Aihe

Normaali- vai erityisluokka?

oui

Kumpi sopii mielestänne paremmin aspergerille, jolla ei ole oppimisvaikeuksia? Vai onko täysin yksilöllistä? Pitääkö paikkaansa, että erkkaluokkien opetus on usein hieman helpotetumpaa ja hitaampaan tahtiin etenevää kuin yleisopetuksen, vaikka paperilla opetussuunnitelma olisikin sama. Onko erityispuolelta täysin samat jatko-opintomahdollisuudet? En ainakaan itse tiedä yhtään lukioon jatkanutta, joka olisi saanut päättötodistuksen pienluokalta. Osa on pystynyt jatkamaan tavalliseen ammattikouluun, mutta eivät kaikki, vaan osalle on ollut ainoana vaihtoehtona erityisamikset. Ja koska erityispuolella kaikki oppilaat ovat tavalla tai toisella poikkeavia, niin saako sieltä helposti huonompia käytösmalleja siitä, miten toimitaan sosiaalisissa tilanteissa ja kommunikoidaan muiden ihmisten kanssa?

17

153

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • AhTaHi

   Itse olin aikoinaan erityiskoulussa, mutta nykyään toivon, että olisin ollut tavallisessa opetuksessa. Kyllä normali peruskoulu antaa elämään paremmat lähtökohdat kuin erityiskoulu. Erityiskoulusta ei voi esimerkiksi hakea lukioon tai ainakin se on paljon vaikeampaa kuin normaalista koulusta. Jos ei ole vakavia oppimisvaikeuksia, niin ilman muuta suosittelen laittamaan asperger-lapsen normaaliluokalle.

  • Asphäiritsee

   Asp lapsi aina erityisluokalle. Niin paljon perässä muita, häiritsee vain terveitten lasten opiskelua.

  • jhkjkl

   Mikäli lukio on tavoitteena, niin mielellään normaaliluokkaan, ainakin viimeistään yläkoulussa.

  • ex-hoitaja

   Ystäväni lapsi oli ala-asteen erityisluokilla, tosin eri diagnoosilla, ja sitten palautui yläasteella normiluokille. Jatkoi ammatilliseen ja suoritti ohessa yo-tutkinnon. Ei sillä ole kirjoituksissa mitään merkitystä mistä koulusta tulee, vain yo-kokeiden tulokset merkitsevät, jos haluaa lakin. Erityisluokka tukee nuorta jolla on ongelmia ja auttaa pärjäämään ja siirto sieltä normiluokille tapahtuu ammatti-ihmisten arvion perusteella.
   Aspegren voi aiheuttaa ongelmia normiluokilla, ehkä syrjintää ja kiusaamistakin....riippuu oireiden määrästä, mutta itse laittaisin ensin erityiskouluun. ja kuuntelisin ammatti-ihmisten mielipiteitä kyseisen lapsen kohdalla.

  • Minunmielipiteeniontämä

   Sanoisin, että riippuu ihan yksilöstä ja myös monesta muusta tekijästä (opettajasta, luokasta, luokkatovereista ja siitä, minkälainen erityisluokka olisi kyseessä). Erityisluokkia on hyviä ja huonoja, kuten normaaliluokkiakin. Kannattaa myös ottaa huomioon, ettei siellä erityisluokalla tarvitse välttämättä olla koko kouluaikaa, vaan se voi olla myös hyvä väliaikainen ratkaisu, jonka jälkeen voi siirtyä tai palata yleisopetukseen, kun tarvetta erkkaluokalle ei enää ole.

  • Yleinenkäytäntö

   Yleinen käytäntö tuntuu olevan, että samoihin erityisluokkiin sekoitetaan erilaisista vaikeuksista kärsivät oppilaat. Vaikea kuvitella, että aistiyliherkkä assi pystyisi keskittymään luokassa, jossa on esim. käytös- ja tunne-elämän häiriöistä kärsiviä oppilaita. Tai jos muut luokan oppilaat kärsivät oppimisvaikeuksista ja opiskelevat yksilöllistetyn opetussuunnitelman mukaisesti, niin miten assi voi saada siellä tarpeeksi laadukasta ja "haasteellista" opetusta?

