Uskontoasiain neuvottelukunta

"Suomessa on nykyään yhä enemmän eri uskontokuntia. Olisi hyvä olla virallinen keskustelufoorumi, jossa voisi käsitellä uskonnollisten yhdyskuntien ja valtion suhteisiin liittyviä kysymyksiä, kuten vaikka verotusasioita. Neuvottelukunnan kautta myös kaikenlainen tieto välittyisi."

https://www.kotimaa24.fi/artikkeli/suomeen-suunnitteilla-valtiollinen-uskontoasioiden-neuvottelukunta-riippuu-tulevasta-hallituksest/

Mitä mieltä tästä?

31

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Erittäin huono idea. Ai, että valtio järjestäisi ja maksaisi tilat sekä alkaisi maksaa kokouspalkkioita jäsenille siitä, kun hörhöt vaativat lisää etuja. Lisäksi järjestely sitoisi uskontokunnat yhdeksi blokiksi uskonnottomia vastaan.

      • Käytännössähän Suomessa ei tarvitse pelätä esimerkiksi adventistien ja baptistien keskinäistä välienselvittelyä. Sen sijaan shiiojen ja sunnien riidoista oli maininta mm. viimeisessä vankiloita koskevassa paperissa.

        Voisiko olla niin, ettei haluta suoraan sanoa tätä vaan se käärylöidään osaksi laajempaa pakettia? Muutoin en näe mikä tässä on ongelma tai kehityskohde, joka halutaan ratkaista tällä neuvostolla.


    • Anonyymi

      Suomalaisen yhteiskunnan katsomusten kentässä yhä useammat ovat uskonnottomia. Uskonnottomiin kuuluvat Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan ateistit, agnostikot, skeptikot ja uskontojen suhteen välinpitämättömät. Kyselytutkimusten mukaan yli puolet suomalaisissta identifioi itsensä ei-uskonnollisiksi.

      Kun nyt suunnitellaan uskontoasioiden neuvottelukuntaa, herää kysymys, pitäisikö muodostaa myös uskonnottomuusasioiden neuvottelukunta. Vai pitäisikö uskonnottomien ihmisoikeus- ja kulttuurijärjestöille antaa yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden periaatteen pohjalta kasvava rooli katsomusten kentän yhteistyöasioissa?

      Vapaa-ajattelijain liitto ja Humanistiliitto ovat tällä hetkellä mukana esimerkiksi Uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikon toiminnassa.

      • Riippuu siitä, mitä tuollaisella neuvottolukunnalla tavoitellaan.

        Uskonnottomille ei ole tärkeää saada joku tietty juhlapäivä vapaaksi, eikä uskonnoton vaadi oppinsa mukaista vaatetta passikuvaan jne. Tilanne ei siis sikäli ole symmetrinen.


      • Anonyymi
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Riippuu siitä, mitä tuollaisella neuvottolukunnalla tavoitellaan.

        Uskonnottomille ei ole tärkeää saada joku tietty juhlapäivä vapaaksi, eikä uskonnoton vaadi oppinsa mukaista vaatetta passikuvaan jne. Tilanne ei siis sikäli ole symmetrinen.

        Niin, uskonnottomat vaativat ainoastaan yhdenvertaista ja syrjimätöntä kohtellua.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Niin, uskonnottomat vaativat ainoastaan yhdenvertaista ja syrjimätöntä kohtellua.

        Onko syrjintää, jos koulusta on vapaata jouluna vaan ei ramadanin päätöspäivänä? Siis noin esimerkkinä, on kysymyksiä joita neuvottelukunta voisi ainakin teoriassa pohtia ja jotka eivät koske uskonnottomia.


    • Anonyymi

      Olisi hyvä perustaa uskonnottomien neuvottelukunta, joka ottaisi asiakseen edustaa tätä väestöryhmää. Tästä olisi sekin etu, että vapaa-ajattelijoiden pskapuheilta muka uskonnottomien edustajana tippuisi pohja pois. Vaparit voisivat silloin rauhassa profiloitua itselleen tärkeiden takapuoliasioiden äärelle. Onhan heidän nykyinenkin kattavuutensa pyöreästi 0,0% väestöstä.

      • Perusta toki parempi järjestö. Aloita kertomalla mitä tavoitteita tämä parempi järjestö ajaisi.


