Aihealueet

Listaukset

  Tsernobylille ei ehkä olisi tapahtunut mitään...

  Anonyymi

  Jos niitä 2 koetta vastustaneita olisi kuunneltu.

  Joo, todella kiva kun nyt sitten yksi pääjehu siel teki tosi kivan jutun.... kiitos.

  33

  <50

   Vastaukset

   • Valitettavasti Neuvostoliitossa ihmisen uskottavuus oli kiinni hänen asemastaan puolueeseen nähden. Kun hierarkian yläpäästä annettiin käskyjä niin niitä noudatettiin, olivatpa sitten typeriä tai ei. Jos ei noudattanut käskyjä niin siitä oli hyvin ikäviä seuraamuksia yksilölle ja hänen perheelleen.

    Tshernobylin onnettomuus aiheutui siitä, tunnetusti epästabiilin reaktorityypin kohdalla noudatettiin poliittisin perustein valitun pomon selkeästi virheellisiä käskyjä. Meni kommunismin ja auktoriteettiuskon piikkiin. Jos yrittää plussaa tuosta hakea niin plussana se että tuo tapahtui Tshernobylissä 1200 kilometrin päässä eikä esimerkiksi Sosnovyi Borissa 100 km päässä Suomen rajasta. Samanlaiset RBMK reaktorit sielläkin ja samaa käskyä noudattamalla olisi niistä minkä tahansa saanut tuhottua.

    Fukushiman onnettomuus aiheutui ahneudesta ja huonosta onnesta (tsunami). Voimalan omistaja TEPCO säästi rahaa eikä varautunut todennäköisiin onnettomuuskenaarioihin.

    • Voi voi...


   • "Tshernobylin onnettomuus aiheutui siitä, tunnetusti epästabiilin reaktorityypin kohdalla noudatettiin poliittisin perustein valitun pomon selkeästi virheellisiä käskyjä. "

    Taas puhdasta arvailua. Kyseinen testi kuului käyttöönottotesteihin ja oli pahasti myöhässä. Se oli tehty jo kaikille samantyyppisille voimaloille ja IAEA:n mukaan testi oli hyvin ohjeistettu.

    Nyt vain kävi niin, että kovassa paineessa ei ohjeita noudatettu ja tehtiin lisäksi vääriä johtopäätöksiä tilanteessa, jossa reaktorin teho putosi xenon-myrkytyksen takia. Tärkeä tekijä tässä oli se, ettei operaattorit tunteneet tarpeeksi hyvin reaktoriaan.

    Jos haluatte oikeasti tietää mitä tapahtui, lukekaa viimeisin Tshernobyl-pävitys INSAG7. Tai voittehan te jatkaa noita vääriä väitteitä aina maailmantappiin asti, jos saatte siitä tyydytyksen, ei sillä ole niin väliä.

    • Ole lukenut kaikki siitä...

     Toki pomoa pitää myöd kuunnella, mutta pitää myös noudattaa sääntöjä ja lakeja.


   • Tsernobylonnettomuus sattui yli 30 vuotta sitten. On jo historiapalstan juttuja.

    • Ei kiinnosts.

     Ap


   • Harrisburg 79 : ohjaustaulun virhe ja operaattoreiden väärät johtopäätökset.
    Tshernobyl 86: suunnitteluvirhe ja operaattoreiden väärät johtopäätökset.
    Forsmark 2006: väärin asennetut UPS-laitteet
    Fukushima 2011: väärin suunniteltu varavoima.

    Mitä seuraavaksi? Suunnitteluvirheetkin ovat vielä mahdollisisa, mutta reaktoreiden yli-ikääntyminen tuo uusia riskitekijöitä. Ydinvoiman panttivankeus: vanhoja ja huonokuntoisia voimaloita ei voida sulkea, koska tilalle ei ole mitään. Eli mahdollinen skenaario:

    Xxxx 20xx: pääpiirin kriittinen komponentti rikkoutuu ikääntymisen ja haurastumisen vuoksi

    • Voispa mennyttä muuttaa..


   • "Tsernobylonnettomuus sattui yli 30 vuotta sitten. "

    Ja jatkuu vielä monta sataa vuotta.

    • Ellei kauemminkin.... ja ihan pelkän pääjehun ansiosta. Voi voi... olisinpa mä ollu se pääjehu, nii tätä ei olis ikinä tapahtunut.


