Kevään 1918 valkoiset sankarit

Valkosoturi

Punikki: "Toisaalta säälittääkin valkoisia sotilaita kevään 1918 tilannne kun eivät tienneet sotivansa tosiasiassa Saksan eikä Suomen puolesta."

Hallituksen joukot syntyivät riisuessaan aseista Pohjanmaan venäläiset joukot. Taistelu jatkui samaan aikaan kapinaan bolsevikkien tuella noussutta punakaartia vastaan. Saksalta oli toki saatu aseita.

" Svinhuvudhan oli luovuttanut Suomen Saksan vasallialtioksi jo helmikuun alkupuolella"

Svinhufvud piileskeli maaliskuun alkuun punaisia Helsingin seudulla ja pääsi sitten pakoon Viroon kaapatulla jäänmurtaja Sammolla. Berliiniin päästyään hän hyväksyi 7.3. 18 Saksan sanelemat sopimukset taaten näin Suomelle avun kapinan nopeaksi kukistamiseksi. Tilanne oli vaikea punaisten toisen suurhyökkäyksen ollessa käynnissä.

" joten valkoiset tappelivat voidakseen luovuttaa punaisista puhdistetun Suomen Saksan keisarille. Näin Saksa itse pääsisi vähemmällä."

Valkoinen Armeija taisteli loppuun asti kapinan kukistamiseksi. Saksan joukot tulivat Suomeen vasta huhtikuun alussa valvomaan Saksan etuja Brest-Litovskin rauhansopimuksessa. Samalla ne lyhensivät sotaa kuukaudella.

"Valkoisten joukoille tai valkoisille yleensäkään ei kerrottu tehdystä maanpetoksesta vaan annettiin heidän taistella ja kuvitella uhrautuvansa muka itsenäisen Suomen puolesta kun väitteen mukaan venäläiset uhkasivat itsenäisyyttämme."

Tieto Saksan apuretkikunnasta levisi nopeasti ja lisäsi hallituksen joukkojen intoa. Lisätodisteena olivat jääkärit. Samalla punikit huomasivat olevansa lopullisen tappion edessä.Syntyi melkoinen pakokauhu.

" Ei sanaakaan Saksasta, joka jo tuolloin oli vienyt itsenäisyytemme. Uskolliset vasallin joukot putsasivat Suomea punaisista saadakseen Suomen siistiin luovutuskuntoon Keisarille. "

Senaatissa oli jonkin verran kiistaa sopimuksesta,jonka katsottiin menneen liian pitkälle. Tärkeintä oli kuitenkin kapinan nopea kukistaminen. Sen tieltä sai muu häipyä.
Saksa ei kuitenkaan puuttunut Suomen sisäisiin asioihin.Sitä kiinnosti bolsevikki-Venäjä.

#Tätä ei tiedetty valkoisten sankarihautajaisissa, joissa paasattiin "ikiaikaisesta vihollisesta". "

Sankarihautajaisissa saatettiin tosiaan puhua uhrista itsenäisyyden ja vapauden saavuttamiseksi. Sehän oli viimein tosiasia huolimatta punikkien yrityksestä sitä bolsevikkien tuella tuhota.

Punikkeja tappio ja Suomen itsenäistyminen kirvelee vieläkin. Katkeruus panee valehtelemaan.
Sehän on kieroutuneidn luonteiden oiva keino mustamaalata Suomea.

23

68

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Valkosoturi

      Punikki: "Keskeistä tietoa Suomen luovuttamisesta et näämmä edes yritä kumota ja miten kukaan tosiasiat voisikaan kumota."

      Suomen luovuttamista ei ole koskaan tapahtunut, joten ei sitä tarvitse kumotakaan.Suomen senaatti ja eduskunta siirtyivät toukokuussa Helsinkiin jatkamaan toimintaansa. Valkoisen armeijan paraati 16.5. 18 kertoi kansalle, kuka oli sodan voittanut.

      " Lähinnä oletkin keskittynyt maanpetoksen aikataulun selvittelyyn ikäänkuin se tekisi itse rikoksen tyhjäksi."

      Ei maanpetosta, ei rikosta. Vain laillinen sopimus. Tosin Saksan sanelema.

