta, onko tietoa että henkilöä olisi siunattu "kotimunkkeuteen".

9

176

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ljxvol

      Mikä on ihmisen tekoa, on ihmisen tekoa. Mikä on Jumalan tekoa, on Jumalan tekoa.

    • njegoeg

      Jos piispa siunaa. Kyllä Suomessakin on sellaisia nunnaksi tai munkiksi vihittyjä, jotka eivät ole koskaan olleet minkään luostarin jäseniä, ja elävät yksin omassa kodissaan. Tosin enemmistö tällaisista taitaa olla nunnia eikä munkkeja. Paitsi että seurakunnissa kyllä on pappeina aika paljon pappismunkkeja, joskaan ei juurikaan Suomessa.

    • lippispoispäästä

      Miten niin luostariin pääsy on "tavalliselle ihmiselle" vaikeaa? Kyllä Valamoon ja Lintulaan otetaan kuuliaisuusveljiksi ja -sisariksi "tavallisia ihmisiä", joilla on vakaa aikomus ryhtyä munkiksi / nunnaksi ja tietysti ehdoton vakaumus seurata Kristusta ja elää enkelielämää ns. maailman ulkopuolella. Huollettavia lapsia ei saa olla, eikä velkaa, sillä eihän sitä pysty millään enää takaisin maksamaan, kun munkkina/nunnana ollessaan luopuu kaikesta omaisuudestaan. Pää pitää olla kunnossa ja terveydentila muutenkin peruskuntoinen, sillä luostarissa joutuu tekemään paljon töitä. Se ei siis ole mitään keljassa rukoilua ja makoilua, vaan kaikki joutuvat tekemään monenlaisia töitä. Omiin vahvuusalueisiinsa tai siviiliammattiin liittyviä, mutta ihan perustyötä, alkaen siivoaminen.

      Ei se luostariin pääsy kuuliaisuusveljeksi tai -sisareksi ole todellakaan vaikeaa. Päin vastoin heistä on ainainen pula. Valamoonkin tulee kyllä säännöllisesti miehiä, jotka ilmoittavat haluavansa munkiksi mutta kun heidät ohjataan ensin rivitalkoolaiseksi tutustumaan luostarin elämään, niin jo tässä vaiheessa moni jättää homman kesken. Ei ole valmis tekemään töitä tai sitten alkaa valjeta, että munkkien tulee todellakin olla kaikessa kuuliaisia. Mitään normaaleja päätöksiä oman elämän suhteen ei voi tehdä. Luostarista poistumiselle pitää olla igumenin lupa, ja pitää tehdä sitä mitä käsketään.

      Jos sitten joku haluaa talkoojakson jälkeen kokeilla kuuliaisuusveljenä olemista, niin hänet sellaiseksi otetaan, jos jo edellämainitut ehdot (terveys, ei velkaa tai huollettavia) täyttyvät. Kuuliaisuusveli on se pahnanpohjimmainen, jolle napsahtaa ne rasittavimmat nakit. Muutamassa viikossa moni jättää homman siihen, osa jaksaa olla kuukausia, osa lähes pari vuotta, mutta sitten tuleekin kaipuu takaisin maailmaan.

      "Kotimunkkius" on hyvin kummallinen ajatus. Koska kuuliaisuus on yksi keskeinen osa-alue munkin elämässä, niin miten tätä kuuliaisuutta toteuttaa omassa kodissaan? Erakkoluostarit, skiitat ovat ihan eri asia, sillä ne ovat jonkin pääluostarin yhteydessä ja siten erakotkin ovat jonkun luostarin ja igumenin alaisia.

      Oletkohan muuten se sama tyyppi, joka kirjoittaa paljon kotiaskeesista? Askeesia voi ja tulee harjoittaa ihan kotioloissakin, mutta sitä ei pidä sotkea munkkiuteen.

      Suomessa on toki muutamia munkkeja ja nunnia, jotka eivät ole enää luostarissa vaan eräänlaisina luostarin ulkojäseninä mm. piispan tehtävissä - siis vuosien varrella on ollut useitakin. Heitä ei siis ole erotettu luostarista, vaikka he toimivat muissa tehtävissä. Sitten on niitä, jotka ovat eronneet. Heidän "ura" munkkina loppui sitten siihen. Takaisin ei ole tulemista, porttikielto on ikuinen.

      Olisiko näin, että olet yrittänyt joskus kuuliaisuusveljeksi Valamoon? Mihin se sinun kohdallasi tyssäsi? Voisitko yrittää uudelleen? Et olisi ensimmäinen, joka yrittää useamman kerran kuuliasuusveljenä oloa.

      • Oletko itse munkki kun tunnut tietävän aiheesta paljon?


    • iohannes

      Oletko edes ortodoksi? Jos et, niin aloita tiesi kohti munkkeutta liittymällä ortodoksiseen kirkkoon.

    • Miksi munkiksi? Ei profeetta Jeesuskaan ollut munkki tai eristäytyjä.

      • svhapsig

        Kaupunkiin vaan eikä munkiksi. Pääsee ottamaan yhteen rahanahneiden, tittelinkipeiden, välinpitämättömien, itsekkäiden, toisten kiusaajien ja saatananpalvojien kanssa. Siinähän sitä riittää hommaa uskovalle ihan loppuelämäksi. Eikä tarvitse olla kenenkään käskettävänä. Vai onko liian vaikeeta???


    • Saatte anteeksi. mielestäni ortodoksisuudessa munkkeus on hyvinkin tärkeä asia. Luterilaisuudessa ei munkkeutta taida olla ja Suomessa katolisiakin kovin vähän? Joka tapauksessa onko kuitenkaan pakko olla munkki? Ortodoksisuutta voi varmasti harjoittaa kotonakin ja vaikka sitten elämällä juurikin munkkiuden määritelmillä asioilla. Ihminen kuitenkin on vastuussa ainoastaan Jumalalle eikä kukaan muu voi määräillä loppujen lopuksi. Mikähän on hapa stefanoksen munkkiuden määritelmä? Mukava ploki. Harva kai lukee kun kommentteja ei paljon näy. Tässä linkki.. http://hapastefanos.blogspot.com/

    • ilpotötterström

      onko kuitenkaan pakko olla munkki?

      no ei ole pakko.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5600
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3557
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1682
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      207
      1670
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      83
      1126
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      27
      1107
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      917
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      846
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      829
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      818
    Aihe