Aihealue: tiekuljetusten lainsäädäntö ja viranomaismääräykset

Anonyymi

Koska täällä ei ole aihealuetta tiekuljetusten lainsäädäntö ja viranomaismääräykset, keskustellaan niistä tässä ketjussa aihealueessa Ajoneuvot ja liikenne / Liikenne.

Aloitan 2018/2019 muuttuneista kuljetusmääräyksistä ja niiden vaikutuksesta tiekuljetuksiin muulla, kuin raskaalla kalustolla.

Aiemmin tieliikenteessä sai kuljettaa kaikkea mittojen ja painojensa puolesta yleisesti sallittuihin mahtuvaa, ja jos kyseessä oli jakamaton esine, joka ei noihin maksimeihin mahtunut, sai sen kuljettaa erikoiskuljetuksena vapaiden mittarajojen asettamaan maksimiin saakka ilman kuljetuslupaa.
Nyt tilanne on muuttunut.
1) Enintään 12,5 metrin pituista ja enintään 2,6 m leveää saa edelleen kuljettaa riittävän pitkällä jarruttomalla O1 tai jarrullisella, tai (työntö-) jarrullisella O2 luokan keskiakseliperävaunulla.

2) Yli 2,6 m leveää saa kuljettaa erikoiskuljetuksena vähintään 2,5 m leveällä keskiakseliperävaunulla, mutta jos kärry ei ole niin leveä, ei tällaista saa kuljettaa enää lainkaan. Aiemmin sai. Ja sai kuljettaa myös yli 12,5 m pitkiä kapeita tavaroita, kuten lipputangot, ja purjeveneiden mastot, sekä tietyt kevyehköt rakentamiseen liittyvät palkit tai ristikot. Ei saa enää.
Ne saa kuljettaa esim raskaan kuorma-auton (N3) ja puoliperävaunun yhdistelmässä noin 20 metrin pituuteen asti normaalina tiekuljetuksena. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19921257 24§ ja 45§ perusteella.
18 metriä vetotapin pystyakselista perävaunun takimmaiseen osaan, ja 2 m siitä eteenpäin, yhteensä siis 20m. Erikoiskuljetusmääräys kieltää kuljettamasta sellaista erikoiskuljetuksena, mikä mahtuu jollain ajoneuvolla normaaleihin mittoihin.
Mitään liikenneturvallisuuteen liittyvää syytä tällaiseen O1 tai O2 kärryn minimi leveyteen ei ole olemassa, kun kuljetettava tavara on kapeaa. Miksi muutos on tehty?

Käytännössä tuollaisia kärryjä löytyy lähinnä raskaassa kalustossa, ja niillä ei pääse läheskään jokaiseen kohteeseen, koska painorajoitettuja teitä maasamme riittää.
Kapeampi kärry kääntyy mutkista paremmin kuin leveä, joten sillä mahtuu sieltä mistä leveämpi ei edes pääse ajamaan. Järjetön määräys pakottaa kantamaan kuorman mutkan toiselle puolelle käsin, tai traktorin peräkärryssä, silloin kun tien kantavuus tai kapeus ei salli raskaan kaluston käyttöä.
3) Aiemmin kuorma sai tulla takaa 2 m kärryn yli ja edestä metrin, nyt vain silloin jos kyse on joko erikoiskuljetuksesta, taikka jos kuorma on kärryn suurinta sallittua pituutta lyhyempi. Mitään liikenneturvallisuuteen liittyvää syytä tähän ei ole olemassa.
Lisäksi määräykset siitä kuuluuko kärryn aisa mitattavaan pituuteen ovat sekä muuttuneet että olleet keskenään ristiriitaisia. Kts. kysymys lähteiden jälkeen.

Lähteenä käytetty:
https://arkisto.trafi.fi/filebank/a/1503572504/ec21fb9315e6511c428d2dda7d0826fe/27043-EK-maarays.pdf 4.2
"4.2 Kuorma O1- tai O2-luokan perävaunussa
Yli 2,60 metriä leveää kuormaa ei saa kuljettaa alle 2,50 metriä leveällä O1- tai O2-luokan
perävaunulla.
O1- tai O2-luokan perävaunussa kuorma ei saa ylittää perävaunun takimmaista osaa yli 3,00
metriä. "
sekä
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19921257
45§ "Kuorma saa ajoneuvolle ja ajoneuvoyhdistelmälle tiellä sallitun pituuden rajoissa ulottua ajoneuvon edessä enintään yhden metrin ja takana enintään kaksi metriä ajoneuvon uloimman osan ulkopuolelle. "
24§ "Perävaunun pituus ei saa ylittää seuraavia arvoja:
4) muu kuin 1 tai 2 kohdassa tarkoitettu perävaunu vetoaisaa mukaan lukematta 12,50 m."

Jos ko kohdassa tarkoitettu perävaunu on 12 m pitkä vetoaisaa mukaan lukematta, ja 15 m se mukaan lukien, kuinka pitkä kuorma saa olla 45§ perusteella?
a) 15 m siten kuormattuna, ettei kuorma ulotu edessä eikä takana ajoneuvon uloimman osan ulkopuolelle. Aisa katsotaan ajoneuvon osaksi, ja sen etupää on yleensä uloin osa edessäpäin. Ei kuitenkaan ole laillista estettä sille, ettei jokin osa aisan yläpuolella voisi ulottua vielä edemmäs.
b) 12,5m, koska se on ajoneuvolle tiellä sallitun pituuden raja, eikä sitä saa ylittää.
c) jotain muuta, mutta mitä?

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Uuden tieliikennnelain 53§ mukaan eläintä on kuljetetava niin lähellä tien reunaa kuin turvallisuutta vaarantamatta on mahdollista. Menee jännäksi seurata miten vaikkapa hevoskärryissä hevosta kuljettavat aikovat tätä pykälää toteuttaa kääntyessään kaksisuuntaisella tiellä vasemmalle.

    • Anonyymi

      Uuden tieliikennelain 50§ https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2018/20180729#Pidp447345360 mukaan pysäköiminne kadun varteen taajamassa pimeän tai hämärän aikan menee vaikeaksi.
      Jos katuvalot sammuvat yöksi pitää käydä sytyttämässä autoon vähintään parkit päälle.
      Mutta mistä saa pysäköidesään tiedon sammuvatko valot, ja jos sammuvat niin milloin?

      Autoihin pitänee asennella ylimääräisiä akkuja, ainakin talveksim jos aikoo pysäköidä lailliseti kadunvarteen taajamassa.
      2§ määrää yksikäsitteisesti, että 50§ mainitulla tiellä tarkoitetaan myös taajama-alueella olevia katuja.

      48§ mukaan suuntamerkkiä on näytettävä koko toimenpiteen ajan, siis myös fillarilla, ja vilkuttomilla mopoilla.
      45§ mukaan: "Ajettaessa ajoneuvolla liikennemerkillä osoitetulla pyöräkadulla on polkupyöräilijälle annettava esteetön kulku."
      Koska polkupyöräkin on ajoneuvo, on polkupyörien aina annettava toisilleen esteetön kulku. Vaikka pyöräkatujen risteyksessä toisella olisi kärkikolmio ja toisella taas ei olisi.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 169
      4759
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      125
      4333
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2821
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1911
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1774
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1689
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1680
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      95
      1641
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1593
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1541
    Aihe