Wanha lieksalainen tutkintopäivänä

Tänään on tutkintopäivä eli nykynimeltään koulujen päättäjäispäivä. Juhlasta tulee ensimmäisenä mieleeni suvivirsi.

Suvivirttä on vuosisatojen ajan laulettu koulujen kevätjuhlissa. Se yhdistää sukupolvien ketjua, herkistää mielet ja tuo helposti kyyneleet silmiin. Omat lapsuusajat koulutodistuksineen nousevat pintaan.

Alkuperäinen Suvivirsi ilmestyi Ruotsissa vuoden 1695 virsikirjassa. Suomen kielelle virsi käännettiin vuonna 1701. Toivottavasti suvivirsi raikuu suomalaisissa kouluissa vielä monien sukupolvien ajan! Se on jokaisena keväänä yhtä ajankohtainen.

Onnea kaikille koululaisille ja opiskelijoille tärkeän päivän, tutkintopäivän johdosta!

16

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tosi hyvä biisi tuo ""Jo joutui Armas sinne, sun tänne." Oli se vaan Armas aikaansaapa mies. Ihailen myös Wanhan musikkimakua, mikä on tullut ilmi vuosien saatossa.

    • Mukavaa, että tämä aloitus on saanut olla aamusta asti täällä poistamatta. Tuntuu vahvasti että saakin olla, hyvä niin näin tutkintopäivän kunniaksi. Nyt minäkin ehdin jo jotain raapustaa. Tämä tutkintovirsi on minunkin musiikkimakuuni aivan ok. Yksi niistä harvoista virsistä, jonka osaan kohtalaisen hyvin soittaa uruilla. Vain yksi alennusmerkki ja sopivasti duuria.

      Vitsiniekat kanssa tänne eksyneet. Makuja on monenmoista, ja saakin olla. Armastaankin on Armas ehkä vihervöiselle niitylle tietyssä mielessä johdatellut runoa hyräillessään;)

      Mutta jatketaanpa tuosta perimätiedosta ko. virren osalta. Gotlannin piispa Israel Kolmodin kirjoitti tämän tuntemamme virren juhannusaamuna 1693 ihaillessaan saarensa luonnon kevätkesäistä kauneutta. Suomeksi virsi ilmestyi arkkina jo 1700, ja kuten Wanha jo mainitsi, liitettiin virsikirjaan 1701. Suomentajastakaan ei ole aivan varmaa tietoa. Sävelmä on ruotsalaisen kansanlaulun ”Migh giör stoor lust och glädie”. vuodelta 1697.

      Kaivoin hyllystäni 1944 painetun Koraali kirjan. Siinä virsi on nro. 557. Sovitus alkusoittoineen F. W. Zachau`n mukaan. Suomentajaa runolle ei siinäkään mainita. Tekstin alla on Israel Kolmodin (1643–1709).
      Jotkut lähteet arvelevat suomentajaksi Erik Cajanusta.

    • Ihan alunperin suvivirren sanat ovat saaneet alkunsa keskiajalta, selipaatissa eläneiden pappien kirjoittamasta eroottisesta runosta, missä päähenkilö johdattelee naista niitylle harjoittamaan seksiä. Keväthän on erotiikan ja uudellernsyntymisen aikaa.

      • Aivan ilmeistä on, hyvä Uuninpankko. Näin minäkin tulkitsen asian.
        Nyt kun moni on valmistunut tiettyyn elämänsä taipaleen pisteeseen, heitän hieman lainattua ja mielenkiintoista tekstiä tähän kevätkesään, tuuliseen, tuulille.
        Mitä on vapaus? Pelkkiä kaavoja, normiuskollisuutta, matematiikkaa, vai kielen käytön monimuotoisuutta.
        Kenties joskus muutakin. Tämä olisi ollut minulle otollinen aihe kirjoittaa. Kirjoitin silloin 70- luvulla mitä kirjoitin. En huonosti, mutta laudatur jäi äidinkielestä haaveeksi. Magnakin. Olin silloin ns. mediaani-ihminen;) Hyvä oli silloin niin, ja on vieläkin. Niin sanoi myös Antti S.

        ”Vapaushan on, se on jäänyt mainituilta kirjoittajilta salatuksi, tietynlainen suhde, joka vallitsee vähintään kahden, useimmiten kolmen suhteen jäsenen kesken. Niin esim. eräs A voi olla erään B:n suhteen vapaa eräästä C:stä. Jollei suhteen eri jäseniä ole ilmaistu, puhe vapaudesta on tyhjää puhetta, sillä ilmaus on epätäydellinen. Ilmaukset A on vapaa tai A:ssa vallitsee vapaus ovat yhtä mitäänsanomattomia kuin A on suurempi kuin, josta ilmauksesta niinkään puuttuu suhteen jäsenen ilmoitus. Meidän on siis aina tiedettävä myös m i s t ä jokin on vapaa”.

