Autralian leveys on siis mikä?

hähäähähäähähääääähäää

Gronlanti piirretään pallopäiden kartassa monta kymmentä kertaa suuremmaksi mitä se on todellisuudessa, syytä en tiedä.

Samaan merkillisyyteen olen törmännyt kun vertaan pallokartasta oikaistua versiota Australiasta lättäpäiden Glaesonin karttaan:
https://www.youtube.com/watch?v=HPe7g0CVW9I

Google sanoo että Perthistä Sidneyhin olisi noin 3 800 km.
Pojat autoilla ovat ajaneet tuon reitin ja väittävät matkaksi n. 5 200 km. Merkillistä vai mitä?
https://www.youtube.com/watch?v=3XCF6d4L0dw

38

2643

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • matkailu.avartaa

      Pojista en tiedä, mutta minä olen lentänyt sen matkan useamman kerran Sydneystä.

      Se kestää hieman vähemmän kuin lento New Yorkista San Franciscoon; matka jonka olet lentänyt myös, vielä useammin kuin tuon Sydney Perth matkan.

      Olen lentänyt myös Tokiosta Helsinkiin riittävän usein että olenkin useamman kerran tällä palstalla koittanut kysyä Litoilta haluavatko he lukita vastauksen eri Littamaan aluieiden kokoeroista.

      Kukaan ei ole vielä uskaltanut lukiva vastausta.

      Olen myös mentänyt Los Angelesista Sydneyyn, joka ei käynyt lähelläkään Alaskaa.

      Itse en ole lentänyt Sydneystä tai Aucklandista suoraan Etelä Amerikkaan vielä, mutta tunnen henkilökohtaisesti useammankin ihmisen joka niin ovat tehneet. Lennot käy lähellä etelämannerta, eivät ole lähelläkään mitään maa-alueita. Sydneystä matka kestää hieman toista tuntia kauemmin, Aucklandista sinne pääsee 11 tunnissa.

      Saa muuten olla melkoisen toistaitoinen autolla ajelija jos eksyy 5200 autolenkille tuolla matkalla; ellei sitten sattunut ajamaan Alice Springin kautta; se kun tekee suurin piirtein tuon mainitsemasi 5200 kilsan; Sydney - Alice on 2800 ja Alice - Perth on 2500.

      Kun nyt mainitsit sen Australian, sattuivatko nämä harhalaiset ajelemaan siellä paikallisen kesän aikaan; ja kiinnittivätkö huomiota siihen ettei Aurinko ole taivaalla aamulla tai illalla edes lähellä siinä suunnassa jossa sen pitäisi Litteällä maalla olla?

      • hähähähähähähähääää

        Juu, kiitoksia vastineesta.
        Et katsonut likkivideotani vaan höpöttelet lentomatkoistasi. kiva niinkin.
        Videossa kerrotaan autokilpailuista joissa tuo mitattu kilometrimäärä poikkeaa huomattavasti virallisista.

        Australia on kuulemani hyvin aurinkoinen paikka, kiva sekin.


    • Kun postaa videon ja esittää sen perusteella aloituksessa väitteen, olisi omalle asialle eduksi edes itse katsoa, mitä viedolla kerrotaan.

      !) Aloittajan mukaisista autokilpailusta (Cannonball Race) ja pojista puhutaan kyllä, mutta Australiassa kilpailun reitti oli Surfer's Paradisesta Perthiin, eikä suinkaan Sydney-Perth. http://www.cannonball.info/paradise-to-perth/the-races - Tuon lähteen mukaan matka on tänä päivänä 4361 kilometriä. - No missä se 5200 km sitten esiintyy?

      Tässä --->
      !)Videolla ihmetellään mm. rautatiematkan oikeata pituutta Perthistä Sydneyhin.
      Ihmettelyä videon laatijassa herättää se seikka, että rautatien 8 tärkeimmän aseman väliset etäisyydet linnuntietä mitaten googlen mukaan tekevät yhteensä 3751 km, kun taas rautatieyhtiön ilmoittamienn keskinopeuden ja matka-ajan perusteella tehty laskelma antaa matkaksi tuon 5219 km. <---Tässä
      !) Rautatielinjalla on kahdeksan sijasta 29 assemaa, jotka eivät ole suorassa linjassa keskenään, eikä niiden väliset osuudet myöskään ole viivasuoria. Ratayhtiön mukaan ratalinjan yhteispituus on 4352 km. Kai niiden se pitää tietää.
      https://de.wikipedia.org/wiki/Indian_Pacific

      Koko hommallahan ei ole Australian leveyden kanssa yhtään mitään tekemistä eikä siihen oteta videolla kantaa. Sen sijaan käy kyllä selvästi ilmi, että videon tekijä pitää litteätä maata oikeana maan mallina. Lahkolleen uskollisena hän myös manipuloi materiaalia, mm venyttää google mapsista otettua kuvaa sivusuunnassa reippaasti (33:49). Hakukentän suurennuslasi on vedetty todella soikeaksi, minulla se on pyöreä.

