"Salainen muistio: Tästä lähtivät liikkeelle Carunan hurjat sähkönsiirron hinnankorotukset"

Vanhaviherhinuri

"Salainen muistio: Tästä lähtivät liikkeelle Carunan hurjat sähkönsiirron hinnankorotukset"

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006048741.html

Taloussanomat kävi läpi paperit, joista selviää, ketkä Fortumin Caruna-kaupoista lopulta päättivät.
Sähkönjakeluyhtiö Carunan hinnankorotukset puhuttavat jälleen, kun yhtiö pyysi Energiavirastolta lupaa pidentää sähköverkkonsa rakennuskustannusten ajanjaksoa.

Jos lupa saadaan, se sallisi Caruna Oy:n jakaa sähkön jakeluhintojen korotukset pienempinä osuuksina kahdeksalle vuodelle neljän vuoden sijaan, eli kauemmin kuin sähkömarkkinalaki yleensä sallii.

Ulkomaisten pääomasijoittajien pääosin omistamaa Carunaa – ja myös muita verkkoyhtiöitä – on pitkään arvosteltu korkeista sähkön siirtohinnoista.
Lue lisää: Caruna teki hakemuksen viranomaiselle – pyytää lisää aikaa hinnankorotuksille
Poliitikot tyrmäsivät Taloussanomien kyselyssä Carunan hinnannostoaikeet. Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho syytti verkkojen myyntipäätöstä aikanaan valmistellutta vihreiden puheenjohtajaa Pekka Haavistoa surkeasta päätöksestä.
Lue lisää: Poliitikoilta tyly tuomio Carunan hinnankorotuspaineille: ”Kohtuutonta”, ”puhdasta rahastusta”
Taloussanomat kävi vielä läpi pöytäkirjat, joilla Suomen suurin sähkönsiirtoverkko siirtyi kansainväliseksi sijoituskohteeksi. Ne kertovat, että vastuu Caruna-sopasta on usealla kokilla.

Caruna aloitti toimintansa vuonna 2014, kun sille siirtyi valtio-omisteisen energiayhtiön Fortumin sähkönsiirtoon liittyvä liiketoiminta. Aloite sähköverkkobisneksen myynnistä tuli Fortumilta itseltään. Se halusi rahaa sijoitettavaksi paremmin tuottavaan liiketoimintaan.

Fortumin sähköverkkokauppa piti hyväksyttää talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa, koska Fortumilla oli ollut strateginen intressi eli tehtävä ”sähkön tuotannon ja jakelun toimivuuden eli energiansaannin häiriöttömyyden varmistamisessa myös poikkeusoloissa”. Verkko oli iso, vuoden 2012 liikevaihto oli miljardi euroa.

Kauppa sinetöitiin talouspoliittisen ministerivaliokunnan kahdessa kokouksessa 11. joulukuuta 2013. Kokouksista on kaksi pöytäkirjaa ja muistio-osa, joka on luokiteltu salaiseksi. Se on pääosin julkinen asiakirja tietosuojalain nojalla.


Pöytäkirjamuistio ja omistajaohjausta käsitteleviä, salassa pidettäviä asiakirjoja.

Näin asia eteni:

Aloite myynnistä tuli Fortumilta omistajanohjausyksikköön, joka ohjasi sähköverkkobisneksen strategisen intressin määrittelyn työ- ja elinkeinoministeriölle.

Haavisto oli omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä vastuussa sähköverkkojen myynnin hyväksynnästä. Vähemmän esillä ollut asia liittyy työ- ja elinkeinoministeriön (tem) isoon osuuteen.

Jan Vapaavuori on aiemmin kommentoinut olleensa ministerivaliokunnassa jäsenenä tuona aikana ja että Fortum-asia saatiin ”tiedoksi”.

– En ollut omistajaohjauksesta vastaava ministeri tai asian esittelijä. Olisi tyylikkäämpää esittää kysymys silloiselle vastuuministerille (Haavistolle), Vapaavuori kuittasi kysymyksen siitä, oliko päätös jälkiviisauden valossa virhe.

Pöytäkirjoista käy ilmi, että aamulla pidetty valiokuntakokous jätti asian pöydälle. Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki vastusti esitystä ja jotkut ministerit epäilivät suunnitelmaa myös. Arhinmäki jätti myös pöytäkirjaan eriävän mielipiteen.

Iltapäivällä päätettiin pitää ylimääräinen kokous, jossa päätös hyväksyttiin hieman muuttuneella läsnäolijoiden kokoonpanolla.

Läsnä olivat ministereistä kokoomuksen Jyrki Katainen ja Jan Vapaavuori (vain aamukokouksessa), kristillisdemokraattien Päivi Räsänen (vain iltapäivän kokouksessa), Paavo Arhinmäki (vas), Lauri Ihalainen (sdp), Carl Haglund (rkp) ja vihreiden Pekka Haavisto ja Ville Niinistö (vain aamukokouksessa).

Lisäksi mukana oli useita virkamiehiä ja avustajia.

Vapaavuori ei siis ollut enää paikalla, mutta esitteleviä vastuuvirkamiehiä oli nyt kahdelta taholta, valtioneuvoston kanslian ja sen omistajaohjausyksikön lisäksi työ- ja elinkeinoministeriöstä. Strategisen intressin määrittely kuului nimenomaan työ- ja elinkeinoministeriölle.

Tem ei olisi voinut valmistella miljardiluokan myyntipäätöksen selvitystä omalta osaltaan ilman, että ministeri oli myös siihen aiemmin perehtynyt ja sen hyväksynyt. Ministeriön sisällä ja yli ministeriöidenkin asiasta käytiin Taloussanomien tietojen mukaan ”merkittävää keskustelua, jossa oli erilaisia näkemyksiä”.

Vaikka ministeriö ja valtio-omistaja päätyivät kokonaistarkastelussa puoltamaan yhtiön toivetta, päätöksen seuraukset pohdituttivat monia. Temissä ymmärrettiin Fortumin liiketaloudelliset perusteet, mutta silti ainakin osa temiläisistä suhtautui suunnitelmaan pitkin hampain.

Iltapäivän kokouksessa nuijittu päätös tarkoitti sitä, että strategista intressiä supistettiin uuteen muotoon eli lausekkeesta poistettiin sana ”jakelu”. Muistio vahvistaa, että nimenomaan tem oli valmistellut uuden, suppeamman strategisen intressin esityksen valiokunnalle.

Haavisto, Vapaavuori ja Katainen optimistisina
Päätöksessä otettiin samalla kantaa ulkomaiseen om

13

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vanhaviherhinuri

      "Haavisto, Vapaavuori ja Katainen optimistisina
      Päätöksessä otettiin samalla kantaa ulkomaiseen omistukseen. Potin koon takia sille ei ollut luontevaa ostajaa kotimaassa, mikä oli keskusteluissa jo esillä. Heti seuraavana päivänä torstaina Fortum ilmoitti, että ostaja on Suomi Power Networks, jonka osakkaita ovat kansainväliset infrasijoitusyhtiöt ja suomalaisia eläkevakuuttajia. Kauppahinta oli 2,55 miljardia euroa.

      Haavisto puolsi kauppaa heti seuraavana päivänä HS:lle sanoen, että sähkönjakeluverkko ei ollut sellainen infrastruktuurin osa, johon valtion olisi kannattanut lähteä sijoittamaan. Hän toivoi myös, että yhtiö investoisi kotimaisiin uusiutuviin kohteisiin.

      Valtio-omistajan puolella painoi tulojen lisäksi halu tukea Fortumin osingonmaksukykyä tulevaisuudessa.

      Myöhemmin Caruna on tehnyt isoja hinnankorotuksia sähkön siirtohintoihin. Lisäksi yritys on vältellyt Finnwatchin selvityksen mukaan suomalaisia veroja.
      Lue lisää: Finnwatch: Suomi menettää miljoonia Carunan verosuunnittelun takia
      Carunan mukaan korotusten syynä ovat huoltovarmuusinvestoinnit, eikä omistajapohja vaikuta korotuksiin.

      Asia puhutti seuraavana päivänä kyselytunnilla eduskunnassa, jossa oppositio: vasemmistoliitto, keskusta ja perussuomalaiset, kyseenalaistivat päätöksen. Vapaavuori sanoi tiedotteessa, että kauppa on turvallinen ratkaisu eikä uskonut hintojen nousuun tiukan valvonnan takia. Samaa vakuutti myös Katainen STT:n mukaan.