  • Äitixxxxx

   Ehdottom normi luokka! Mun autisti on huippulahjakas ja on aina ollut normiluokalla, vaikka ei hallitse sosial taitoja. Haluaa yliopistoon ja auttelee muita koulussa kun oppii muita nopeammin. Osaa muuten tosi hyvin opettss. Ei mitään käytöshäiriöitä, tunnila kuulemma tosi skarppi. Oon paljon opett erityisluokkia ja tosiaan oman kokem perusteella niihin laitetaan kaikki joilla on jotain ongelmia. Opettaminen on ihan mahdottonta kun yksi on kuusta ja toinen maasya, käytöshäiriöoset tunnilla tappelevat verissäpäin. On varmaan poikkeuksia mutta tämä mun kokemus. En ikinä laittais lastani erityisluokalle. Se ei ole kenenkään etu. Siellä oppilaiden oikeusturvs ja mahdollisuudet asianmuk oppimiseen ovat hyvin huonot. Rehtori sanoo että anna häiriköiden juosts käytävillä, muuten niiden vanhemmat tulee koululle valittamaan. Iso sääli. Joka luokalla on kuitenkin ollut niitä jptka olisivat halunneet oopia, mutta kun ei ole työrauhaa ja open aika ei riitä kaikille. Sympatiat erityisluokkien lasten puolella, ansaitsisivat parempaa.

  • Ilonenäiti

   Meidän asperger-poika kävi koulun normaaliluokalla. Siitä lukioon ja yliopistoon. Kohta väittelee tohtoriksi. Kaikki on mennyt hyvin ja koko ajan parempaan suuntaan, mutta nämä on niin monen asian summia.

   Pojan neljä ensimmäistä ikävuotta olivat todella vaikeat. Huutoa päivin ja etenkin öisin. Voimakas aistiyliherkkyys. Ei katsonut silmiin, ei kontannut, ensiaskel 1,5 vuotiaana, ei jokellellut, ensimmäinen sana lähes kolmevuotiaana. Huoli oli suuri ja hoito oli uuvuttavaa. Tässä oli vain muutamista ongelmista ja hankaluuksista.

   Hän pystyi keskittymään hyvin asioihin jotka kiinnostivat. Esim legot, piirtäminen ja puusta rakentaminen. Kuuden ikävuoden paikkeilla hänen oireensa alkoivat helpottua. Diagnoosin hän sai 5 vuotiaana ja niihin aikoihin aloitettiin psykologin terapia 2 x viikossa.

   Hän meni pienen paikkakunnan normaaliluokkaan. Oppilaita n 20 ja aivan ihana opettaja. Hän ymmärsi pojan erityislaadun ja annankin hänen panokselleen suuren arvon. Asiat olisivat voineet mennä aivan toisinkin.

   Ala-aste meni ok. Ei hyvä, ei huono koulumenestys. Yritettiin satsata kaverisuhteisiin, koska sosiaalisuus oli ja on hänen heikoin alueensa. Hänellä olikin yksi oikein läheinen kaveri ja muutama "etäisempi".

   Yläasteen koulumenestys oli parempi. Häntä ei patistettu eikä vaadittu sen kummenpaa , mutta hän kiinnoustui matematiikasta ja siihen liittyvästä. Ja hän alkoi olla niissä hyvä.

   Lukio meni koko ajan paremmin. Ei kavereita juurikaan, mutta hän nautti opiskelusta ym. Hän kehitti hyvän opiskelutekniikan eli tulosta syntyi ilman valtavaa panostusta. Hän ehti harrastaa monenmoista. Iloinen toiveikas poika.

   Lukion jäkeen hän oli vajaan vuoden töissä ja sitten armeijaan. Se tuli suoritettua, vaikka välillä keskeyttäminen oli lähellä. Yliopistoon ja sieltä huippu paperit. Töihin ja jatko-opintoihin ja nyt siis tohtorin paperit kohta kädessä. Seurustelee.

   Tätä kun luen ja ajattelen, niin kaikki on mennyt todella hyvin. Ja kuinka suuri oli huoli muinoin. Ja syystäkin, hän oli ja on erikoinen kaveri. Mutta hänellä on vahvuuksia ja vahvuudet ovat kantaneet häntä hyvin. Ja heikkouksien kanssa hän pärjää. Hän ei ole seurallinen eikä sosiaalinen, mutta miksi pitäisi? Kaikki eivät ole ja jokaiselle pitäisi olla paikka maailmassa.

   Kaiikea hyvää jokaiselle erityiselle lapselle ja vanhemmille!

   • KaikkiJärjestyy

    Niin paljon tuttuja elementtejä... Meillä tosin poika liikkui ihan liikaakin pienenä, ja ensimmäiset 10 vuotta olivat järkyttävän vaikeita. Meidän perheessä ei nukkunut kukaan öisin, poika huusi vuosi tolkulla suoraa huutoa yökaudet ja pelkäsi omaa varjoaankin.

    Nyt poika on normi kutosella ja elämä on vihdoin alkanut helpottaa merkittävästi. On vahva lääkitys ja terapia, ja onneksi ne auttavat hyvin pahimpiin oireisiin. Poika on lahjakas kuin mikä ja haluaa insinööriksi. En kyllä ole kuvitellutkaan että häntä hyväksyttäisiin armeijaan, tuo oli minulle yllätys, että autistikin voi sinne päästä. En kyllä usko että meidän autistia ottavat...

    Teille joilla on kotona pieni autisti ja kaikki on raskasta ja vaikeaa, niin tod.näk. elämä teilläkin helpottaa myöhemmin. En olisi voinut kuvitellakaan vielä viisi vuotta sitten, että meidän poika on joskus näin hyvässä kunnossa, ja äärettömän suloinen napero!


  • Anonyymi

   Alakoulu on ihan ok käydä erkkaluokalla, mutta yläkoulu kannattaa kyllä ehdottomasti käydä normaaliluokalla, ellei ole isoja oppimisvaikeuksia. Erkkaluokissahan on vielä yläkoulussakin luokanopettaja, joka opettaa ainakin lähes kaikkia oppiaineita ja on taatusti merkitystä opetuksen tason suhteen, että opettaako aineita niihin perehtyneet aineenopettajat vai luokan-/erityisopettaja, jolla ei ole niihin syvempää osaamista ja asiantuntemusta. Nuori ei myöskään opi välttämättä ottamaan enemmän vastuuta, mikäli hänellä on vielä yläluokillakin sama opettaja ja luokkahuone.

  • Anonyymi

   En osaa antaa aivan aloittajan asiaan kantaa, mutta

   meidän lapset kävivät tukiopetuksessa aina kun pääsivät, vaikka ei ollut mitään oppimisongelmia. Nyt ovat tietysti vielä paljon lisää opiskelleet ja kaikki ainakin yli 8000 e kk palkalla vakityössä.

   ehkä erityisluokka olisi parempi, jotta saa pyytää yksilöllisempää huomiota ja opetusta.
   Lapsena on tärkeitä opetella perusteet kunnolla, lukeminen , kielioppi, laskeminen, eteenpäinmeno ei ole niin tärkeää.

  • Anonyymi

   Normaaliluokkaan ilmanmuuta.
   Muistakseni laillisten velvoitteidenkin mukaan opetuksen tulee olla kaikille soveltuvaa .

   "poiuytrdfghj"

   • Anonyymi

    Jos on nornaali äly niin silloin ilman muuta normaaliluokkaan.
    Erityisluokka on v'hän tunteellisesti loukkaava älykkäälle.

    "poiuytrdfghj"


  • Anonyymi

   Mikäli erityisluokan perusteet ovat tarpeeksi painavat, niin toki sinne, mutta ensisijaisesti normaali yleisopetusluokka on mielestäni parempi vaihtoehto. Kun ei koulun jälkeenkään ole olemassa mitään erityistyöelämää tai muutakaan erityiselämää, vaan pitää olla tekemisissä ja tulla toimeen ns. "normaalien" ihmisten kanssa. Ja vaikka erityisluokalta jatkaisi ihan normaaliamikseen tai lukioon, niin onhan se aika iso muutos siirtyä pienestä, korkeintaan 10 oppilaan ryhmästä, jossa yksi opettaja ja luokkatila, isoihin ryhmiin, joilla vaihtuvat opetustilat ja lähes joka aineessa eri opettaja.

  • Anonyymi

   Yksilöllistä. Osa pärjää hyvin normaaliluokassa, osa puolestaan tarvitsee ehdottomasti pienluokan. Riippuu paljon oireiden voimakkuudesta sekä siitä, onko Aspergerin lisäksi myös muita ongelmia (oppimisvaikeudet, ADHD jne.).

  • Anonyymi

   Itse en yhtään ymmärrä miksi jotkut haukkuu pienluokkalaisia, mitä haukuttavaa heissä on koska se on vaan hyvä niille että menee pien opetukseen jos ei pärjää yleis opetuksessa. Kun itse olen ala asteella ollut yleisopetuksessa ja sitten siirryin yläasteelle pienluokkaan vaikka en milllään ois halunnu mut se kuitenki tuntui hyvältä mulle! Mutta oon kyllä kuitenkin aika monessa aineessa yleisopetuksessa

   • Anonyymi

    Miten tämä viesti liittyi tähän keskusteluun? Onko tässä keskustelussa joku haukkunut pienluokkalaisia? Itse en ole sellaista viestiä huomannut. Ei se ole pienluokkalaisten haukkumista, jos suosittelee Asperger-henkilön laittamista yleisopetukseen.

    Totta kai on niin, että jos joku ihminen ei kerta kaikkiaan pärjää yleisopetuksessa, niin hänelle on hyvä päästä erityisopetukseen. Eiköhän kuitenkin ole niin, että suurin osa Asperger-ihmisistä pärjäisi oikein hyvin yleisopetuksessa. Koulupaikkaa valitessa pitäisi katsoa ihmisen yksilöllisiä ominaisuuksia, eikä vaan laitaa heti erityisopetukseen, jos on joku diagnoosi.

    Itse olin erityisopetuksessa, mutta olen nyt aikuisena aivan vakuuttunut siitä, että olisin pärjännyt yleisopetuksessa. Uskon myös, että elämäni olisi parempaa, jos olisin ollut yleisopetuksessa.

    Siitä olen toki samaa mieltä, että jos ja kun jotkut haukkuu erityisoppilaita, niin se on tosi tymää. Tässä keskustelussa sellaista ei kuitenkaan ole ollut havaittavissa.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Muusikko Pave Maijanen, 70, on kuollut

   "Talvella 2018 hän sai ALS-diagnoosin. Ensioireet hän huomasi syksyllä 2018. Tuolloin Maijanen alkoi tuntea kummallisia lihaskramppeja ja huomasi, ett
   Maailman menoa
   120
   5852
  2. Maisa Torpan raskausuutisesta...

   Maisa Torppa ilmoitti olevansa raskaana. Yksi asia ihmetyttää ja on ihmetyttänyt aikaisemminkin: Maisa Torpan Instagramissa tykkääjissä/kommentoijiss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   124
   4135
  3. Sofia muutti hotelliin ilmaiseksi

   "Seiskan saamien tietojen mukaan kohukaunotar Sofia Belorf, 30, olisi muuttanut helsinkiläiseen luksushotelliin äskettäin. Seiskan saamien tietojen mu
   Kotimaiset julkkisjuorut
   388
   2222