      "Suomen luovutus oli tapahtunut jo 2 kk aiemmin joten Saksalla ei ollut mitään kiirettä eivätkä tietysti jäisen meren takia aiemmin päässeetkin. Joten et taaskaan kertonut muuta kuin asiaan liittymätöntä puuta heinää."

      Suomea ei luovutettu kenellekään missään vaiheessa. Saksalaiset laskivat joukkoja Ahvenanmaalle jo 5.3.

      "Kuinkahan olisi intoa lisännyt jos valkojoukoille olisi kerrottu, että Suomi on luovutettu Saksalle sen alusmaaksi."

      Ensin olisi tarvittu moinen luovutus.Punikkien yritys on hieman myöhäinen.

    • Valkosoturi

      Punikki: "Punakapina taisikin olla itse asiassa Saksaa vastaan suunnattu, yritettiin estää Suomen luovuttaminen orjavaltioksi julmalle keisarilliselle Saksalle."

      Punikkien valeet käyvät aina hurjemmiksi. Saksa halusi avunpyynnön ja saneli sopimukset.
      Punakapinalla yritettiin tuhota Suomen itsenäisyys ja laillinen hallitus.

      " Ensimmäinen itsenäisyystaistelumme, toinen oli sitten Talvisota."

      Totta. Vapauduttiin punikeista ja bolsevikki-Venäjästä 1918. Sama uudelleen 1939-40.

    • Valkosoturi

      Punikki: "Haluja on suurvalloilla aina mutta pikku maan ei ole niihin mikään pakko suostua kuten emme suostuneet -39."

      NL hyökkäsi 1939 tarkoituksena vallata Suomi punikkien tuella. Se oli konaan eri asia kuin tilanne 1918.

      " Saksa ei niitä sopimuksia allekirjoittanut Suomen puolesta joten jauhat sontaa ja puolustat itsenäisyyden menetystä."

      Saksa saneli sopimukset. Apu oli välttämätön, joten ne hyväksyttiin. Ei ollut vaihtoehtoa.Tai oli - siis punikkien voitto. Sehän tässä kaikertaa.

      "Roskapuheita, kukaan punainen ei taistellut Suomen liittämiseksi Venäjään. Järjestäytynyt työväki oli jo vuosikymmenien ajan taistellut itsenäisyyden puolesta kuten teki myös -18, toisin kuin porvaristo. Lahtarien bulkkivaleita toistelet työväen massamurhan oikeuttamiseksi."

      Vain bolsevikit tunnustivat punikkihallituksen. Lopputulos olisi ollut selvä 1919 bolsevikkien muuttaessa kansallisuusohjelmansa ja alkaessa pienten naapurimaiden liittämisen takaisin Venäjään.
      Punakapinallisten enemmistö armahdettiin 1918.

      "Työväen massatappamisella ei ollut mitään tekemistä itsenäisyyden saavuttamisen kanssa. Itsenäisyys oli saavutettu jo 31.12.1917 Leninin tunnustettua sen. Kaikki muu höpinä on porvariston bulkkivaleita."

      Itsenäisyys julistettiin porvarien äänillä 6.12. 1917. Se yritettiin tuhota bolsujen tukemalla punakapinalla. Se ei valeilla kaunistelulla parane.

    • Säälisit-punikkeja

      #Punikki: "Toisaalta säälittääkin valkoisia sotilaita kevään 1918 tilannne kun eivät tienneet sotivansa tosiasiassa Saksan eikä Suomen puolesta."#

      Punikithan ne taistelivat vieraan vallan puolesta 1918, vaikka eivät sitä näy tajuavan vieläkään. Punikkien voitto olisi viimeistään 1919 vienyt meidät takaisin Venäjän yhteyteen, koska mikään muu maa ei punikkihallitusta tunnustanut.

    • Punikit-olivat

      bolsevikkien nöyriä juoksupoikia 1918 ja uudelleen 1940 sekä 1944-1991.

      Nyt yritetään epätoivoisesti mustamaalata Suomen historiaa, mutta eihän se onnistu.

