Pascalin vaaka

Anonyymi

Pascalin vaaka on peliteoreettinen ajatus, missä uskoa Jumalaan perustellaan sillä, että jos usko on tosi, niin siitä seuraa pelastus ja ikuinen elämä. Täten uskominen kannattaa, koska siitä saattaa olla suurikin hyöty.

Ajatus on täysin hölmö ja tuskin kukaan uskovainen perustelee uskoa itselleen sillä, mutta silti se nousee aina silloin tällöin ateisti-teisti keskusteluissa esiin.

Argumentissa on kolme ongelmaa, joista ensimmäinen ei kumoa argumenttia, mutta tekee siitä argumentin käyttäjälle epämieluisan.

(1) Jos katsomme kaikki jumalat yhtä todennäköisiksi, niin peliteoreettisesti kannattaa uskoa siihen jumalaan, jonka uskomisesta seuraa paras hyöty tai pienin haitta. Tällöin kannattaa pikemminkin uskoa kaikkein julmimpaan jumalaan, joka kiduttaa ihmisiä helvetissä ja johon uskomisesta seuraa hienoin paratiisi. Toki myös mahdollisesti väärän jumalan valinta pitää huomioida, koska väärän jumalan valinta, mikä lienee todennäköistä saattaa olla pahempi vaihtoehto kuin olla uskomatta mihinkään jumalaan. Tällöin myös ateismia voidaan perustella peliteoreettisesti.

(2) Uskominen johonkin ei ole valinta. Itsesuggestiolla itsensä vakuuttaminen on varsin haastavaa, kun kyseessä on väite, mihin ei kerta kaikkiaan usko.

(3) Teoreeman käyttäminen on ylipäätänsä täysin hölmöä. Luin hiljattain netistä, että kun kastelee hiukset kylmällä vedellä ennen ruokailua, niin riski kuolla aivoinfarktiin pienenee 50%. Jos sovellan Pascalin vaakaa, niin nyt minun pitäisi siis kastella hiukseni ainakin kotona syödessäni, koska tästä saatava mahdollinen hyöty on suurta pieneen lisä vaivaan nähden. Tämä esimerkki tuo esiin viimeistäänkin argumentin huonouden.

- AteistiVaan

13

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Pascalin vaaka on peliteoreettisesti täysin validi. Keskusteluissa virhe on se, että sitä tulkitaan liian kirjaimellisesti. Periaate on se, joka on tärkeä, ei lillukanvarsilla saivartelu.

      • Anonyymi

        Jep. Se soveltuu hyvin pokeriin, mutta tosi huonosti jumal-kysymykseen. Ongelma on, ettei meillä ole hajuakaan erilaisten jumalien todennäköisyyksistä saati siitä, miten erilaiset esitetyt jumalat suhtautuvat siihen, että valitset väärän jumalan. Parasta lienee pelata varman päälle ja olla uskomatta mihinkään, koska kun rukoilet yhtä jumalaa niin samalla haistatat p:t muille miljoonille mahdollisille jumalille.

        Lisäksi ongelmana on tuo itsesuggestion vaikeus. Todennäköisesti et onnistu, vaikka käyttäisit siihen tunnin joka päivä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Jep. Se soveltuu hyvin pokeriin, mutta tosi huonosti jumal-kysymykseen. Ongelma on, ettei meillä ole hajuakaan erilaisten jumalien todennäköisyyksistä saati siitä, miten erilaiset esitetyt jumalat suhtautuvat siihen, että valitset väärän jumalan. Parasta lienee pelata varman päälle ja olla uskomatta mihinkään, koska kun rukoilet yhtä jumalaa niin samalla haistatat p:t muille miljoonille mahdollisille jumalille.

        Lisäksi ongelmana on tuo itsesuggestion vaikeus. Todennäköisesti et onnistu, vaikka käyttäisit siihen tunnin joka päivä.

        TIlanne on jopa pahempi kuin kuvaat:
        > meillä ole hajuakaan [siitä] miten erilaiset esitetyt jumalat suhtautuvat
        > siihen, että valitset väärän jumalan.

        Itse asiassa meillä ei ole hajuakaan edes siitä, miten jumalat suhtautuisivat siihen, että valitset *oikean* jumalan. On täysin mahdollista, että valitset oikean jumalan, mutta hänpä onkin päättänyt heittää helvettiin kaikki häneen uskovat.

        Emme vaan yksinkertaisesti voi tietää. Ja tästä seuraa, että mikä tahansa hinta uskosta on liian korkea. Peliteoreettisesti uskominen ei ole kannattavaa. Koskaan.


    • Anonyymi

      Muistakaa myös tämä: Humen lain (Humen giljotiinin) mukaan tosiasioista ei voi johtaa moraalisia sääntöjä.

    • Anonyymi

      "Toki myös mahdollisesti väärän jumalan valinta pitää huomioida, koska väärän jumalan valinta, mikä lienee todennäköistä saattaa olla pahempi vaihtoehto kuin olla uskomatta mihinkään jumalaan. Tällöin myös ateismia voidaan perustella peliteoreettisesti."

      Sellainen jumala, joka palkitsee ruhtinaallisesti kaikkiin typeriin uskonnollisiin huuhaaoppeihin uskomattomuudesta ja rankaisee ankarasti sellaisiin sekaantumisesta, on aivan yhtä todennäköinen kuin muutkin jumaluudet. Tavallaan voisi jopa argumentoida, että sellainen on kaikkein todennäköisin jumala.
      Nimittäin, miksipä ihmisen suhteen ylivoimainen olento tahtoisi palkita siitä, että ihminen keksii jumalia ja niille ominaisuuksia ihan sattumanvaraisesti? Puhumattakaan siitä, että sokeasti seuraa jonkun toisen keksimää oppia. Kun paljon älykkäämpää ja siten palkitsemisen arvoista toimintaa on olla keksimättä päässään uskontoja ja oppeja, ajatella itsenäisesti ja aidosti pyrkiä ymmärtämään maailmaa.

