Junttien maakunta

Anonyymi

Mistä johtuu, että jossain Kurikassa tai Lapualla on kolloompaa ja juntimpaa porukkaa, vrt esim joku Loimaa tai Somero. Kaikki samantyyppisiä maatalousvaltaisia pitäjiä, mutta ihmiset täysin eriluontoisia. Jopa Seinäjoella junttimaisuus paistaa ihmisistä enemmän, mitä Loimaan ja Someron tapaisissa pienissä maatalouspitäjissä.

Tarkoitan siis sellaista ihmisten yleistä käyttäytymistä, ja toisen huomioon ottamista. Etelä-Pohjanmaalla on tunnetusti sellainen "minäitte, enste" -asenne. Kun taas tuolla lounaassa ollaan jotenkin huomioon ottavampia, vaikka maalaisia ovatkin. Se näkyy kaikessa, jopa liikenteessä. Siinä missä Lapualla ja Seinäjoella pyöräilijät polkee pyörillään ilman kypärää nuonvaan suojatien yli, niin Loimaalla ja Somerolla on kypärät päässä, ja talutetaan pyörät suojatien ylitse, kuten kuuluukin. Samoin autoilijat pysähtyvät siellä kohteliaasti suojatien eteen. Sen sijaan Lapualla ja Kurikassa, sekä myös Seinäjoella, suojatiellä ei ole mitään merkitystä, koska heikompi väistää.

Tuntuu että Etelä-Pohjanmaalla millään säännöillä ei ole mitään väliä, kaikki ihmiset tekee juuri niin kuin itte haluaa, eikä ota huomioon muita ollenkaan. Sen sijaan Lounais-Suomessa, ajatellaan jotenkin automaattisesti muita ensin, ja vasta sitten itseään. Se näkyy jopa kassajonossa. Siinä missä eteläpohjalainen säntää silmät kiiluen "minäitte" ensimmäisenä vapautuvalle kassalle, jopa röyhkeästi kiilaten. Niin lounaissuomalaiset katselee toisiaan, ja sanoo, että mee sää ensin, eiku mee sää vaan, eiku mee sää vaan nyt.

Sama juttu jossain vahingossa, esim ruokalassa osut vahingossa toiseen ihmiseen, ja siltä kaatuu maitolasi tarjottimelle. Eteläpohjanmaalla tuollaisesta tulee melkein tappelu, tai ainakin riitely ja toisen haukkuminen. Sen sijaan lounaissuomessa osuja pyytelee anteeksi, ja osuttu sanoo että ei täsä nyt mitään.

Tämmöisiä...

16

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Seinäjoella saa yöllinen torin ylittäjä aina turpaan vaikka ei tekisi mitään.

    • Anonyymi

      Aloittaja voi mennä lässyttämään vaikka sinne Lounais-Suomeen.

    • Anonyymi

      No kyl pohjanmaalla sanotaan vain "oho" eikä tehdä siitä mitään "näytöstä". Roman Shatz kuvaili tätä hyvin ettei suomalainen mies halua aiheuttaa enää lisähäiriötä vaan vain ohittaa asian ilman sen kummempia lisä mekkaloita

    • Anonyymi

      aikojen alusta asti etelä-pohjanmaan tunnusmerkejä minä itte mentaliteetti,kateus ja kyrääly. kaikki uusi otetaan vastaan tosi vaikeasti koska tietenkin ennen kaikki oli paremmin..myös anteeksianto on lähes mahdotonta. mutta itse manostetaan vain sanoilla rehellinen,suora ja periksiantamaton...niin?

      • Anonyymi

        Huonosta itsetunnostahan tuo kumpuaa

        Ei terveellä ole mitään kiinnostusta kyräillä toisten tekemisiä 24h vuorokaudessa


    • Anonyymi

      mutta pakkohan se on kyräillä..mitä jos naapurilla sattuu mennä paremmin?? ei nii voi käyrä...mitä äitee siitä sanoo sitten kun mennähän taas pyhänä syömähän niinkun joka pyhä...tai ei akka tierä että mä käyn joka päivä..

    • Anonyymi

      Maahan kattovien ymmyjen pitäjä,kossu antaa ittevamuuden ja suoruuden.Onneksi tämä alle kolmekymppisten sukupolvi on jo osittain muuttunu ja liikkunu. Siitäkin porusta huomaa vielä ne äireen ohjaamat kersat jokka ei ikinä muutu ja palaavat lopuuksi kototaloolle ..aina

    • Anonyymi

      Jollain tapaa näkyy myös ns sisäsiittoisuus, joka lyhentää jälkeläisten keskipituutta, sitä enemmän mitä sisäsiittoisempaa porukka on keskenään. Tunnetustihan serkut ovat tehneet jälkeläisiä eteläpohjanmaalla, kun ei olla liikuttu kovin kauas morsiamen hakuun. Jossain Härmä-Nurmo akselilla ihmiset ovat aika lyhyenläntiä, vrt esim Järviseutuun, jossa on keskipituus huomattavasti pidempi. Onko sitten niin, että Järviseudulla on ollut enemmän muuttoliikettä, ja morsian on haettu kauempaa. Jossain Nurmossa on poikkeuksellisen paljon epätavallisen lyhyitä ihmisiä, pitkät ovat harvassa. Sen sijaan vaikkapa Alajärvellä tai Alavudella, näkee pitkiä ihmisiä, miehet ovat järjestään sen 185cm pituisia, se on sen alueen keskipituus miehillä. Kun taas jossain Nurmossa miehet ovat tyypillisesti vain 175cm pituisia.

      Eikä tarvi mittanauhan kanssa liikkua, asian huomaa kun liikkuu eri paikkakunnilla. Ero on silmiinpistävä. Ja luulen että suurin syy on sisäsiittoisuus, joka vaikuttaa myös älykkyyteen. Tunnetustihan esim Järviseudun lukiot pärjäävät vertailussa paljon paremmin, mitä esim Nurmon-Härmän lukiot. Se johtuu ihan siitä aineksesta, mitä siellä on.

    • Anonyymi

      valmomossa on tainnu totuus koskettaa syvälle sielun syövereihin...mä ymmärrän

    • Näin on aina ollut. https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/kantri/kaljakätköjä-heimotappeluita-teinirakkautta-mt-n-toimittaja-palasi-nuoruutensa-tanssipaikoille-1.170330

      "Meidän ylihärmäläisten teinien käsitys lapualaisista vastasi hyvin pitkälti J.R.R. Tolkienin kirjoissa esiintyviä Keski-Maan örkkejä.

      Lapualaiset olivat tyhmiä, pahoja ja arvaamattomia. Lisäksi niitä oli enemmän kuin meitä." 👹 🤣

    • Anonyymi

      ajetaan me rattorilla melutaan ja syljeskellään...äitin luona kuljeskellaan kysellään joko syörään.... se oli pohjalaisen poikamiehen 55v versio

    • Anonyymi

      Eroja on myös maakunnan sisällä. Esim järviseudulla asuvat osaa toimia myös kaupungissa. Esim Seinäjoella tai Vaasassa parkkikiekko, automaatit puomeineen yms hoituvat kätevästi järviseutulaiselta. Sen sijaan perusnurmolainen tai lapualainen, ei edes omista parkkikiekkoa, eikä osaa pysäköintiautomaatteja käyttää, puomeista puhumattakaan. Silti kollouttaan hän pysäköi ilman mitään, ja ihmettelee sitten sakkolappua, ja vannoo ettei ikinä enää asioi kaupungeissa. Järviseutulaiset sen sijaan osaa kääntää ns kaupunkimoodin päälle, vaikkei heillä omassa kylässä kaikkia hienouksia olekaan.

      Sitä en tiedä mistä tämä johtuu. Mutta veikkaisin älykkyyttä. Sekä parempaa käytöskasvatusta järviseudulla. Vaikka ovatkin maalaisia, niin siellä ei eletä kuin pellossa. Nurmossa ja Lapualla tuntuu että millään ei ole mitään väliä, kaikki on vaan hälläväliä ja minäitte ensin justihin ny.

    • Anonyymi

      irwin lauloi jo härmäläisestä perusjuntista,,,vaikka ei itte yhtäkään biisiä tehnyt. kyllä sen tuolla rannikolla huomaa että kansainvälisyys ja optimismi paistaa läpi....ny vielä kun talouskasvu hiipuu painuu jussin pää peltoon ja alkaa murheelisten laulujen aika...

    • Anonyymi

      On se surkeaa katsoa meininkiä Etelä Pohjanmaalla. Jalasjärvi todellinen Kreikka, Ex-kunnanjohtaja laittoi kunnan Konkurssiin, eikä hölmöt edes tajua, mitä tapahtui.

    • Anonyymi

      maakunnasta tarvittis ammatti metallimiehiä juurikin turun ja rauman seudulle sekä vaasaan mutta nykyään alle nelikymppippiset e-p pojat käy viä äiteen luona syömäs monta kertaa viikos ja jos ny sattuu olemaan oma eukko riidan tullen mennään äiteen työ..olisko siinä suuret syyt poikamiesten määrään ja erolukemiin?

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6579
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4243
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2647
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2040
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1558
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1407
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1111
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1066
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1031
    Aihe