        Tämä toki jatkuisi vielä 345 sivua, mutta tuskin kirjoitan, ette te lukisi kaikkea kuitenkaan.

        Suomen väkiluku suomalaisten suhteen on sen verran huolestuttavissa kantimissa, että suosittelen nyt välillä pänttäämisen sijaan pajupillin tekoa. Pajupillien teolla on aina lyhytvaikutteisia, että pitkäkestoisia, seuraamuksia.

        https://www.youtube.com/watch?v=e4fPR0Q6wWU

        Lainattu osuus oli Kyllikki Penttilän Kalevalan päivänä 1977 julkaistua tekstiä kirjasta Rehtorin puheet.


    • Anonyymi

      Eikös suvakit yritä boikotoida suvivirttä ja yritä saada tilalle minareettijoikua!

      • Suvivirsi on minareettijoiku jo nyt, koska siinä on uskonnollista sanoitusta. Mutta eiköhän tuo mene perinteenä, jos antaa uskonnon mennä siinä toisesta korvasta takaisin ulos.


      • Se yritys jo hupeni. Perustuslakivaliokunta muistaakseni linjasi keväällä 2014, että saa laulaa. Ainakin kolme ensimmäistä säkeistöä;)


      • Uuninpankko kirjoitti:

        Suvivirsi on minareettijoiku jo nyt, koska siinä on uskonnollista sanoitusta. Mutta eiköhän tuo mene perinteenä, jos antaa uskonnon mennä siinä toisesta korvasta takaisin ulos.

        Niin. Mutta en sitä kyllä minareettijoikuun vertaisi. Ehkä on nyt paree, kun emme lähde Ristiselälle ristiaallokkoon riskillä. Tuuleekin vielä kovin eiliseltä;)


      • Anonyymi

        Mainitsemasi "suvakit" eivät halunne boikotoida kyseistä virttä vaan, että siitä laulettaisiin versiota ilman uskonnollista sanoitusta. Ja tämä ei johdu islamista , emme halua koulujen olevan kristillistenkään koraani eli raamattukouluja. Tarkoitat varmaan vastustaa "islamisaatiota" ja islamisteja , mutta sekoitat mukaan tavalliset muslimitkin,luultavasti tuntematta yhtään, ja ainut kosketuksesi on lomamatka Turkissa tai Egyptissä, jos sitäkään.


      • Anonyymi

        Suvivirttä ei todellakaan ole pannaan julistamassa olleet muslimit eivätkä suvakit, vaan nimenomaan ateistit. Ateisteja on jo paljon Suomessa, he ovat äänekkäitä ja osaaat käyttää valtaansa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Suvivirttä ei todellakaan ole pannaan julistamassa olleet muslimit eivätkä suvakit, vaan nimenomaan ateistit. Ateisteja on jo paljon Suomessa, he ovat äänekkäitä ja osaaat käyttää valtaansa.

        Ateistejakin on monenlaisia, kuten kaikkia muitakin. Suurinta osaa ei varmasti voisi vähempää kiinnostaa jos toiset uskontoja harjoittavat ja suvivirsiä hoilottavat. Itse kuulun heihin.


      • Uuninpankko kirjoitti:

        Ateistejakin on monenlaisia, kuten kaikkia muitakin. Suurinta osaa ei varmasti voisi vähempää kiinnostaa jos toiset uskontoja harjoittavat ja suvivirsiä hoilottavat. Itse kuulun heihin.

        Minä keksin.
        Jotka haluaa laulaa Suvivirttä, niin antaa laulaa.
        He jotka eivät halua niin voisivat laulaa "On syksy synkkä ja rajumyrskyt pauhaa" ;-))


      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Jo muinaiset roomalaiset lauloivat suvivirttä 2000 vuotta sitten suomalaisin sanoin. Retoriikkaa opetettiin roomalaisissa kouluissa ja erotiikkaa kaikkialla Roomassa.

      • Anonyymi

        Näin on. On se kummallista, että jotkut pääsee ilman retoriikan taitoja niinkin pitkälle kun rinteen kivivyörytykseen tahtomattaan. Kaiken huippu, että sateenvarjo on niin vahva, että sama mitä äänestäjät sanoo, niin taipuu aina mihin tuuleen tahansa heille itselle sopii. Itsekkäästi.

        Eiks oo aika pöljää? Vaikka tutkinnollisestiki, mutta kukas näitä sitten tutkii. Tur..eikun suut tukkoon. Vaalit on näiltä osin pidetty. Ei muuten kestä neljää vuotta tämä!

        Jos joku epäilee offtopikiksi, sanottakoon, että kyllä näitä kevään juhlissa keskusteluissa ainakin sivutaan, Lieksassakin.


    • Onnea kaikille valmistuneille minunkin puolesta, ja joilla on opinnot kesken, niin mukavaa kesälomaa.

    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      377
      1441
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      104
      1253
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      114
      1187
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      158
      1072
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      40
      940
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      886
    7. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      796
    8. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      790
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      85
      767
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      166
      662
    Aihe