Miksi ei voi olla Anarkistista 'valtiota' tai 'yhteiskuntaa'.

Menneisyydenvaalija

Ei se tietenkään niin onnistu, että jokin valtio päättäisi yllättäen ryhtyä anarkistiseksi, mutta eläisi silti valtiona muiden joukossa muut valtiot tunnustaen.

Jokaisessa yhteiskunnassa on tietysti oltava oma järjestyksenpito, mutta Huom! Mitä tarkoittaa 'yhteiskunta' ? Juuri tämä on suurin kompastuskivi anarkismikeskustelussa.

Helposti ajatellaan, että kun kerran anarkistit eivät ole keksineet esimerkiksi sähköä tai muita nykyajan mukavuuksia, niin muuttakoot johonkin erämaahan yhteiskunnan ulkopuolelle ja asukoot maakuopissa.

Elävätkö ruotsalaiset 'yhteiskunnan ulkopuolella', koska eivät asu Suomessa? Emme kuitenkaan näe ongelmaa siinä, että he käyttävät sähköä. Sitä paitsi onko sähkö keksitty Suomessa? (tämä on retorinen kysymys) Jotenkin ajattelemme ruotsalaisten kuuluvan samaan yhteiskuntaan kuin me.

Emme siis huomaa, että 'yhteiskunnasta' puhuessamme tarkoitamme maailmanyhteiskuntaa, sitä joka tunkeutuu kaikkialle, ja määrää, että kaikissa maissa on oltava tietyt perusasiat, jotka ovat samanlaiset ja pakolliset kaikille. Esimerkiksi poliisit tietävät melko tarkkaan, minkälaiset poliisit on kaikissa muissa maissa, kaikki opettajat tietävät, mitä asioita opetetaan kaikissa muissa kouluissa (tai mitä ei ainakaan opeteta), ja vaikka tullivirkailija ei olisi koskaan nähnyt kaikkien maiden passeja, hän tietää kuitenkin, miltä passit yleensä näyttävät, eli minkään maan passi ei voi olla esim. jokin kirjakäärö tai metalliplakaatti.

Yleinen oppivelvollisuus ja tylsistyttävät TV-ohjelmat ovat mukamas toisistaan tietämättömiä, mutta aina kun eletään yhteiskunnassa, jossa asiat on jyrkästi luokiteltu välttämättömiksi perusasioiksi ja vapaaehtoisiksi huviasioiksi, voivat esimerkiksi mainostajat käyttää hyväkseen sitä, että jokaisen lapsen on suoritettava tietynlainen oppimäärä, ja tätä tietoa soveltaen he voivat tehdä kansaan uppoavia mainoksa.

Valtioiden välillä myös vallitsee kirjoittamaton sopimus, että kun jonkun maan kansalainen keksii jotain uutta, niin siitä tulee automaattisesti valtion omaisuutta (kysytäänkö kansalaisilta, kenen käyttöön he haluavat keksintönsä antaa), joten vain niillä mailla, jotka kuuluvat yleisesti hyväksyttyyn valtioiden yhteisöön, on oikeus antaa se kansalaistensa käyttöön, ja tämän maailmanyhteisön ulkopuolelle jäävät ihmiset luokitellaan villi-ihmisiksi, joilla on kyllä oikeus elää kunhan elävät jossain erämaassa riittävän alkeellisesti 'luonnon ehdoilla'.

Mutta me kaikkihan asumme tälläkin hetkellä erämaassa. Kaikki kaupungit on rakennettu erämaihin, yhtään kaupunkia ei ole ollut valmiina ihmisiä odottamassa.

Emme niin huolettomasti kehoittaisi anarkisteja muuttamaan erämaahan, jos emme tietäisi, että ei ole olemassa mitään ei-kenenkään-maata, vaan jokainen maatilkku on aina jonkin valtion hallinnassa. Jollakin kierolla tavalla ajattelemme, että erämaassa asuessaankin he kuitenkin olisivat valtion valvonnassa, eli he omistaisivat vain maa-alueen, eivät ilmatilaa tai vesistöjä. Onhan maailmanvaltion edun mukaista, että heidät pidetään erillään paitsi kunnon kansalaisista, myös muista anarkistiryhmistä, etteivät voi yhteistyössä rakentaa kovin hienoja taloja tai kulkuneuvoja.

Anarkia voi siis toimia vain niin, että suhtaudutaan maailmaan niin kuin sen pinta-ala olisi ääretön, koska se kuitenkin on käytännössä niin suuri, että yksittäinen ihminen ei sitä voi edes kuvitella. Tällöin ei olisi mielekästä rohmuta maa-alueita pitääkseen niitä tyhjän panttina, vaan jokainen valtio huolehtisi vain omista asioistaan niin, etteivät valtioiden johdot koskaan olisi suoraan yhteydessä minkään toisen valtionjohdon kanssa, ainoastaan ihmiset reuna-alueilla voisivat käydä kauppaa tai muuten olla tekemisissä muiden valtioiden kansalaisten kanssa.

