Kaupallinen yhteistyö

Sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty * -merkillä.

Kysy mitä vain kryptovaluutoista! Asiantuntijat vastaavat 28.5.2019 klo 15-17

Tervehdys! Nyt sinulla on loistava tilaisuus kysyä mitä vain kryptovaluutoista, kryptovaluuttapörsseistä, teknologiasta, verotuksesta, arvon internetistä ja alan tulevaisuudesta ynnä muista mieltäsi askarruttavista kysymyksistä.

Mukana keskustelussa ovat:
- Mikko Alasaarela, Global Blockchain Competition 2018 -voittaja, Inbot Inc:n perustaja ja Konsensus Ry:n hpj
- Martin Wichmann, Aave Oy:n Growth Manager ja Konsensus Ry:n vpj
- Tiitus Kangas, pitkän linjan kryptovaluuttaosaaja, joka on ollut mukana kahden Suomen suurimman kryptovaluuttayrityksen eli LocalBitcoinsin ja Prasoksen toiminnassa
- Henri Väkeväinen, Rosmerta Oy:n hpj ja Suomen johtava kryptovaluuttojen kursseja ennustava analyytikko

Olemme Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäseniä ja alan aktiiveja Suomessa. Meillä on pitkä kansainvälinen kokemus kryptovaluutoista, älyrahoista ja arvon internetistä.

Tervetuloa keskustelemaan!

71

500

  Vastaukset

  • Voitteko kertoa lisää tosta "arvon internetistä"? Ihan uus juttu mulle.

   • Arvon internet tarkoittaa lohkoketjujen, älyrahojen, tokenien ja älysopimusten muodostamaa globaalia verkkoa, jossa arvoa ja omaisuutta voi siirtää ja vaihtaa digitaalisesti ihmisten ja koneiden välillä ilman välikäsiä.

    Arvon internetiin voi osallistua kuka tahansa mistä tahansa, siihen tarvitaan vain älypuhelin, edes pankkitili ei ole välttämätön.

    Tällä hetkellä eri lohkoketjut ovat vielä omia siilojaan, mutta ne jo nyt linkkautuvat toisiinsa kryptovaluuttapörssien kautta. Tulevaisuudessa on mahdollista siirtää arvoa eri lohkoketjujen, pankkien ja pörssien välillä nopeasti ja helposti, jolloin arvon internet muuttuu koko internetin kattavaksi arvon siirron kerrokseksi.

    -Mikko


  • Eikö nämä ole jotain huijausjuttuja nämä kryptovaluutat? Mitä järkeä?

   • Kryptovaluutat ja lohkoketju teknologiana eivät itsessään ole huijaus.

    Lohkoketju teknologiana on iso murroksen aiheuttaja, koska sen avulla voidaan poistaa välikäsiä, automatisoida sopimuksia ja siirtää arvoa vertaisverkossa. Kryptovaluutat on keskeinen osa lohkoketjujen toiminnallisuutta, turvallisuus mekanismia ja verkon ylläpitoa.

    2017 vuoden aikana digitaaliset rahoitukset (ICOs= Initial Coin Offerings) yleistyivät ja mahdollistivat lohkoketju yrityksille uuden kryptovaluuttaan perustuvan rahoitusmallin. Tämä uusi ei reguloitu rahoitusmalli toi mukanaan myös monia "huijauksia".

    Kryptovaluutat ja lohkoketjut mahdollistavat turvallisen ja edullisen arvon siirtämisen vertaisverkossa ilman välikäsiä. Lohkoketju teknologiaa ja älysopimuksia hyödyntämällä voimme myös automatisoida sopimuksia ja muita osia kaupallisia prosesseja.

    -Martin


  • miksi asialliset välittäjäoperaattorit
   esim. suurpankit

   eivät ole mukana bitcoin -kaupassa vaan erilaatuiset tuntemattomat yksityisyrittäjät?

   • Pienemmät yritykset ja isommat teknologiset innovaatiot kuten Bitcoin ovat usein tuntemattomia aluksi varsinkin suurelle yleisölle, mutta ajan kanssa turvalliset ja teknologiset Bitcoinin kaltaiset ratkaisut kuitenkin väistämättä yleistyvät suuren yleisön sekä myös suurpankkien toiminnassa.

    Suurpankit kuitenkin seuraavat aktiivisesti Bitcoinin kehitystä ja esim. J&P Morgan ja Nordea ovat myöntäneet, että Bitcoin on heille eräänlainen esikuva heidän omassa finanssi-innovaatioiden kehitysprosessissa. JP Morganilla on myös oma kolikko nimeltä JPM Coin. Facebook on taas sekin suunnittelemassa omaa kolikkoa markkinoille.

    Todennäköistä on, että paras ratkaisu lopulta voittaa eli jos suurpankit eivät pysty kehittämään bitcoinia turvallisempaa ja toimivampaa ratkaisua, bitcoinin käyttö tulee yleistymään myös suurpankkien toiminnassa.

    Kirjanpidollisesti Bitcoin on kuitenkin suurpankeille haastava. Esim. suurpankkien taseessa bitcoin-omistuksia ei voi tällä hetkellä edes olla, koska bitcoin on vielä omistusluokkana reguloimaton instrumentti. Bitcoin-omaisuusluokkana tulisi siis saada regulaation piiriin, jotta suurpankkien Bitcoin-omistukset olisivat edes mahdollisia tulevaisuudessa.

    -Henri


  • Mihin kryptovaluuttojen arvo perustuu?

   Voiko kuka vain perustaa oman valuutan?

   • Kryptovaluuttoja on monenlaisia. Ne voidaan karkeasti jakaa kolmeen eri kategoriaan:

    1. Älyrahoihin kuten Bitcoin, joilla on oma lohkoketju.
    2. Tokeneihin eli rahakkeisiin, jotka toimivat jonkun olemassa olevan lohkoketjun (esim. Ethereum) päällä.
    3. Arvopaperitokeneihin, jotka voivat olla tokenisoituja osakkeita, tulosopimuksia, kiinteistöjä, tai mitä tahansa muita arvopapereita.

    Kuka tahansa voi rakentaa oman valuutan, mutta se on tällä hetkellä aika paljon vaikeampaa kuin takavuosina, koska regulaattorit eri puolilla maailmaa ovat vaatineet omissa maissa toimiven toimijoiden rekisteröitymistä. Myös riittävän laajan yhteisön rakentaminen valuutan ympärille on haastavaa.

    -Mikko


   • Missä tätä valuutta voi käyttää maksuvälineenä vai vaihdetaanko ne euroiksi?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Missä tätä valuutta voi käyttää maksuvälineenä vai vaihdetaanko ne euroiksi?

    Uusia tokeneita ja älyrahoja ei yleensä voi suoraan vaihtaa euroiksi, vaan ne vaihdetaan ensin johonkin tunnetumpaan ja isompaan valuuttaan kuten Bitcoiniin, jonka voi sitten vaihtaa euroiksi.

    Jos valuutta kasvaa riittävän suosituksi, voi lompakkopalvelut ja pörssit alkaa tukemaan niiden suoraa vaihtamista euroiksi.

    -Mikko


  • 1. Jos suurten maiden hallitukset kieltävät jonkin kryptovaluutan käytön omassa maksuliikenteessään, niin eikö silloin kyseisen "valuutan" arvo romahda lähes nollaan?

   2. Voiko kryptovaluuttaan sijoittanut suojautua riskeiltä, jos yksikään kansantalous ei ole takaamassa arvon säilymistä suhteessa muihin valuuttoihin?

   3. Onko julkinen lohkoketjuun perustuva kryptovaluutta mitään muuta kuin sähköenergiaa tuhlaava kupla, jossa onnekkaat tienaavat onnettomien kustannuksella?

   • 1. Valtioiden hallitukset eivät voi vaikuttaa kryptovaluuttojen ylläpitoon tai arvoon muuten kuin välillisesti. Tarkoitan tällä sitä, että esimerkiksi Bitcoin-verkko on vapaaehtoisten yksityisten ihmisten ylläpitämä, eikä verkon ylläpidosta tarvitse kertoa kenellekkään. Kryptovaluuttojen siirtoja ei voida ilman selkeitä todisteita yhdistää kehenkään ihmiseen, joten on äärimmäisen vaikeaa tai jopa mahdotonta tehdä jonkun kryptovaluutan käyttäminen rangaistavaksi.

    2. Kyllä voi. Kryptovaluuttojen suurimmat riskit eivät liity siihen että takaako jokin kansantalous niiden arvoa. Tällä hetkellä suurimmat riskit liittyy kryptovaluuttojen turvattomaan säilyttämiseen. He jotka häviävät eniten kryptovaluutoissa ovat niitä jotka ostavat kryptovaluuttoja mutta eivät säilytä niitä turvallisesti tai unohtavat kryptovaluuttalompakon salasanan.

    Toinen iso riski on sijoittaa sellaiseen kryptovaluuttaan, jossa ei ole mitään järkeä tai se on vain huijaus jota mainostetaan paljon. Kannattaa siis sijoittaa kryptovaluuttoihin joilla on oikeasti jotain järkevää käyttöä.

    Mielestäni parhaat tavat suojautua kryptovaluuttasijoittamisen riskeiltä on

    A) Ajallinen hajauttaminen. Kryptovaluuttojen arvo heilahtelee paljon, eikä kukaan voi tietää miltä kurssi näyttää kuukauden päästä. Teki sitten ostoja tai myyntejä, niin kannattaa ne hajauttaa pidemmille ajanjaksoille riskien minimoimiseksi.

    B) Turvallinen säilyttäminen. Paperilompakko tai fyysinen lompakko ovat turvallisimpia tapoja säilyttää kryptovaluuttoja. Jos säilytät rahojasi pörssissä, niin tutustu pörssin luotettavuuteen ja siihen että ovatko ne esimerkiksi vakuuttaneet pörssissä säilyvät varat.

    C) Älä sekaannu niin sanottuihin "shitcoineihin" heppoisin perustein. Ne ovat nykyajan senttiosakkeita, jotka harvoin ratkaisevat mitään oikeaa reaalimaailman ongelmaa, vaan pyrkivät nopeaan kurssinousuun ja voittojen realisoimiseen. Tässä pelissä vain harvat voittavat.

    3. Kryptovaluutat kuten Bitcoin eivät missään nimessä tuhlaa sähköenergiaa, vaan korkea sähkönkulutus tekee bitcoin-verkosta äärimmäisen turvallisen. Jos joku yksittäinen henkilö haluaisi joskus "hakkeroida" bitcoinin, niin se tarvitsisi yli 51% kaikesta energiasta mitä bitcoinin ylläpitämiseen tällähetkellä käytetään. Sen takia bitcoinin hakkeroiminen on mahdotonta vaikka omistaisit ydinvoimalan.

    Kryptovaluuttasijoittamista ei kannata katsoa lyhyellä tähtäimellä. Jos otetaan aikaväliksi yli 5 vuotta, niin kaikki sijoittajat on voittajia. Lyhyellä tähtäimellä suuriakin menetyksiä on tullut, sillä esimerkiksi bitcoinin kurssi on menettänyt arvostaan yli 70% lyhyessä ajassa jopa kuusi kertaa.

    -Tiitus


  • Mitä hyötyä kryptovaluutoista on ihmiskunnalle/yhteiskunnalle/yksittäisille ihmisille? Onko kysymys ainoastaan sijoituksen virtuaalisesta arvonnoususta ilman lisäarvon syntymistä vai voiko valuuttaa todella käyttää maksuvälineenä ja siten korvata kokonaan tai osittain reaalirahan käyttö esim. kaupankäynnissä. Näyttää siltä, että maksuvälineen arvoa sillä ei ole ainakaan tavallisen kuluttajan käyttämillä markkinoilla. Miten ne luvatut markkinahyödyt voi tavallinen kansalainen realisoida omalle pankkitililleen käyttövaluuttana? Onko kryptovaluutalla tukenaan minkäänlaisia vakuuksia?

   Tässä muutama helposti vastattava kysymys, joihin toivon vastauksia ennen kuin alan sijoittamaan ko. valuuttaan.

   Ystävällisin terveisin
   Mika

   • Kuten jo toisessa vastauksessa mainitsinkin, kryptovaluutat voidaan jakaa karkeasti kolmeen erilaiseen kategoriaan:

    1. Älyrahoihin kuten Bitcoin, joilla on oma lohkoketju.
    2. Tokeneihin eli rahakkeisiin, jotka toimivat jonkun olemassa olevan lohkoketjun (esim. Ethereum) päällä.
    3. Arvopaperitokeneihin, jotka voivat olla tokenisoituja osakkeita, tulosopimuksia, kiinteistöjä, tai mitä tahansa muita arvopapereita.

    Jokaisella näistä on erilainen funktio.

    Älyrahat ovat siinä mielessä mullistava teknologinen läpimurto, että ne ovat ihmisistä riippumattomia, hajautetusti hallittuja valuuttoja. Niiden avulla voidaan käydä kauppaa ihmisten ja koneiden välillä ilman välikäsiä. Edes pankkitiliä ei tarvita. Älyrahoja on erilaisia, esim. Bitcoin keskittyy arvon säilyttämiseen, ja Stellar XLM keskittyy edulliseen ja nopeaan valuuttojen siirtämiseen globaalisti.

    Tokenit ovat lohkoketjujen päälle rakennettuja kuponkeja, joiden arvo perustuu niiden edustaman palvelun tai tuotteen arvon kehitykseen. Esimerkiksi: Parturi-kampaamo pistää jakoon parturi-tokenin, jolla saa yhden hiusten leikkuun. Tämän tokenin arvo perustuu tällöin hiusten leikkaamisen arvon kehittymiseen. Jos hiusten leikkaus maksoi ennen 15 euroa, ja nyt 25 euroa, parturi-tokenin arvo nousee saman verran. Mikäli token lupaa ostajalleen lisäarvoa muulla tavalla, se tulkitaan arvopaperitokeniksi.

    Arvopaperitokenien arvo perustuu niiden edustamaan arvopaperin hinnan kehittymiseen. Esimerkiksi osaketta edustavan tokenin arvo perustuu suoraan itse osakkeen arvoon. Samoin kultaa edustavan arvopaperitokenin arvo perustuu kullan markkinahintaan.

    Arvopapereita tokenisoidaan kolmesta syystä:

    1. Tokenit mahdollistavat helpon, halvan ja nopean kaupankäynnin arvopapereilla;
    2. Tokenit mahdollistavat arvopaperin kohteen omistuksen jakamisen pienempiin osiin, esimerkiksi voit omistaa yhden tuhannesosan jostain asunnosta sen sijaan että ostat kokonaisen asunnon.
    3. Tokenit tuovat parempaa likviditeettiä perinteisesti epälikvideihin varoihin kuten esimerkiksi kiinteistöihin.

    -Mikko


  • mulle tullut jo vuosia s-postia,jossa kerrotaan minulla olevan 1 tai 2 bitcoinia ja aina arvoltaan "huikeita valheita". melkein aina uhkataan lopettaa tili jos en heti jatka ja laita lisää.
   en edes tiedä koko tilistä mitään.

   olen kuulemma voittanut ne jossain kilpailussa,josta minulla ei ole hajuakaan.
   noiden arvo vaihtelee ns. oikeasta pvän kurssista 2-3-kertaiseen,koska olen välillä katsonut,mikä on juuri sen hetken kurssi.

   olen pyytänyt lähettämään rahat minulle,mutta ei niitä saa mistään. aina vaan pyydetään uudestaan kirjautumaan ja laittamaan rahaa tilille min 250e,vaikka siellä pitäisi olla jo rahaa tuo 1-2 coinia.
   en ole laittanut, enkä laita,on mielestäni täysin huijausta.
   lähettäjät ei ikinä vastaa ja lähettäjiä on monia suomesta ja pohjolasta, jopa usa:sta.

   kysyn,,,,onko nuo postit 100% huijausta ? jos ei,miten saan rahani käyttöön ?
   miten saan oikean ja todellisen vastauksen asiaanm, joka toisinaan hieman vaivaa ?
   voitteko auttaa?

   • Hyvä kysymys. Samanlaisia viestejä on saanut varmasti moni muukin ja noissa viesteissä kannattaa miettiä seuraavia kysymyksiä:

    1. Miksi joku sinulle täysin tuntematon ihminen kertoisi sinulle, että sinulla on tilillä bitcoineja? Eli mitä tämä henkilö saa siitä kun hän kertoo, että sinulla on bitcoineja tilillä? Saako hän sinun henkilötiedot, rahaa tai jotain muuta vastineeksi siitä, että hän ilmoittaa sinulle näistä omistuksista. Verotuskysymykset ovat myös olennaisia eli ovatko "voitot" esim. lahjaveronalaisia lahjoja vai arpajaislain alaisia voittovaroja.

    2. Tili, jos se on luotu jonkun toisen luomana sinulle, ei vaikuta lähtökohtaisestikaan ollenkaan turvalliselta, koska silloin joku toinen tietää henkilökohtaisen private key-avaimesi tilillesi, jota voisi verrata pankkitunnuksiesi hallussa pitoon? Jos jollain olisi pankkitunnuksesi jo nyt hallussa, miksi hän kertoisi siitä sinulle? Ei hän kertoisi. Hän voisi myös nostaa rahasi itselleen suoraan, jos hän tietäisi sinun private key-avaimesi.

    Rahat pitäisi tosiaan olla jollain turvallisella tavalla lunastettavissa, jotta tällaisissa pyynnöissä olisi edes jotain järkeä. Jos et ole avannut tiliä mihinkään, et todennäköisesti ole myöskään voittanut mitään...valitettavasti.

    Tämän vuoksi tällaiset ilmoitukset kyllä valitettavasti vaikuttavat olevan huijauksia, koska niissä ei ole järkevää logiikkaa, joka hyödyttäisi sinua sekä tällaisen viestin lähettäjää.

    Tällaiset kysymykset tuleekin avata pienempinä paloina auki ja sitten pohtia, onko tarjous oikeasti totta. Helpommalla kuitenkin selviää, kun ei kiinnitä näihin viesteihin mitään huomiota. :)

    -Henri


  • Muutama kinkkisempi kysymys koskien Bitcoinia ja varmaan osittain pätee muihinkin kryptovaluuttoihin.

   Jos pystyn sweeppaamaan 1x10^15 (1 ja sen perässä 15 nollaa) Bitcoinin privatekeytä kuukaudessa hirveen tehokkailla tietokoneilla.
   Niin mikä on todennäköisyys, että ensimmäisen kahden vuoden aikana tulee vastaan semmoinen privatekey, että sieltä löytyy hivenen Bitcoineja?
   Tiedän, että jos löytyy esim 1BTC, niin se ei edes välttämättä kata sähkökuluja.

   Voiko juuri samalle Bitcoin osoitteelle olla monta erilaista privatekeytä?

   Montako miljoonaa on ns. käytettyä Bitcoin osoitetta, joilla on joskus ollut coineja, mutta nyt kyseinen tili on tyhjä?
   Paljonko tämmöisiä tilejä tulee keskimäärin viikossa nykyvauhdilla?

   Paljonko on semmoisia BTC tilejä, joissa on ns pölyä (dust)?
   Voiko käydä joissain vaiheessa niin, että Bitcoinit fragmentoituu pölyksi valtaviin määriin BTC tilejä? Vai pitääkö Bitcoinin (coreen) sisäärakennettu äly tästä huolen, että näin ei pääse tapahtumaan?

   Mitä tapahtuu kun kaikki 21 miljoonaa Bitcoinia on louhittu?
   Nyt louhittu 17.6 miljoonaa.

   • Bitcoin-tilejä yritetään koko ajan ltxt= lref=ryöstää arvaamalla.https://www.wired.com/story/blockchain-bandit-ethereum-weak-private-keys/

    Käytännössä todennäköisyys joutua tällaisen arvaamisen kohteeksi on häviävän pieni, jos käyttää täysin randomisoitua privaattiavainta.

    Kun Bitcoinin louhintapalkkiot loppuvat erittäin pitkän ajan kuluttua, saavat louhijat silti edelleen lohkoihin tallennetuista transaktioista korvauksen.

    Bitcoin "pölyyn" häviää merkittävä määrä Bitcoinia. On erittäin vaikeaa ennustaa, kuinka suuri osa Bitcoineista ajan yli häviää tämän takia. Tällä hetkellä merkittävä osa Bitcoin transaktioista tapahtuu keskitetyissä pörsseissä, joka ei tuota tätä pölyä lainkaan. Jos Bitcoinin käyttö siirtyy suoriin transaktioihin tilien välillä, ongelma saattaa sen myötä kasvaa.

    -Mikko


  • Onko hommassa mitään järkeä suomessa jossa tappioita ei voi vähentää? Miten algoritmin mukaan toimivan botin tuhannet transaktiot ilmoitetaan verottajalle?

   • Maaliskuussa 2019 *KHO teki päätöksen, että kryptovaluutan vaihdossa euroihin sovelletaan tuloverolain luovutusvoittoa koskevia säännöksiä. Tämä tarkoittaa sitä, että tappiot voi vähentää verotuksessa normaalisti, ja että hankintameno-olettamaa saa käyttää.

    Tällä hetkellä verottajalle riittää itse tehty raportti valuuttojen vaihdosta euroiksi, mutta kannattaa varautua mahdolliseen tilanteeseen, että tarkastuksessa pitää myös pienet krypto/krypto vaihdot raportoida.

    -Mikko


  • Mitäs pörssejä / alustoja kannattaa suosia, jos haluaa laajentaa omaa sijoitusportfoliotaan myös kryptoihin?

   • Yksityishenkilönä voit halutessasi hallinoida omaa lompakkoasi (ja privaatteja avaimia). Tässä tapauksessa olet vastuussa omista kryptovaluutoistasi ja tämä tuo lisää turvallisuutta, eli varojen hakkeroinnin riski pienenee.

    Voit myös säilyttää kryptovaluuttoja palveluntarjoajalla. Pörssit tai vastaavat palveluntarjoajat ovat kuitenkin suurempi hakkeroinnin kohde ja riski varojen menettämisestä on suurempi.

    On myös olemassa yrityksiä jotka tarjoavat säilytystä palveluna. Kryptovaluuttojen varainhoito on myös tapa säilyttää digitaalista omaisuutta. Nämä palvelun tarjoajat ovat turvallisempi vaihtoehto pörsseille.

    Hallinnoimalla omia avaimiasi otat itse vastuun omista kryptovaluutoistasi ja samalla et ole riippuvainen palveluntarjoajista.

    Suosituimmat keskitetyt pörssipalveluiden tarjoajat jotka tarjoavat vaihtoa euroihin ovat mm. Bitstamp, Kraken, Coinbase, Blockchain.com, Coinmotion, LocalBitcoins jne.

    -Martin


  • Miten verottaja saa selville bitcoiniin tallettaneiden "liikemiesten" tilitiedot?

   • Verottaja saa ne selville vain kolmella tavalla:

    1. "Liikemies" raportoi sen heille itse.
    2. "Liikemies" kotiuttaa Bitcoinia omalle Suomessa olevalle tililleen, jolloin verottajalle siirtyy pankilta tieto.
    3. "Liikemies" tekee kauppaa jossain kryptovaluuttapörssissä, joka vaatii nimellä tunnistautumisen, ja he raportoi ne verottajalle.

    Tällä hetkellä verottajalla ei ole muita keinoja tunnistaa Bitcoin omaisuutta.

