Vaalimatematiikka

MitesTää

Eli jos äänestän esim vaasan vaalipiiristä jotain X-henkilöä, joka on seitsemän tähden liikkeen ehdokas. Eikä tämä tule valituksi, eikä seitsemän tähden liike saisi yhtään paikkaa vaasan vaalipiiristä. Niin auttaakos tuo ääneni silti esim Paavo Väyrystä, millään tapaa? Eli auttaako kokonaisäänimäärä maanlaajuisesti mitenkään? Vai lasketaanko nuo vaalipiirikohtaisesti, ja jos ei yhtään puolueen ehdokasta pääse läpi, niin ääni on tavallaan mennyt hukkaan? Vai onko? Auttaako ääneni puoluetta, vaikka puolueen ehdokas ei pääsisi vaasan piiristä läpi, mutta esim helsingin piiristä pääsisi.

4

79

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kansanmandaatti

      Siis ,eihän kakkien äänestettyjen äänikertymä riitä läpimenoon. Äänikertymän perusteella jota puolue hdokkaat keräävät määrittyy puolueen valta asema ,muihin puolueihin nähden. Äänet kerätään siis pääasiassa puolueelle ja asema puolueen edustuksellisessa suhteessa eduskunnassa määrittyy henkilön keräämän hekilökohtaisen äänimäärän mukaan.

      Kyseisestä syystä mm. Sinisten irroittautuessa Perussuomalaisista ,demokraattisen äänsetyksen tulos mitätöityi .koska muutama puolueen valta asemassa ollut vei demokraattisten vaalien kautta valitun puolueenemmistön äänet mennessään omintakeisesti .Tuolloin olisi käytänössä pitänyt hallituksen hajota ja vaalein valita uusi hallitus ,jotta kansan tahto olisi mitattu ,keille se haluaa antaa toimi mandaattinsa.Epäilen että valinta olisi tapahtunut toisin. Eli tuota valtaa päättää ei olisi luovuitettu vain muutamalle yksilölle. Eli koska edukunnalla on kokonaisuudessaan koko kansan päätäntävalta luovuitettuna ,voidaan katsoa että tuollaisessa tilanteessa eduskunnalla oli valta myös päättää kuinka toimitaan valtion edunkannaltra.Näin eduskunnalla voidaan myös tuollaisissa tilanteissa äänestyttää hyväksytäänkö esim tuossa tilanteessa henkilöiden jotka perussuomalaisista olivat hallituksess jatkaa toimissa.

      Tuossa tullaan sitten kysymykseen valtasuhteista,jolloin äänestyksissä on hallitus enemmistö. Tällöin ei oppositiolla ole voima vastustaa päätöksien läpimenoa .Näin ollen nousee kysymys onko tuossa tilanteessa sittenkään hallituksella tai eduskunnan äänestyksellä päätettävissä laillisuus asteen puitteissa hallituksen uudelleen muodostamisesta ,vai ylittääkö hallitus tuolloin toimivaltansa asettaessaan eduskunnan äänestämään asiasta?

      Esitin tilanteen siinä hengessä että kysymykseesi äänten kohdistuminen oikein ei ole eksaktia yksiselitteistä vastausta nasioiden nykyvalossa ja politiikan tilanteiden vaihdellessa,mutta toivoakseni tuo valaisee sitä periaatetta mille taholle käsitteellisesti valta kuluu lähtökohtaisesti ja mille taholle ne annetaan ja kuinka äänet voivat ajautua. Laillisuus kykymyksiin syvemmälti en ota kantaa niihin vastatkoon oikeusoppineet jotka tuohonpuoleen ovat syvemmälti perehtyneet.

    • puoluevaalit

      Puolueen valinta on ykkösprioriteetti. Sieltä valitaan sitten sopivin henkilö. Puolueelle annetut äänet vaikuttavat muihin puolueen ehdokkaisiin. Kyseessä on henkilö- ja puoluevaalin yhdistelmä. Sitä en osaa sanoa vaikuttaako miten toiseen vaalipiirin ehdokkaisiin.

      • Mitäedistävätjaedustavat

        Juu ja takapeiliin katson ,jotta tiedän ketä on varaa äänestää.Miten kunkin tahon käy kukkarolle. Lihooko mahdollisesti lompakko vai tuleeko uusi potentiaalisesti uusi reikä jo entisetään laihaan lompakkoon:

        https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006048741.html


      • ihmetyksenaiheet
        Mitäedistävätjaedustavat kirjoitti:

        Juu ja takapeiliin katson ,jotta tiedän ketä on varaa äänestää.Miten kunkin tahon käy kukkarolle. Lihooko mahdollisesti lompakko vai tuleeko uusi potentiaalisesti uusi reikä jo entisetään laihaan lompakkoon:

        https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006048741.html

        Porvareiden Hyvä-veli -verkosto jakelee "sulle-mulle-itselle" periaatteella ja valtion tuottavaa omaisuutta myydään ulkomaisille sijoittajille, kuten esim. sähköverkko ja digita. Kaikki yksityistetään tekemään rahaa yksityispääomalle. Ketkä mahtavat hyötyä eniten?

        Sitten itketään, kun valtiolla ei ole tuloja näiltä sektoreilta. Monopoliasemassa olevat yritykset pitäisi ehdottomasti olla kansallisomaisuutta eikä ulkomaalaisten sijoittajien omistuksessa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      93
      4377
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      44
      4315
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      612
      4026
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      2907
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2561
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      128
      2128
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      340
      2104
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      198
      2044
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      29
      1675
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1452
    Aihe