Mikä on kymiläisten alkuperä

kotkan_saarelta

Aina vaan jaksaa ihmetyttää mistä ja miten kymiläiset on syntyneet,ne kun on niin erilaisia kuin suomalaiset.Sitä on monet pohtineet ja kyselleet kun olen kertonut olevani kotkalainen.

17

1731

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Fil.Matr

      No vielä kerran. Kymissä on asuttu tuhansia vuosia ennen alueen nimeämistä ja virallisempaa asutustaajamaa alueella edusti Pyhtää. Aikanaan Pyhtäästä erotettiin Kymin kartanon alueet ja alettin puhumaan kymistä. Kymistä sittemmin erotettiin Kotka ja Karhula kunnes kaikki paitsi Pyhtää sulautui takaisin yhteen ja on nyt tunnettu nelisenkymmentä vuotta kokonaisuudessaan Kotkana. Tämä on vaikeatajuinen asia etenkin Citymarketissa asioiville. Yleensä joku sellainen jolta kuntaliitos on mennyt ohi yrittää provosoida valveutuneita esittämällä hölmöä kotkansaarelaista. Kuten aloittaja.

      • hietasen-trukkikuski

        Ei pidä nimitellä oikeita kotkalaisia hölmöiksi,mie asun Kotkan keskustassa ja miulla on sentään työpaikka ahtaajana hietasen satamassa.Hölmö on se joka toisia nimittelee.


      • siält

        Heh heh! Syntyperäinen Kotkalainen ei koskoskaan sano mie vaan miä.


      • Fil.Matr
        siält kirjoitti:

        Heh heh! Syntyperäinen Kotkalainen ei koskoskaan sano mie vaan miä.

        Olet oikeassa. Joillakin ei ole muuta tekemistä kuin trollailla toisia. Menee kai se perjantai noinkin.


      • tutustuhistoriaan
        siält kirjoitti:

        Heh heh! Syntyperäinen Kotkalainen ei koskoskaan sano mie vaan miä.

        Hah sulle. Oikea totuus on, että Kotka kuului aikanaan Viipurin lääniin, joten täällä mie muotoa käytettiin yleisesti. Sitten myöhemmin savolaisia saapui Kotkaan sankoin joukoin sahateollisuuden työntekijöiksi ja se mie muoto alkoi vääntyä miä:ksi. ja samalla paljon rumemmaksi korvalle kuultavaksi.


    • ellugirl

      ketä nää kymiläiset on,miulla on karhulassa kavereita,onks ne niitä.

      • tupensyöjä

        Ne on kuule hämeestä tulleita maajusseja. Juroja ja umpimielisiä..


    • idästä-kulkeutuneet

      Kymin alkuperäisväestö (aboriginaalit) polveutuu venäläisistä.Tavat hyvin samankaltaiset ja nykyään kymissä kuuleekin puhuttavan paljon venäjää joka kylällä.

      • Ääällliii

        Trollaa jossakin muualla. Ala-astetason herjasi nolottaa kanssalukijoita. Täytyyhän sinun pystyä parempaan.


      • eipiäharmistua

        Tottahan tuo haastaa,vaikka on kymissä junan tuomiakin niinku koko eteläisimmässä suomessa.


      • Fil.Matr

        Kymin "aboriginaalit" asui alueella jo ennen kansanvaelluksia ja slaavien siirtymistä pohjoiseen. Itämerensuomalaisia kansoja asutti valtavaa aluetta Ruotsin ja Norjan lapista Vienanmeren kautta Suomenlahden eteläpuolelle. Nykyiset "venäläiset" tuli näille maille paljon myöhemmin. Mutta tästä on turha väitellä ellei määritellä ensin mitä venäläisillä tässä yhteydessä tarkoitetaan. Mistään slaaveista tämän alueen "alkuperäisasukkaat" eivät kuitenkaan periydy. Uutta verta läpi vuosien on kyllä tullut ihan jokaisesta ilmansuunnasta.


    • sillee
    • Anonyymi

      "Kyminkartanon synty ajoittuu noin vuoteen 1350, jolloin Viipurin linnanpäällikön, ritari Pietari Joninpojan veljenpoika, jaarli Erengisle Sunenpoika hankki omistusoikeuden joihinkin tiloihin Huuman- ja Korkeakoskenhaarojen alueella. Hän luovutti omistuksensa 1370-luvulla Ruotsin valtakunnan drotsille Bo Joninpoika Gripille. Bo Joninpoika laajensi aluetta kuningas Albrekt Mecklenburgilaiselta saamillaan läänityksillä ja ostamalla. Vuonna 1380 Bo Joninpoika lahjoitti Kyminkartanon Vadstenan luostarille. Luostari uskoi kaukana Vadstenasta olevan kartanon paikallisen valvonnan kuitenkin Viipurin linnanpäällikkö Erengisle Niilonpojalle. Linnanpäällikön tehtävänä oli toimittaa kartanon tuotto ja sen lampuotitilojen suoritukset luostarille. Kyminkartanon omistusoikeudet joutuivat Erengisle Niilonpojan linnanpäällikkyyden jälkeen 1390-luvulla kuitenkin kiistanalaisiksi Ruotsin sisäpoliittisista syistä.
      Kartanon yhteyteen rakennettiin Pyhtään seurakuntaan kuulunut Kyminkartanon kappeli noin vuonna 1440, jossa kävivät suorittamassa jumalanpalveluksia ainakin ajoittain vuorotellen Pyhtään ja Vehkalahden kirkkoherrat tai heidän kappalaisensa.
      Kiistely luostarin ja Viipurin linnan välillä päättyi lopullisesti Kustaa Vaasan aikana. Kustaa Vaasa vieraili kartanossa Suuren Venäjän sodan aikana vuonna 1555, jonka jälkeen hän perusti Kyminkartanosta kuninkaankartanon. Kartanon tarkoituksena oli toimia mallitilana, joka tuottaisi muonaa sotaväen ja sen hevosten tarpeisiin ja toimisi myös sotaväen majoituspaikkana ja karjan ja hevosten kasvatuspaikkana.
      Kartanosta tuli vuonna 1556 myös uuden voutikunnan eli Kymenkartanon läänin voutikunnan hallintokeskus. Läänin alueeksi vakiintui 1560-luvulla silloiset Pyhtää (Pyhtää ja Ruotsinpyhtää), Elimäen neljännes (Elimäki ja Anjala), Vehkalahti (Vehkalahti ja Sippola), Virolahti (Virolahti ja Miehikkälä) ja Valkealan lounaisosat. Kyminkartanon toiminta voutikunnan keskuksena loppui 1570. Kymenkartanon lääni muutettiin 1634 kihlakunnaksi.
      Kyminkartanon ja sen lampuotiläänin maihin kuului 1680-luvulle saakka Kymin pitäjän Kymijoen länsipuolinen alue sekä Hovinsaari, Kolkansaari, Kotkansaari, Mussalo ja useita pienempiä saaria. 1790-luvulla Venäjän valtio lunasti kartanon rakennukset ja suuren osan sen maista Ruotsinsalmen ja Kyminlinnan linnoituksia varten, jonka jälkeen uusi päärakennus rakennettiin Kyminlinnaa vastapäätä Huumanhaaran toiselle puolelle.
      Kartanon omistajina ovat olleet mm. Wrangel-, Clayhills-, Bruun- ja Naht-suvut.[1]

      Kyminkartanon lampuotiläänin kylät:
      -Jäppilä
      -Kalliokoski, alun perin Kolkansaaren länsiosassa, Kyminkartanon laajennuksen yhteydessä 1550–1560-lukujen vaihteessa siirretty Kolkansaaren itäosaan
      -Kaukola
      -Kierikkala
      -Kurittula
      -Lankila
      -Metsäkylä (nykyisin osa Koivulaa)
      -Mussalo
      -Parikka (nykyisin osa Koivulaa)
      -Pernoo
      -Pihkoo
      Ruonala
      -Sutela
      -Kyminkartanon laajennuksen yhteydessä 1550–1560-lukujen vaihteessa useita pikkukyliä hävisi. " (Wikipedia)

      • Anonyymi

        Edellinen jatkuu :

        Kyminkartanon laajennuksen yhteydessä 1550–1560-lukujen vaihteessa useita pikkukyliä hävisi:
        -Hartola (Hartiala), Hovinsaaren pohjoisosassa, kylä siirretty Kolkansaaren itäosaan, jossa paikannimi esiintyy nykyisin muodossa Hortola, nykyisin osa Kalliokoskea
        —Korpikoski (Korpila) Kolkansaaren länsiosassa
        -Tampsa (Tampsala), Kolkansaaren keskiosassa
        -Sen lisäksi Myllykylä, joka sijaitsi Hovinsaaren länsiosassa hävisi Kyminlinnan rakentamisen myötä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Edellinen jatkuu :

        Kyminkartanon laajennuksen yhteydessä 1550–1560-lukujen vaihteessa useita pikkukyliä hävisi:
        -Hartola (Hartiala), Hovinsaaren pohjoisosassa, kylä siirretty Kolkansaaren itäosaan, jossa paikannimi esiintyy nykyisin muodossa Hortola, nykyisin osa Kalliokoskea
        —Korpikoski (Korpila) Kolkansaaren länsiosassa
        -Tampsa (Tampsala), Kolkansaaren keskiosassa
        -Sen lisäksi Myllykylä, joka sijaitsi Hovinsaaren länsiosassa hävisi Kyminlinnan rakentamisen myötä.

        Ylläolevan linkki :
        Wikipedia/ "Kyminkartanon historia"


    • Anonyymi

      "Kymi (ruots. Kymmene) on entinen Suomen kunta, joka sijaitsi Kymenlaakson maakunnassa Suomenlahden rannikolla. Kymiin eri aikoina kuuluneet alueet kuuluvat nykyisin pääosin Kotkan kaupunkiin, joka on alun perin erotettu Kymistä. Kunnan keskusta ja kirkonkylä oli Helilä, josta kehittyi myöhemmin myös Karhulan kauppalan keskusta.
      Kymistä on erotettu itsenäisiksi Suursaaren kunta (1838, kuului Kymiin vuodesta 1817), Kotkan kaupunki (1879), Haapasaaren kunta (1913) ja Karhulan kauppala (1951). Kymi pakkoliitettiin Kotkaan vuonna 1977 yhdessä Karhulan kauppalan kanssa." (Wikipedia)
      Jatkuu....

    • Anonyymi

      "Kymin Kylät:
      Pitäjän alkuvaiheessa kuului suoraan Kyminkartanon maihin laaja alue (Hovinsaari, Kotkansaari ja myös Kolkansaaren länsiosia). Sen lisäksi kartanon lampuotiläänin kyliä olivat:
      -Jäppilä
      -Kalliokoski, liitetty Vehkalahden puolelta Kymiin
      -Kaukola
      -Kierikkala, liitetty Vehkalahden puolelta Kymiin
      -Kurittula
      -Lankila
      -Metsäkylä, nykyisin osa Koivulaa, liitetty Vehkalahden puolelta Kymiin
      -Mussalo
      -Parikka, nykyisin osa Koivulaa, liitetty Vehkalahden puolelta Kymiin
      -Pernoo
      -Pihkoo
      -Ruonala
      -Sutela

      Vehkalahden puolelta Kymiin on liitetty lisäksi:
      -Eskola
      -Haapasaari
      -Helilä
      -Huruksela
      -Kaarniemi, liitetty Vehkalahdesta Kymiin vuonna 1911
      -Korkeakoski, syntynyt alun perin Laajakosken ja Osolan maarekisterikylistä
      -Kuutsalo
      -Laajakoski
      -Marinkylä
      -Saksala
      -Sunila
      -Tavastila
      -Ylänummi
      -Pyhtäästä Kymiin liitetty Ahvion kylä (nykyisin Kouvolaa), kuului Kymiin vuoteen 1743 saakka, jolloin Kymijoen tullessa Ruotsin ja Venäjän rajaksi se liitettiin Elimäkeen. Suursaari ja siihen kuulunut Tytärsaari kuuluivat Kymin seurakuntaan 1817–1838."

      Vuoden 1970 taajamarajauksen mukaan Kymissä oli viisi taajamaa: osa Karhulan keskustaajamasta (1 136 asukasta), Peippola (404 asukasta), osa Saksalasta (448 asukasta), osa Sutelasta (59 asukasta) ja Tavastila (1 031 asukasta). Näistä Saksala sijaitsi osin Karhulan puolella, Sutela Kotkan puolella sekä Karhulan keskustaajama sekä Karhulan että Kotkan puolella.[4] (Wikipedia)

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan uusi poikakaveri

      Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu
      Kotimaiset julkkisjuorut
      205
      3181
    2. Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.

      Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva
      Maailman menoa
      239
      1610
    3. Laita mulle viesti!!

      Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus
      Ikävä
      95
      1472
    4. Millaisessa tilanteessa olisit toiminut toisin

      Jos saisit yhden mahdollisuuden toimia toisin?
      Ikävä
      92
      1379
    5. Vanhemmalle naiselle

      alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e
      Ikävä
      46
      1334
    6. Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen

      No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.
      Maailman menoa
      156
      1246
    7. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      12
      1178
    8. Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!

      "Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze
      Maailman menoa
      123
      1009
    9. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      89
      922
    10. Tuntuu liian hankalalta

      Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.
      Ikävä
      44
      803
    Aihe