      Tarkennus 27.3. kello 9.30. Caruna on hakenut lupaa jakaa sähkön jakeluhintojen korotukset pidemmälle ajanjaksolle kuin laki yleensä sallii.
      Elina Ranta"

    • fkjjhfffhj

      Korruptiohan tuossa on takana. Ei nuo poliitikot mitään tyhmiä ole, vaan helvetin ahneita. Ei haittaa vaikka kansa köyhtyy ja verotulot valuvat veroparatiisiin, kunhan itse pääsee hyötymään. Miettikää mitä tyyppejä. Vankilaan valtionpetoksesta joutaisivat.

      • Anonyymi

        Brax ja laki saatavien perimisestä. Isot perintäfirmat takovat 40 miljoonan voittoja samalla voitot siirretään veroparatiisiyhtiöihin. Eli todellisuudessa kupataann Suomea tyhjäksi. Ei Suomessa ole Korruptiota on suuri valeuutinen."Nigerialaiskirjeet" ovat suoraan pelkkää rahastusta. Mitään todellista perimistä ei tapahdu vaan kerjuukirje perintäfirmoilta.


    • NinniJaJenni

      Todella tyrmistyneenä seurasin tuota Fortumin verkkojen kauppaa.
      Kyllä Ministeri Haaviston olisi tullut tehdä selväksi Fortumille, että verkkojen sallimien voittojen
      määrän on riitettävä Fortumille.

      Pekka Haavisto ei ilmeiseti ollut lainkaan perillä siitä,mita sähköverkon myyminen tarkoittaa !
      Kuka vihreistä oli tämä edustaja joka sanoi, ettei voimaloita tarvita, kun sähkö tulee pistokkeesta seinässä !

      Fortum verkot olisi saanut tehdä vuodessa noin 8 % voittoa ja se ei Fortumille riittänyt ! Muille
      jakelufirmoille tuo 8 % voitto on RIITTÄVÄ !

      Miten on mahdollista saada purettua tuo tehty kauppa ? Kyllä siihen pitää keinot löytyä !

    • realismi______

      Eriarvoisuus vain kasvaa hyvä veli Suomessa kaikilla vanhoilla puolueilla on kiire myydä infraa ulkomaalaisomistukseen?

    • Ämma_Kuri_De_Gröna

      Ei. Ehei. Ei meidän pekka ainakaan. Ne oli ne kaiki muut eiks ni.

    • Vanhaviherhinuri

      Voi vitun Homo-Pekka minkä meni tekemään! Myi meidän sähkönsiirtoverkon CARUNAkaupassa! Erityisen arvokkaan ja todella kannattavan valtionyhtiön. Suurin syy on ylivoimaisesti Pekka Haaviston koska hän toimi tuolloin valtion omistajaohjausministerinä.

    • Anonyymi

      Intrum justitia Oy bonsoroi jääkiekkoa eli velalliset bonsoroi ilman omaa tahtoa.

    • Anonyymi

      Antoiko parturi Humu-Pekalle "taustatukea" ?

    • Anonyymi

      6½ % kerrottiin siirtoyhtiöille sallituksi pääoman tuotoksi.

      Sähkönjakelu on riskitöntä vakaata tuottoa jolle prosentti pitäisi olla kuten valtionlainoilla

    • Anonyymi

      Kuinka vitun tyhmä pitää olla ettei tajua monopoliaseman myymisen yhteydessä sitä faktaa että hinnat nousee varmasti sillä minkä kuluttaja muuta voi kuin maksaa !

      Kokoomus ja Vihreät ovat kalleuden tae !!!

    • Anonyymi

      Caruna ei pääse näyttämään Suomessa todellista verotettavaa tulosta, koska Caruna maksaa omistajayhtiöilleen lainanlyhennyksiä, sekä lainalle korkoa 18% mukaan.
      Korko on siis pikavippi-tasoa, vaikka Caruna olisi ihan varmasti saanut lainaa rahoitusyhtiöiltä normaalilla makkinakorolla, eli alle 3% korolla. Nyt Caruna "kotiuttaa" voittojaan omistajille järjettömällä koronmaksulla.

      Eikä tässä vielä kaikki!
      Kun Caruna saa lopulta kaivettua kaapelit Suomessa maahan ja sopimukset Suomen valtion kanssa päättyvät, niin sitten Caruna pilkotaan ja myydään vapaille markkinoille.
      Sen jälkeen me vasta alamme todella maksamaan sähköstä Suomessa. Niin toimii kapitalismi.
      Paavo Arhinmäki jäi niin kovin yksin tuota päätöstä tehtäessä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1545
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1374
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1321
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1277
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1238
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1156
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1106
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1096
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1094
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1072
    Aihe