    • Valkosoturi

      Punikki: "Ei tiedä, että eivät valtiot tunnusta toistensa hallituksia vaan valtioita. "

      Tunnustaminen tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että lailliseksi hallitukseksi tunnustettiin Svinhufvudin senaatti. Sen kanssa asioitiin, ei punikkien.

      "Suomi oli tunnustettu johtavien suurvaltojen ja naapurien taholta jo alkuvuonna -18 joten iskipä poika taas kirveensä kiveen. Ei tosin ensi kertaa mutta ei viimeistäkään."

      Missä olen tuon kiistänyt?

      "Punaiset olisivat voittonsa jälkeen panneet ensimmäisinä pystyyn vapaat vaalit eikä kuolemanleirejä kuten lahtari teki."

      Niinkö? Näinkö kävi Venäjälläkin, jonka mallia punikit kaikessa seurasivat.Milloin siellä toimeenpantiin ensimmäiset vapaat vaalit? 1992?
      Kuolemanleirejä alettiin Venäjällä perustaa syksyllä -18 ja ne lakkautettiin osin 1950-luvulla ja loput 1990-luvulla.

      Svinhufvudin hallitus toimeenpani kunnalisvaalit loppuvuonna -18 ja Mannerheim eduskuntavaalit maaliskuussa 1919. Ei niitä juuri nopoeammin olisi kyetty toimeenpanemaan. Hallinto oli punikkien jäljiltä ensin korjattava.
      Sotavankileirit muutettiin valtion pakkotyölaitoksiksi syyskuussa 1918. Pääosa punavangeista armahdettiin 1918.

    • Tosiasiassahan ensimmäiset asekaappaukset tehtiin Karjalassa, eikä Pohjanmaalla. Muukalainen kadonneesta maailmasta saapui Suomeen, ja otti sekalaisen ja huonosti varustellun armeijan komentoonsa. Tuosta muukalaisesta tuli nopeasti tunnettu ja kunnioitettu ylipäällikkö. Hän sanoi, että kansan on omalla verellään lunastettava itsenäisyytensä. Poliitikkojen halusta kuitenkin päästettiin saksalaiset avuksi sodan lopussa. Mitä tulee punaisiin, niin valtaosa heistä oli ihan tavallista kansaa, joka erehdytettynä tai pakon edessä taisteli puolellaan. Sodan loppupuolella päällystön paetessa heitä sitten tapettiin muka pettureina, koska olisivat halunneet paeta päälliköidensä mukana. Mm. Kouvolassa päällystö tapatti omiaan vetämällä hevosilla jaloista ja yläruumiista eri suuntiin, jolloin uhri repesi kahdeksi kappaleeksi. Muitakin hurjia menetelmiä oli käytetty. Valkoisten hyökätessä he sitten löysivät tämän "pellon", johon oli uhrit yritetty peitellä. Niin kova oli löytäjien liikutus, että asiasta ei juuri puhuttu. Oma vaarini järkyttyi niin, että sulki koko sodan pois mielestään, ja vain harvoin oli kokemastaan muutaman sanan kertonut. Saksa tosiaan tuli apuun, mielessään omat etunsa, mutta sodan alkuun vaikutti eniten halu saada sekasortoa aiheuttanut venälainen varusväki pois maasta. Neuvostojohdolta kun oli turhaa odottaa vetäutymiskäskyä, koska he itsekään eivät tienneet, että olisiko palaava armeija peräti uhka itselle. Siksi Suomessa olevat joukot olivat hyvin löyhässä komennossa, ja lietsoivat omalta osaltaan kapinaa, koska hekin vihasivat komentajiaan, eivätkä muutenkaan olisi olleet halukkaita palaamaan Venäjälle, koska siellä heidän tulevaisuus näytti synkältä.

      • Lykkäät-pötyä

        Mannerheim oli nykyisen Suomen rajojen sisällä punaisten aloitettua vieraan valtion edustajien kanssa Viipurissa yksityisen omaisuuden laittomat tarkastuksen ja yksityisten ihmisten vapauksien rajoittamisen. Podvoiski peruutti käskyn vasta valkoisten riisuttua Pohjanmaan venäläiset varuskunnat aseista.


    • Valkosoturi

      Punikki: "Soopaa, itsenäisyyden menetys on aina itsenäisyyden menetys ihan vuosiluvusta riippumatta. "

      Missä on asiakirja,josa Suomen todetaan menettäneen itsenäisyytensä? Maassa toimi koko ajan oma hallitus ja virkamiehistö Suomen lakien mukaan. Kuningaskin valittiin.

      "Mannerheim oli täysin eri mieltä siitä tarpeesta eli teetkö hänestä valehtelijan vaiko tietämättömän tollon ja väität nyt yli 100 vuoden kuluttua tietäväsi asiat paremmin kuin hän silloin ?"

      Valehtelet. Mannerheim kyllä aluksi vastusti,mutta kiirehti sitten avun tuloa. Valkoinen armeija oli maaliskuun alusssa suurissa vaikeuksissa. Ilman jääkäreitä ja Saksan materiaaliapua, olisi oltu jopa tappion vaarassa. Saksa myös kielsi Brest-Litovskin rauhassa Venäjää puuttumasta Suomen asioihin.

      "Saman teki Saksa 1918 mutta Stalinin ajatuksia esim. lokakuulta -39 ei kukaan tiedä joten ei valkoisten kannata ruveta nyt väittämään, että kyllä he ne tietää. Ette tiedä koska domumenttia ei ole löydetty !"

      Valehtelet. On selvät dokumentit NL:n ja Kuusisen tasavallan sopimuksesta karttaliitteineen.

      "Niinkö alkoivat ? Miten se liittämisten alkaminen 1919 ilmeni Suomen suhteen, hyökkäsivätkö nuo ?"

      Eivät hyökänneet, kun olimme itsenäinen valtio ja lännen leirissä. Muualle kyllä, mutta eihän punikit sitä tiedä.

      " Valko-Suomi kyllä itse hyökkäili rajan yli ja antoi Englannillekin Koivistolta hyökkäystukikohda, että sitäkö tarkoitit ?"

      Suomi halusi vapauttaa myös Itä-Karjalan bolsevikkien sorrosta, mutta voimat eivät riittäneet.
      Britit halusivat muiden länsivaltojen lailla kukistaa bolsevismin. Suomella ei ollut mitään syytä estellä.

      "Onko erityinen ylpeilyn aihe ja osoitus lahtarin humaanisuudesta kun ei kaikkia 80 000 vankia tapettu, 27 000 vain ? Minä en ylpeilisi jos punainen puoli olisi tuon tasoiseen massamurhaa syyllistynyt."

      Tuo 27 000 on punikkien kokonaistappiot. Valkoiset teloittivat noin 8 000 enimmäksen kapinaan syyllistä. Vankileireillä menehtyi noin 14 000. Noin 61 000 armahdettiin.Muu on punikkien valetta.

      "Sinä kuten kukaan muukaan valkolutkuttaja ei kykene osoittamaan punaisten toiminnasta mitään sellaista elementtiä mikä olisi viitannut aikomukseen lopettaa Suomen itsenäisyys. "

      Kyllä punakapina oli aika selvä todiste punikkien aikomuksista. Malli ja tulos on nähty NL:ssa.

      "Mutta valkoiset sen LOPETTIVAT eikä sitä tarvitse kuvitella eikä arvailla. Sellaisen sopimuksen Svinhuvudin hallitus teki Saksan kanssa eikä siinä ole mitään selittelemistä."

      Missä kohtaa tuossa sopimuksessa Suomi julisti itsenäisyytensä päättyneeksi?
      Senatti hyväksyi tietyt sopimukset pakkotilanteessa. Ne eivät käytännössä tulleet koskaan voimaan. Saksan apujoukko valmisteli bolsevikk ien kanssa hyökkäystä Jäämerelle.

    • hyvää.tuuria.tosiaan

      Aloittajan tiedot ovat oikeita. Tietysti asiat yritään kieltää. Suomi hakeutui oma-aloitteisesti Saksan vasaliksi. Sopumukset raukesivat kun Saksa hävisi sodan.

      • Lykkäät-pötyä

        Kenraali Ludendorff kehotti helmikuussa 1918 Suomen edustajia tekemäöän kiireesti avunpyynnön Saksalle. Nämä olivar siihen valmiita, koska tilanne Suomessa oli äärimmäisen vaikea. Vain Saksa pystyi auttamaan ja oli jo sitä tehnytkin.

        Saksa saneli maaliskuun alussa 1918 sopimukset, jotka Suomi joutui hyväksymään vaihtoehdon puuttuessa, Vasallisuhde oli hyvin teoreettinen, sillä Saksa ei puuttunut Suomen sisäisiin asioihin poikkeuksena armeijan järjestely. Saksa teki kyllä rauhan Suomen kanssa ja yritti järjestellä rauhaa Suomen ja Vneäjän välille onnistumatta.

        Kuningashanke oli Suomen oikeiston oma projekti, johon tuolloin oli perusteet.


    • Valkosoturi

      Punikki: "Missään ei ole tapana alkaa sisällissodan ollessa vielä kesken vaihtaa hallintoa, jonka kanssa seurustellaan."

      Eikö tosiaan? Miksi sitten Venäjä alkoi seurustella punikkihallinnon kanssa? Ja kuitenkin käytiin Berliinissä rauhanneuvottelua Svinhufvudin hallinnon kanssa.

      " Mutta tilanteen ratkettua uusi hallinto tunnustetaan kuten kävi kaikkialla Euroopassa sotien välisenä aikana. Ei ongelmaa tuossa suhteessa."

      Ei tosiaan. Rauha tehtiin Suomen laillisen hallituksen kanssa syksyllä 1920. Uuden kapinan valmisteluja toki tuettiin voimalla.

      "Täyttä porvarisroskaa taas. Venäjän bolsuja nimenomaan ei seurattu vaan Suomen vallankumous oli täysin länsimielinen koska Venäjää pidettiin aivan oikein liian primitiivisenä malliksi ja esimerkiksi. "

      Mallit ja aatteet otettiin nimenomaan bolsevikeilta, jotka kapinaan yllyttivätkin. Huomattava joukko pietarilaisia bolsevikkeja hääräsi nimenomaan punakaartin johtotehtävissä, kuten Rahjat ja Aadof Taimi.

      "Haettiin vain demokratiaa ja tasa-arvoa, ei marxismi-leninismiä. Valehtelet aika rankasti, kuten aina."

      Tasa-arvoa tosiaan edistettiin teloittamalla valkoista väestöä 20-30 päivävauhtia.
      Sodan jälkeen nämä marxismi-leninismin "viholliset" perustivat Suomen kommunistipuolueen ilmeisesti ihan vain malliksi primitiivisille bolsuille.

      "Ai niin Venäjällä siis. Mutta jos vaihteeksi puhuttaisiin Suomestakin niin nimeä edes yksi paikka minne Suomen punaiset perustivat tuhansien porvarisvankien leirin, jota voisi perustellusti kutsua kuolemanleiriksi. "

      Punikkien suruksi siihen hommaan ei ehditty. Pienempiä leirejä tai vankiloita kyllä oli. Leirit jäivät perustamatta,koska ei ollut kapinallisia niihin sijoittaa. Useimmat vangit tapettiin muitta mutkitta.

      "Sinun esimerkkisi kun jostain kumman syystä ovat aina Venäjältä ja Stalinista koska Suomesta et niitä löydä. Et edes valehtelemallakaan vaikka kuinka sinnikkäästi yrität."

      Punikkien julmuuksia on tälläkin palstalla esitetty runsaasti. Tappio esti Venäjän mallin puhdistukset. Ne hoiti aikanaan Stalin.

      "Puhu sinä vaan isänmaastasi Venäjästä sillä välin kun me muut puhumme Suomesta."

      Punikin onneton yritys valehdella. Venäjältähän te ideologianne, henkisen tuen ja aseet saitte.
      Taistelun Suomesta hävisitte silloin ja hävisitte monasti myöhemmin. Häviätte myös tänä päivänä.

    • Valkosoturi

      Punikki: "!Hahaa, miten porvari kehtaa tuollaista suustaan päästää kun oma puolenne nimenomaan sai aseet venäläisiltä Pohjanmaan varuskunnista. Siis sai eikä tarvinnut edes tapella niistä."

      Aseita ei saatu, van ne otettiin. Tosin joissain paikoin ilman taistelua. Punikit saivat aseensa venäläisiltä.

      " Sitten lisää aseita tuli Saksasta ja lopulta sieltä tuli 10 000 miestäkin. Eikö jo ala itseäkin hävettämään valehtelusi massiivisuus."

      Nuo asiat olen kertonut moneen kertaan.

      "Niin, 27 000 ihmisen surmaaminen ei sinulle julmuutta ole koska surmattiin vain köyhiä. "

      Niinkö? Punikit siis tappoivat vain rikkaita?

      "Eläinkin oli porvarille tuolloin arvokkaampi kuin köyhä koska eläin maksoi mutta köyhiä sai ilmaiseksi."

      Siinä mallia punikin ihmiskäsityksestä.

      "Alkaisit nyt jo esittämään niitä vastaavia esimerkkejä punaisten julmuuksista kun sinulta on niitä niin monesti pyydetty."

      Punaisten surmatöitä on käyty juuri läpi tälläkin palstalla. Ettehän te niistä mitään tiedä.

      "Ai niin, olihan teillä niitä kuten Etelä-Suomen kirkot joiden alttarikaiteet olivat täynnään niihin kielestään naulattuja pappeja ja kaupunkien ruumisröykkiöt joissa kaikilta oli maha vedetty auki. Ehkä tiedät lisääkin."

      Valehtelet. Nuo ovat valkoisen lehdistön paisuttelemia tarinoita. Punaisessa lehdistössä oli samanlaista pöpinää. Ja on teidän jutuissanne edelleen. Totuus puuttuu aina.

    • Valkosoturi

      Punikki: "Myöönnät siis, että kumpikin puoli sai tussareita venäläisiltä mutta vain punaisten tekemänä se oli rikos."

      Mitä "myöntämistä" siinä on?
      Ero oli siinä, että valkoiset ottivat aseet, punikit saivat ne Leniniltä tai paikallisilta joukoilta,
      Rikosväite on punikin valetta,

      " Niin sitä pitää valehdella, hyvin osaat. "

      Väität esittämiäni faktoja valeiksi, tai keksit niitä itse.
      Punikilta se käy.

    • Duunari_

      Mansessa saisit turpaan niin että lakki lentäis lahtarin päästä. Tervetuloa!

    • Lenin antoi Suomelle itsenäisyyden vuonna 1917. Toisen kerran Suomelle antoi itsenäisyyden Stalin vuonna 1944.

      • Valehtelet-taas

        Suomi julistautui itsenäiseksi 6.12 1917. Lenin tunnusti sen 31.12. 1917. Ehtona oli punikkien kanssa sovittu välitön vallankaappaus.

        Stalin yritti vallata Suomen ja muuttaa kommunistivaltioksi 1939-40.

        Samaa hän yritti uudellen 1944.

        Stallarien harmiksi molemmat yrityket menivät pieleen.


    • Valkosoturi

      Punikki: "Puhut potaskaa, aseettomat ja sotaan kouluttamattomat talonpojan möllit eivät valtaa varuskuntia jos niissä päätetään panna vastaan. Yrityskin olisi yrittäjille verilöyly."

      Talonpoikia johtivat entiset tsaarin upseerit ja jääkärit. Joukossa oli myös pari sotakoulua. Aseita oli saatu lokakuussa tulleesta aselaivasta. Pääosa oli jäänyt Pohjanmaalle.

      Kuten kerroin, muutamassa paikassa käytiin koviakin taisteluja. Joissain oli pieni kahakka ja joissain venäläiset tulivat täysin yllätetyiksi.

      "Kaikki oli sovittu ennakkoon varuskuntien valkoisten upseerien kanssa ja mitä ilmeisimmin heille maksettiin aseista."

      Mielenkiintoista. Kerro tarkemmin muutama tapaus. Se olisi uutta tietoa.

    • Valkosoturi

      Punikki: "Ihan sama kuka johtaa jos sotamiehillä on vain muutaman päivän sulkeiskoulutus."