      Otsikon kysymykseen taas vastaan, että Perthistä Sydneyhin on linnuntietä matkaa 3290 kilometriä.
      - Muita kysymyksiä?
      - Aivan, tietenkin. Gleasonin kartan mukaan litteän maan oletuksella, tuo etäisyys on 7015 kilometriä.
      - Mutta jos lasketaan Gleasinin kartalta pituus- ja leveyspiirien mukaan, niin tulos on 3300 kilometriä. Päätellä saa jokainen itse.

      Kuten niin väsyttävän tavallista, pelkkää lämmintä provokaation hajuista ilmaa, jonka asiapitoisuus on alle nollan.

      • Lisään vielä tuohon äskeiseen, että videon tekijä laskee rautatielinjan pituuden kertomalla matka-ajan ajolegien keskinopeudella huomioimatta, että ilmoitettuun aikataulun mukaiseen kokonaismatka-aikaan sisältyy myös pysähdykset asemilla.

        Tällä tavalla sitten todistellaan litteätä maatakin, kuten tiedetään.


      • Sivuutit kokonaan sen tosiasian että pallopäät piirtää omiin karttoihinsa väärennetyn grönlannin joka on gleasonin litteänmaan kartan mukaan on vain noin kymmenesosa australiaan verrattuna. Pallopäät taas esittävät kartoissaan grönlannin australiaa suurempana mantereena?


      • Delphin kirjoitti:

        Sivuutit kokonaan sen tosiasian että pallopäät piirtää omiin karttoihinsa väärennetyn grönlannin joka on gleasonin litteänmaan kartan mukaan on vain noin kymmenesosa australiaan verrattuna. Pallopäät taas esittävät kartoissaan grönlannin australiaa suurempana mantereena?

        Niin, en sitä oikeastaan sivuuttanut, kommenttini tuli jo tarpeeksi pitkä tuon videon ja aloituksen asiallisuutta ruotiessa. Katsotaan sitä Grönlantia nyt sitten.

        Mitä herrat sitten tarkoittavat sanoessaan "piirtävät isompana kuin se on"?
        Pistin kenkäni lattialla olevan maailmankartan Grönlannin päälle, niin sehän on piirretty pienempänä kuin minun kenkä! Onhan se nyt sentään vähän isompi. Ei sitä siis ole piirretty "isompana kuin se on", vaan paljon paljon pienempänä.

        Kartoistahan ei voi yhdellä silmäyksellä nähdä, miten suuri jokin alue tai etäisyys on, ennenkuin sitä vertaa kartan mittakaavaan sillä kohtaa. Molemmissa suunnissa.

        Maailmankartta on yleensä Mercatorin (1512 - 1594, yksi pallopäistä ajalta 400 ennen NASAA) projektiossa, jossa pallo on oikaistu pystylle sylinteripinnalle, joten *graafinen esitys* tietenkin vääristyy, venyy itä-länsisuunnassa napoja kohti mennessä. Jotta kartta soveltuisi nimenomaan merenkulkuun on hra Mercator laskenut myös pituuspiireille tietyn venymän siten, että linjojen väliset k u l m a t säilyvät kartalla samoina kuin luonnossa. Kukaan ei missään ole väittänyt, että maailmankarttojen mittakaava olisi kaikkialla kartan alueella sama. Ei maailmankarttaa voi katsella kuten puhelinluettelon karttaa, siinä pitää olla järki mukana kans.

        Menkääpäs pojat nyt google mapsiin ja ottakaa esimerkiksi se Grönlannin eteläkärki ruudun alareunaan. Kartan oikeasa alakulmassa on mittakaava, joka näyttää kuinka pitkä pätkä on itä-länsisuunnassa 50 km tai 100 km - siinä ruudun alareunassa nimittäin. Sitten tarttukaa karttaan hiirellä ja vetäkää kuvaa alaspäin, koko ajan mittakaavaa tarkkaillen, zoomaamatta. Näette, miten mittakaava muuttuu. Mitä pohjoisempaa aluetta näytetään, sitä leveämpi se 100 km on kuvassa.