    -Mikko


   • Eli jos vaikka suomalainen ihmiskauppias haluaa pitää tuottonsa piilossa verottajalta, niin Bitcoinissa ne pysyvät piilossa Suomen verottajalta jos ei yritä kotiuttaa niitä Suomeen?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Eli jos vaikka suomalainen ihmiskauppias haluaa pitää tuottonsa piilossa verottajalta, niin Bitcoinissa ne pysyvät piilossa Suomen verottajalta jos ei yritä kotiuttaa niitä Suomeen?

    Kyllä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että varoja voi pitää piilossa verottajalta myös monella muulla tavalla, jos haluaa näin rikollisesti toimia. Bitcoinia käytetään paljon vähemmän rahanpesuun kuin mitä nykyisiä pankkeja.

    Pelkästään *Danske Bankin pikkuriikkinen Viron yhtiö on pessyt rahaa melkein yhtä paljon kuin kaikkien kryptovaluuttojen nykyinen yhteenlaskettu arvo.

    -Mikko


  • Miten bitcoiniin talletetaan rahaa?

   • Bitcoineja voi ostaa euroilla useissa eri palveluissa, esimerkiksi suomalaisesta Coinmotion-palvelusta, tai kansainvälisisitä Kraken, Coinbase, Blockchain.com ja useista muista lompakko- ja pörssipalveluista.

    Bitcoiniin ei varsinaisesti tallenneta rahaa, se on valuutta, jota voi ostaa ja säilyttää itse, tai jossain monista lompakkopalveluista tai kryptovaluutta-pörsseissä. Jos säilytetyn Bitcoinin määrä on merkittävä, eli ainakin tuhansissa euroissa, kannattaa hankkia Ledger Nano, Trezor tai joku muu USB-lompakko. Ne ovat paljon turvallisempia tapoja säilyttää kryptovaluuttaa kuin pörssit tai lompakkopalvelut.

    -Mikko


  • Korvaako Bitcoin sijoitukset veroparatiisisijoitukset varallisuuden piilotuspaikkana?

   • Bitcoin lohkoketju on täysin julkinen tilikirja. Jokainen Bitcoin transaktio tallettuu kyseiseen lohkoketjuun ja pseudo-anonymiteetistä huolimatta ne on seurattavissa, kun kyseinen henkilö yrittää myydä.

    Bitcoin transaktiot itsessään eivät paljasta niiden taustalla olevan henkilön henkilöllisyyttä, mutta kun bitcoin vaihdetaan euroihin joutuu henkilö usein tunnistautumaan pörssissä.

    Eli kun haluat vaihtaa bitcoinin euroihin joudut tunnistautumaan, ja koska kaikki sitä edeltäneet transaktiot (samasta lompakosta) ovat kytköksissä pörssiin menneeseen transaktioon, voidaan seurata kyseisen lompakon transaktio historiaa.

    Bitcoineja voi halutessaan piilotella eri lompakkoihin. On olemassa myös muita enemmän privaatteja kryptovaluuttoja (mm. Monero, ZCash, Komodo jne.) Henkilö joutuu tunnistautumaan joka tapauksessa jos hän siirtää kryptovaluuttaa pörssiin missä ne voi vaihtaa euroiksi.

    On myös olemassa hajautettuja pörssejä joissa vaihto toimii suoraan vertaisverkossa lohkoketju-teknologian avulla ilman tunnistautumista, mutta nämä markkinat vaativat teknistä ymmärrystä ja kärsivät likviditeetin puutteesta.

    -Martin


  • Voiko tehdä oikaisuvaatimuksen verottajalle koskien esim. vuosien 2013 ja 2013 verotusta, kun nyt tuli tuo uusi päätös?

   • Ymmärtääkseni maaliskuun *KHO:n päätöksen perusteella saa hakea verottajalta palautuksia viimeisen 3 vuoden ajalta, ei sitä aiemmista tapahtumista.

    -Mikko


  • Asiantuntijat ovat nyt paikalla, ja kysymyksiin vastaaminen alkaa. Peukuttamalla voit äänestää niitä kysymyksiä, joihin haluat vastauksen.

  • Saako Bitcoin tilille kortin? Missä voi maksaa Bitcoineilla?

   • Bitcoinit säilytetään omissa lompakoissaan. Kuka tahansa voi tarjota bitcoin lompakko palveluita tai rakentaa oman käyttöliittymän sellaisen päälle. Jokainen henkilö voi itse hallinoida omia avaimiansa joilla pääsee käsiksi lompakkoon.

    On olemassa myös palvelun tarjoajia jotka mahdollistavat kryptovaluutan myynnin oman lompakko palvelunsa kautta ja tämän rahan voi käyttää heidän kortin kautta (yleensä tavallinen Visa-kortti). Käytännössä tämä tarkoittaa, että kryptovaluutta lähetetään lompakkoon (usein mobiili applikaatio), myydään euroja vastaan (applikaatiossa rajapinta auki suoraan pörssiin) ja tämän jälkeen voi käyttää korttia missä vain normaaleihin euro maksuihin.

    Näiden palveluiden haaste on se, että kryptovaluutoiden suora vaihto lompakossa on yleensä hiukan kalliimpaa, kyseinen palveluntarjoaja kontrolloi tässä tapauksessa sinun kryptovaluuttojasi, eli koko omaisuutta ei kannata säilyttää näissä palveluissa.

    Pankit ja luottokorttien tarjoajat eivät suosi näitä palveluita, koska se ei tue heidän ydintoimintaansa ja he eivät pysty itse tarjoamaan kryptovaluutta palveluita, koska kryptovaluutoilla ei ole virallista statusta.

    Esimerkkejä tällaisten palvelun tarjoajista ovat mm. Wirex, Bitwala, TenX jne.

    -Martin


  • Onko Bitcoinilla joku keskuspankki? Onko sillä kivijalkakonttoreita? Kuka on Bitcoinin CEO?

   • Bitcoin oli ensimmäinen hajautettu ja algoritmeilla hallittu digitaalinen valuutta, eli älyraha.

    Tämä tarkoittaa, että Bitcoinia ei tuota mikään keskuspankki, eikä yksikään ihminen pysty vaikuttamaan sen kokonaismäärään.

    Bitcoinin koodi on avoimeen lähdekoodiin perustuvaa, ja siihen voi osallistua tai kontribuoida kuka tahansa.

    Bitcoinin louhinta ja transaktioiden käsittely on hajautunut tuhansille eri tahoille, joten yksikään taho ei kontrolloi louhintaa ja siten verkon toimintaa.

    Bitcoinin takana ei ole ketään yksittäistä henkilöä tai keskitettyä hallintoa. Bitcoinin takana ei ole yrityksiä, toimistoja tai työntekijöitä. On vain laaja vapaaehtoisten verkosto, joka pitää sitä yllä.

    -Mikko


   • Kuka on Bitcoinin johtaja?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kuka on Bitcoinin johtaja?

    Bitcoinilla ei ole johtajaa.

    Bitcoinin on luonut pseudo-anonyymi(t) internetpersoona(t), Satoshi Nakamoto -nimen alla, ja tämän henkilön/henkilöiden oikeata henkilöllisyyttä ei kukaan tiedä.

    Bitcoin päivitykset ja muutokset protokollaan edellyttää kaikkien verkon ylläpitäjien (>90% enemmistö) yksimielistä päätöstä.

    Bitcoinin arvo perustuu juuri siihen, että se on hajautettu ja kukaan yksilö ei voi sitä hallinnoida, muuttaa tai kontrolloida. Säännöt ja ekonomiset mallit ovat ennalta määriteltyjä ja tästä syystä Bitcoin toimii hyvin digitaalisen varallisuuden muotona.

    -Martin


  • Miten voi tunnistaa hyvän kryptovaluutan näistä pyramidihuijauksista?

   • Tämä vaatii ymmärrystä lohkoketju-teknologiasta, liiketaloudellisista malleista ja lainsäädännöllisistä kysymyksistä.

    "Pyramidihuijauksille" tyypillisiä piirteitä on lupaukset tuotoista, anonyymit perustajat ja palvelun/tuotteen puuttuminen. Isoja lupauksia ilman sen suurempaa substansia.

    Mikäli projekti lupaa tuottoa pääomalle tai muita hallinollisia oikeuksia on kyseessä oleva kryptovaluutta lähes poikkeuksetta arvopaperi. Jos liikkeelle laskettu kryptovaluutta luokitellaan arvopaperiksi on sen liikkeelle laskenut yritys rikkonut arvopaperi lainsäädäntöä.

    -Martin


  • Onko kvanttitietokoneiden tulo oikeasti vaara kryptoille? Siis murtuuko blockchain?

   • Kvanttitietokoneiden kehittyessä ne pystyvät murtamaan nykyisen salausteknologian joita lohkoketjut käyttävät. On kuitenkin erittäin todennäköistä, että kaikki merkittävät lohkoketjut päivittävät salausteknologiansa kvantti-turvallisiksi ennen kuin tämä tulee käytännössä mahdolliseksi.

    Eli en olisi huolissani kvanttitietokoneiden tuomasta uhasta kryptovaluutoille.

    -Mikko


  • Louhinta-farmeista puhutaan nykyään vähemmän. Onko näihin vielä järkeä lähteä (köyhänä) joko vuokraten kapasiteettia, tai tehden oman minifarmin?

   • Louhinta on tapa jolla Bitcoin verkkoa ylläpidetään ja transaktiot varmennetaan. Kaikki transaktiot tallenetaan lohkoihin, joita syntyy joka 10 minuutin välein. Verkon ylläpitäjien kesken arvotaan jokaisen lohkon yhteydessä 12,5 kappaletta Bitcoineja. Tämä luo louhinnalle taloudellisen insentiivin.

    Bitcoin verkon taustalla oleva laskentateho on kasvanut niin suureksi, että sen louhiminen on todella vaativa. Tämä edellyttää suuria investointeja louhinta laitteisiin ja nämä kuluttavat myös suuresti sähköä. Jos hankintakustannus ja kulutettu sähkön määrää ei pysty kattamaan louhinnasta saaduilla Bitcoineilla, on louhinta toiminta tappiollista. Usein louhinnasta on vaikeaa saada kannattavaa liiketoimintaa.

    On myös mahdollista vuokrata louhintatehoa isommilta toimijoilta, mutta tämä on harvoin taloudellisesti kannattavaa.

    -Martin


  • Mitkä tällä hetkellä ovat ennusteet ensimmäisistä valtioista, jotka hyväksyvät kryptot virallisiksi valuutoiksi? (Kiinasta oli joitain huhuja mennävuosina).

   • Venezuelassa on jo käytössä virallinen kryptovaluutta Petro, tosin paikalliset eivät siihen luota maksuvälineenä.

    Saksassa kryptovaluutat hyväksytään maksuvälineenä, eikä niiden käyttöä maksamisessa veroteta.

    Virossa kryptovaluutat on luokiteltu "vaihtoehtoisina valuuttoina", joita voi myös siellä käyttää maksamiseen ilman veroseuraamuksia.

    Ranskassa valtio pakottaa pankit ottamaan kryptovaluuttayritykset asiakkaiksi, mikäli valuutta on virallisesti paikallisen finanssivalvonnan hyväksymä.

    Venäjällä on menossa projekti, jossa tutkitaan Ruplan mahdollista muuttamista kryptovaluutaksi.

    -Mikko


  • Ennen nykyistä rahaa meillä taisi olla käytössä vaihtotalous, Mahtaako kryptovaluutta korvata koskaan rahan sellaisena kuin me sen nyt tunnemme?

   • Kryptovaluutta tulee todennäköisesti korvaamaan rahan koneiden välisessä automaattisessa kaupankäynnissä jo lähivuosina. Tämä siksi, että näin voidaan tehdä minkä tahansa kokoisia transaktioita globaalisti käytännössä ilman kuluja ja viivettä rahan siirrossa.

    Kryptovaluutat yleistyvät maksamisessa ensin niissä maissa, joissa paikalliseen valuuttaan ei luoteta, sekä online-kaupassa niissä maissa, joissa kryptot hyväksytään virallisena maksuvälineenä.

    On täysin mahdollista, että myös kaikki nykyiset fiat-valuutat, kuten euro, dollari, jeni jne. muuttuvat lohkoketju-pohjaisiksi ajan kuluessa, koska se on tehokas, turvallinen ja halpa tapa siirtää arvoa digitaalisesti.

    -Mikko


   • KonsensusRy kirjoitti:

    Kryptovaluutta tulee todennäköisesti korvaamaan rahan koneiden välisessä automaattisessa kaupankäynnissä jo lähivuosina. Tämä siksi, että näin voidaan tehdä minkä tahansa kokoisia transaktioita globaalisti käytännössä ilman kuluja ja viivettä rahan siirrossa.

    Kryptovaluutat yleistyvät maksamisessa ensin niissä maissa, joissa paikalliseen valuuttaan ei luoteta, sekä online-kaupassa niissä maissa, joissa kryptot hyväksytään virallisena maksuvälineenä.

    On täysin mahdollista, että myös kaikki nykyiset fiat-valuutat, kuten euro, dollari, jeni jne. muuttuvat lohkoketju-pohjaisiksi ajan kuluessa, koska se on tehokas, turvallinen ja halpa tapa siirtää arvoa digitaalisesti.

    -Mikko

    Halpa? Kun miljoonat tietokoneet pitää valjastaa louhimiseen?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Halpa? Kun miljoonat tietokoneet pitää valjastaa louhimiseen?

    Bitcoin valuuttana on keskittynyt arvon säilyttämiseen, jolloin sen siirtokustannukset ovat kalliit ja sen louhinta kuluttaa paljon sähköä.

    Lähes kaikki sitä uudemmat älyrahat ovat energiatehokkaita, ja niiden siirtokustannukset ovat todella pieniä. Esimerkiksi Stellar XLM-valuutan siirtokustannus on tällä hetkellä noin tuhannesosasentti ja siirtoaika 3-5 sekuntia kaikkialle maailmaan.

    -Mikko


  • Jotta kryptovaluutta pysyisi "elossa" tulee sitä louhia, mitä sitten kun kaikki on louhittu tai louhinnasta tulevat kustannukset (sähkölasku) kasvaa suuremmaksi kuin kolikoiden arvo. Kukaan ei louhi jos siitä ei odota taloudellista hyötyä. Kun kukaan ei louhi, raha muuttuu käyttökelvottomaksi eli kuolee ja sen arvo on 0. Näinhän tulee käymään aivan kaikille kryptovaluutoille.

   Kertokaa kryptoviisaat mitä tapahtuu kun louhiminen loppuu ja sehän loppuu?

   • Lähtökohtaisesti louhinta ei ole pakollinen osa lohkoketjua.

    PoW (Proof of Work) on konsensus-malli mitä Bitcoin lohkoketju käyttää. Tämän algoritmin avulla verkon ylläpitoon osallistuvat tahot voivat olla yksimielisiä tilikirjan tilasta. Tämä algoritmi varmistaa että verkon ylläpitoon osallistuvat tahot kontributioivat myös "työtä" (eli louhivat).

    On olemassa myös muita tapoja päästä yksimielisyyteen liittyen verkon tilasta. Nämä muut konsensus-algoritmit eivät edellytä samanlaista sähkön kulutusta. Lähes kaikki uudemmat lohkoketju teknologiat käyttävät muita konsensus-algoritmeja, jotka eivät vaadi sähkön käyttöä.

    Toisin sanoen louhinta on vain PoW-algoritmia käyttävien lohkoketjujen malli.

    -Martin


  • Miksi kryptovaluuttojen kannattajien vastustus taloudellista sääntelyä vastaan on niin suuri?

   • Bitcoin perustettiin alun perin anonyyminä, hajautettuna vaihtoehtona keskuspankeille aikaan, jolloin nykyinen finanssijärjestelmä oli kriisissä.

    Monet alkuvaiheen aktiiveista sisäistivät tämän pankkeja ja valtioita vastustavan eetoksen ja lähtivät Bitcoiniin nimenomaan vastustaakseen nykyistä järjestelmää.

    Vuosien varrella mukaan on kuitenkin tullut myös paljon ihmisiä, joille sääntely on ok, ja myös ihmisiä, jotka ovat aktiivisesti rakentamassa alalle parempaa sääntelyä.

    Eli kaikki kryptovaluuttojen kannattajat eivät ole libertaari-anarkisteja smile

    -Mikko


  • Mitä tapahtuu kun viimeinen kolikko on louhittu? Eikö se ole rahan viimeinen henkäys?

   • Bitcoin "lohkopalkkio", eli se määrä Bitcoinia mitä jaetaan louhijoille per lohko, puolittuu joka neljäs vuosi.

    Kun Bitcoin luotiin 2008 oli lohkopalkkio 50 BTC per lohko.

    Vuonna 2012 tämä puolittui 25 BTC.

    Ja vuonna 2016 12,5 BTC per lohko.

    Tämä tulee jatkumaan tulevaisuudessa ja tämä inflaatio-malli on ennalta määritelty.

    Viimeisen Bitcoinin louhinta tulee kestämään n. 100 vuotta.

    -Martin


  • Miten louhinnassa arvotaan se, kuka bitcoinin saa?

   • Selitän tämän alkulukujen avulla. Alkuluku on lukua 1 suurempi luku, joka ei ole jaollinen muulla kokonaisluvulla kuin yhdellä ja itsellään. Alkulukujen löytämiseen ei ole mitään ennakoitavaa kaavaa, joten ne pitää etsiä käytännössä "manuaalisesti" laskemalla. Kun tiedetään tarkalleen minkä verran laskentatehoa on käytössä, voidaan arvoida kuinka kauan jonkun tietyn alkuluvun löytämiseen menee.

    Eli Bitcoin verkolle asetetaan "tehtäviä", joiden ratkaisemiseen menee sen hetkisellä laskentateholla noin 10 minuuttia. Se joka ratkaisee tehtävän ensimmäisenä saa louhintapalkkion.

    Jos Bitcoinin laskentateho nousee yhtäkkiä paljon, nopeutuu näiden tehtävien ratkaisu, ja jos laskentateho laskee niin silloin tehtävien ratkaisu hidastuu. Bitcoinin laskentateho tarkistetaan 2 viikon välein.

    -Tiitus


  • Voiko bitcoinien yhteenlaskettu arvo kasvaa suuremmaksi kuin koko maapallon BKT tai suuremmaksi kuin maapallon varojen yhteenlaskettu summa?

   • Ei voi... Bitcoin mahdollistaa arvon vaihdannan vertaisverkossa ja toimii vaihdannan välineenä.

    -Martin


  • Eikö tuo kolikon ylläpitäminen eli louhimnen ole ajanhukkaa ja sairasta luonnon tuhoamista?

   • Ei ole. Louhiminen on tietynlaisten kryptovaluuttojen kuten Bitcoinin perusta. Louhijat vahvistavat bitcoin-transaktioita ja pitävät huolen siitä että yksikään kolikko ei ole kahdessa paikassa samaan aikaan.

    Bitcoineja voi louhia ylijäämäsähköllä, mikä ilman bitcoinlouhintaa menisi muuten hukkaan. Esimerkiksi vesivoimaloiden yhteyteen on sijoitettu paljon bitcoin-louhimoita. Tämän takia ei pidä katsoa pelkästään bitcoinin sähkönkulutusta. Esimerkiksi islannissa tapahtuva louhinta on käytännössä hiilivapaata, koska siellä louhintaan voidaan hyödyntää helposti uusiutuvia energianlähteitä. Mutta taas kiinassa tapahtuva louhinta on erittäin saastuttavaa. Tähän voi olla tulossa muutos jos Kiinan valtio puuttuu louhintaan, mitä se tällä hetkellä suunnittelee.

    Louhinta tekee bitcoinista äärimmäisen turvallisen. Bitcoinin "hakkeroimiseen" tarvitaan käytännössä yli 51% koko bitcoinin energiankulutuksesta, joten se on käytännössä mahdotonta, kun bitcoinin energiankulutus on niin suuri mitä se nykyään on.

    -Tiitus


  • Bitcoin lienee huijaus sillä louhimisen päätyttyä koko raha muuttuu arvottomaksi. Eli mitä järkeä on louhia vuosikausia bitcoineja kun ne muuttuvat joka tapauksessa arvottomiksi?

   • Bitcoinin louhijat saavat louhimispalkkioiden päätyttyäkin korvausta jokaiseen lohkoon tallennetuista transaktioista.

    Jos Bitcoin joskus hiipuu, se hiipuu paljon todennäköisemmin sen takia, että joku muu älyraha ottaa sen paikan kuin sen takia, että louhimispalkkiot loppuvat.

    -Mikko


  • Voiko kryptovaluutalla maksaa myös avaruudessa ja muilla planeetoilla?

   • Teoriassa voi, koska Bitcoin-satelliitteja on olemassa jo avaruudessa.

    -Martin


  • Heiv mulla on jatkuvasti sähköpostissa viestejä usealta eri bit coin yhtiöltä. Ja tilin saldo näyttää -2 bitcoin, =ja rahana noin 10.000$ ? Olen tietokoneelle ladannut aikoinaan ns bitcoin_louhinta sovelluksia jne.. ja nyt en tiedä mitä teen ja kuinka voin nostaa rahat omalle tilille. Eli siis vaihtaa BITCOINIT Euroiksi, omalle tililleni? Osaateko auttaa, olisin tosi kiitollinen Avusta. Kiitos

   • Mikäli sinulla on nämä Bitcoinit tallessa lompakossa, niin voit lähettää ne pörssi palveluun missä voit myydä ne euroja vastaan.

    Voit käyttää seuraavia palveluita tähän tarkoitukseen esim. Bitstamp, Kraken, LocalBitcoin, Coinmotion jne.

    Luo tili haluamallesi palveluntarjoajalle, tunnistaudu ja tämän jälkeen olet valmis tekemään kauppaa.

    -Martin


  • Hei!

   Kiitos hyvistä kysymyksistä! Aika kysymiselle on nyt päättynyt, mutta asiantuntijat vastaavat vielä muutamiin kysymyksiin. Sen jälkeen keskustelu suljetaan.

   Terkuin,
   Suomi24-tiimi

   • Tehän ette siitä päätä.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 18 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Stefulla miljoonavelat

   Seiska kertoo Stefun lainanneen hurjan summan pokerimiljonääri jens kyllöseltä. Stefulla saattaa mennä kuulemma kymmeniä tuhansia strippibaareihin. Ku
   Kotimaiset julkkisjuorut
   179
   6501
  2. Jaksamista Sofia ja Stefan!!

   Voimia molemmille. Stefu päivä kerrallaan. Sofialle kiitos, että olet kunnioittanut Stefania, etkä ole ruotinut hänen asioitaan julkisuudessa, mi
   Kotimaiset julkkisjuorut
   98
   3210
  3. BB-Sini puhuu tiukkaa asiaa BB-julkkisten kohtelusta somessa

   Tullut itsekin kolmekymppisenä somen suurkuluttajana todella kauhisteltua tätä järkyttävää lynkkausta ja syitä siihen. Netissä liian monilla ihmisillä
   21
   2084
  4. Tutkittu on: talviaika parempi

   Puoliin päiviin makaavat vätykset tietysti ovat eri mieltä, mutta työtätekeville ihmisille uutinen on hyvä. "Pysyvään kesäaikaan siirtymistä on kokei
   Maailman menoa
   340
   1809