   • Suuri alkuräjähdys 13 miljardia vuotta sitten, ja vielä jatkuu.

    • Nyt ei puhuta alkuräjähdyksestä 13miljrd.v sitten, vaan ydinvoimalasta Tsernobyl... haloo.


   • Alat näköjään jo puhumaan oikeista mittasuhteista.

    • Wtf... voitko selventää, koska en iha nyt silleee ymmärtänyt?


    • Anonyymi kirjoitti:

     Wtf... voitko selventää, koska en iha nyt silleee ymmärtänyt?

     Asioilla on seurauksensa, alkuräjähdys ja Tshernobylin katastrofi molemmat jatkuvat vielä pitkään. Perimän muutoksista voi kymmenien sukupolvien yli ulottuvia haittoja. Tai pysyviä.


    • Tsernobyl ja alkuräjähdys ovat 2 eri asiaa. No mutta ihan sama, koska tää on tietysti vaan mun näkemykseni asiasta.


   • https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000001166003.html

    "Koe oli ymmärrettävä, mutta sen toteuttamisessa tiedettiin olevan riskejä. Jotta se onnistuisi, reaktoria pitäisi ajaa riskirajalla tai jopa ohjeiden vastaisesti. Myös reaktorin lukuisat automaattiset turvajärjestelmät pitäisi ohittaa. Ja niin oli tehty."

    Ydinvoimaloissa on automaattiset turvajärjestelmät hyvästä syystä. Grafiittimoderoiduissa RBMK - reaktoreissa niiden pois kytkeminen mahdollistaa reaktorin tuhoamisen sillä kyseinen reaktorityyppi on epästabiili ilman niitä. Näin tehtiin Tshernobylissä ja seuraukset tiedetään. Epästabiilisuus oli tiedossa jo ennen koettakin eli tässä toimittiin täysin vastoin ohjeita ja turvamääräyksiä.

    Länsimaissa käytössä ei ole reaktorityyppejä joissa olisi vastaavanlainen perustavaa laatua oleva epästabiilisuus sisäänrakennettuna. Siitäkään huolimatta meillä automaattisia turvajärjestelmiä ei saa kytkeä pois päältä eikä niitä myöskään kytketä pois.

    • No tota tarkoitan. Koe oli kyllä ymmärrettävä, MUTTA sen touteuttamisessa tiedettiin olevan riskejä. SEKÄ mun mielest oli sit jiten oli, jutta turvajärjestelmiä, ohjeita sekä lakia pitäisi kuitenkin noudattaa.

     Ap


   • "Siitäkään huolimatta meillä automaattisia turvajärjestelmiä ei saa kytkeä pois päältä eikä niitä myöskään kytketä pois. "

    Oletko ihan varma? Olkiluodossa mm on huimamassoihin perustuva varasyöttö, kun sähkökatkoksen yhteydessä siirrytään varavoimalle. Oletko ihan varma, ettei tätä ole testattu "kuumalla" reaktorilla käyttöönoton yhteydessä? Kysehän on siitä, että veden täytyy reaktorissa kiertää myöskin sen lyhyen ajan, joka kuluu siinä, kun dieselgeneraattorit käynnistyvät ja tahdistuvat verkkoon. Tätä juuri testattiin Tshernobylissa.

    Mm 2008 Olkiluodon ykkönen menetti verkkotapahtuman yhteydessä omat sähkönsä. Varagenut kyllä käynnistyivät, mutta ylijännite piikki oli poistanut huimamassat pois pelistä Eli kaikki kaikki ei mennyt ihan putkeen, mutta onneksi oltiin vasta tehonostovaiheessa, eikä vielä täydellä teholla.

    Uskoisin, että alan standardeihin kuuluu näiden järjestelmien testaukset.

    • Nyt me puhutaan tsernobylistä, joten älä ala selittää olkilupdosta. Siis tiiän kyl ydivpimaloista, kpska olen lukenut niistä kaiken maan ja taivaan väliltä. Ja varmasti testaukset kuuluu asioihin, mutta järkevämpiä pitäisi kuunnella, lukea ohjeita ja noudattaa niitäkin.


    • Pääkiertopumppujen huimapyörät on kiinnitetty mekaanisesti pumpun akselille. Se ei siis kytkeydy pois käytännössä millään.
     Huimapyörien tarkoitus on kierrättää reaktoripiirin vettä vielä jonkin aikaa blac outin jälkeen. Sitten siirrytään luonnonkierrolle. Pääkiertopumput eivät ole dieselgeneraattoreiden perässä, ainakaan Loviisassa.


   • "Koe oli ymmärrettävä, mutta sen toteuttamisessa tiedettiin olevan riskejä......snip"

    Mitähän se tarkoittaa, kun koe oli Iltasanomien mielestä ymmärrettävä? Tuo koe oli vaatimuksena kyseisille reaktoreille ja IAEA:n mukaan se oli asiallisesti ohjeistettu.

    Riskien suhteen suurin ongelma oli, ettei tieto ollut kulkenut ydinalalla Neuvostoliitossa. Vähän aikaisemmin oli ollut läheltä-piti-tilanne Sosnovoy Borin reaktorissa, mutta ydinalan yleisen salauskäytännön mukaan siitä ei tiedotettu muiden voimaloiden henkilestöille.

    • Ei mun mielestä ole ainakaan asialkista, että sitten jotkut saavat ties mirä juttuja ja saavat haittoja siitä säteilystä kun pääjehu ei välittänyt riskeistä. Sitten muut saavat kärsiä hänen tekonsa ansiosta.


    • "Vähän aikaisemmin oli ollut läheltä-piti-tilanne Sosnovoy Borin reaktorissa, mutta ydinalan yleisen salauskäytännön mukaan siitä ei tiedotettu muiden voimaloiden henkilestöille."

     Suomalaisten onni oli siinä, että kun epästabiiliksi tiedetty neuvostoliittolainen grafiittireaktori lopulta saatiin turvamääräyksiä rikkomalla ja turvajärjestelmät pois kytkemällä leviämään niin se tapahtui Tshernobylissä eikä Sosnovyi Borissa.

     En edelleenkään ymmärrä miten koe voisi olla "ymmärrettävä" jos kokeen tekeminen edellyttää useamman turvajärjestelmän poiskytkemistä epästabiiliksi alun perin tiedetyn reaktorin ympäriltä. Samalla lailla voisi kutsua ymmärrettäväksi koetta, jossa testataan auton turvatyynyjä laittamalla eläviä ihmisiä autoihin ja ajamalla niillä tahallaan kolareita turvavyöt irroitettuna.


    • Sä et ehkä nyf aivain ymmärrä mun pointtia, joten en ala yrittää selventää asiaa.


   • Tsernobylissä tehtiin osittain luvatonta koetta, joka oli kielletty laitoksen käyttömääräyksissä, koska ja kyseinen koe oli että pystyykö hidastuva Generaattori tuottamaan sähköä sen aikaan kun Dieselvaravoimakoneet lähtevät käymään ja tuottamaan sähköä varajärjestelmiin ja koska kyseinen olisi saanut tehdä vain ja ainoastaan tehoalueella 1000-700 Megawatin tehoilla mutta tämä pääinsinööri vaati että koe tehdään 200 Megawatilla, jolloin koe oli luvaton ja vielä ilman turvajärjestelmiä koe oli Erittäin Vaarallinen toteuttaa. Ja koska ja kun Turvajärjestelmät olisivat muutoin estäneet luvattoman kokeen ja näin ollen pelastanut koko reaktorin tuholta. Tsernobylin 4- Reaktorin operaattorit kytkivät tuolloin Turvajärjestelmät pois päältä ja näin ollen säätivät tehoalueen 200 Megawattiin ja taisivat säätä jäähdytysveden virtausta liian pienelle jne.... jolloinka ylätyksellinen salakavala aikapommi oli viritetty ja näin ollen tässä välissä Reaktori ehti kuumeta liikaa, jota operaattorit eivät olleet huomanneet, koska Turvajärjestelmät oli ohitettu ja näin ollen siitä ei tullut hälytystä valvomoon ja sitten kun koetta alettiin suorittamaan niin Reaktorin lämpöteho alkoi nousta liikaa moninkymmen kertaiseksi, tällöin tuli valvomoon hälytys jolloinka yksi Voimalaitoksen Operaattoreista oli tällä välin huomannut hallissa että reaktori uhkaa räjähtää jolloinka oli juossut kovaa vauhtia Valvomohuoneeseen ja sanonut että "Tehkää äkkiä jotain Reaktorin katto räjähtää kohta ilmaan!" Jolloinka nämä valvomossa ollut Operaattoreista Riuhtasi AZ-5 Hätäseis kytkinkannen auki ja väänsivät kytkimestä. Tämä aika tallentui Reaktorin Käyttö Serverille klo (1.23.47) jolloinka muutaman sekunnin päästä tapahtui ensimmäinen räjähdys se oli höyryräjähdys, jolloinka happea pääsi reaktorin sisään Zirkonium putkiin ja näin ollen sytytti myös Grafiitin jolloinka syntyi valtava räjähdys (2-3sek) päästä tämä räjähdys tuhosi koko reaktorin ja 1000 tonnia painava reaktorin kansi räjähti irti ja tuli osittain reaktorin sisään. Räjähdyshetkellä samalla
    50 000 Tonnia Ydinpolttoainetta tuli ulos asti ja näin ollen tuho oli täysin valmis ja kokonainen Radioaktiivinen sekametelipaskasoppa kajahti kilometrien päähän taivaantuuliin ja levisi laajalle alueelle eurooppaan suomen lappia myöten ja seuraavat 2 viikonpäästä säteilytason kohonneisuus oli huomattu jopa USA:ssa asti.

