Rooman Pyhät portaat ja muita legendoja

Anonyymi

Tarinan mukaan Pyhä Helena on tuonut Jerusalemista Roomaan vuonna 326 Pontius Pilatuksen portaat, joita pitkin Jeesuksen kerrotaan menneen kuulemaan tuomionsa. Nyt tosiuskovaiset pääsevät kontaamaan Scala Sanctalla - Pyhillä portailla - ensimmäistä kertaa noin 300 vuoteen.

Olisi uutisessa voinut mainita, että kyseessä oli keisari Konstantinus Suuren äiti, mutta myös senkin, että Pyhä Helena oli tuonut pyhiinvaellusmatkaltaan myös Jeesuksen aidon ristin, jonka palasen säilyttämistä varten on Suomeen rakennettu Hattulan Pyhän ristin kirkko.

Pyhien portaiden kuljetuksen kerrotaan tapahtuneet vuosi sen jälkeen, kun keisari Konstantinus Suuren toimesta kutsuttiin koolle ensimmäinen kirkolliskokous ja tehtiin kristinuskolle kolminaisuusoppi.

IltaSanomien uutinen:

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006080706.html?ref=rss

7

283

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Se mistä portaat ovat tehty on pyhää , ei se miksikä ihminen on sen muovannut eli portaat.
      Ihan tällee huomiona :)

    • Anonyymi

      Olin huolimaton lukija - kyllähän se siellä oli:

      <<Legendojen mukaan portaat Roomaan toi vuonna 326 keisari Konstantinus Suuren äiti Pyhä Helena.<<

      • Anonyymi

        Wikipediasta:

        <<<Ortodoksit ja katolilaiset ovat kanonisoineet Helenan pyhäksi. Eusebius kertoo että Helena teki 300-luvulla pyhiinvaellusmatkan Palestiinaan ja hänen kerrotaan löytäneen ristin, jolle Jeesus oli ristiinnaulittu, kuin myös Jeesuksen haudan Golgatan läheisyydessä ja syntymäpaikan Betlehemissä, jonka päälle Helenan kerrotaan rakentaneen yhteistyössä piispa Makarios ensimmäisen kanssa syntymäkirkon[1].

        Piispa ja historioitsija Eusebios Kesarealainen ilmoittaa Helenan olleen noin 80-vuotias hänen palatessaan Palestiinaan. Koska matka ajoittuu vuosiin 326–28 jaa., Helena oli luultavasti syntynyt vuonna 248 tai 250 jaa. Hänen varhaisesta elämästään tiedetään hyvin vähän. 300-luvun lähteet kertovat historioitsija Eutropiuksen Breviariumiin nojaten hänen olleen alhaista syntyperää. Pyhä Ambrosius oli ensimmäinen, joka kutsui häntä termillä stabularia, "tallityttö" tai "majatalonpitäjä". Konstantinuksen keisariksi nousun jälkeen kirjoitetut lähteet vaikenevat Helenan syntyperästä.

        Suomessa esimerkiksi Hattulan Pyhän Ristin kirkon keskilaivassa on 1510-luvulla maalattu näyttävä kuvasarja Helenasta ja Kristuksen ristin löytymisestä.<<<


      • Anonyymi

        <<<Todellinen risti (lat. Vera Crux), tai Pyhä risti (lat. Sancta Crux), eli se risti johon Jeesus ristiinnaulittiin, on yksi tärkeimmistä kristinuskon pyhäinjäännöksistä. 300- ja 400-luvuita peräisin olevien kertomuksen mukaan Pyhä Helena löysi alkuperäisen ristin Jerusalemista, ja nykyään osia rististä, ristin nimikyltistä tai ristin nauloista säilytetään pyhäinjäännöksinä useissa kirkoissa ympäri maailmaa.

        300-luvun lopulla ja 400-luvun alulla syntyi kertomuksia siitä, kuinka Pyhä Helena, Rooman keisari Konstantinuksen äiti, matkasi Jerusalemiin ja löysi sieltä Jeesuksen ristiinnaulitsemisessa käytetyn ristin. Kertomukset poikkeavat hieman toisistaan. Joidenkin kertomusten mukaan Helena löysi ristin Jumalalta saamiensa merkkien ja toisten mukaan häntä opasti juutalainen nimeltä Juudas. Joidenkin kertomusten mukaan samalla kertaa löytyi myös kahden Jeesuksen kanssa yhtä aikaa ristiinnaulitun varkaan ristit. Kertomuksia ristin löytymistä ei pidetä historiallisesti luotettavina.

        Suomen keskiaikaisista kirkoista Finströmin, Hattulan, Närpiön ja Taivassalon kirkot sekä Rauman fransiskaanikirkko oli omistettu Pyhälle Ristille. Näistä ainakin Hattulan Pyhän Ristin kirkossa myös säilytettiin Pyhän Ristin kappaleena pidettyä palaa, joka Sturenkronikan mukaan joutui venäläisten hävittämäksi vuonna 1496.[2]

        Pyhäinjäännöstä rististä on kuitenkin ilmeisesti säilytetty 300-luvulta alkaen Jerusalemissa ja pieniä kappaleita myös mm. Roomassa.

        Keskiajalla ristinkappaleita oli liikkeellä jo niin paljon, että protenstanttinen uskonpuhdistaja Jean Calvin kirjoitti 1500-luvulla kirjassaan Traité des reliques kuuluisan väitteen siitä, että jos kaikki kappaleet rististä koottaisiin yhteen, niin niistä voitaisiin rakentaa kokonainen laivan lastiruuma.[3] Myöhempien laskujen mukaan tunnettujen ristinkappaleiden yhteenlaskettu tilavuus kuitenkin vastaa korkeintaan yhtä kolmasosaa ristiinnaulitsemiseen käytetyn ristin tilavuudesta.[4]<<<

        Lähde: wikipedia


    • Anonyymi

      <<<Pyhä Risti ja legenda

      Hattulan kirkkoa on pidetty pyhiinvaelluspaikkana; keskiajan tanskalaisista asiakirjoista ilmenee, että kuningatar Margareeta mainitsee Hattulan Pyhän Ristin yhdeksi sopivaksi pyhiinvaelluskohteeksi, ja sinne on todennäköisesti järjestetty ristintie-kulkue ristin Jerusalemiin kantamisen muistopäivänä 5. toukokuuta. Ristintie oli tapahtuma, jossa muisteltiin Jeesuksen ristintien tapahtumia veistoksen äärellä. Perinne levisi Suomeen keskiajan lopulla. Tapa perustuu keskiaikaiseen uskomukseen, jonka mukaan Kristuksen taakkaa oli mahdollista keventää rukoilemalla ja ristintien kulkemalla saattoi myös lyhentää omaa kiirastulessa vietettävää aikaansa. Kulkueessa kannettiin ristiinnaulitsemista, ristiinnaulittua Jeesusta sekä Mariaa ja Johannesta esittäviä veistoksia.

      Kirkon suojelija on Pyhä Risti ja sille ristiinnaulittu Kristus. Tämän vertauskuvan lisäksi kirkossa oli myös konkreettinen esine, risti, jolla oli ihmeitä tekevä voima. Ihmeitä tekevän ristin taustalla on Pyhän ristin legenda Jeesuksen alkuperäisen ristin löytämisestä. Pala tästä rististä on ollut kiinnitettynä Hattulan Pyhän Ristin kirkon krusifiksiin, mutta se on kadonnut jäljettömiin.<<<

      https://www.hamewiki.fi/wiki/Hattulan_Pyhän_Ristin_kirkko

      Tarinan mukaan ristinpalasen varastivat venäläiset sotilaat.

      <<<Pyhän ristin kirkko, Hattula

      Kirkon omaperäinen piirre on runsaat kaiverrukset rakennuksen eri osissa. Vieri vieressä olevat merkit ovat parhaiten näkyvissä ulkoseinässä kuori-ikkunan alapuolella. Kaiverruksia on runsaasti myös länsiportaalin ulkopielissä sekä asehuoneen pohjois- ja itäseinissä. Kirkon keskiaikaisista puuveistoksista on säilynyt suuri määrä ja myös useista kadonneista veistoksista on tietoa. Vanhimpia veistoksia ovat kaksi gotlantilaisvaikutteista, mutta kotimaista veistosta. Ne ovat triumfikrusifiksi ja Neitsyt Maria 1340- tai 1350-luvulta. kaksi vanhinta veistosta lienee siis hankittu nykyistä kirkkoa edeltäneeseen puukirkkoon. Kirkossa on myös harvinainen veistoskatkelma 1440-1450-luvulta, ns. kaappimadonna, sekä vuoden 1500 tienoilta peräisin oleva ristinkantoryhmän katkelma. Saarnaspulpetti vuodelta 1550 on maamme vanhin. Kirkossa on myös toinen, 1600-luvulta peräisin oleva saarnastuoli.

      Runkohuoneen holveihin on maalattu myös Neitsyt Maria-aiheita. Sakaristossa on apostolin ja profeetan lisäksi erikoinen aihe: Neitsyt Maria ja jonglööri.<<<

    • Anonyymi

      <<<Väite: ”Tämä kuva Jeesuksesta on aito”

      STT - Uusi Suomi Luotu: 2.4.2010

      Johanneksen evankeliumissa kerrotaan ihmeellisestä näystä, jonka kaksi opetuslasta kohtasivat, kun he saapuivat ristiinnaulitun Jeesuksen haudalle pääsiäisaamuna. Tyhjän haudan lisäksi he näkivät siellä käärinliinat, joihin Kristuksen ruumis oli ollut kiedottuna.

      Liinoista suurempi, niin sanottu Torinon käärinliina asetetaan vuosien tauon jälkeen yleisön nähtäville 10. huhtikuuta Pyhän Johannes Kastajan katedraalissa Torinossa Italiassa. Mutta onko käärinliina aito ja onko siinä nähtävissä oleva kidutetun ja ristiinnaulitun miehen hahmo Jeesuksen? Näistä kysymyksistä ovat teologien lisäksi monien tieteiden edustajat kiistelleet kautta aikain – ja kiistelevät yhä.

      Asia kiehtoi myös myytteihin ja historiallisiin väärennöksiin perehtynyttä Oulun yliopiston dosenttia Juha Hiltusta, joka päätti selvittää asiaa. Hän perehtyi valtavaan määrään eri alojen tutkimuksia, joita käärinliinasta on maailmalla tehty. Lisäksi hän pisti peliin oman antropologisen asiantuntijuutensa. Tuloksena syntyi perinpohjainen kirja Valokuva Jeesuksesta? (Kirjapaja), jossa hän tarkastelee käärinliinaa tieteen, historian ja Uuden testamentin valossa.

      Hiltusen loppupäätelmä on, että Torinon käärinliina on yli sata vuotta jatkuneiden monitieteellisten tutkimusten perusteella voitu varmuudella osoittaa aidoksi ja että siinä on kuva Jeesuksesta.<<<

      https://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/88999-vaite-”tama-kuva-jeesuksesta-on-aito”

    • Anonyymi

      Näiden portaiden konttaus ja suutelu kertoo vain ihmiskunnan tyhmyydestä. Voivatjo ohmiset vajita vieläkin alemmaksi?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1826
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      46
      1608
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1554
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1497
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1485
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1395
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1153
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe