Tsernobylille ei ehkä olisi tapahtunut mitään...

Anonyymi

Jos niitä 2 koetta vastustaneita olisi kuunneltu.

Joo, todella kiva kun nyt sitten yksi pääjehu siel teki tosi kivan jutun.... kiitos.

34

156

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Valitettavasti Neuvostoliitossa ihmisen uskottavuus oli kiinni hänen asemastaan puolueeseen nähden. Kun hierarkian yläpäästä annettiin käskyjä niin niitä noudatettiin, olivatpa sitten typeriä tai ei. Jos ei noudattanut käskyjä niin siitä oli hyvin ikäviä seuraamuksia yksilölle ja hänen perheelleen.

      Tshernobylin onnettomuus aiheutui siitä, tunnetusti epästabiilin reaktorityypin kohdalla noudatettiin poliittisin perustein valitun pomon selkeästi virheellisiä käskyjä. Meni kommunismin ja auktoriteettiuskon piikkiin. Jos yrittää plussaa tuosta hakea niin plussana se että tuo tapahtui Tshernobylissä 1200 kilometrin päässä eikä esimerkiksi Sosnovyi Borissa 100 km päässä Suomen rajasta. Samanlaiset RBMK reaktorit sielläkin ja samaa käskyä noudattamalla olisi niistä minkä tahansa saanut tuhottua.

      Fukushiman onnettomuus aiheutui ahneudesta ja huonosta onnesta (tsunami). Voimalan omistaja TEPCO säästi rahaa eikä varautunut todennäköisiin onnettomuuskenaarioihin.

      • Anonyymi

        Voi voi...


    • Anonyymi

      "Tshernobylin onnettomuus aiheutui siitä, tunnetusti epästabiilin reaktorityypin kohdalla noudatettiin poliittisin perustein valitun pomon selkeästi virheellisiä käskyjä. "

      Taas puhdasta arvailua. Kyseinen testi kuului käyttöönottotesteihin ja oli pahasti myöhässä. Se oli tehty jo kaikille samantyyppisille voimaloille ja IAEA:n mukaan testi oli hyvin ohjeistettu.

      Nyt vain kävi niin, että kovassa paineessa ei ohjeita noudatettu ja tehtiin lisäksi vääriä johtopäätöksiä tilanteessa, jossa reaktorin teho putosi xenon-myrkytyksen takia. Tärkeä tekijä tässä oli se, ettei operaattorit tunteneet tarpeeksi hyvin reaktoriaan.

      Jos haluatte oikeasti tietää mitä tapahtui, lukekaa viimeisin Tshernobyl-pävitys INSAG7. Tai voittehan te jatkaa noita vääriä väitteitä aina maailmantappiin asti, jos saatte siitä tyydytyksen, ei sillä ole niin väliä.

      • Anonyymi

        Ole lukenut kaikki siitä...


        Toki pomoa pitää myöd kuunnella, mutta pitää myös noudattaa sääntöjä ja lakeja.


    • Anonyymi

      Tsernobylonnettomuus sattui yli 30 vuotta sitten. On jo historiapalstan juttuja.

      • Anonyymi

        Ei kiinnosts.


        Ap


    • Anonyymi

      Harrisburg 79 : ohjaustaulun virhe ja operaattoreiden väärät johtopäätökset.
      Tshernobyl 86: suunnitteluvirhe ja operaattoreiden väärät johtopäätökset.
      Forsmark 2006: väärin asennetut UPS-laitteet
      Fukushima 2011: väärin suunniteltu varavoima.

      Mitä seuraavaksi? Suunnitteluvirheetkin ovat vielä mahdollisisa, mutta reaktoreiden yli-ikääntyminen tuo uusia riskitekijöitä. Ydinvoiman panttivankeus: vanhoja ja huonokuntoisia voimaloita ei voida sulkea, koska tilalle ei ole mitään. Eli mahdollinen skenaario:

      Xxxx 20xx: pääpiirin kriittinen komponentti rikkoutuu ikääntymisen ja haurastumisen vuoksi

      • Anonyymi

        Voispa mennyttä muuttaa..


    • Anonyymi

      "Tsernobylonnettomuus sattui yli 30 vuotta sitten. "

      Ja jatkuu vielä monta sataa vuotta.

      • Anonyymi

        Ellei kauemminkin.... ja ihan pelkän pääjehun ansiosta. Voi voi... olisinpa mä ollu se pääjehu, nii tätä ei olis ikinä tapahtunut.


    • Anonyymi

      Suuri alkuräjähdys 13 miljardia vuotta sitten, ja vielä jatkuu.

      • Anonyymi

        Nyt ei puhuta alkuräjähdyksestä 13miljrd.v sitten, vaan ydinvoimalasta Tsernobyl... haloo.


    • Anonyymi

      Alat näköjään jo puhumaan oikeista mittasuhteista.

      • Anonyymi

        Wtf... voitko selventää, koska en iha nyt silleee ymmärtänyt?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Wtf... voitko selventää, koska en iha nyt silleee ymmärtänyt?

        Asioilla on seurauksensa, alkuräjähdys ja Tshernobylin katastrofi molemmat jatkuvat vielä pitkään. Perimän muutoksista voi kymmenien sukupolvien yli ulottuvia haittoja. Tai pysyviä.


      • Anonyymi

        Tsernobyl ja alkuräjähdys ovat 2 eri asiaa. No mutta ihan sama, koska tää on tietysti vaan mun näkemykseni asiasta.


    • Anonyymi

      https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000001166003.html

      "Koe oli ymmärrettävä, mutta sen toteuttamisessa tiedettiin olevan riskejä. Jotta se onnistuisi, reaktoria pitäisi ajaa riskirajalla tai jopa ohjeiden vastaisesti. Myös reaktorin lukuisat automaattiset turvajärjestelmät pitäisi ohittaa. Ja niin oli tehty."

      Ydinvoimaloissa on automaattiset turvajärjestelmät hyvästä syystä. Grafiittimoderoiduissa RBMK - reaktoreissa niiden pois kytkeminen mahdollistaa reaktorin tuhoamisen sillä kyseinen reaktorityyppi on epästabiili ilman niitä. Näin tehtiin Tshernobylissä ja seuraukset tiedetään. Epästabiilisuus oli tiedossa jo ennen koettakin eli tässä toimittiin täysin vastoin ohjeita ja turvamääräyksiä.

      Länsimaissa käytössä ei ole reaktorityyppejä joissa olisi vastaavanlainen perustavaa laatua oleva epästabiilisuus sisäänrakennettuna. Siitäkään huolimatta meillä automaattisia turvajärjestelmiä ei saa kytkeä pois päältä eikä niitä myöskään kytketä pois.

      • Anonyymi

        No tota tarkoitan. Koe oli kyllä ymmärrettävä, MUTTA sen touteuttamisessa tiedettiin olevan riskejä. SEKÄ mun mielest oli sit jiten oli, jutta turvajärjestelmiä, ohjeita sekä lakia pitäisi kuitenkin noudattaa.


        Ap


    • Anonyymi

      "Siitäkään huolimatta meillä automaattisia turvajärjestelmiä ei saa kytkeä pois päältä eikä niitä myöskään kytketä pois. "

      Oletko ihan varma? Olkiluodossa mm on huimamassoihin perustuva varasyöttö, kun sähkökatkoksen yhteydessä siirrytään varavoimalle. Oletko ihan varma, ettei tätä ole testattu "kuumalla" reaktorilla käyttöönoton yhteydessä? Kysehän on siitä, että veden täytyy reaktorissa kiertää myöskin sen lyhyen ajan, joka kuluu siinä, kun dieselgeneraattorit käynnistyvät ja tahdistuvat verkkoon. Tätä juuri testattiin Tshernobylissa.

      Mm 2008 Olkiluodon ykkönen menetti verkkotapahtuman yhteydessä omat sähkönsä. Varagenut kyllä käynnistyivät, mutta ylijännite piikki oli poistanut huimamassat pois pelistä Eli kaikki kaikki ei mennyt ihan putkeen, mutta onneksi oltiin vasta tehonostovaiheessa, eikä vielä täydellä teholla.

      Uskoisin, että alan standardeihin kuuluu näiden järjestelmien testaukset.

      • Anonyymi

        Nyt me puhutaan tsernobylistä, joten älä ala selittää olkilupdosta. Siis tiiän kyl ydivpimaloista, kpska olen lukenut niistä kaiken maan ja taivaan väliltä. Ja varmasti testaukset kuuluu asioihin, mutta järkevämpiä pitäisi kuunnella, lukea ohjeita ja noudattaa niitäkin.


      • Anonyymi

        Pääkiertopumppujen huimapyörät on kiinnitetty mekaanisesti pumpun akselille. Se ei siis kytkeydy pois käytännössä millään.
        Huimapyörien tarkoitus on kierrättää reaktoripiirin vettä vielä jonkin aikaa blac outin jälkeen. Sitten siirrytään luonnonkierrolle. Pääkiertopumput eivät ole dieselgeneraattoreiden perässä, ainakaan Loviisassa.


    • Anonyymi

      "Koe oli ymmärrettävä, mutta sen toteuttamisessa tiedettiin olevan riskejä......snip"

      Mitähän se tarkoittaa, kun koe oli Iltasanomien mielestä ymmärrettävä? Tuo koe oli vaatimuksena kyseisille reaktoreille ja IAEA:n mukaan se oli asiallisesti ohjeistettu.

      Riskien suhteen suurin ongelma oli, ettei tieto ollut kulkenut ydinalalla Neuvostoliitossa. Vähän aikaisemmin oli ollut läheltä-piti-tilanne Sosnovoy Borin reaktorissa, mutta ydinalan yleisen salauskäytännön mukaan siitä ei tiedotettu muiden voimaloiden henkilestöille.

      • Anonyymi

        Ei mun mielestä ole ainakaan asialkista, että sitten jotkut saavat ties mirä juttuja ja saavat haittoja siitä säteilystä kun pääjehu ei välittänyt riskeistä. Sitten muut saavat kärsiä hänen tekonsa ansiosta.


      • Anonyymi

        "Vähän aikaisemmin oli ollut läheltä-piti-tilanne Sosnovoy Borin reaktorissa, mutta ydinalan yleisen salauskäytännön mukaan siitä ei tiedotettu muiden voimaloiden henkilestöille."

        Suomalaisten onni oli siinä, että kun epästabiiliksi tiedetty neuvostoliittolainen grafiittireaktori lopulta saatiin turvamääräyksiä rikkomalla ja turvajärjestelmät pois kytkemällä leviämään niin se tapahtui Tshernobylissä eikä Sosnovyi Borissa.

        En edelleenkään ymmärrä miten koe voisi olla "ymmärrettävä" jos kokeen tekeminen edellyttää useamman turvajärjestelmän poiskytkemistä epästabiiliksi alun perin tiedetyn reaktorin ympäriltä. Samalla lailla voisi kutsua ymmärrettäväksi koetta, jossa testataan auton turvatyynyjä laittamalla eläviä ihmisiä autoihin ja ajamalla niillä tahallaan kolareita turvavyöt irroitettuna.


      • Anonyymi

        Sä et ehkä nyf aivain ymmärrä mun pointtia, joten en ala yrittää selventää asiaa.


