Keskustan karhunpalvelus maalaisille

keskustanmalli

Asun pienessä maalaiskunnassa, jossa on kaksi hoitokotia vanhuksille. Toisessa kunnan omistamamassa hoidetaan ns. hyväkuntoisempia vanhuksia ja toisessa yksityisen yrittäjän hoitamassa palvelutalossa huonokuntoisempia vanhuksia (lienee likimain sama kuin tuolla Joroisissa). Molemmat ovat toimineet vuosikymmenet eikä kummastakaan ole moitteen sanaa ollut.
Paikallinen yrittäjä ei haaveile kasvusta, ei suurista bisneksistä vaan hoitaa hommansa ja hankkii sillä elantonsa, homma pelaa ja palvelu ja maine on hyvä.

Vaan hänkin tässä alkaa olla eläköitymässä ja lähiaikoina on varmaan ajankohtaista yrityksen myynti sitä toimintaa jatkavalle. Pienessä maalaiskunnassa ei paljon ole mahdollisia yrittäjiä vaikka työttömiä onkin paljon ja varmasti halukkaita siihenkin tehtävään olisi omaltakin paikkakunnalta. Mutta kenelläpä on varaa kaikkiin niihin investointeihin joita ko yrityksen osatamiseen liittyy, kalusto, autot, yms. Eli käytännön realiteetti on että jatkaja on joku pörssiyhtiö jolla on varaa sijoittaa alkuinvestoinnit. Samoin jos tuo kunnan omistama palvelutalo päätetään yksityistää on siinäkin todellinen ostajaehdoksa sitten jokin pörssiyhtiö. Näin kohta paikkakunnalla on yksi pörssiyhtiö, jonka hoitoon viedään maaliskuntamme vanhukset, halusimme sitä tai emme.

Pörssiyhtiön pitää tietenkin kuolettaa investoinnit, tehdä voittoa omistajille ja vielä tehdä rahaa yrityksen kasvattamiseksi uusilla investoinneilla muilla paikkakunnilla. Tämä kaikki raha sen tulee sitten kiskoa sinne sijoitetuilta vanhuksilta. Eli kulut minimiin ja voitot maksimiin.

Jos palvelun laatu ei miellytä ei kunnan asukkailla ole mitään muutakaan vaihtoehtoa. Sinne on omat vanhemmat vietävä jos haluaa että he ovat omalla paikkakunnalla. Tilanne on täysin erilainen kaupungeissa joissa on paljon palvelutaloja. Jos palvelu ei miellytä, voidaan vaihtaa toiseen palvelukotiin samassa kaupungissa. Mutta täällä maalla jossa mitään kilpailua ei ole eikä tule pienille paikkakunnille on tyytyminen siihen yhteen ja ainoaan. Mukavahan se on että vanhus saa viettää viimeiset aikansa tutulla kirkonkylällä, valtaosa asukeistakin on tuttuja kylänmiehiä ja niiden kanssa voidaan tarinoida ja viihtyä.

Jos palvelu on pörssiyhtiön puolelta surkeaa olisi edessä vaihto toiseen palvelutaloon vaikkapa lähimpään kaupunkiin 100 km päähän. Vanhus olisi aivan vieraassa paikassa jossa ei olisi yhtään tuttua ja veikkaanpa että täysin onneton. Samoin omaisten käynnit olisivat harvassa pitkien matkojen takia. Tästä huomataan miten tärkeää on se että se ainut ja valittu yhtiö täyttää hoitovastuunsa juuri maalaiskunnissa tinkimättä laadusta. Ja tähänhän pörssiyhtiö ei tähtää vaan vain voittojen maksimointiin. Vai luuletteko että se tanskalainen hoitojätti tulee tänne hyvää hyvyyttään auttamaan kuntalaisten hoidossa nolla katteella. Ei tule, se tulee tekemään bisnestä vanhusten rahoilla.

Muistetaan että meillä on vuosikymmenten kokemus kunnallisista hoitokodeista enkä muista tuskin minkaanlaista reklamaatiota vuosikymmeniin. Eli homma on pelannut. Nyt muutaman vuoden aikan kun nuo pörssiyhtiöt ovat tulleet suomeen, on reklamaatioita kertynyt pilvin pimein. Kertoo se jostain, eli bisnestä tehdään minimiresursseilla ja minimikustannuksilla.

Haluammeko me maalaiset todella tätä. Keskustan ajama malli iskee juuri pahiten pieniin maalaiskuntiin joissa ei todella ole mitään kilpailua tai vaihtoehtoja. Ja tämä koskee kaikkia, olitpa siten rikas tai köyhä kunnan asukas. Ei se ole sen helpompaa rikkaan maalaistalon lastenkaan viedä vaikkapa omaa äitiään pörssiyhtiön kuritettavaksi tai kuljettaa hänet lähimpään kaupunkiin paremman palvelun toivossa vaikka rahaa olisikin ostaa sieltä laatua.

Henkilökohtainen mielipiteeni on ettei vanhustenhuollosta saisi tehtä bisnestä, ei ainakaan maalaiskunnissa missä mitään kilpailua palvelun laadusta ei ole, eikä tule. Keskustan ajama malli iskee siis pahiten juuri maalaiskuntien asukkaisiin, aikamoinen karhunpalvelus maalaisille.

3

57

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanhus

      Tässä on esimerkki että tarvitaan sotea jossa on oston osaamista ja valvontaa. Nythän nämä markkinat toimii ilman kunnon valvontaa olkoon toimijana yksityinen tai julkinen toimija

    • vasuutaeiole

      Eipä ole Sipilä maalaispoika, ei ole., taas tuodaan muualta tieheästi asutuilta seuduilta malleja harvaan asuttuun Suomeen. Ei tule toimimaan. Kun pörssiyhtiö on 20 vuodessa vallannut suomen 200 maaliskuntaa, mihinpä se siitä sitten lähtisi. Sitten alkaa lopullinen kuritus. Kun tämä kohu on tästä laantunut, yksittäiset valitukset pörssiyhtiölle ovat kuin pisara meressä ja kuntien päättäjille aivan turhia. Suomessahan ei ole mitään poliittista tai moraalista vastuuta poliitikoille. Kukaan heistä ei tule koskaan myöntämään tehneensä virheitä valitessaan vaikkapa Attendon palvelun toimittajaksi. Vai oletteko Joroisissa huomannut kunnan päättäjien ottavan vastuuta valinnoistaan ? Eivät ota, eivät nyt eikä tulevaisuudessa.

    • Vasemmisto tuhosi erittäin hyvän kunnanlääkärijärjestelmän, johon kuuluivat kunnan vanhainkodit.

      Se oli sosialismia sosialismin vuoksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      289
      19753
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      99
      4069
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      125
      2336
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      198
      2041
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      142
      1940
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      306
      1788
    7. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      94
      1454
    8. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1452
    9. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      150
      1227
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      267
      1172
    Aihe