    • Anonyymi

      Jos uskosta ei aiheudu tekoja niin jo on riskitön veto. Ja jos on Jumala joka hyväksyy pelkällä uskolla ikuisuuteen, niin jahhuu.

      • Sehän ei näille ihmisen luomille jumalille riitä, pitää kastaa, lausua uskontunnustus, elää 'synnitöntä' elämää, ..., leikata vääräuskoisten kurkkuja eikä suinkaan kurkkuleipää varten.

        Äänesttäessä usko 'oikeisiin' arvoihin vaikuttaa aina.

        Paras vaihtoehto on olla uskomatta, kunnes epätodennäköinen jumala antaa kuulua itsestään, sehän voi olla itse epäjumalisuuden jumalaksi ruumiillistunut taika-jim.


      • Anonyymi

        Päätin, että uskon nyt kaikkiin niihin Jumaliin joita voi ilman tekoja uskoa ja joista palkkio luvataan. Toivottavasti muistan, että nyt uskon näihin kaikkiin.


      • Anonyymi
        he-ma kirjoitti:

        Sehän ei näille ihmisen luomille jumalille riitä, pitää kastaa, lausua uskontunnustus, elää 'synnitöntä' elämää, ..., leikata vääräuskoisten kurkkuja eikä suinkaan kurkkuleipää varten.

        Äänesttäessä usko 'oikeisiin' arvoihin vaikuttaa aina.

        Paras vaihtoehto on olla uskomatta, kunnes epätodennäköinen jumala antaa kuulua itsestään, sehän voi olla itse epäjumalisuuden jumalaksi ruumiillistunut taika-jim.

        Ympäristöään huonommin valoa heijastavat kuviot jollakin pinnalla muodostavat mielenkiintoisen fysikaalisen ilmiön. Jos sellaisista kuvioista kokoaa saman kokoisia ryhmiä varioiden identtisten kuvioiden paikkaa ryhmän sisällä ja samalla kuitenkin ryhmien keskinäisen järjestyksen säilyttäen, syntyy vaikkapa seuraavanlaisia kuvioryhmien kombinaatioita: Däev itukskilaumet ttviu ääisphä, Dveä utikksaliumte tutiv isphäää, Edäev laumetikskuti tvuit siääpäh ja Vedä ateistimulkku vittu päähäsi. Mysteeriksi allekirjoittaneella jää, mitä sellaista on neljännen kombinaation fysikaalisissa ominaisuuksissa, että sen aiheuttama biokemiallinen reaktio aivoissa ainakin joissakuissa lukijoissa poikkeaa kolmen ensin mainitun kombinaation aiheuttamista reaktioista, ja näin kävisi todennäköisesti vieläpä pinnan materiaalista riippumatta: se toimisi, kumma kyllä, tietokoneen tai kännykän näytöllä, paperilla, puupinnalla, pahvilla, liitutaululla, metallilevyllä, jopa savumerkkeinä taivaalla. Toistaiseksi jotkut fysiikasta mitään ymmärtämättömät tukeutuvat ilmiötä selittäessään sellaisiin hömpötyksiin kuin semantiikka, semiotiikka ja psykologia, joiden avulla yllä esitettyä esimerkkiä ja vastaavanlaisia ilmiöitä yritetään selittää viittaamatta lainkaan kyseisten kuvioiden fysikaalisiin ominaisuuksiin! : D


      • Anonyymi

        "Jos uskosta ei aiheudu tekoja niin jo on riskitön veto. Ja jos on Jumala joka hyväksyy pelkällä uskolla ikuisuuteen, niin jahhuu."

        Jos mutta jos tyyliset kirjoitukset eivät todellakaan vakuuta. Entäpä josjos.

        Ja kristinuskosta sanotaan, että usko ilman tekoja on kuollut ja toisaalta taas vaaditaan nimenomaan sitä aitoa oikeaa uskoa, eikä mitään varmuuden vuoksi teko-uskomista.

        Jos kristinuskon kuvaama kiivas ja kostonhimoinen jumala, joka tapattaa kokonaisia kansoja viimeiseen naiseen ja pikkulapseen vääräuskoisuudesta tai uskon hylkäämisestä, olisi oikeasti olemassa, niin millaisen arvon tämä mahtaisi antaa puhtaasti itsekkäin perustein tehdylle muka-uskomiselle? Veikkaanpa ettei yhtään sen enempää kuin vääräuskoisuudellekaan.


      • Anonyymi

        Kyllä tämä on upea veto lottoajalle. Jos kehtaa saa useita nollan riskin vetoja, veikkaan samalla useiden jumalien olevan tosi. Ei tarvitse tehdä mitään ja jättipotin voi voittaa. Jos ei veikkaa, ei voi voittaa.


    • Anonyymi

      Usko on tyylipuhdasta egoismia, oikein egoismin ylin huipentuma. Uskova rakastaa vain sitä uskoaan ja hylkää vaikka omat lapsensa, jos nämä eivät jaa samaa uskoa. Uskova tollo kuvittelee omahyväisen ylimielisesti olevansa maailman napa ja luomakunnan herra ja muka ansaitsevansa ikuisen elämän, vaikka ei osaa elää ihmisiksi edes tätä yhtä ainutkertaista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1605
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      29
      1319
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      64
      1224
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1122
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      28
      1056
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1046
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1036
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1001
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      2
      996
    Aihe