    • Anonyymi

      Tsernobylissä tehtiin osittain luvatonta koetta, joka oli kielletty laitoksen käyttömääräyksissä, koska ja kyseinen koe oli että pystyykö hidastuva Generaattori tuottamaan sähköä sen aikaan kun Dieselvaravoimakoneet lähtevät käymään ja tuottamaan sähköä varajärjestelmiin ja koska kyseinen olisi saanut tehdä vain ja ainoastaan tehoalueella 1000-700 Megawatin tehoilla mutta tämä pääinsinööri vaati että koe tehdään 200 Megawatilla, jolloin koe oli luvaton ja vielä ilman turvajärjestelmiä koe oli Erittäin Vaarallinen toteuttaa. Ja koska ja kun Turvajärjestelmät olisivat muutoin estäneet luvattoman kokeen ja näin ollen pelastanut koko reaktorin tuholta. Tsernobylin 4- Reaktorin operaattorit kytkivät tuolloin Turvajärjestelmät pois päältä ja näin ollen säätivät tehoalueen 200 Megawattiin ja taisivat säätä jäähdytysveden virtausta liian pienelle jne.... jolloinka ylätyksellinen salakavala aikapommi oli viritetty ja näin ollen tässä välissä Reaktori ehti kuumeta liikaa, jota operaattorit eivät olleet huomanneet, koska Turvajärjestelmät oli ohitettu ja näin ollen siitä ei tullut hälytystä valvomoon ja sitten kun koetta alettiin suorittamaan niin Reaktorin lämpöteho alkoi nousta liikaa moninkymmen kertaiseksi, tällöin tuli valvomoon hälytys jolloinka yksi Voimalaitoksen Operaattoreista oli tällä välin huomannut hallissa että reaktori uhkaa räjähtää jolloinka oli juossut kovaa vauhtia Valvomohuoneeseen ja sanonut että "Tehkää äkkiä jotain Reaktorin katto räjähtää kohta ilmaan!" Jolloinka nämä valvomossa ollut Operaattoreista Riuhtasi AZ-5 Hätäseis kytkinkannen auki ja väänsivät kytkimestä. Tämä aika tallentui Reaktorin Käyttö Serverille klo (1.23.47) jolloinka muutaman sekunnin päästä tapahtui ensimmäinen räjähdys se oli höyryräjähdys, jolloinka happea pääsi reaktorin sisään Zirkonium putkiin ja näin ollen sytytti myös Grafiitin jolloinka syntyi valtava räjähdys (2-3sek) päästä tämä räjähdys tuhosi koko reaktorin ja 1000 tonnia painava reaktorin kansi räjähti irti ja tuli osittain reaktorin sisään. Räjähdyshetkellä samalla
      50 000 Tonnia Ydinpolttoainetta tuli ulos asti ja näin ollen tuho oli täysin valmis ja kokonainen Radioaktiivinen sekametelipaskasoppa kajahti kilometrien päähän taivaantuuliin ja levisi laajalle alueelle eurooppaan suomen lappia myöten ja seuraavat 2 viikonpäästä säteilytason kohonneisuus oli huomattu jopa USA:ssa asti.

    • Anonyymi

      "50 000 Tonnia Ydinpolttoainetta tuli ulos asti ..."

      Mistä näitä tietämättömiä palstatolloja aina vaan riittää ?

      • Anonyymi

        :D
        No sielt mis asut.


      • Anonyymi

        "50 000 Tonnia Ydinpolttoainetta tuli ulos asti ..."

        Tuhoutuneessa reaktorissa oli 190 tonnia ydinpolttoainetta. Mistä ne 50000 -190 = 49810 tonnia tuli ulos asti?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "50 000 Tonnia Ydinpolttoainetta tuli ulos asti ..."

        Tuhoutuneessa reaktorissa oli 190 tonnia ydinpolttoainetta. Mistä ne 50000 -190 = 49810 tonnia tuli ulos asti?

        Varsinkin kun raporttien mukaan ulos reaktorista lensi räjähdyksissä noin neljäsosa materiaalista eli ydinpolttoaineen osalta luokkaa 50 tonnia, viisi kuutiometriä uraanioksidia siis.

        Tainnut jollakin mennä tonnit ja kilogrammat keskenään sekaisin.


      • Anonyymi

        :D.


      • Anonyymi

        No sillai siin yhes Youtubessa nähtävissä olevassa Dokumentti video-elokuvassa kerrotaan että räjähdyshetkellä 50 000 tonnia tuli radioaktiivista polttoainetta ulos. Emmä muuta tiedä mut katsokaa vaikka sieltä se Dokumentti elokuva, jossa kerrotaan tarkemmin tapahtumien kulku.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No sillai siin yhes Youtubessa nähtävissä olevassa Dokumentti video-elokuvassa kerrotaan että räjähdyshetkellä 50 000 tonnia tuli radioaktiivista polttoainetta ulos. Emmä muuta tiedä mut katsokaa vaikka sieltä se Dokumentti elokuva, jossa kerrotaan tarkemmin tapahtumien kulku.

        Voi olla että mulla meni Tonnit ja Kilogrammat sekaisin, pahoitteluni siitä eli 50 tonnia joo taitaa olla lähempänä totuutta.


    Ketjusta on poistettu 9 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2102
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1654
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1491
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      25
      1468
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1425
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1397
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1331
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe