Mistä Alajärven kylästä sammuu valot ensimmäisenä?

Tuhouhkaa

Alajärven väestön kehitys on ollut viimeisen 20 vuoden ajan katastrofaalinen. Väkiluku on vähentynyt 4000 asukkaalla ja huom! Vuonna 2009 kaupunkiin liitettiin Lehtimäki. Olenkin miettinyt, että seuraavan 20 vuoden kuluttua täällä taitaa olla aikamonta autiokylää. Tälläinen negatiivinen väestökehityks kun tuppaa vielä kiihtymään loppua kohden. Minun veikkaukseni on, että valot sammuu ensimmäisenä Teerinevalta. Siellä oli vielä 20 vuotta sitten koulu, mutta nyt ei enää koulubussikaan aja sieltä, eli kylässä ei ole yhtään ala- tai yläkouluikäistä lasta. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki asukkaat ovat yli 50 vuotiaita ja todennäköisesti luonnollisesti poistuneet tai hoivakodissa Seinäjoella 20 vuoden kuluttua. Seinäjokeenhan meidät seuraavan 20 vuoden aikana pakkoliitetään. Mitä te muut veikkaatte?

44

860

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eijarrutetaturhaan

      Alajärven kirkonkylä eli paavola.
      Ei ole montaa omakotitaloa rakennettu kirkonkylälle verrattuna sivukyliin.
      Paalijärvelläkin nousee taloja kuin sieniä sateella ja kuntopolkuja sekä kaikenlaista toimintaa löytyy, siinä on hyvä esimerkki kuinka homma toimii, ei jäädä kadehtimaan toista vaan kehitetään jatkuvasti niin se on kaikkien etu.

      • kyläläinen

        Katsoin noita tilastoja hiukan vuodelta -18 Seinäjoki oli ainoa paikkakunta missä asukasluku kasvoi. Vähiten asukkaat väheni Ilmajoella seuraava oli Lapua ja sitten Alajärvi Tämä on asukas- lukuun suhteutettuna.

        Alajärven keskustaan on rakennettu viiden vuoden aikana yli sata asuntoa. Totta on että paalijärvenkylään on viimevuoden aikana rakennettu, mutta vain kaksi asuntoa toinen on viellä valmitus vaiheessa, tässä on totuus .


      • Eipäsharhailla

        Nyt oli väärää tietoa.
        Paalijärvelle on valmistunut viimevuoden aikana 5 taloa ja nyt on kaksi valmistumassa tälle vuotta sekä kolmas aloitetaan keväällä näillä näkymin.


    • ihanatmuistot

      Ja nyt vielä tulee oma elokuva. Muistakaa sitten ottaa meitä muitakin siihen elokuvaan, Paalijärvi on iso kylä. Minäkin siellä pohjoispäässä nuoruuttani vietin, onko Askolta kaikki muut unohtuneet. Hyvä kaveri oli Atrin Senjan pojantyttö

      • Kiinnostunutasiasta

        Onkohan elokuva nähtävillä luoma-ahon elokuvafestareilla?


    • Bertha

      Kurejoki on kuoleva kylä.

      • Tunnettu_typerys

        Kurejoella on Keitele Group ,työllistää ainakin kuudenkunnan alueen työntekijöitä. Laajennukset kuuluu olevan taas suunnitelmissa. Mutta siellä onkin remmissä kunnon PATRUUNA. Kurejoenkylä kuolee viimeiseksi.

        Mistä se kumpuaa tämä robankdan ja valheen lietsominen näilla sivuilla, joka huipentuu tässä kevään korvalla maalis ja huhtikuussa . Mietippäs tarvitseko apua.


      • Verorahatvaluumuualle

        Miksi ne työssäkäyvät ihmiset eivät asu Kurejoella tai muualla Alajärvellä vaan vievät verorahat kuuteen eri kuntaan? Tämä on mielestäni ollut jo pidempään iso ongelma Alajärvellä. Paikkakunnan työpaikat kyllä kelpaavat, mutta asuinpaikaksi valitsee Alajärven aivan liian harva. Miksi Alajärvi ei asuinpaikkana kiinnosta ketään?


      • Ihmisetluoilmapiirini
        Verorahatvaluumuualle kirjoitti:

        Miksi ne työssäkäyvät ihmiset eivät asu Kurejoella tai muualla Alajärvellä vaan vievät verorahat kuuteen eri kuntaan? Tämä on mielestäni ollut jo pidempään iso ongelma Alajärvellä. Paikkakunnan työpaikat kyllä kelpaavat, mutta asuinpaikaksi valitsee Alajärven aivan liian harva. Miksi Alajärvi ei asuinpaikkana kiinnosta ketään?

        Ihmiset luo ilmapiirin, ei siinä infra auta.


    • pettymyksiä

      Oikeastaan ainoa kehittyvä kylä oli, siis oli, Luoma-aho. Mutta nyt viimeisimpien päättäjätahoilla tehtyjen toimenpiteiden vuoksi myös tämä kylä alkaa näivettymään pikku hiljaa. Mutta eiköhän tosiaan Teerinevalta sammu ensimmäisenä valot.

    • Kylläihmisetontyperiä

      Miettikääpäs minkälaiseen rosvoukseen kaupunki syyllistyy ajamalla kylät alas, isot pelto ja metsämaat vaihtuu pieneen halvasti tehtyyn kopperoon keskustassa jonka arvo on kohta olematon väestön muuttaessa kaupunkeihin. Hirmuinen rosvous on meneillään.

    • Mekuollaankaikki

      Sama aloitus voidaan laittaa muihin kyliin pitkin suomea aivan samoin sanoin. Ei ole alajärven yksinoikeus. Eipä ole monta kaupunkia mitkä kasvaa,surullinen politiikka suomessa. ikävän negatiivinen asenne . Ehkä kannattaisi alkaa ulkoilla enemmän ja vähemmän ruutuaikaa.

      • Kurjuuttaluvassa

        Vika syntyvyydessä

        Voimakkaasti supistuviin maakuntiin MDI laskee Etelä-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Kymenlaakson, Pohjois-Karjalan ja Satakunnan. Erittäin voimakkaasti väkiluku vähenee paitsi Kainuussa myös Etelä-Savossa.

        näin IL uutisoi 16.3.2019... kannattaa lukea koko juttu.


      • Anonyymi

        Hieman tosiasioita mukaan, kehitys on Eteläpohjanmaan parhain, eräs asia vakuuttaa tämän todeksi. Koska Alajärvellä toimivien yritysten ulkomaan vienti on euromääräisesti maakunnan suurin, Tämä on kauppalehden tiedote . Alajärvelle on myös rakennettu suurehkoja markketeja
        uimahalli monta urheiluhallia, nuorisolle on harrastus mahdollisuuksia.

        Ilmajoki Lapua Alajärvi , Näissä on nuorin väestö. Seinäjoki on tietenkin maakunnankeskus.

        kuntia on yhteensä 18.


    • Tuppukylät

      Kun taantuma puraisee uudestaan viimeinen sammuttaa valot heh

    • Kuolonkorinaakorvissa

      Ylen teettämän tutkimuksen mukaan Alajärven kylistä vähiten elinvoimaa (kaksi tähteä) saivat Menkijärvi ja Saukonkylä. Ikääntyviin väestö löytyy samoista kylistä, eli molemmat kylät saivat vain yhden tähden. Kolmanneksi heikoimmin tässä tutkimuksessa menestyi Hoisko, eli elinvoima (kaksi tähteä) ja väestä (kaksi tähteä).


      https://yle.fi/uutiset/3-10152925

    • Luomalletähtisadetta

      Luoma-aholla synnytty hyvien tähtien alla vielä hetki sitten, ompa harmillista jotta kaupunki näin nykäisee maton kyläläisten jalkojen alta.

    • Mörkkis

      No nyt ainakin katuvalot on sammuneet- olleet koko viikon poissa Tuluutin alueella.

      • Jäljelläkohtavaintyhjää

        Kyllä Alajärven keskustassa valot sammuu ennen kuin Luoma-aholta, Paalijärveltä tai Kurejoelta tämän Ylen tutkimuksen mukaan. Alajärven keskusta sai väestöstä ** ja elinvoimasta ***. Tämä kertoo siitä, että Alajärven keskustassa asuvat ovat suurimmalta osalta eläkeläisiä. Elinvoimaisuus tähdet *** tulevat siitä, että keskustassa on jonkinverran työpaikkoja ja palveluita. Nekin ikäväkyllä vähenevät ja huononevat koko ajan, kun kaupunkiin ei muuta uusia ihmisiä. Täällä on aivan omituinen henki, kun ihmiset eivät tunnu edes haluavan Alajärvelle uusia asukkaita?! Jos niitä uusia ihmisiä ei tule niin sitä nopeammin paikkakunta kuolee. Nyt on jo kaupungin keskusta ikävästi näivettynyt. Kauppakatu slummiutuu, kun liiketilat toisensa jälkeen jäävät tyhjilleen.


    • Monimutkainenyhtälö

      Taloudellisesti ei varmaan ole mitään järkeä yrittää rimpuilla suurilla taloudellisilla satsauksilla heikon väestönkasvun tielle kun mitään merkittävää kasvua ei ole edes horisontin takana odotettavissa. Kasvu kun on pientä niin esimerkiksi ihan muutaman oppilaan takia joudutaan pitämään kouluja toiminnassa tai jopa laajentamaan niitä, lisäämään ehkä opettajia kun ihan ei mitoitukset täyty, sama tilanne terveydenhuollossa.
      Maailma muuttuu koko ajan, ennakoimattomastikkin. Katsokaa mitä Jamissa tapahtuu, koko opiskelumaailma mullistuu ja siirtyy yrityksiin.

      Ei saa eikä pidä jättää sitä vaihtoehtoa pois kaupungin elinvoimaa kehittäessä jotta nykytilanne on hyvä tai jopa pienoinen väestön väheneminen voi olla se elinkelpoisuuden kannalta paras ratkaisu. Kaikkia vaihtoehtoja pitää pystyä tutkimaan kriittisesti.

    • Teerinevahetiseuraavana

      Idästä ja pohjoisesta tulee suuri tyhjyys joka valtaa Alajärven. Kyllä ne on nämä Uusikylä, Möksy, Koivumäki, Iiruu, Halla, Nälkä ja Kuolema mistä ensimmäisenä valot sammuu...

    • kehitysjumittaapahasti

      Kyllä tuo keskusta ja kaupoakatu on niin autioitunut ihan muutamassa vuodessa, eli valojen sammuminen uhkaa Alajärven keskustaa. Eikö kaupunki voisi pakottaa kiinteistöjen omistajia purkamaan tyhjillään olevia huonokuntoisia kiinteistöjä. Siihen Kauppakadulle voisi rakentaa vaikka palvelutalon senioreille. Tai tehdä uuden puistoalueen ja sinne kuntoradan senioreille. Siihen mahtuisi myös uusi koirapuisto.

      • Ruhasta

        Lapualaisena kyllä kovasti ihmettelen tuota asennetta , mikä alajärveä kohtaan jatkuvasti on päällä. Mielestäni alajärven kehitys on ETPn parhaimistoa. Eräs asija vakuuttaa tämän todeksi koska alajärvellä toimivien yritysten ulkomaanvienti on euromääräisesi maakunnan suurin, ja se on kova sana. Mistä kumpuaa tuo viha ja katkeruus alajärveä kohtaan onko se kateus vai mikä?


      • Perseeeltäpuuhun

        Alajärvellä kehittyvät yritykset, mutta kaupunki ei. Alajärvellä ei ole tarjolla esim perhekoon vuokra-asuntoja.


      • Maakunnanrahoilla
        Ruhasta kirjoitti:

        Lapualaisena kyllä kovasti ihmettelen tuota asennetta , mikä alajärveä kohtaan jatkuvasti on päällä. Mielestäni alajärven kehitys on ETPn parhaimistoa. Eräs asija vakuuttaa tämän todeksi koska alajärvellä toimivien yritysten ulkomaanvienti on euromääräisesi maakunnan suurin, ja se on kova sana. Mistä kumpuaa tuo viha ja katkeruus alajärveä kohtaan onko se kateus vai mikä?

        Valtion avut ovat Alajärvellä erittäin hyvät kun verrataan ympäryskuntiin, suorastaan ruhtinaalliset.


      • Anonyymi
        Ruhasta kirjoitti:

        Lapualaisena kyllä kovasti ihmettelen tuota asennetta , mikä alajärveä kohtaan jatkuvasti on päällä. Mielestäni alajärven kehitys on ETPn parhaimistoa. Eräs asija vakuuttaa tämän todeksi koska alajärvellä toimivien yritysten ulkomaanvienti on euromääräisesi maakunnan suurin, ja se on kova sana. Mistä kumpuaa tuo viha ja katkeruus alajärveä kohtaan onko se kateus vai mikä?

        Kateus se on aina. Seinäjoella raksallakin nälvitään Alajärveläisiä työmiehiä kun tehdään liian hyvin ja liian pitkiä päiviä kuulemma, jos Seinäjoella näköö raksalla työmiehen 6-7 aikaan aamulla se on todennäköisesti Alajärveltä kun Seinäjokiset tuloo vasta 8-9 aikaan ja lähtevät 15 jotta jää seuraavalle päivälle hommia.


    • Kahtellu

      Ylipäästä sammuu valot, ei oo enää montaa pirttiä jälellä. Jokunen kylähullu jälellä.

    • Valotsyttyy

      Näetkö koskaan ikinä missään positiivista asiaa?

    • Anonyymi

      Kyllä erittäin voimakkaasti alajärven kaupunki monin keinoin hankaloittaa saukonkylän mahdollisuutta olla elinvoimainen kylä. Häpeä alajärven kaupunki! Perkele!

    • Anonyymi

      Asuuko Menkijärvellä vielä joku.

      • Anonyymi

        Menkijärvellä aukeaa kohta Alajärven suosituin kahvila...


    • Anonyymi

      Me hoiskoolaiset laitetaan niin koriat valot meirän pride-kulkueeseen, ettei oo ennen nähty!

    • Anonyymi

      Alajärven kaupunki maaseutukaupunkina kokee kuoleman siinä missä kylätkin, niin kauan kuin kylillä on elämää voi joku rauta- tai sekatavarakauppa säilyä hengissä.

      Kylien kuoleman jälkeen sitten alkaakin kova kilpailu kuka myy halvimmalla hamsterin heinää, koiran ruokaa tai kissanhiekkaa.

      Sitten siinä saakin kepulaiset ihmetellä miten tässä näin kävi vaikka rahanjako keskitettiin kaupunkeihin pienten kuntien ja kylien kustannuksilla

    • Anonyymi

      Alajärven kaupunki ei ainkakaan toimillaan edistä kuin autioitumista tästä kylästä nimeltä alajärvi.

    • Anonyymi

      On se hienoa kun kukaan ei mainitse Lehtimäkeä taitaa varmaan olla Alajärven elinvoimaisin kylä.

    • Anonyymi

      Noutaja tulee koko Alajärvelle, näin se vaan on.

    • Anonyymi

      Kaupunki kyllä tekee tekojaan että sammuu pikavauhdilla kylät. Harmi.

      • Anonyymi

        Ota osmo ne lääkkeet, kyllä se sun seinäjokes sammuu ensin kun siellähän eletään jo kriisiaikoja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ota osmo ne lääkkeet, kyllä se sun seinäjokes sammuu ensin kun siellähän eletään jo kriisiaikoja.

        Älä unta nää luuseri


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Älä unta nää luuseri

        Seinäjoki on suon päälle tehty kurala, joka etoo paikkakuntalaisiakin. Kaikki ketkä pystyvät lähtevät muualle Seinäjoelta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Seinäjoki on suon päälle tehty kurala, joka etoo paikkakuntalaisiakin. Kaikki ketkä pystyvät lähtevät muualle Seinäjoelta.

        Seinäjoella kyllä käydään töissä muttei haluta asua, se vaan on karu tosiasia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Seinäjoella kyllä käydään töissä muttei haluta asua, se vaan on karu tosiasia.

        Alajärvellä 9000 asukasta ja määrä laskussa. Seinäjoella 65000 asukasta ja määrä nousussa. Niin mitä sanoitkaan?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Alajärvellä 9000 asukasta ja määrä laskussa. Seinäjoella 65000 asukasta ja määrä nousussa. Niin mitä sanoitkaan?

        Luvut ovat laskeneet Seinäjoella karulla tavalla, ilkassa luki jotta siellä on perustettu jo työryhmä miettimään miten saada vetovoimaa lisää. Niin mitä sanoitkaan apina?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Luvut ovat laskeneet Seinäjoella karulla tavalla, ilkassa luki jotta siellä on perustettu jo työryhmä miettimään miten saada vetovoimaa lisää. Niin mitä sanoitkaan apina?

        Kyllä kukaan itseään kunnioittava ei tuonne Seinäjoelle muuta. Luusereiden paikka keskellä suota. Ei edes lentokenttää eikä yliopistoa.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1822
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1469
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      125
      1255
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1252
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1170
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      268
      961
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      932
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      107
      885
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      101
      826
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      684
    Aihe