"Kuka sitten rakentaisi tiet?" Jokainen valtio ratkaisisi itse tämän asian omalla tavallaan, ja valtiosta toiseen johtavia teitä ei tietenkään tarvittaisi. Kuka nykyään huolehtii kaikista muista yhteiskunnan palveluista harvaan asutuilla seuduilla, jonne tiet on joskus rakennettu, mutta juuri muuta siellä ei taida ollakaan.

Ei myöskään voisi olla mitään kansainvälistä järjestelmää, joka huolehtisi (vaihtelevalla menestyksellä), että oikeus toteutuu kaikkialla. Valtioilla ei voisi olla mitään yhteisiä 'perusasioita' (edes uskontoa), valtioiden johtajia ei voitaisi kutsua mihinkään neuvotteluun saman pöydän ääreen (kuten YK:hon), eikä kukaan edes tietäisi tarkalleen, montako valtioita maailmassa yleensä on. Valtiot voisivat myös säätää lakinsa niin, etteivät ollenkaan tietäisi eivätkä välittäisikään, minkälaiset lait muissa maissa on.

Karttoihin piirretään maantiet suhteettoman leveiksi, ja maapallon läpileikkauskuviin vuoret suhteettoman korkeiksi maapallon halkaisijaan nähden. Tämä osaltaan ruokkii harhakuvitelmaa, että maapallo olisi hyvin pieni ja siksi helposti yhden hallinnon alaisuudessa hallittava.

Sanotaan, että kun tulee valtatyhjiö, niin se luonnostaan pyrkii täyttymään, eli aina tulee tilalle joku muu vallanpitäjä. Mutta . . .

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Menneisyydenvaalija

      . . . jos valtiot pitävät maa-alueita turhan tähden varattuina, niin silloin tulee asukastyhjiö. Kaikkialla maailmassa ihmiset muuttavat kaupunkeihin, koska elämä on helpompaa kaupungeissa kuin syrjäkylillä, kun samoja lakeja on kuitenkin noudatettava. Onko muuten kenellekään tullut mieleen vaatia, että valtioidenhan pitäisi rakentaa kunnalliset palvelut valmiiksi koko varaamalleen alueelle, yhtä tiheään asumattomille kuin asutuillekin seuduille, että olisivat valmiina, kun ihmisiä muuttaa sinne asumaan (tai sitten vapauttaa ne alueet muiden käyttöön).

      Oletteko koskaan ihmetelleet, miksi Yhdysvaltojen osavaltiot ovat itärannikolla pieniä ja niiden rajat mutkaisia, mutta länteen mentäessä niiden pinta-ala kasvaa ja rajat ovat enimmäkseen pitkiä ja suoria? Tämä johtuu tietysti siitä, että kun eurooppalaiset ovat ensin nousseet maihin itärannikolla ja vähitellen levittäytyneet länteen, niin hallinnolle on jossain vaiheessa tullut kiire saada koko maa 'rekisteröidyksi', ja siksi on piirretty keinotekoisia osavaltioita, että on voitu laittaa kuriin ja järjestykseen paitsi intiaanit, myös siellä täällä asustelevat eurooppalaiset.

      -----------

      Miten siihen anarkiaan sitten päästäisiin? No, tiesittekö esimerkiksi, että Suomessa on jo ainakin 10 vuotta ollut sellainen laki - ilmeisesti EU:n takia - että jos lentokone painaa korkeintaan 70 kg polttoaineen (tai akkujen) paino mukaanluettuna, niin sitä ei tarvitse rekisteröidä eikä se vaadi lentolupakirjaa. Uutiset eivät tietenkään ole tätä tietoa kovin ahkerasti mainostaneet.

      Jos vaikka nuoriso saisi valita mopon tai lentokoneen, niin monet varmasti mieluummin avartaisivat mielensä uusiin sfääreihin katselemalla maailmaa lintuperspektiivistä kuin päristelisivät kaduilla lauantai-iltana. Se auttaisi heitä näkemään omin silmin, että maailma on paljon avarampi, kuin mitä kouluissa opetetaan. Mopoilijoistakaan ei olisi niin hohdokasta todistaa olevansa katujen kingejä, jos tietäisivät, että toisilla nuorilla on mahdollisuus kokoontua paikoissa, joihin mopoilla ei pääse.

      Huom! Kukaan pärinäpoikakaan ei ole päristintään itse valmistanut, joten jonkun pitäisi tasapuolisuuden vuoksi myös ryhtyä valmistamaan sarjatuotantona aurinkoenergialla kulkevia kohtuuhintaisia STOL- ja VTOL-lentokoneita. Nykytekniikka mahdollistaa tämän jo nyt, paitsi että jostain syystä useimpien sähkölentokonemallien siivet eivät ole päällystetyt aurinkopaneeleilla. Ovatko ne vielä nykyäänkin liian kalliita vai liian tehottomia? Miksei niiden teho ole kasvanut suhteessa hintaan ja kokoon samaan tahtiin kuin mikroprosessorien?

      - Yllyttäkää siis nuoria kieltäytymään mopoista ja vaatimaan lentokone.
      ======================================================

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      696
      5380
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      469
      3564
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      157
      3347
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      170
      2593
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2419
    6. 261
      1990
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1507
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      101
      1409
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1389
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1170
    Aihe