Kryptovaluuttojen ulosmittaus

Anonyymi

https://www.theseus.fi/handle/10024/170666

"Opinnäytetyön lopputuloksena voi sanoa, että kryptovaluutoilla on oma paikkansa ulosmittausmenettelyssä, se vaatii erityistoimia ulosottomiehiltä mutta tapaukset, joissa kryptovaluuttoja ulosmitataan, ovat vielä harvassa."

5

<50

Vastaukset

 • Luin vasta artikkelin josta kävi ilmi bitcoinin olevan verottajalle ja näin ollen myös ulosmittaajalle lähinnä raaputtamaton ja arvoton arpalipuke siihen saakka kuin se realisoidaan, vaihtamalla muuhun valuuttaan tai hyödykkeeseen.

  Ostaja on ostanut laillisesti bitcoinin ja hänellä on oikeus se realisoida haluamallaan hetkellä. Tuon hetken päätös tuottaa jotain voiton ja tappion väliltä. Voiton kautta luonnollisesti maksettavat veroseuraamukset.

  Näiden arpalipukkeiden ulosmittaus muun velan vakuudeksi on hankalaa, koska tällöin mitataan ulos sen hetkistä arvotonta omaisuutta. Ulosmittaaja asettaa itsensä ”pelin” jatkajaksi ja realisointihetken päättäjäksi. Näin ulosmittaaja heittää noppaa ulosmitattavan pelimerkeillä. Päättää yksin esim. toteuttaa myynnin hetkellä jolloin syntyy merkittävä tappio, hetkellä minä asiakas itse ei olisi missään tapauksessa toteuttanut myyntitoimenpidettä.
  Kurssikehitystä seuranneena asiakas olisi myynyt muutaman vuorokauden kuluttua, jolloin olisi syntynyt merkittävä voitto.

  Pitäisikö tappio korvata verovaroilla?

  Kyllä bitcoinin ulosmittaaminen on vähän samaa kuin lottokuponkien vieminen. Katsotaan sitten lauantaina, saadaanko velat maksettua. Miljoonavoitoista tuskin mitään asiakkaalle palautetaan, vaikka alkuperäinen velka on ollut 800€.

  • No, siitä veikkausvoitosta palautetaan edellisessä esimekkitapauksessa velallislliselle 999.200 €.

   Missä on ongelma?


  • Anonyymi kirjoitti:

   No, siitä veikkausvoitosta palautetaan edellisessä esimekkitapauksessa velallislliselle 999.200 €.

   Missä on ongelma?

   Palautetaanko se ennen vai jälkeen sen kun lehmät lentää?


 • Ongelman tuottaa bitcoinien myyntiajankohdan määrääminen, sillä se realisoi bitcoinin senhetkisen arvon, joka jää voimaan. Myyntiajankohta voi olla se minkä ulosottovirasto muilta kiireiltään ehtii.
  Sama kuin puolet lottokupongeista jätettäisiin tarkastamatta ajan säästämiseksi.

  Jos sinun bitcoineista olisi kysymys, olisiko tämä ongelma?

 • Nykyään millä tahansa lompakkosovelluksella voidaan bitcoinien alkuperä häivyttää, eli pestä muutamassa sekunnissa. Tällöin ei esim. verottajan käyttämällä seurantaohjelmalla (www.walletexplorer.com) voida enää toteen näyttää mistä bitcoinit ovat peräisin ja kuka on todellinen omistaja. Aivan kuin reaalimaailmassa Kuopiossa oleva huvipursi on muuttunut Espoossa sijaitsevan omakotitalon autotalliin 6000 kpl hopealusikoita. Kaikki tämä muutamassa sekunnissa ja niin että tätä huvipurtta ei ole enää oikeasti olemassa missään tässä maailmankaikkeudessa. Tällaisia taikatemppuja muutama peräkkäin jaa siirtoja / muuttoja vaikka timanteiksi Etelä-Afrikkaan. Siinä on ulosmittaajan vaikea pysyä perässä.

  Ulosmitattavan omaisuuden täytyy olla riidattomasti ulosmitattavan omaa omaisuutta. Lisäksi nämä omistussuhteet täytyvät näkyä yleisissä tietokannoissa ulosottovirastossa kun ulosmitattavaa omaisuutta selvitetään. Täytyy myös muistaa että tilit ovat nimettömiä. IP-osoite voi jättää jäljen käytetystä verkkoyhteydestä, mutta sitäkään ei voida kohdistaa riidatta henkilöön saakka. Toki tällaiset henkilöt käyttävät VPN-sovelluksia niin kuin minäkin tätä kirjoittaessani. Tällöin minut nähdään verkossa Saksassa, vaikka olen ihan muualla.

  Jotta ulosmittaus onnistuu, pitää tällöin lompakon käyttäjän olla käyttämättä mitään salaustekniikkaa ja osoitteet, sekä yksityisavaimet tulee olla säilytettynä ihan selkokielisenä pöytälaatikossa tai vastaavassa että ne voi joku löytää ja käyttää.

  Fyysistä omaisuutta on vaikea hävittää, mutta bitcoineja voi hukata vaikka miljoonan edestä kun vain unohtaa muistissaan olevan salasanan (muualla sitä ei ole pakko säilyttää). Senhän voi taas yllättäen muistaa lomamatkalla Espanjassa ja kappas kummaa, kaikki bitcoinit ovat tallessa ja käytössä.

  Ei sillä että tässä tarvitsisi mitään piilottaa kun ei ole, mutta jos olisi. Ja jos olisi niin verothan niistä tietenkin olisi maksettu. Se olisi aika paljon eli 33% voitosta, mutta ei ennen kuin ne on myyty. Siihen saakka ovat verovapaata omaisuutta.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Aamun kolari ja tienhoito

  Aamulla tapahtui kuolonkolari hiljaisten risteyksen kohdalla. Ajettiin juuri ennen kolaria Kuusamo-Suomusalmi väliä. Ehdittiin Suomussalmelle kun alk
  Suomussalmi
  48
  1324
 2. Oliko autokolarissa ollut...

  ... lapsia? Tämän aamusessa.
  Suomussalmi
  1
  670
 3. Sun katseessa on jotain mikä ei sovi sinne

  Sellaista surumielisyyttä. Vaikka muuten vaikutat olevan iloinen ja puhelias. Kerran aiemmin ajattelin, että se on voisi olla halveksuntaa mua kohtaan
  Ikävä
  31
  555
 4. Työssäkäyvien köyhyys

  oli uutisissa. Jopa 200 000 ihmistä saattaa ajoittain tarvita sosiaaliapua "pärjätäkseen palkallaan". Silppu- ja osa-aikatyöt eivät lyö leiville.
  Maailman menoa
  86
  474