        Eli Mercator-karttoihin piirretään kyllä Grönlanti suhteessa leveämpänä kuin esim. Tansania, mutta se esittää edelleen Grönlannin levyistä aluetta kun katsotaan oikealla mittakaavalla, kuinka leveä se on.

        Gleasonin karttahan esittää oikeasti myöskin maapalloa. Siinä on käytetty erilaista projektiota, jossa vain etelänapa on levitetty ympyräksi ja pohjoisnapa on jätetty pisteeksi. täten myös Gleasonin kartalla mittakaava on liukuva, se venyy etelää kohti siirryttäessä. Siksi siinä kartassa Australia on venynyt itä-länsisuunnassa yli kaksinkertaiseksi todellisuuteen (ja korkeuteensa) verrattuna.

        Mutta litteän maan edustajathan ovat antaneet itselleen luvan lukea sitä kuin tasopinnan karttaa yksi yhteen, siis muuttumattomalla mittakaavalla kaikkiin suuntiin. Sellaisesta tulkinnasta seuraa kaikenlaista jännää, varsinkin jos sitä tulkintaa ruepaa pitämään totuutena. Uudistetussa aurinkolaskurissani on nyt myös mahdollisuus mitata välimatkoja (linnuntietä) paikkakuntien välillä, litteän maan hengessä ja tulkinnalla.

        - Mutta oikeasta maapallosta ei siis voi tehdä tasomaista karttaa, jossa kaikki kuviot, etäisyydet ja pinta-alat olisivat suoraan keskenään verrattavissa. Se on yhtä mahdotonta kuin saada Mooses, Jeesus, Luther ja Paavi twiitatuksi samaan selfieen itsensä kanssa.

        PS: Grönlanti ei ole saanut mantereen arvonimeä, se on saari.


      • kartan_palloa kirjoitti:

        Niin, en sitä oikeastaan sivuuttanut, kommenttini tuli jo tarpeeksi pitkä tuon videon ja aloituksen asiallisuutta ruotiessa. Katsotaan sitä Grönlantia nyt sitten.

        Mitä herrat sitten tarkoittavat sanoessaan "piirtävät isompana kuin se on"?
        Pistin kenkäni lattialla olevan maailmankartan Grönlannin päälle, niin sehän on piirretty pienempänä kuin minun kenkä! Onhan se nyt sentään vähän isompi. Ei sitä siis ole piirretty "isompana kuin se on", vaan paljon paljon pienempänä.

        Kartoistahan ei voi yhdellä silmäyksellä nähdä, miten suuri jokin alue tai etäisyys on, ennenkuin sitä vertaa kartan mittakaavaan sillä kohtaa. Molemmissa suunnissa.

        Maailmankartta on yleensä Mercatorin (1512 - 1594, yksi pallopäistä ajalta 400 ennen NASAA) projektiossa, jossa pallo on oikaistu pystylle sylinteripinnalle, joten *graafinen esitys* tietenkin vääristyy, venyy itä-länsisuunnassa napoja kohti mennessä. Jotta kartta soveltuisi nimenomaan merenkulkuun on hra Mercator laskenut myös pituuspiireille tietyn venymän siten, että linjojen väliset k u l m a t säilyvät kartalla samoina kuin luonnossa. Kukaan ei missään ole väittänyt, että maailmankarttojen mittakaava olisi kaikkialla kartan alueella sama. Ei maailmankarttaa voi katsella kuten puhelinluettelon karttaa, siinä pitää olla järki mukana kans.

        Menkääpäs pojat nyt google mapsiin ja ottakaa esimerkiksi se Grönlannin eteläkärki ruudun alareunaan. Kartan oikeasa alakulmassa on mittakaava, joka näyttää kuinka pitkä pätkä on itä-länsisuunnassa 50 km tai 100 km - siinä ruudun alareunassa nimittäin. Sitten tarttukaa karttaan hiirellä ja vetäkää kuvaa alaspäin, koko ajan mittakaavaa tarkkaillen, zoomaamatta. Näette, miten mittakaava muuttuu. Mitä pohjoisempaa aluetta näytetään, sitä leveämpi se 100 km on kuvassa.

        Eli Mercator-karttoihin piirretään kyllä Grönlanti suhteessa leveämpänä kuin esim. Tansania, mutta se esittää edelleen Grönlannin levyistä aluetta kun katsotaan oikealla mittakaavalla, kuinka leveä se on.

        Gleasonin karttahan esittää oikeasti myöskin maapalloa. Siinä on käytetty erilaista projektiota, jossa vain etelänapa on levitetty ympyräksi ja pohjoisnapa on jätetty pisteeksi. täten myös Gleasonin kartalla mittakaava on liukuva, se venyy etelää kohti siirryttäessä. Siksi siinä kartassa Australia on venynyt itä-länsisuunnassa yli kaksinkertaiseksi todellisuuteen (ja korkeuteensa) verrattuna.

        Mutta litteän maan edustajathan ovat antaneet itselleen luvan lukea sitä kuin tasopinnan karttaa yksi yhteen, siis muuttumattomalla mittakaavalla kaikkiin suuntiin. Sellaisesta tulkinnasta seuraa kaikenlaista jännää, varsinkin jos sitä tulkintaa ruepaa pitämään totuutena. Uudistetussa aurinkolaskurissani on nyt myös mahdollisuus mitata välimatkoja (linnuntietä) paikkakuntien välillä, litteän maan hengessä ja tulkinnalla.

        - Mutta oikeasta maapallosta ei siis voi tehdä tasomaista karttaa, jossa kaikki kuviot, etäisyydet ja pinta-alat olisivat suoraan keskenään verrattavissa. Se on yhtä mahdotonta kuin saada Mooses, Jeesus, Luther ja Paavi twiitatuksi samaan selfieen itsensä kanssa.

        PS: Grönlanti ei ole saanut mantereen arvonimeä, se on saari.

        Tai ihan simppelisti: avaa google mapsista Grönlanti ja zoomaa ulos niin paljon kuin pääsee, että näet pallon. siirrä Grönlanti keskelle ylös ja vieräytä vuoron perään alhaalta Australia esille. Ei Grönlantia ole esitetty Australiaa suurempana kuten sanoit, vaan noin Länsi-Australian Territorion kokoisena, siis silmämäärällä Autraliaan mahtuisi neljä Grönlantia.


      • kartan_palloa kirjoitti:

        Tai ihan simppelisti: avaa google mapsista Grönlanti ja zoomaa ulos niin paljon kuin pääsee, että näet pallon. siirrä Grönlanti keskelle ylös ja vieräytä vuoron perään alhaalta Australia esille. Ei Grönlantia ole esitetty Australiaa suurempana kuten sanoit, vaan noin Länsi-Australian Territorion kokoisena, siis silmämäärällä Autraliaan mahtuisi neljä Grönlantia.

        "avaa google mapsista Grönlanti ja zoomaa ulos niin paljon kuin pääsee, että näet pallon."

        ei onnistu ainakaan minun koneella että google mapsi näyttäisi maata pallona. tulee vaan tökerö karttaprojektio jossa grönlanti on suurennettu järjettömän suureksi.
        lisäksi tässä pallopäiden karttaprojektiossa suomi näyttää olevan suunnilleen yhtäsuuri kuin alue tanskasta etelä italiaan: http://kuvanjako.fi/ozhd9.jpg


      • uskon että gleasonin litteänmaan kartta näyttää mantereet lähemmäksi oikean kokoisina vaikka sekin on vain karttaprojektio eikä vielä täydellinen litteänmaan kartta.


      • Delphin kirjoitti:

        uskon että gleasonin litteänmaan kartta näyttää mantereet lähemmäksi oikean kokoisina vaikka sekin on vain karttaprojektio eikä vielä täydellinen litteänmaan kartta.

        Sivuutit täysin sen tosiasian, että suurten alueiden kartoilla ei voi verrata silmämääräisesti alueiden kokoja toisiinsa ilman liukuvan mittakaavan huomioimista kuten selitin.

        Tämäkö google map ei näytä sinulle palloa ulos zoomattaessa (hiiren pyörää itseesi päin vetäen).
        http://tinyurl.com/y2gt2zsz
        Lyhensin linkin ettei katkea rivinvaihdosta.

        Kyllä tuollaisenkin näyttämäsi kuvan saa aikaan, jos haluaa, mutta ei siitä voi mitään vertailuja tehdä.
        Eikä ole oikea ilmaisu kutsua tuota "pallopäiden kartaksi". Se on yksi projektio siitä todellisuudesta, jota karttojen avulla yritetään kuvailla.

        Tässä sitten minun se google maps-näkymä, joka yllä olevalla linkillä pitäisi aueta.
        http://kuvanjako.fi/w01yz.png
        Alhaalla oikealla mittakaavatikku. Vasemmalla alhaalla symboli, jolla kuva vaihtuu tuhansista yksittäiskuvista yhdistetyksi satelliittikuvaksi.


      • miten.on
        Delphin kirjoitti:

        uskon että gleasonin litteänmaan kartta näyttää mantereet lähemmäksi oikean kokoisina vaikka sekin on vain karttaprojektio eikä vielä täydellinen litteänmaan kartta.

        Eli haluat lukita vastaukseksi:

        "Australia on kaksi kertaa Amerikan levyinen; Australia ja Venäjä ovat yhtä leveitä"?


      • Delphin kirjoitti:

        uskon että gleasonin litteänmaan kartta näyttää mantereet lähemmäksi oikean kokoisina vaikka sekin on vain karttaprojektio eikä vielä täydellinen litteänmaan kartta.

        Delphin, minun on pakko vielä palata tuohon käsitykseesi kartan piirtämisestä.
        Siitä on aikaa, kun mitattiin maastossa kolmiopisteverkkoja ja piirrettiin karttoja paperille. Nykyiset kartat perustuvat geodataan, joka tarkoittaa, että miljardien kiintopisteiden ja satojen tuhansien suurempien kohteiden millintarkka sijainti ja paljon muuta tietoa niistä on talletettu tietopankkeihin, joista "vedostetaan" karttoja ja muuta aineistoa tarpeen mukaan ja tarvittavassa projektiossa ja mittakaavoissa.

        Meille ei yritetäkään tyrkyttää mitään paperille levittäytyvää "kuvaa todellisuudesta", joka mielestäsi on väärä. Kaikki maantieteelliset todelliset mitat ja muodot ovat tarkasti tiedossa lähes koko maailman alueelta jo. Se vain, että tätä tietoa ei pysty ilman vääristymistä tulostamaan litteälle medialle (paperi tai kuvaruutu), koska todellisuus on kaareva pinta. Kun se litistetään, niin aina jostain vääristyy jotain. Sitä enemmän, mitä suurempaa aluetta kuva esittää. - Mutta se ei haittaa, koska suurten alueiden karttoja ei käytetä etäisyyksien ja pinta-alojen mittaamiseen viivoittimella tai edes silmämääräisesti. Nuo tiedot lasketaan taustalla, kun niitä kysytään.

        Kun siirtelet google mapissa isomman alueen karttakuvaa, niin jos katsot tarkasti varsinkin kuvan reuna-alueita, näet, että se ei ole yksi kiinteä kuva, vaan elää koko ajan sitä mukaa kuin siirrät sitä. Se tarkoittaa, että kulloinkin kuvassa oleva osa oikaistaan tasopinnaksi, aina uudelleen ja uudelleen, jotta se näyttäisi mahdollisimman oikealta.

        Tietenkin sinulla on oikeus mielipiteeseesi, että maa on litteä ja ymmärrän, että sen perusteella voit vaatia oikeata vääristymätöntä karttakuvaakin, koska litteän maan esittämisessä ei tarvitse turvautua projektioihin, se voitaisiin kuvata tasomaiselle medialle ihan suoraan.

        Nyt on vain se ongelma, että maailmasta olemassa oleva geodata, paikkatieto, yhteen vedettynä muodostaa pallopinnan. Muulla tavoin ei mitattujen kolmioiden verkko sulkeudu.

        Olisi tietenkin hyödyllistä littareille, että he mittaisivat koko maailman itse uudestaan ja esittelisivät ajankohtaisen kartan koko litteästä maasta. Mutta pelkään pahoin, että heidänkin kolmioverkkonsa sulkeutuessaan muodostaisi pallopinnan.

        Jos olet sitä mieltä, että Gleasonin kartta esittää oikeampana mantereet, niin sinun on pakko kiistää suuri joukko tosiasioita lisää. Kuten se seikka, että Australian suurin leveys on noin 3900 kilometriä. Eikä lähes 9000 kilometriä kuten se Gleasonin kartalta mitaten olisi.


    • kerroMeille

      Missä sijaitsee "Autralian" ????????????????????????????

      • aswwewww

        Onko muita (tyhmiä) kysymyksiä?

        Oletan, ettei ole ja kiitän jälleen nimimerkki kartan_palloa hyvistä vastauksista ja lättärien "jauhotuksesta"


      • aswwewww kirjoitti:

        Onko muita (tyhmiä) kysymyksiä?

        Oletan, ettei ole ja kiitän jälleen nimimerkki kartan_palloa hyvistä vastauksista ja lättärien "jauhotuksesta"

        Teidän pitää olla tarkempia ja väittää vain asioita, jotka tosiaan on niin. Silloin ei kukaan pääse nälvimään eikä kumoamaan.


    • hähähähähähähähähähäää
      • aswwewww

        Jos videon "nokkela" tekijä vaivautuisi käyttämään vertailua osoitteessa:

        https://tinyurl.com/y424pyol

        taitaisi jäädä monta väitettä tekemättä


      • aswwewww kirjoitti:

        Jos videon "nokkela" tekijä vaivautuisi käyttämään vertailua osoitteessa:

        https://tinyurl.com/y424pyol

        taitaisi jäädä monta väitettä tekemättä

        Jumankekka, hieno linkki!
        Tuohan selittää kaiken ihan itsestään.
        Tämä aloitus ja kysymys karttojen "vääristelystä" on tällä loppuunkäsitelty.


      • aswwewww kirjoitti:

        Jos videon "nokkela" tekijä vaivautuisi käyttämään vertailua osoitteessa:

        https://tinyurl.com/y424pyol

        taitaisi jäädä monta väitettä tekemättä

        Uskomattoman huono karttaprojektio jälleen tuon linkin takana, linkin takaa näytölle aukeaa kartta tällä näkymällä ja taas mantereet on vääristyneinä pohjoisessa liian suuriksi verrattuna gleasonin totuudelliseen litteänmaan karttaan: http://kuvanjako.fi/rditw-1920.jpg


      • Delphin kirjoitti:

        Uskomattoman huono karttaprojektio jälleen tuon linkin takana, linkin takaa näytölle aukeaa kartta tällä näkymällä ja taas mantereet on vääristyneinä pohjoisessa liian suuriksi verrattuna gleasonin totuudelliseen litteänmaan karttaan: http://kuvanjako.fi/rditw-1920.jpg

        Ahaa, vain katselit aloitusruutua, et käyttänyt sen toimintoja.
        Älä hermostu, vaikka kartta näyttää pahalta. Mitä lähemmäs zoomaat, niin sitä pienemmän alueen näytät kerrallaan - ja sitä oikeammiksi mittasuhteet muuttuu.

        Tämä on ohjelma, jolla voidaan vertailla eri puolilla maailmaa olevuen alueiden kokoja keskenään.

        Sitä käytetään näin:

        Ensin vie osoitin värillisten (esivalittujen alueiden päälle ja poista ne valinnat klikkaamalla oikeanpuoleista hiiren näppäintä.

        Sitten kirjoita vasemmalla ylhäällä olevaan kenttään maan tai alueen englanninkielinen nimi, esim "Finland" ja paina enter. Suomi tulee valituksi ja värjäytyy.

        Nyt voit raahata Suomea hiirellä (vie osoitin Suomen päälle, paina ja pidä sekä siirrä hiiri painettuna) ympäriinsä ja asettaa sen mihin kohtaan maailmaa tahansa. Valittu kohde (Suomi) skaalautuu sen kokoiseksi mihin ympäristöön se on viety.

        Voit myös zoomata hiiren pyörällä koko karttaa lähemmäs, vaikka kuinka lähelle, ja kauemmas. Zoomaus eli suurennos ja pienennös tapahtuu hiiriosoittimen alla olevan paikan pysyessä paikoillaan.

        Ohjelma siis kompensoi tuon projektion aiheuttaman vääristymisen siten, että valittu alue esitetään samoilla projektion "vääristyksillä" kuin mihin se viedään.

        T ä t e n voidaan verrata alueita kartalla keskenään: ne pannaan päällekkäin, ikäänkuin ne olisivat samassa paikassa, joten ne esitetään s a m a s s a m i t t a k a a v a s s a.


      • Delphin kirjoitti:

        Uskomattoman huono karttaprojektio jälleen tuon linkin takana, linkin takaa näytölle aukeaa kartta tällä näkymällä ja taas mantereet on vääristyneinä pohjoisessa liian suuriksi verrattuna gleasonin totuudelliseen litteänmaan karttaan: http://kuvanjako.fi/rditw-1920.jpg

        Kiinnität huomiota täysin väärään asiaan, kokeile valita esim. Grönlanti ja vedä se esimerkiksi eurooppaan tai Australiaan niin näet sen oikean koon ja mittasuhteet verrattuna tähän paikkaan.