      • Anonyymi
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Perusta toki parempi järjestö. Aloita kertomalla mitä tavoitteita tämä parempi järjestö ajaisi.

        Höpsistä. Neuvottelukunta, jolla on virallinen status. Näin teidän joukkionne ajetaan sivuraiteelle kaikkien uskonnottomien (pl. te pyllyajattelijat) eduksi.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Höpsistä. Neuvottelukunta, jolla on virallinen status. Näin teidän joukkionne ajetaan sivuraiteelle kaikkien uskonnottomien (pl. te pyllyajattelijat) eduksi.

        Konkreettinen esimerkki siitä, mitä haluamasi neuvottelukunta tekisi?


    • Anonyymi

      Eikö "uskontontokuntien ja valtion välisiin kysymyksiin" ole jo valmiiksi jotain toimijoita, joiden kenttään tämä kuuuluisi? Millähän on tarkoitus rajata, mitkä uskontokunnat muutenkin kuuluisi mukaan, ja onko tehtäväkenttä varmasti sellainen, ettei lipsahda alueelle jossa uskonnottomien etu ja näkökulmakin pitäisi huomioida?

    • Anonyymi

      Vapaa-ajattelijat ovat jossain vaiheessa, mutama vuosi sitten,. heittäneet ajatuksen sekulaarihumanistisesta neuvostosta vastinparina ekumeeniselle neuvostolle. Liittyi valtiopäivieen avajaisten yhdenertaistamishommiin. Käytännössä Vapaa-ajattelijain ja Humanistiliiton yhteistyö on toiminut.

      Sen lisäksi on pidetty laajapohjaisempia sekulaarijärjestöjen tapaamisia, jossa on ollut mukana myös mm. UUT. Voisi varmaan olla myös vakiintuneempi uskonnottomien järjestöjen neuvottelukunta.

      • Nojaa. VA-liitto toki voi toimia yhteistyössä moneen suuntaan -- mutta olisiko esimerkiksi Skepsiksellä ja UUT:lla mitään yhteistä? IMO järjestöt muodostavat jatkumon, josta minkä tahansa palasen kokoaminen yhteen on ainakin jossain määrin mielivaltainen valinta.


    • Anonyymi

      Uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikko?

    • Anonyymi

      Uskonto- ja katsomusasioiden neuvottelukunta? Aloite siitä.

    • Anonyymi

      Olisi noloa olla uskovainen ja yhdyskuynnan jäsenenä etuoikeuksien "nauttija".

    • Anonyymi

      Liitto on tehnyt ehdotuksen:

      "Kirkkojen taholta on ehdotettu Opetus- ja kulttuuriministeriölle uskontoasioiden neuvottelukunnan perustamista. Asia tuli julki kulttuuri- ja taidepolitiikan osaston ylijohtajan Riitta Kaivosojan puheenvuorossa kirkolliskokouksessa. Ehdotusta perusteltiin muun muassa sillä, että Suomessa on nykyään yhä enemmän uskontokuntia sekä vuorovaikutuksen tarpeella.

      Uskonnottomien ihmisoikeus-, edunvalvonta- ja kulttuurijärjestö Vapaa-ajattelijain liitto katsoo, että mikäli uusi neuvottelukunta valtiovallan ja katsomusten kentän yhteydenpitoon halutaan, sellaisen tulisi olla uskonto- ja katsomusasioiden neuvottelukunta (tai vain katsomusasioiden neuvottelukunta) niin, että mukana ovat uskonnollisten yhdyskuntien edustajien lisäksi myös uskonnottomien järjestöjen edustajia. Pelkästään uskontokuntien erityisasemaa entisestään korostavaa neuvottelukuntaa ei mielestämme tarvita.

      Uskonnottomien huomioon ottamista voi perustella sillä, että Suomessa on yhä enemmän uskonnottomia ja suomalainen kulttuuri on ylipäätään maallistunut. Uskonnottomiin kuuluvat Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan ateistit, agnostikot, skeptikot ja uskontojen suhteen välinpitämättömät. Eräiden kyselytutkimusten mukaan yli puolet suomalaisista identifioi itsensä ei-uskonnollisiksi."

