15 euron vessapaperi on vain jäävuoren huippu Uutta lakia ei tullutkaan, ja nyt osa vanhuksista ....

VapaataRyöstöäkö

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ee857a96-2334-4308-b9f8-3792780f7da8
15 euron vessapaperi on vain jäävuoren huippu: Uutta lakia ei tullutkaan, ja nyt osa vanhuksista joutuu maksamaan jopa satoja euroja kuussa enemmän kuin kohtalotoverinsa
Uusi asiakasmaksulaki kaatui soten myötä, joten iäkkäiden eriarvoisuus maksujen suhteen palveluasumisessa jatkuu.
Sote-uudistuksen kaatuminen vei mukanaan hautaan useita tärkeitä lakiuudistuksia. Yksi näistä kuopatuista laista on uusi asiakasmaksulaki.
Asiakasmaksulain kokonaisuudistuksen myötä iäkkäiden tehostetun palveluasumisen maksuihin olisi säädetty yhdenmukaiset perusteet. Nykyisin iäkkäiden palveluasumisen maksuista ei ole säädetty lailla, joten kuntien välillä on jopa satojen eurojen eroja siinä, kuinka paljon vastaavasta palvelusta maksutetaan kuukaudessa.
Uusi laki olisi selkeyttänyt ja yhdenmukaistanut asiakkailta perittäviä maksuja ja määritellyt enimmäishinnat palveluasumisen maksuille. Sosiaali- ja terveysministeriö piti lakiuudistusta todella tarpeellisena, sillä sen mielestä nykyiseen lakiin sisältyy asiakkaan oikeusturvaa vaarantavia elementtejä.Asiakasmaksulain uudistusta koskeva hallituksen esitys oli kirjoitettu tulevaan ”sote-maailmaan” eli maksun perijänä olisi ollut maakunta, joten sote- ja maakuntauudistuksen kaatuminen vei esitykseltä pohjan. Aikakin loppui kesken esityksen käsittelyltä.Isot erot kunnittainVanhusten ympärivuorokautisessa palveluasumisessa ilmenneet epäkohdat ovat saaneet laajaa julkisuutta alkuvuodesta. Sen osana on herännyt myös ihmettelyä palveluasumisen hinnoittelusta. Esimerkiksi hoivakohun keskiössä olleen Esperi Caren tytäryhtiö Saga Care laskuttaa vessapaperirullan vaihtamisesta 15 euroa kerralta, koska minimiveloitus toimenpiteelle on 15 minuutilta.Yksittäisistä toimenpiteistä perittävät, suurilta kuulostavat maksut ovat kuitenkin murunen palveluasuminen maksujen kokonaisuudessa. Nykyisen lain puitteissa eri kunnissa asuvat vanhukset joutuvat maksamaan jopa satoja euroja enemmän saadakseen saman palvelun tehostetussa palveluasumisessa.Esimerkiksi kuukauden aterioista perittävä maksu vaihtelee selvästi kunnittain. Vaihteluväli on THL:n selvityksen (2017) mukaan ainakin 300-550 euroa. Käyttövarassakin eli paljonko vanhukselle jää minimissään kuukaudessa rahaa käteen, vaihteluväli on 108-248 euroa.
Enintään 165 euroa käteenEsimerkiksi Lappeenrannassa maksuperusteena on laitoshoidon maksuperustemalli ja Tampereella kotihoidon maksuperusteet, vaikka molemmissa kyse on tehostetusta palveluasumisesta. Lappeenrannassa maksut lasketaan nettotuloista ja Tampereella bruttotuloista.
Tampereella keskituloisella vanhuksella (nettotulot 1786e) jää asiakasmaksujen ja vuokran jälkeen käteen 407 euroa ja suurituloisella (nettotulot 2470e) 742 euroa käyttövaraa kuukaudessa. Lappeenrannassa puolestaan sekä pienituloisella, keskituloisella että suurituloisella vanhuksella jää käyttövaraa vain 165 euroa kuukaudessa. Eli vaikka iäkkään nettotulot olisivat 2479 euroa kuukaudessa, hän saa käteisvaraa saman verran kuin tuhat euroa kuukaudessa nettotuloa saava asukas.
Huomioitavaa on se, että Lappeenrannan malli on ”all-inclusive” eli vanhuksille korvataan myös esimerkiksi lääkkeitä 30 euroon saakka kuukaudessa, mutta Tampereella iäkkäiden tulee maksaa muun muassa lääkkeet käyttövarastaan.
Laki olisi taloudellinen uhka
Lappeenranta kuuluu Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoteen, joka kamppailee talousongelmien kanssa. Eksoten alueella on ollut jo pidempään keskimääräistä korkeammat asiakasmaksut tehostetussa palveluasumisessa. Mikäli uusi asiakasmaksulaki olisi tullut, se olisi aiheuttanut ongelmia Eksoten kuntien taloudelle.
Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula kertoo, että suunnitelmat uudesta asiakasmaksulaista aiheuttivat huolta. Eksote laski, että uusi asiakasmaksulaki olisi vienyt noin miljoonan euron edestä asiakasmaksutuloja.
– Maksujen yhdenmukaistaminen on ihan hyvä, mutta täytyy huomioida, että Suomi on erilainen eri puolelta. Jos kovin äkkiä tulee asioita, että meidän asiakasmaksuista saatavat tulot vähenevät, koko toimintaamme pitäisi sopeuttaa. Asiakasmaksulaki olisi ollut uhka meille, meidän kunnilla veroprosentti on korkea ja rahoitusmahdollisuudet soteen eivät ole samanlaiset kuin vaikkapa Pirkanmaalla tai Uudellamaalla, Karhula toteaa.

”Ihmiset sopeutuneet”
Karhulan mukaan asiakkaat eivät ole valittaneet liian korkeista maksuista. Hän muistuttaa, että valtaosa ikäihmisistä on kotihoidon piirissä, ei tehostetussa palveluasumisessa. Kotihoidon maksut ovat Karhulan mukaan Lappeenrannassa maan keskitasoa.
– He, jotka ovat meillä tehostetussa palveluasumisessa, ovat yleensä sen kuntoisia, etteivät pysty varmasti käyttämään näitä varojaan ollenkaan. Toimintakyky on erittäin huono, on muistisairautta ja muuta. Meidän maksut ovat olleet pidempään tällaisia ja ihmiset täällä ovat niihin sopeutuneet.
THL selvitti vuonna 2017 kuntien tehostetun palveluasumisen maksuja. Erot olivat huomattavia. jatkuu

6

94

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TätäkäNytVanhustenhoito

      Jatkuu..

      Monessa kunnassa hinta määräytyy maksukyvyn mukaan siten, että maksu on enintään 85 prosenttia tuloista. Maksut voivat kuitenkin olla myös korkeampia, koska laissa ei säädetä palveluasumisen enimmäishinnoista.

      All-inclusive tai erilliset maksut
      Osa kunnista, kuten Lappeenranta, käyttää ”all-inclusive”-mallia, kun taas osa laskuttaa erikseen palveluista asiakkaan tarvitsemista palveluista.

      – Maksuja on aika vaikeaa laskeskella ja selvittää ja saada niistä tolkkua. Tilanne tuntuu kohtuuttomalta iäkkäille ja heidän läheisilleen, sanoo THL:n erikoistutkija Katja Ilmarinen.

      Maksut myös vaihtelevat asiakkaan palvelutarpeen muuttuessa. Esimerkiksi Seuran uutisoimassa Saga Caren tapauksessa muistisairas vanhus ei ymmärtänyt ottaa uutta vessapaperirullaa telineestä, joten hän oli pyyhkinyt sanomalehtiin. Kun vanhuksen tytär huomautti asiasta, ilmeni, että vessapaperin rullan vaihtamisesta on tehtävä palvelusuunnitelman muutos ja tämä uusi palvelu eli vessapaperirullan vaihtaminen maksoi 15 euroa kerralta.

      Kokonaismaksu puolestaan ymmärrettävä ja helposti arvioitavissa. Haittapuolena kuitenkin on, että asiakas voi joutua maksamaan huomattavasti suurempaa laskua kuin mitä hänelle tulisi, jos hän maksaisi vain niistä palveluista, joita käyttää.

      Kotihoidossakin olisi hyödytty
      Kuntaliittokin olisi toivonut asiakasmaksuihin yhdenmukaisia maksuperusteita.

      Jo edellisellä hallituskaudella pyrittiin puuttumaan tehostetun palveluasumisen huomattavasti vaihteleviin asiakasmaksuihin. Työryhmän aikaansaama malli olisi kuitenkin maksanut niin paljon, ettei sitä viety eteenpäin, kertoo johtava lakimies Sami Uotinen Kuntaliitosta.

      Viime vuosina laitoshoitoa on vähennetty voimakkaasti suhteessa kasvavaan vanhusväestöön, ja palveluita on pyritty siirtämään kotiin. Yhä huonokuntoisemmat vanhukset ovat kotihoidon piirissä.

      Myös tuhannet kotihoidon piirissä olevat ikäihmiset olisivat hyötyneet uudesta asiakasmaksulaista. Lain myötä maksukaton piiriin olisivat kuuluneet jatkossa myös tilapäisen kotisairaanhoidon ja kotisairaalan maksut, ensihoitopalvelun maksut sekä toimeentulotuesta maksetut maksut. Etäpalvelumaksutkin olisivat kerryttäneet maksukattoa.

      Paljon kotihoidon palvelua eli yli 60 käyntiä kuukaudessa saa jo reilusti yli kolmannes kotihoidon asukkaista (THL 2017).

      Kotihoito ja tehostettu palveluasuminen yleisimmät palvelut yli 85-vuotiailla
      85 vuotta täyttäneet eri palvelujen piirissä prosentteina vastaavanikäisestä väestöstä. Vanhankodeissa tai pitkäaikaisessa laitoshoidossa terveyskeskuksessa olevien osuus on laskenut.

      Kotihoito ja tehostettu palveluasuminen yleisimmät palvelut yli 85-vuotiailla
      85 vuotta täyttäneet eri palvelujen piirissä prosentteina vastaavanikäisestä väestöstä. Vanhankodeissa tai pitkäaikaisessa laitoshoidossa terveyskeskuksessa olevien osuus on laskenut.
      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/dc287736-3116-46d0-b8ec-f12d7a52e5aa

      Seura: WC-rullan vaihto maksaa 15 euroa Esperin tytäryhtiön hoivakodissa – muistisairas vanhus pyyhki tarpeensa sanomalehteen

      Vanhustenhoitoon on kuulunut kyseenalaisia piirteitä myös Esperi Caren tytäryhtiö Saga Caressa, kertoo Seura.

      Saga Caren liiketoimintajohtaja Heini Pirttijärvi nimitettiin eilen keskiviikkona Esperi Caren virkaa tekeväksi toimitusjohtajaksi.

      Seuran haastattelema henkilö kertoo esimerkiksi, että hänen sukulaisvanhuksensa vessapaperirullan vaihdosta on Saga Caren hoivakodissa pääkaupunkiseudulla veloitettu 15 euroa.

      Muistisairas vanhus ei välttämättä ymmärrä ottaa uutta rullaa telineeseen edellisen loputtua. Seuran haastattelema sukulainen oli ymmärtänyt ongelman huomattuaan vanhuksen pyyhkivän vessassa sanomalehteen.
      Sukulaisen otettua asian esille palvelutalossa sen johtaja ehdotti, että rullan vaihto voitaisiin kirjata lisämaksullisena muutoksena palvelusuunnitelmaan.

      – Ehdotus tarkoitti, että rullanvaihtoon varattaisiin viisitoista minuuttia ja jokaisesta kerrasta laskutettaisiin minimitaksan mukaan viisitoista euroa, Seuran haastattelema henkilö kertoo.

      Kyseinen hoivakoti veloittaa vastaavia lisämaksuja myös esimerkiksi likaisten vaatteiden poimimisesta pyykkiin sekä puhtaan lakanan etsimisestä kaapista siivoojaa varten.

      Hoivakodin perusmaksu asumisesta ja hoivasta on Seuran haastatteleman sukulaisen mukaan noin 2 500 euroa kuukaudessa. Hoivan tasosta on hänen mukaansa löytynyt paljon huomautettavaa.

      Seura ei tavoittanut Pirttijärveä kommentoimaan uutista.

      • MitäSitten

        Mihinkä vanhukset sitä rahaa enää säästäisi. Hyvä kun saavat palvelua maksua vastaan. Kylmää ei tarvitse kärsiä ja ruoka kannetaan eteen. Hyvin on asiat Suomen vanhuksilla.


    • IhanHelppoa

      Aina voi jäädä kotiin, niin ei tarvitse itkeä pahaa maailmaa.

      Kukaan ei pakota menemään tuollaisiin paikkoihin. Ymmärrätkö?

    • Haistakuulevittu

      Sideshow-Mel on ylimielinen paska.

    • pafjhrynvs

      Se oli hallituksella tärkeämpää tekemistä kuin omiensa tarpeiden ja kohtelun seuranta , enempi oli huoli muiden kuin omien asioista , onneksi kohta valta vaihtuu ja rauha maassa. Naivia porukkaa kun taasen paasaavat vasten omia toimiaan turuilla ja toreilla , ja kiirehän sinne tulikin.

    • Medialietsooturhaapelkoa

      Media-alan ihmisten kuolema on ihana haave.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14846
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3049
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3045
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3045
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3045
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3044
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3044
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3040
    10. Jennifer Mitchell

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 🔞 ­­N­y­­m­­­f­o­­m­­­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl08490246#JenniferMitchell 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Joensuu
      0
      3039
    Aihe