        Toisin kuin litteässä, pallosta on mahdotonta tehdä "täydellinen" litteä karttaprojektio pyöreästä


      • hähähähähähähähähäää

        Minäpä osaan pienentää Grönlannin näytölleni herneen kokoiseksi!


      • Mielenkiintoinen ohjelma. Mikäli ohjelman tulokset pitää paikkaansa suomi olisi erittäin pieni esim. afrikan sisällä ja australia vaikuttaisi olevan venäjää pienempi. Etelämanner vaikuttaa lähes ääretömältä niinkuin litteänmaan kartassakin. Tosin ohjelman tuloksiin tulee suhtautua varauksella, ne tulokset voi olla väärennetty palloteorian mukaisia tuloksia noudattamaan.


      • Odotan innolla että joku littari koodaisi vastaavan ohjelmaan gleasonin litteänmaan kartalle jossa maita voisi siirrellä ja vertailla niitä toisella puolen litteäämaata sijaitsevien maiden suhteen


      • Oudoksuva kirjoitti:

        Kiinnität huomiota täysin väärään asiaan, kokeile valita esim. Grönlanti ja vedä se esimerkiksi eurooppaan tai Australiaan niin näet sen oikean koon ja mittasuhteet verrattuna tähän paikkaan.

        Toisin kuin litteässä, pallosta on mahdotonta tehdä "täydellinen" litteä karttaprojektio pyöreästä

        Sitähän minä olen viikkokausia tolkuttanut, että pallosta ei saa litteätä kartaa ilman vääristymistä - levitysmenetelmää kutsutaan projektioksi.

        Tulokset ovat ihan takuulla "palloteorian" mukaisia. Mitään muita tietoja ei nimittäin kenelläkään ole missään, koska litteän maan geodeetteja ei ole olemassa. Mutta oikeita ne kyllä on, voit huoletta tehdä tarkistusmittauksia.


      • Delphin kirjoitti:

        Mielenkiintoinen ohjelma. Mikäli ohjelman tulokset pitää paikkaansa suomi olisi erittäin pieni esim. afrikan sisällä ja australia vaikuttaisi olevan venäjää pienempi. Etelämanner vaikuttaa lähes ääretömältä niinkuin litteänmaan kartassakin. Tosin ohjelman tuloksiin tulee suhtautua varauksella, ne tulokset voi olla väärennetty palloteorian mukaisia tuloksia noudattamaan.

        Hetken tuumittuani tuli mieleen kysyä, että mitähän sinä tarkoitat väärennetyillä tiedoilla?
        Oltiinpa maan muodosta mitä mieltä hyvänsä, niin tottahan välimatkojen täytyy pitää paikkansa.
        Helsingistä Tukholmaan tai New Yorkiin tai Sydneyhin pitää olla saman pituinen matka kaikista mielipide-eroista riippumatta! Senhän voi koska tahansa kuka hyvänsä tarkistaa esimerkiksi tekemällä ao. matkan.

        Olen tosin useastikin kuullut littarin sanovan, että joku lentomatka Sydneystä Kapkaupunkiin on valetta ja väärennystä, mutta todisteita ei ole vielä esitetty. Sehän on niin, että se, joka väittää toisen valehtelevan, on velvollinen todistamaan väitteensä. Eikä päinvastoin. Muuten kyseessä on panettelu ja mahdollisesti kunnianloukkauskin.

        Varsinkin, kun väitetään ihmiskunnan pääosan valehtelevan, on todistustaakka ehdottomasto väitteen esittäjällä, eikö niin?


      • Delphin kirjoitti:

        Mielenkiintoinen ohjelma. Mikäli ohjelman tulokset pitää paikkaansa suomi olisi erittäin pieni esim. afrikan sisällä ja australia vaikuttaisi olevan venäjää pienempi. Etelämanner vaikuttaa lähes ääretömältä niinkuin litteänmaan kartassakin. Tosin ohjelman tuloksiin tulee suhtautua varauksella, ne tulokset voi olla väärennetty palloteorian mukaisia tuloksia noudattamaan.

        Etelämantereenkin voit raahata vaikka Australian päälle.
        Ei se ole ääretön, noin kaksi Autraliaa.


      • aswwewww
        Delphin kirjoitti:

        Mielenkiintoinen ohjelma. Mikäli ohjelman tulokset pitää paikkaansa suomi olisi erittäin pieni esim. afrikan sisällä ja australia vaikuttaisi olevan venäjää pienempi. Etelämanner vaikuttaa lähes ääretömältä niinkuin litteänmaan kartassakin. Tosin ohjelman tuloksiin tulee suhtautua varauksella, ne tulokset voi olla väärennetty palloteorian mukaisia tuloksia noudattamaan.

        " australia vaikuttaisi olevan venäjää pienempi" eihän ole, osaatko käyttää linkin karttaa?


      • aswwewww kirjoitti:

        " australia vaikuttaisi olevan venäjää pienempi" eihän ole, osaatko käyttää linkin karttaa?

        Krhm, aswwewww:
        Kartan mukaan Venäjä 17 miljoonaa neliökilometriä ja Australia 7,6 miljoonaa neliökilometriä.
        Luvut näkee kun vie osoittimen kuvion päälle.
        Kyllä Delphin osaa.


      • aswwewww

        jeps, sorry vaan


      • Delphin kirjoitti:

        Mielenkiintoinen ohjelma. Mikäli ohjelman tulokset pitää paikkaansa suomi olisi erittäin pieni esim. afrikan sisällä ja australia vaikuttaisi olevan venäjää pienempi. Etelämanner vaikuttaa lähes ääretömältä niinkuin litteänmaan kartassakin. Tosin ohjelman tuloksiin tulee suhtautua varauksella, ne tulokset voi olla väärennetty palloteorian mukaisia tuloksia noudattamaan.

        "Mielenkiintoinen ohjelma. Mikäli ohjelman tulokset pitää paikkaansa suomi olisi erittäin pieni esim. afrikan sisällä ja australia vaikuttaisi olevan venäjää pienempi. "

        Jep :)
        Valitettavasti pallosta ei saa tehtyä litteää, suorakulmaista "karttaa" jossa sekä koot, suunnat ja paikat pysyisivät kaikki kohdillaan, Sen vuoksi pyöreällä pallolla tarvitaan ns. "projektio".
        Afrikka on tosin mielettömän iso ja suuri osa ihmisistä ei ajattele sitä, kokeile esimerkiksi vetää vaikka Nigeria Eurooppaan...

        "Etelämanner vaikuttaa lähes ääretömältä niinkuin litteänmaan kartassakin."

        Voit valita etelämantereen (Antarctica) ja vetää sen muualle myös nähdäksesi sen koon suhteessa muihin, se on Australiaa isompi, mutta esim. Venäjää pienempi (14 miljoonaa neliökilometriä vs. 17 miljoonaa neliökilometriä)

        "Odotan innolla että joku littari koodaisi vastaavan ohjelmaan gleasonin litteänmaan kartalle jossa maita voisi siirrellä ja vertailla niitä toisella puolen litteäämaata sijaitsevien maiden suhteen"

        Mihin tuota tarvitsisi? Jos maa olisi litteä, ei tarvittaisi mitään projektioita joten voisit ihan suoraan vain piirtää kartan täydellisenä litteälle kartalle.


    • miksei.vastaus.kuulu

      Delphin, koitat edelleen vältellä vastausta.

      Haluatko lukita vastauksen Australian koosta, että se on yhtä leveä kuin Venäjä, ja kaksi kertaa niin leveä kuin Pohjois-Amerikka (ilman Alaskaa).

      Vastaa ihan rohkeasti vain.

      • tik.tak.tik.tak.tik.tak

        Delphiiiin?

        Missä on vastaus?


    • hähähäähhähähääää
      • Voi hyvä Sylvi. Eihän se osaa edes lukea. Ota hähähäähhähähääää lukutikku avuksi.
        Oikeassa reunassa:

        Pinta-ala
        – yhteensä 17 075 400 km² (sijalla 1)
        – josta sisävesiä 1,1 %
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Venäjä

        Tämä ei ole littapään mollaamista, vaan asiavirheen oikaisuuni saamassani oikaisussa olevan virheen oikaisu. Tämmöstä tämä on koko ajan.


    • hähähähähähähäää

      Pirskatti. Ryömin maassa ja pyydän anteeksi lukuvirhettäni.
      Wikin ilmoittama Veväjän pinta- ala on 17 075 400 neliökilometria....

      • Saat. Sattuuhan sitä taiston tuoksinassa, nouse ylös siitä. Meni ristiin nämä viimeiset, sori.


    • vss

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      375
      1391
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      104
      1213
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      113
      1160
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      154
      993
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      38
      915
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      856
    7. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      780
    8. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      756
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      84
      749
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      164
      633
    Aihe