Yleinen katumuksen sakramentti?

Tuomaaas

Käykö niissä paljon porukkaa, onko kirkko täynnä? Itse en tiedä, koska menen aina yksityiselle synnintunnustukselle. Miksi papit kehottavat aina ihmisiä varaamaan ajan ihan oikeaan katumuksen sakramenttiin ja kaikki ort.lehdet ja nettisivustot sanovat samaa... mutta silti samat papit järjestävät tämmöisiä joukkotilaisuuksia, joissa kukaan ei tosiasiallisesti tunnusta mitään. Mikä pointti koko hommassa edes on, liekö edes kanonien mukaista toimintaa?

14

742

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 56565656666655555

      Ennen vanhaan ei ollut mitään yksityisiä synnintunnustuksia.

    • Tiiitus

      No olihan ennen vanhaan yksityisiä synnintynnustuksia! Ei ehkä niinkään niinkuin nykyään, että kirkossa ei muita ihmisiä ole kuin pappi ja synnintunnustuksella oleva. Ennen vanhaan mentiin ”riähkälle”, jonotettiin kirkon sisällä tai eteissalin puolella ja jokainen vuorollaan meni tunnustamaan syntinsä, alkurukouksissa saattoi olla koko perhekunta mukana mutta oli aina yksityinen osuus. Ei ollut tämmöistä yleistä synnintunnustusta, että kaikille kirkossa olijoille luetaan rukoukset ja sitten ilman sen kummempia keskusteluja ihmiset piipahtavat epitrakiilin alla. Kerran menin vahingossa kirkkoon, kun siellä oli yleinen synnintunnustus, luulin että olisi ollut epl. Oli paljon väkeä. Ilmeisesti aika moni kokee helpoksi sen, ettei tartte kertoa syntejään.

      Huom tämä yleinen synnintunnustus on eri asia kuin nyt pääsiäisen alla olevat palvelukset esim vigiliat, joiden kohdalla maininta ”mahdollisuus synnintunnustukseen”. Näissä palveluksissa voi olla useampi pappi paikalla ja ihmiset yksitellen käyvät puhumassa ja tunnustamassa. Jokaiselle luetaan erikseen rukoukset (paitsi jos haluaa esim. perheelleen yhtä aikaa).

    • eläimetkin.saattavat

      Tästä päästäänkin aiheeseen: voiko eläin tuntea katumusta? Edesmenneen mummoni edesmennyt dreeveri paineli sohvan alle katumaan ja luimistelemaan oltuaan pahanteossa. Ja ihan itse ja automaattisesti. Monesti talonväellä ei ollut mitään ideaa tai aavistustakaan, että mitäköhän se koira taas on mennyt tekemään- asian huomasi vain siitä, että oli nyt sohvan alla katumassa. Syy yleensä löytyi sitten aina ennen pitkää ympäristöä tarkastelemalla.

      • dbsoaasg

        Tässähän sitä taas olisi ideaa. Ihmisillekin keskelle kirkkoa erityinen katumuspenkki, jonka allekin voi mennä lymyilemään. Muut seurakuntalaiset saavat sitten ringissä ympärillä arvuutella keskenänsä, jotta mitäköhän se on (taas) tehnyt...Oleellisinta tietenkin se, että katuja pysyy penkissä hiljaa.


      • automaatti.sulake
        dbsoaasg kirjoitti:

        Tässähän sitä taas olisi ideaa. Ihmisillekin keskelle kirkkoa erityinen katumuspenkki, jonka allekin voi mennä lymyilemään. Muut seurakuntalaiset saavat sitten ringissä ympärillä arvuutella keskenänsä, jotta mitäköhän se on (taas) tehnyt...Oleellisinta tietenkin se, että katuja pysyy penkissä hiljaa.

        ...ja oikein arvanneiden kesken arvotaan...


      • arvotaanko
        automaatti.sulake kirjoitti:

        ...ja oikein arvanneiden kesken arvotaan...

        ...Valamon muutoinkin jo kirppikselle menossa olevat vanhat ikkunaverhot.


    • Ehdottaisin aloittajalle syntien tunnustamista lähimmässä thaihierontapaikassa.

      Hyvillä mielin jos sieltä astuu kadulle, ovat asiat kunnossa.

      Jos hävettää ja nolottaa, kannattaa hakeutua päälääkärille, koska vika ei varmasti ole missään muualla kuin päänupin sisällä.

    • kanonienlukija

      jos alkuperäisen kysymyksen esittäjä olisi joskus avannut kanonikirjat, hän olisi huomannut ettei niissä käsitellä jumalanpalvelusjärjestystä tai sakramentteja

      • yksinkertaistahantämä

        Mistä kirkon kanoninen perinne on syntynyt?


    • TietoinenTästä

      No eihän tuo ole papiston mielestä paras mahdollinen tapa, mutta kun kansa haluaa, niin sitten tehdään niin. Jotkut jämäkämmät papit tuomitsevat asian sakramentin väärinkäyttönä mutta koska kyseessä on suosittu palvelus ja perinne (mutta kuinkahan vanha...), niin sitä tehdään. Kaikki papit toivovat, että ihmiset tulisivat yksityiseen katumuksen sakramenttiin. Mutta jopa pääkaupunkiseudulla voi olla tilanne, että jo pitkäänkin pappina ja rippi-isänä olleelle saattaa ajan varata suuren paaston aikaan kymmenisen henkilöä. Joulupaaston aikaan tulee vain pari kolme. Siis murto-osa kirkossa kävijöistä, saati kirkon jäsenistä. Ihmiset ujostelevat niin kovasti. Käännynnäiset sekä iäkkäät, vakaassa uskossa olevat syntymäortodoksit tulevat eniten.

      Yksi ongelma on, ettei monellakaan ole enää rippi-isää, hän saattaa olla jo kuollut, eikä ole helppo mennä pitkän tauon jälkeen uudelle papille. Ihmiset eivät tiedä, mistä aloittaa, pelkäävät ja häpeävät liikaa. Ja koska tapa on päässyt meillä Suomessa unohtumaan, niin ihmiset laistavat siitä ”koska muutkin” ja kuittaavat asian yleisellä synnintunnustuksella.

    • hyväelämä

      Ortodoksisen kirkon papiston taso Suomessa on niin heikko ja puutteellinen, ettei kenenkään kannata vahingossakaan mennä kertomaan mitään papeille katumuksen sakramentissa. Sitä varten niin kuin tässä ketjussa oikein todettiin oikeita auttajia ovat psykologit, psykiatrit, luonto, liikunta, työ, mietiskely, hengittäminen, jooga jne.

      Elämän vaikeuksista, puutteita ja kärsimyksestä kannattaa sanoutua irti ja jatkaa matkaa.

      Elämän vastaukset löytyvät siltä polulta, jota kuljet eikä siihen tarvita pappia ja synninpäästöä.

      Ajattele kirkkaasti. Tee parempia päätöksiä. Vaikuta itseesi ja muihin lähimmäisiisi.

      Elämän tarkoitus on ihmisenä jatkuva kasvaminen ja kuoleman hyväksyminen Siihen kirkko on valitettavan huono vaihtoehto.

    • UskonSiisOlen

      Hyväelämälle: Pappi ei ole terapeutti, sielunhoitaja tai lääkäri vaan pappi. Synnintunnustuksen tarkoitus ei ole keskusteluavun saaminen vaan syntien tunnustaminen, niiden katuminen ja anteeksi saaminen Kristukselta. Synnit tunnustetaan Jeesukselle Kristukselle, pappi on vain se, joka on paikalla sakramentin toimittajana.
      Papit eivät ole myöskään hengellisiä ohjaajia saati entisajan ohjaajavanhuksia, tosin monet pystyvät antamaan teologisia ja pastoraalisia neuvoja kilvoittelijalle. Ihmissuhdeongelmia tai muita ongelmia he eivät ratko.

      Me ortodoksit uskomme tarvitsevamme synnintunnustuksen sakramenttia pelastuaksemme. Synnintunnustus on kasteen uudistus.

      Jos joku tarvitsee ongelmiinsa keskusteluapua, oikea osoite on tosiaankin psykologi tai kenties lääkäri. Myös luonto auttaa, musiikki, rentoutuminen jne. Tulee tosin muistaa, että näissäkin keinoissa apu tulee Jumalalta. Jumalalla on monia tapoja auttaa ihmistä.

      Jotkut kokevat katumuksen sakramenttinsa armon ja Jumalan rakkauden niin voimakkaasti, että se parantaa. Ylipäätään sakramentti parantaa silloinkin kun sitä ei heti tunne, hiljaisesti ja salaisesti. Aivan kuten ehtoollinenkin. Ne ovat nimensä mukaisesti sakramentteja, mysteerioita.

      Erityisesti suuri paasto on katumuksen aikaa ortodokseilla. Katumukseen olisi hyvä saada anteeksianto Jumalalta. Se toteutuu katumuksen eli synnintunnustuksen mysteeriossa. Vain katuva ihminen nöyrtyy, vain nöyrä ihminen pelastuu. Näin me kristityt uskomme.

      • gergioe

        Paras rippi-isä on sellainen, joka ei juurikaan antaudu keskusteluun synnintunnustuksen aikana, vaan kuuntelee ja rukoilee, ja toimii Jumalan armon ja anteeksiannon välittäjänä.


    • JehkiJ

      Kaksi edellistä puhuu asiaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1977
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1516
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1428
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1427
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1385
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1357
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1230
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe