Asunto omiin vai yrityksen nimiin?

Anonyymi

Tilanne on seuraavanlainen: Omistan (mahdollisesti lakkautettavan) yrityksen, jolla on jonkin verran varallisuutta. Olen aikeissa hankkia asunnon omaan käyttöön joko omiin tai yrityksen nimiin.

1. Omiin nimiin asunnon ostaisin:
JOKO ottamalla henk. koht. pankkilainan ja lyhentämällä sitä osin yrityksestä nostetuilla osingoilla/palkalla. Tästä tulisi toki osinko- ym. veroja ja lainan korkoja maksettavaksi, mutta ainakin asunto olisi omissa nimissäni.
TAI purkamalla yrityksen, maksamalla pääomatuloverot jako-osasta ja ostamalla asunnon näillä varoilla.

2. Yrityksen nimiin asunnon ostaisin puhtaasti yrityksen varoilla ja asuisin siinä itse. Tuolloin varoja ei tarvitsisi siirtää, eikä minun tarvitsisi maksaa osinko- ym. veroja. Sen sijaan tästä järjestelystä seuraisi verotettava asuntoetu, jota tulisi maksettavaksi vuosittain hamaan tulevaisuuteen. Lisäksi yritystä olisi pidettävä ns. hengissä niin kauan kun yrityksen omistamassa asunnossa mielisin asua. Myöskään asunto ei olisi minun, millä olisi merkitystä esim. silloin, jos yritys lakkautettaisiin myöhemmin (=jako-osan verotus) tai jos asunto myytäisiin (=yritys maksaisi 20 % yhteisöveroa mahd. myyntivoitosta).

Kumpi vaihtoehdoista on järkevämpi?

0

<50

Vastaukset

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Koronavirus saapunut Suomeen

   Se on Lapissa tuli kiinalaisten turistien mukana. Miten käy joulupukki turismin? Onko lappi eristettävä?
   Maailman menoa
   284
   3860
  2. En ymmärrä holokaustin kieltäjiä?

   Aivan sama kuin kieltäisi ettei 2 maailmansotaa ole ollutkaan. Onko heillä pimeä alue tuolta osin vai onko se tahallista kieltämistä. Jos myöntäisi se
   Maailman menoa
   111
   1432
  3. Tunsiko joku HA n ja missä oli töissä

   Myllymäen kaupunginosa liittyi surulliseen kaupunginosien joukkoon missä on tapahtunut kantasuomalaisten murha laittoman maahanmuuttajan toimesta. Pää
   Hämeenlinna
   40
   533