Hellyyden ehdoilla

Kuolemaansinnemennään

Olen eläkkeelle jäänyt mies, pitkään pörssiyhtiössä työskennelyt erilaisissa tehtävissä. Tunnen siis sen maailman.

Olen nyt saattanut hautaan sekä isäni että äitini. Molemmat kulkivat lopun matkaa hoitokotien kautta kun omat taidot ja voimat eivät enää riittäneet kotihoitoon. Molemmilla oli omat sairautensa, jotka pikkuhiljaa rappeuttivat heidät täysin. Ja molemmat muuttuivat hiljalleen kuin pikkulapsiksi joita pitää hoivat ja helliä, avuttomiksi sekä voimiltaan että ajatuksiltaan.

Kun hyppäsin sieltä bisnesmaailmasta tähän hoitokotimaailmaan tulin kuin toiselle planeetalle. Olin tottunut kiireiseen elämään, palavereihin minuuttiaikataululla ja rahan tekemiseen keinoja kaihtamatta, kiirettä, kiirettä, bisnestä, bisnestä. Sitä se oli.

Hoitokodissa kiire loppuu, siihenpä istahdin isän tai äidin viereen odottamaan kuolemaa. Hiljaa viikot venyivät vuosiksi ja aloin tottua rutiineihin. Aamuisin on kiirettä kun kaikki puetaan ja ruokaillaan, välillä hyväkuntoisemmat käyvät pikku lenkillä käytävällä. Ruokailu, kahvi, iltaruoka, iltapala, pesu, nukkumaan toistuu päivittäin. Hoitajat hääräävät nämä perusasiat rutiinilla, Seurasin heitä ja ihailin sitä rauhallisuutta ja jaksamista, jokaista asukasta kohdellaan ihmisinä. Jokaiselle annetaan apua ja mikä minusta oli tärkeintä heitä ikäänkun hellitään, kuin pieniä lapsia. Voi miten onnellinen isäkin oli kun hänen tukkansa kammattiin tai kohennettiin asentoa, laitettiinpa sukka paremmin jalkaan ja katsottiin onko siellä korvassa joku kun se niin soi. Istahtipa tyttö isän viereen ja luki paikkakunnan lehteä hänelle ja jutteli kylän kuulumisista. Nämä kaikki pienet hetket niiden rutiinisuoritusten lomassa olivat hyvin tärkeitä sekä isälle että äidille. Heistä välitettiin, heitä kuunneltiin, heille puhuttiin. No, pikkuhiljaa kunto huononi, välillä käytiin lääkärissä ja lopulta oltiin jo liki toisissa maailmoissa petipotilaina. Lopulta kuolema sitten tuli, odotetusti ja ajallaan kummankin kohdalla.
Muistetaan että ei sinne mennä huvikseen yhteiskunnan hoitoon, sinne mennään kuolemaan. Kukin omaan tahtiinsa.

Ja sitten tähän maailmaan takaisin. Minusta on täysin järjetöntä edes kuvitella sen pörssiyhtiöiden työkiireen, resurssipulan ja ahneuden tuomista tähän ympäristöön. Tunnen pörssiyhtiöt, heidän toimintatapansa ja arvonsa. Ei siellä ole muita arvoja kuin raha, vaikka kalvolla sitten kaikkea kaunista esitetäänkin. Kun menee huonosti, resurssit minimoidaan, kulut minimoidaan (so viedään vaikka se viimeinenkin porkkana mummon suusta). Ja aina on se loputon ahneus rahan tekemiseksi, sille kumarretaan se on se jumala. Tulosta pitää näyttää joka tilikausi, keinoja kaihtamatta. Tulos tai ulos koskee siellä henkilökuntaa läpi linjan. Sinne palkataan vain tuloksentekoon kykeneviä henkilöitä, ei mitään inhimillisiä arvoja ajattelevia ihmisiä. Bisnes on bisnes ja se voi toimia firmojen kesken, mutta ei siihen pidä sotkea avuttomia vanhuksia.
Tappakoon firmat toisiaan ihan rauhassa, mutta ei ihmisiä. Siitä tämän yhteiskunnan tulisi huolehtia.

Teknisesti voidaan ajatella että noiden perusrutiinien hoitaminen minimiresurssein riittää, mutta kyllä se hoitotyö on kaikkea muuta sen lisäksi, välittämistä, huolenpitoa ja vierellä olemista viimeisillä hetkillä. Ei sitä mitata rahassa eikä tehokkuudessa vaikka Sipilä hakeekin 24 milj. euron säästöjä juuri näistä resursseista. Samoin Soinin puheet Filippiniläistyttöjen tuomisesta Suomeen hoitotyöhön ovat likimain loukkaus vanhuksia kohtaan. Mitenpä se filippiniläistyttö vaikkapa juttelisi täällä keskisuomessa mummon kanssa paikkakunnan asioista, lukisi lehteä tms. Vaipat voi vaihtaa, mutta sekö riittää Soinin mielestä ? Olet sinäkin ulkona täysin tästä asiasta.

Tutkimusten mukaan puolet toimitusjohtajista on psykopaatteja, vailla mitään tunteita ja näin ajattelisin Sipilästä ja Soinista. Pörssiyhtiöissähän tämä on jokapäiväistä, lähtien toimitusjohtajasta aina hänen palkaamiiinsa johtajiin.

Sipilä ja Soini ovat molemmat (unohtamatta kokoomusta jonka toimesta tätä uudistusta nyt ajetaan) täysin ulkona siitä maailmasta jota inhimillinen kuolema edellyttää. Tukena olemista, lähellä olemista. Ja juuri siihen hoitajilla pitää olla aikaa. Häpeän olla Suomalainen ja kuunnella teidän hallituspuolueiden puheita asioista, joista teillä ei ole mitään käsitystä. Aikana jolloin meillä on rahaa enemmän kuin koskaan. Verrataanpa tätä vaikka 50-luvulle, silloin oli kunnissa vanhustenkodit, varoja oli vähän mutta kukaan ei edes puhunut vanhusten suunnilleen heitteillejätöstä tai tehokuudesta kustannusten minimoimiseksi. Heidät hoidettiin, oli heidän vuoro huolehtia asiasta. Nyt on meidän vuoro, jos sivistysvaltioksi muka itseämme kutsumme.

En tule koskaan äänestämään yhtään tämän hallituksen puoluetta jo sen takia että tällaista epäinhimmillisyyttä edes harkitaan ja siitä keskustellaan. Kuolevien ihmisten kurittamista, voi hyvänen aika tätä maailmaa !

Hävettää !

Olla !

Suomalainen !

1

68

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • HävetkääSipiläjaSoini

      Kerronpa vielä millaisia potilaita vanhusten hoitokodeissa on:
      - Reumapotilaita joiden jäsenet reuma on vääntänyt luonnottomiin asentoihin
      - Rullatuolipotilaita jotka ovat täysin kykenemättömiä itse liikkumaan
      - Sokeita vanhuksia
      - Levytautipotilaita joiden keho pikkuhilaa rappeuttuu, liikuntakyvyttömiä
      - Altzhaimerpotilaita jotka eivät enää muista tai ymmärrä edes missä ovat
      - Parkkinsonpotilaita jotka tärisevät hallitsemattomasti
      - Kaikenlaisia halvauspotilaita joilla on esim. toinen puoli kehosta halvaantunut
      - Jne...enhän minä kaikkea tiedäkkään

      Juuri näiltäkö meidän tulee ne valtakunnan pelastamiseksi tarvittavat eurot viedä ? Kyllä on hallituspuolueilla arvot sekaisin jos niitä koskaan on ollutkaan. Menkääpä Sipilä ja Soini edes kerran käymään vanhainkodissa, näette mitä se todellisuus on. Sen jälkeen häpeätte lopuun ikäänne !

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      87
      4698
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      134
      4223
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      36
      2795
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      213
      1835
    5. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      37
      1367
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      25
      1339
    7. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1316
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      67
      1278
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1243
    10. Seiska: Konsta Hietanen ja Aami-rakas iltamenoissa - Salkkareista Aami täräyttää: "Sarja oli..."

      Konsta Hietanen jätti Salatut elämät -draamasarjan tänä syksynä. Konstaa kyllä kaivataan vieläkin Salkkareissa! Lue li
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1222
    Aihe