      • Anonyymi

        Lakisääteinen yhdenvertaisuusperiaate velvoittaa, että ketään ei saa syrjiä uskonnon tai vakaumuksen perusteella. Valtiovallan tulee alkaa näyttää esimerkkiä siinä, että uskonnottomia ei enää syrjitä ja pidetä toisen luokan kansalaisina. Siten uskonnottomien perustamien ihmisoikeus-, edunvalvonta- ja kulttuurijärjestöjen väheksyntää ei tulisi jatkaa.
        Uskontojen ja katsomusten vuoropuhelun tarpeellisuutta alleviivaa myös YK:n julistama, helmikuun alussa vuosittain vietettävä ”Uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikko”. Vapaa-ajattelijain liitto ry ja Suomen Humanistiliitto ry ovat jo muutaman vuoden osallistuneet Suomessa viikon toimintoihin ja järjestelytoimikuntaan yhdessä uskonnollisten yhdyskuntien kanssa.


      • Edelleenkään en näe tätä automaattisesti tavoittenamme. Riippuu siitä millainen tuon neuvottelukunnan roolista on tarkoitus tulla.

        Ateismi ei ole uskonto, mutta "olen ateisti" toimii vastauksena kysymykseen "mikä on uskontosi?". Analogisesti kaljuus ei ole hiusten väri.

        Ja hiusvärien pohdintaan ei kaljulla ole sanottavaa.


      • Anonyymi

        Uskontoojen erityisasemaa pönkittävää neuvottelukuntaa ei tarvita. Katsomusten kenttään maassaamme kuuluu myös uskonnottomuus.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Uskontoojen erityisasemaa pönkittävää neuvottelukuntaa ei tarvita. Katsomusten kenttään maassaamme kuuluu myös uskonnottomuus.

        Juuri näin. Uutta neuvotelukuntaa ei tarvita. Sen sijaan valtiovalta voisi alkaa kunioittaa uskonnottomia ja arvostaa heidän järjestöjään.


    • Anonyymi

      Pohjoismainen trendi tämä evl kirkon jäsenmäärän aleneminen: Vuonna 2018 tällaisia lukemia: Ruotsi 57,7 %, Islanti 65,2 %, Tanska 74,7 %, Suomi 69,7 %.

      • Miten tämä liittyy mahdolliseen neuvottelukuntaan? Eivät evlut kirkot nyt ihan kohta ole pieneksi vähemmistöksi supistumassa.


    • Anonyymi

      Yhdenvertaisuusperiaate kieltää syrjimästä uskonnon tai vakaumuksen perusteella. Uskonnottomia katsomuksia ja vakaumuksia edustavia ihmisiä ei siten pidä syrjiä. ei myöskään heidän yhdistyksiään.

      • Olen nähdäkseni yllä perustellut, miksi tämä ei olisi automaattisesti syrjintää. Riippuu toki siitä, mitä neuvottelukunta varsinaisesti tekisi.

        No, asiasta ei ole kuulunut mitään, joten taitaa tämä asia jäädä vain yhdeksi toteutumattomaksi heitoksi.


    • Anonyymi

      Hallitusohjelmssa ei tainnut olla mitään tästä. Entä uskonto- ja katsomsasioiden neuvottelukunta?

    • Anonyymi

      Rinnalle uskonnottomuusasioiden neuttelukunta! Tai uskonto- ja katsomusasioiden neuvottelukunta..

      • Vähän luulen että koko asia on unohtunut. Ei ole ainakaan missään tullut vastaan enää mitään mainintaa tästä.


    • Anonyymi

      Vaikea sanoa OKM:n kirkollisasioiden jengin aatoksista. Ja kaipa siitä pitäisi sitten keskustella myös koko ministeriössä ja koko valtioneuvostossa.

    • Anonyymi

      Vapaa-ajattelijat esittivät, että jos neuvottelukuntaa tarvitaan, sen tulee olla uskonto- ja katsomusasioiden neuvottelunta. Uskonnottomat katsomukset lisäävät osuuttaan ja roolliaan koko ajan,

    • Anonyymi

      Uskonnollisia ja uskonnottomia katsomuksia pitää alkaa tarkastella kokonaisuutena, katsomusten kenttänä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      164
      2783
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2011
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2006
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      88
      1816
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      68
      1557
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1212
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe