Ketä sitä oikein äänestäisi

Pelttari

Jos joku ehdokas uskaltaisi ääneen lausua ajavansa porottomien asiaa, hän saisi paljon ääniä. Paljon enemmän kuin poromiesten nuoleskelija. meillä on nyt Vesa Riekki ehdokkaana ja hyvä niin, mutta ei hän taida uskaltaa esittää sitä, että porot pitää laittaa lakiteitse ympärivuotisesti aitauksen sisään ja ruokkia sinne kesät ja talvet.
Meitä porottomia on paljon, ja meiltä tulisi roimasti ääniä sellaiselle ehdokkaalle, joka uskaltaisi alkaa tätä asiaa ajamaan. Vuosisata jo oltu poromiesten mielivallan alla, niin saishan tuo jo riittää. Miksi kummassa herrat eivät tajua, että paljon järkevämpää olisi pitää porot aitauksessa, kuin antaa niiden vapaana tuolla mellastaa ja valtion pitää maksaa kaikki kulut, mitä porojen kannattamaton ylläpito aiheuttaa. Kaikki valtion korvaukset pitää lopettaa. Tämä tarkoittaa porokolari- ja petokorvausten lakkauttamista eteläisellä poronhoito alueella.
Porotaloutta tuetaan taloudellisesti ilman työvelvoitetta yhteiskunnalle. Erikoista on myös suomen valtion taloudellinen vastuu poro kuolemista.
Nykyinen tilanne, jossa poroilla on vapaa laidunnusoikeus Kainuu-Koillismaa alueella on kestämätön ja aiheuttaa suurta vahinkoa viljelijöille, liikenteelle ja eripuraa paikallisväestön keskuudessa. Miten voivat porot ilman sanktioita oleskella mm. valtateillä aiheuttaen toistuvasti vaaratilanteita autoilijoille. Poronhoito saadaan järkeväksi ammatiksi ainoastaan tarhaamalla, jolloin se muuttuu ammattimaiseksi yritystoiminnaksi, josta kertyisi kunnille verotuloa.
Nyt porot ovat täysin vapaa matkustajia ilman mitään valvontaa, vahingonkorvaus velvollisuutta tai sanktioita. Porotalous ei tuota verotuloja yhteiskunnalle. Porot ovat haittaeläimiä vaikeuttaen muiden elinkeinotoimintaa sekä lisääntyvää ajoneuvoliikennettä.
- Tosiasiassa porot liian etelään vaati ns. Hallan Ukko, joka oli kansanedustaja Kainuusta. Hän vaati porojen vapaata laidunnus oikeutta Kainuu-Koillismaa alueelle. Tämä tapahtui 1920-luvulla sen oli määrä olla kokeilu luonteinen. Näin syntyi ns. Hallan paliskunta Etelä-Kuusamo- Suomussalmi alueelle. Lupa annettiin sillä ehdolla, että porojen aiheuttamat haitat tutkittaisiin ja raportoitaisiin vuosittain eduskunnalle. Haitta raportointi kuitenkin unohdettiin , eikä eduskunta suinkaan kokeilua lakkauttanut, vaikka lain velvoitetta ei paliskunnassa noudatettukaan. Näin poronhoidosta vakiintui vahingossa ja laittomasti laillinen oikeus näiden alueiden lantalaisille ja sitä se on edelleen kaikista vahingonteoista ja haitoista huolimatta.

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Robotti34

      Löytyisiköhän sellaista äänestettävää, joka lakkauttaisi koko Suomen ja EU:n tukijärjestelmän? Tuet pois perheiltä, sairailta, yrittäjiltä, työllistyjiltä, opiskelijoilta, viljelijöiltä, energiatuotannolta, kulttuuritoimijoilta, pankeilta ja varsinkin ammattiyhdistystahoilta yms.

      Pelttarikin voisi maksaa ropoistaan vähemmän veroa, kun ketään ei tarvitsisi tukea. Vastikkeetonta tuloa saa Suomessa liian moni. Pelttari voisi kitistä täällä vaikka banaanin väristä lähikaupassa.

      Sosiaalipummeihin nähden maatalous ja porotalous kuitenkin ovat perinteisiä työllistäjiä. Kertoo yritteliäästä ja perinteitä vaalivasta luonteesta.

      • patela

        Eikös tuosta avauksesta käynyt kyllin selvästi ilmi, minkä takia poronhoitolakia pitäisi rukata. Eihän kukaan ole vaatinut poroelinkeinoa lakkautettavaksi, vaan järki peräistettäväksi. Ensimmäinen askel parempaan olisi siis se, että poroja alettaisiin pitämään aitauksessa, etteivät olisi haittana ja riesana asutukselle ja muille elinkeinoille. Ja älkää enää inttäkö vastaan, ettei porojen tarhaaminen kannata. Kaikkien muiden maailman eläimien tarhaaminen onnistuu, mutta koillismaalaisten porojen muka ei. Kun porot pannaan aitaukseen, niin kustannukset tuntuvasti vähenee. ja mikä parasta, maassa olisi sen jälkeen rauha ja ihmisillä hyvä tahto. Miksi tämä ei kelpaa ???


    • KeskustaKusta

      Pääasia, että keskustapuoluetta kaikki äänestäisi. Tulisi tukia ja miljonääreille enemmän tukia. Maahanmuutto saataisiin enemmän hallitsemattomaksi ja saataisiin valtion tukia ja maakuntamalli, että saataisiin enemmän poliittisia kokoustamistilaisuuksia keskustan ikiaikoisille poliitikoille.
      Lisää pyrokratiaa ja valtaa keskustalle.
      Pääasia, että keskusta saa ylivaltaansa jatkaa ja saadaan tukiaisia lisää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1806
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      44
      1387
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1352
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1345
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1324
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1250
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe