Vaalimatematiikka

MitesTää

Eli jos äänestän esim vaasan vaalipiiristä jotain X-henkilöä, joka on seitsemän tähden liikkeen ehdokas. Eikä tämä tule valituksi, eikä seitsemän tähden liike saisi yhtään paikkaa vaasan vaalipiiristä. Niin auttaakos tuo ääneni silti esim Paavo Väyrystä, millään tapaa? Eli auttaako kokonaisäänimäärä maanlaajuisesti mitenkään? Vai lasketaanko nuo vaalipiirikohtaisesti, ja jos ei yhtään puolueen ehdokasta pääse läpi, niin ääni on tavallaan mennyt hukkaan? Vai onko? Auttaako ääneni puoluetta, vaikka puolueen ehdokas ei pääsisi vaasan piiristä läpi, mutta esim helsingin piiristä pääsisi.

4

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • kansanmandaatti

   Siis ,eihän kakkien äänestettyjen äänikertymä riitä läpimenoon. Äänikertymän perusteella jota puolue hdokkaat keräävät määrittyy puolueen valta asema ,muihin puolueihin nähden. Äänet kerätään siis pääasiassa puolueelle ja asema puolueen edustuksellisessa suhteessa eduskunnassa määrittyy henkilön keräämän hekilökohtaisen äänimäärän mukaan.

   Kyseisestä syystä mm. Sinisten irroittautuessa Perussuomalaisista ,demokraattisen äänsetyksen tulos mitätöityi .koska muutama puolueen valta asemassa ollut vei demokraattisten vaalien kautta valitun puolueenemmistön äänet mennessään omintakeisesti .Tuolloin olisi käytänössä pitänyt hallituksen hajota ja vaalein valita uusi hallitus ,jotta kansan tahto olisi mitattu ,keille se haluaa antaa toimi mandaattinsa.Epäilen että valinta olisi tapahtunut toisin. Eli tuota valtaa päättää ei olisi luovuitettu vain muutamalle yksilölle. Eli koska edukunnalla on kokonaisuudessaan koko kansan päätäntävalta luovuitettuna ,voidaan katsoa että tuollaisessa tilanteessa eduskunnalla oli valta myös päättää kuinka toimitaan valtion edunkannaltra.Näin eduskunnalla voidaan myös tuollaisissa tilanteissa äänestyttää hyväksytäänkö esim tuossa tilanteessa henkilöiden jotka perussuomalaisista olivat hallituksess jatkaa toimissa.

   Tuossa tullaan sitten kysymykseen valtasuhteista,jolloin äänestyksissä on hallitus enemmistö. Tällöin ei oppositiolla ole voima vastustaa päätöksien läpimenoa .Näin ollen nousee kysymys onko tuossa tilanteessa sittenkään hallituksella tai eduskunnan äänestyksellä päätettävissä laillisuus asteen puitteissa hallituksen uudelleen muodostamisesta ,vai ylittääkö hallitus tuolloin toimivaltansa asettaessaan eduskunnan äänestämään asiasta?

   Esitin tilanteen siinä hengessä että kysymykseesi äänten kohdistuminen oikein ei ole eksaktia yksiselitteistä vastausta nasioiden nykyvalossa ja politiikan tilanteiden vaihdellessa,mutta toivoakseni tuo valaisee sitä periaatetta mille taholle käsitteellisesti valta kuluu lähtökohtaisesti ja mille taholle ne annetaan ja kuinka äänet voivat ajautua. Laillisuus kykymyksiin syvemmälti en ota kantaa niihin vastatkoon oikeusoppineet jotka tuohonpuoleen ovat syvemmälti perehtyneet.

  • puoluevaalit

   Puolueen valinta on ykkösprioriteetti. Sieltä valitaan sitten sopivin henkilö. Puolueelle annetut äänet vaikuttavat muihin puolueen ehdokkaisiin. Kyseessä on henkilö- ja puoluevaalin yhdistelmä. Sitä en osaa sanoa vaikuttaako miten toiseen vaalipiirin ehdokkaisiin.

   • Mitäedistävätjaedustavat

    Juu ja takapeiliin katson ,jotta tiedän ketä on varaa äänestää.Miten kunkin tahon käy kukkarolle. Lihooko mahdollisesti lompakko vai tuleeko uusi potentiaalisesti uusi reikä jo entisetään laihaan lompakkoon:

    https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006048741.html


   • ihmetyksenaiheet
    Mitäedistävätjaedustavat kirjoitti:

    Juu ja takapeiliin katson ,jotta tiedän ketä on varaa äänestää.Miten kunkin tahon käy kukkarolle. Lihooko mahdollisesti lompakko vai tuleeko uusi potentiaalisesti uusi reikä jo entisetään laihaan lompakkoon:

    https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006048741.html

    Porvareiden Hyvä-veli -verkosto jakelee "sulle-mulle-itselle" periaatteella ja valtion tuottavaa omaisuutta myydään ulkomaisille sijoittajille, kuten esim. sähköverkko ja digita. Kaikki yksityistetään tekemään rahaa yksityispääomalle. Ketkä mahtavat hyötyä eniten?

    Sitten itketään, kun valtiolla ei ole tuloja näiltä sektoreilta. Monopoliasemassa olevat yritykset pitäisi ehdottomasti olla kansallisomaisuutta eikä ulkomaalaisten sijoittajien omistuksessa.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa meni synnyttämään

   Hyvinkään sairaalaan. https://www.seiska.fi/kotimaa/maisa-torppa-saapui-synnyttamaan-mikko-rakas-kuvasi-kultaansa-videokameralla-katso-kuvat?utm_sou
   Kotimaiset julkkisjuorut
   226
   11567
  2. 78
   3573
  3. Mama Aitolehti syömässä

   Ja säilyttää maskia käsivarressa. No onpa hygieenista.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   83
   1819
  4. Veneessä asuminen

   Moi Tässä on mieleen hiipinyt ajatus että muuttaisin veneeseen kun lapset tuosta katoaa omille teilleen. Se ei tapahdu ihan heti niin tässä oon koitta
   Yleistä veneilystä
   42
   1652
  5. Voi Pikkarainen

   Sun viimeisin insta kuva. Oot sit oikein taas asetellut Martinan shakkerin pöydälle ja kattokaa, Nalakin näkyy, unohdit vaan Fiatin avaimet. Teidän ka
   Kotimaiset julkkisjuorut
   67
   1621
  6. Anne Aitolehti ei ole ottanut koronarokotusta

   Jopa Martina on ottanut yhden. Turisee näitä tietoja instassaan, eli ihan julkista tietoa on. Ja Espanjassa ovat. Hohhoijaa tuota typeryyttä.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   83
   1542
  7. Poliisi vaatii viittä miestä vangittavaksi epäiltyinä Seinäjoella marraskuun lopulla tapahtuneesta

   Onkohan kukaan seuraamassa tai katsomassa oikeuden papereita. löytyyköhän vinkkejä henkilöistä sitten m-infosta tai y-laudalta?
   Seinäjoki
   57
   1388
  8. Maisan vihaajille ikäviä uutisia

   Kaikista epäonnentoivotuksista ja muusta perseilyistä huolimatta Maisa ja Mikko saivat ihanan tyttövauvan. Voimia vihaajille 😁
   Kotimaiset julkkisjuorut
   124
   1372
  9. Onko ässien suhteen bilettäjä sittenkin Sofia

   Stefu yrittää pitää työmoodia päällä ja natku vaan bilettää? https://www.seiska.fi/kotimaa/sofia-belorf-ja-stefan-therman-herattivat-huomiota-aamuvarh
   Kotimaiset julkkisjuorut
   76
   1310
  10. Neekererijoukko nöyryytti suomalaispoliisia

   Poliisin oli pakko sanoa jatkakaa rikastamista.
   Oulu
   80
   1213
  Aihe