      Tuossa tilanteessa oli ratkaisevaa yllätys ja nopea toiminta. Se useimmin onnistui.

      Punikki: " Jos koulutetut sotilaat käyvät vastarintaan ja -iskuun niin sellainen joukko hajoaa kaikkiin ilmansuuntiin alle aikayksikön."

      Kerro sitten muutama tapaus!

      "Sopii kysyä sitäkin miten on mahdollista, että venäläisvaruskuntien nenän edessä oli toiminut sotakouluja. Sellainen ei pysy salassa."

      Punikki parka ei tunne tilannetta lainkaan. Eipä ole uutta.

      "Jonka tuloa venäläiset eivät edes yrittäneet estää."

      Aselaiva Equity onnistui pysyttelemään salassa ja purkamaan lastinsa. Toinen yritys epäonnistui.

      "Upseerien järjestämä juttu. Normaalisti toimivaa varuskuntaa eivät talonpojat yllätä."

      Venäjän armeija olikin heikossa hapessa bolsevikkien työn tuloksena. Sotilasneuvostot määräsivät, eivät upseerit. Se oli punikkihommaa.

      " Kuten myös se, että miten m-heimin & Co sotilaskomissio pystyi toimimaan sekin ihan venäläisten nenän edessä kenenkään yrittämättä sitä estää."

      Venäläisillä ei ollut käsitystä Mannerheimin todellisista päämääristä ennen kuin oli myöhäistä.
      Se oli kiinni vain tunneista.

      • Marskilla-oli-tuolloin

        vielä aidon ratsuväkiupseerin rohkeutta ja iskumieltä. Hän kukiiti eräiden alaisten epäröinnin ja toteutti suunnitelmansa. Päivänkin aikailu oliis ollut kohtalokas, sillä punikit kaappasivat vallan etelässä saman aikaan.

        Nyt saaatiin tukialue, jota kyettiin nopeasti laajentamaan ja samalla varustettiin kaapatuilla aseilla valkoisen armeijan runko, noin 1 0 000 miestä. Siitä oli hyvä jatkaa.
        Onneksi punikeilla ei ollut samanalaista johtoa.


    • SääliksiKäyPunaisia

      "Onneksi punikeilla ei ollut samanalaista johtoa. "

      Punakaartin sotiminen oli amatöörimäistä siviilijoukon tuhertelua. Päivällä saatettiin vallata tappioita kärsien maastonkohta ja sitten vetäydyttiin yötä viettämään taloihin. Aamulla oli valkoiset miehittäneet eilen vallatun.

      Valkoiset saivat paljon ryhtiä jääkäreistä, joilla oli jo hyvin kokemusta oikeasta sodasta!

      • Punikkien-apuna

        oli venäläisiä sotilaita 1 000 - 2 000. He toimivat tykkien ja konekiväärien miehistöinä. Tampereella he olivat puolustuksen runko.Upseereita toimi johtajina ja neuvonantajina. Muutamat pyörittivät Helsingissä sotakoulun tapaisiakin. Kieliongelma vaivasi,
        Raudun taistelussa oli kokonaisia joukko-osastoja. Niitä oli alussa muuallakin.
        Valkoiset palkitsivat urheuden joukkoteloituksilla. Saksalaisten käsityksen mukan venäläiset vapaaehtoiset rikkoivat Brest-Litovskin rauhansopimuksen, joten heitä ei tarvinnut kohdella sotavankeina.
        Jääkärit sovelsivat samaa näkemystä Viipurissa valkoisiin venäläisiin siviileihinkin.


    • Jääkärien-viha

      venäläisiä kohtan periytyi sortokausilta, jotka vastoin palstan punikkien valeita koettiin Suomessa suurena vääryytenä.

      Sortokaudet nostivat pintaan venäläisvihan, jota ei aiemmin juuri ollut.Jääkärien viha keräsi voimia Saksan kaudella, eikä rintamakokemukset sitä ainakaan pienentäneet.

      Suomessa heitä katkeroitti se, että suuri osa kansaa olikin heidän näkemyksensä mukaan mennyt vihollisen puolelle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6629
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4283
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2700
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2060
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1588
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1417
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1121
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1084
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1041
    Aihe