   • "50 000 Tonnia Ydinpolttoainetta tuli ulos asti ..."

    Mistä näitä tietämättömiä palstatolloja aina vaan riittää ?

    • :D
     No sielt mis asut.


    • "50 000 Tonnia Ydinpolttoainetta tuli ulos asti ..."

     Tuhoutuneessa reaktorissa oli 190 tonnia ydinpolttoainetta. Mistä ne 50000 -190 = 49810 tonnia tuli ulos asti?


    • Anonyymi kirjoitti:

     "50 000 Tonnia Ydinpolttoainetta tuli ulos asti ..."

     Tuhoutuneessa reaktorissa oli 190 tonnia ydinpolttoainetta. Mistä ne 50000 -190 = 49810 tonnia tuli ulos asti?

     Varsinkin kun raporttien mukaan ulos reaktorista lensi räjähdyksissä noin neljäsosa materiaalista eli ydinpolttoaineen osalta luokkaa 50 tonnia, viisi kuutiometriä uraanioksidia siis.

     Tainnut jollakin mennä tonnit ja kilogrammat keskenään sekaisin.


    • :D.


    • No sillai siin yhes Youtubessa nähtävissä olevassa Dokumentti video-elokuvassa kerrotaan että räjähdyshetkellä 50 000 tonnia tuli radioaktiivista polttoainetta ulos. Emmä muuta tiedä mut katsokaa vaikka sieltä se Dokumentti elokuva, jossa kerrotaan tarkemmin tapahtumien kulku.


    • Anonyymi kirjoitti:

     No sillai siin yhes Youtubessa nähtävissä olevassa Dokumentti video-elokuvassa kerrotaan että räjähdyshetkellä 50 000 tonnia tuli radioaktiivista polttoainetta ulos. Emmä muuta tiedä mut katsokaa vaikka sieltä se Dokumentti elokuva, jossa kerrotaan tarkemmin tapahtumien kulku.

     Voi olla että mulla meni Tonnit ja Kilogrammat sekaisin, pahoitteluni siitä eli 50 tonnia joo taitaa olla lähempänä totuutta.


   suomi24-logo

   Osallistu keskusteluun

   Ketjusta on poistettu 9 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Käsienpesu yhtä lähes tyhjän kanssa - Koronavirus leviää ilman välityksellä

    Kymmenet kirkossa käyneet saivat koronatartunnan Saksassa https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006517138.html "Yli 40 ihmistä on saanut koronavirustartu
    Maailman menoa
    239
    11366
   2. Millä oikeudella presidenttin Niinistö tenttasi pääministeriä ja eduskunnan puhemiestä eilen tv:ssä?

    Ei presidentti ole pääministerin esimies eikä eduskunnan puhemiehen esimies. Kummallinen tilaisuus. Yrittikö nöyryyttää Marinia ja Vanhasta?
    Maailman menoa
    284
    6265
   3. Martina manipuloi

    Martina taas manipuloi hän on suuri teeskentelijä rooli vaihdetaan lennosta. Ensin suuri uhri nyt on tarve tuoda esille että on jotain onnellista me
    Kotimaiset julkkisjuorut
    74
    1120
   4. Sofia oli astiaostoksilla

    Vähänkö söpöä, kun oli ihastelemassa astioita kaupassa. Minusta hän on niin symppis ja luulisin, että osaa iloita monista asioista aidosti. Onhan Bam
    54
    899