Soini haluaa hoivakoteihin työteliäitä ja korkean moraalin filippiiniläisiä hoitajia

HaamuHoitaja666

Ulkoministeri Soini haluaa vanhusten hoivakoteihin ”työteliäitä” ja ”korkean moraalin” filippiiniläisiä hoitajia - esittää suurlähetystöä Manilaan

Timo Soini: ”Meillä on jo nyt jonkin verran filippiiniläistä hoitohenkilökuntaa. He ovat työteliäitä, hyvää väkeä, joka tekee työnsä korkealla moraalilla.”

Ulkoministeri Timo Soini luonnehtii filippiiniläisiä työteliäiksi.
Ulkoministeri Timo Soini esittää, että Suomi avaa Filippiineille suurlähetystön ja alkaa edistää työperäistä maahanmuuttoa Filippiineiltä Suomeen.

– Mielestäni seuraava avattava suurlähetystömme tulisi olla Filippiineillä. Maidemme välit ovat hyvät ja niitä pitää edelleen syventää käytännön yhteistyöllä. Hoitohenkilökunnan rekrytointi on hyvä kärkihanke taloudellisen yhteistyön ohella. Työperäinen maahanmuutto voi olla myös järkevää. Filippiinien kanssa se olisi juuri sitä. Molemmin puoleista hyötyä, Soini kirjoittaa blogitekstissään.

Ulkoministeri ei tarkenna sitä, miten saarivaltio Filippiinit hyötyisi siitä, jos koulutettu työvoima muuttaisi esimerkiksi Suomeen vanhusten hoitajiksi.

Soini perustelee Manilaan mahdollisesti perustettavaa suurlähetystöä tarpeella saada filippiiniläisiä hoitajia suomalaisiin vanhusten hoivakoteihin.

Ulkoministeri Soinin mukaan Suomeen tarvitaan lisää ”hoivaavia käsipareja” ulkomailta, koska syntyvyys laskee Suomessa ja suomalaiset elävät aiempaa pidempään.

– Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Meillä on jo nyt jonkin verran filippiiniläistä hoitohenkilökuntaa. He ovat työteliäitä, hyvää väkeä, joka tekee työnsä korkealla moraalilla, Soini luonnehtii filippiiniläisiä.

Tällä hetkellä Filippiinien yhteiskunnallista tilannetta seuraa Suomen Malesian suurlähetystö.

Viime marraskuussa julkaistussa maaraportissa ulkoministeriö huomauttaa, että ”vuoden 2015 loppupuolella aloitetut vapaakauppasopimusneuvottelut EU:n ja Filippiinien välillä eivät ole viime aikoina edenneet”.

Filippiinien oma talous kasvaa nopeasti.

– Väestörakenne on talouden kannalta hyvin edullinen, sillä Filippiineillä on työikäistä väestöä yli 10 kertaa enemmän kuin yli 65-vuotiaita, ulkoministeriö arvioi.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen kertoi tammikuussa, että TEM:n arvion mukaan Suomi tarvitsee 20 000 työperäistä maahanmuuttajaa vuodessa.

Viime vuonna Suomeen muutti ulkomailta työperäisesti 12 000 ihmistä. Työn perässä Suomeen muuttavien määrää pitäisi siis nostaa reippaasti, jotta TEM:n arvioima tarve täyttyisi.

Suurin osa työperäisestä maahanmuutosta tulee EU-maiden ulkopuolelta. Suurimpia kansalaisuusryhmiä ovat ukrainalaiset, intialaiset, venäläiset, kiinalaiset ja yhdysvaltalaiset.

EU-maista Suomeen muutetaan töihin varsinkin Suomenlahden etelärannalta. Vuonna 2017 oleskelunsa Suomessa rekisteröi työn perusteella 1 300 virolaista.

–Kun meillä on kestävyys- ja huoltosuhdevaje, tarvitsemme työmarkkinoille työvoimaa. Jos haluamme nostaa työllisyysasteen 75 prosenttiin, emme saavuta tavoitetta pelkästään sillä, että kantaväestöstä siirtyy ihmisiä työvoimaan. Tarvitsemme työvoiman maahanmuuttoa, Hämäläinen sanoi Iltalehdelle.

EU:n ulkopuolelta tulevista työntekijöistä yli puolet muuttaa Suomeen suorittavan tason töihin. Erityisasiantuntijat muodostavat tulijoista noin viidenneksen, ja heistä suuri osa tulee Intiasta.

–Intiasta meille tulee paljon erityisosaajia, esimerkiksi koodareita. Olemme aloittaneet neuvottelut Etelä-Korean kanssa, koska siellä on samantyyppistä osaamispotentiaalia kuin Intiassa. Työministeri Jari Lindström (sin.) kävi Etelä-Koreassa. Meillä on akuutti koodarivaje. Korealaiset viranomaiset olivat erittäin kiinnostuneita yhteistyöstä. Siellä on Samsungia, LG:tä ja monia muita yrityksiä. Olemme miettimässä pilottihanketta, jossa työvoimaa houkuteltaisiin Koreasta Suomeen, Hämäläinen kertoi.

LAURI NURMI

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • HoivaAvustaja

      Voisiko Suomen 200 000 työttömästi ihmisestä kouluttaa joustavalla oppisopimuksella 100 000 hoiva-avustajaa?:(

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      87
      4698
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      134
      4223
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      36
      2795
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      213
      1835
    5. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      37
      1367
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      25
      1339
    7. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1316
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      67
      1278
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1243
    10. Seiska: Konsta Hietanen ja Aami-rakas iltamenoissa - Salkkareista Aami täräyttää: "Sarja oli..."

      Konsta Hietanen jätti Salatut elämät -draamasarjan tänä syksynä. Konstaa kyllä kaivataan vieläkin Salkkareissa! Lue li
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1222
    Aihe