Miksi vaihdetaan pienempään?

Lehtiveneilijä

Ostin kirjaston poistomyynnistä pinon muutaman vuoden takaisia Vene-lehtiä kymmenellä sentillä kappale tutustuakseni veneilijöiden maalmaan. Myynti-ilmoituksissa pisti silmään sellainen seikka, että monet purjehtijat haluavat vaihtaa suuresta pienempään, esimerkiksi 30 - 40 -jalkaisesta 20 jalkaiseen.

Onko suuremman veneen pitäminen ratkaisevasti kalliimpaa vai mikä noihin on syynä?

17

4552

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • koska

      Siksi koska veneilijöillä ei ole suuruuskompleksia, että tarvisi olla suurempi vene kuin naapurilla. Eikä moista ajatusta kuten autoilijoilla että auto on aina metrin liian lyhyt, vaan veneen koon voi määritellä aivan tarpeidensa mukaan siten mikä mihinkin elämäntilanteeseen on sopiva ja hyvin hallittavissa. Itse vaihdoin isompaan.

    • Ex-taistolainen

      Iso vene ei kulje kevyessä tuulessa purjeilla ja naftaa palaa. Silloin kun keliä olisi ei oikein voi lähteä ulos kun shamppanjalasit ja posliinilautaset helisevät aivan liikaa vitriineissä ja voivat särkyä.

    • Jape

      Täällä on taas noita asiapitoisia vastauksia runsaasti ...

      Kyllä veneilyn kustannukset riippuvat melkoisesti veneen koosta. Kaikki maksut määrittyvät veneen koon mukaan; esimerkiksi vakuutusmaksu määrittyy veneen arvon perusteella, laituri- ja talvisäilytyksestä maksetaan veneen pituuden tai leveyden mukaan, ja pursiseurojen alusrekisterimaksut voivat riippua veneen koosta.

      Sitten ovat tarvikkeet, joiden hinnoittelussa korostuu myös koko: esimerkiksi 24-jalkaiseen veneeseen sopiva vanttiruuvi on melkoisesti edullisempi kuin 40-jalkaiseen sopiva. Sama ilmiö toistuu joka nippelin kohdalla.

      Viimeisenä syynä lienee sidottu pääoma. Tiedän useampia tapauksia, joissa esimerkiksi perinnöksi saatu kesämökki vaatii runsaasti rahaa (esimerkiksi muiden pesän osakkaiden lunastamiseksi pois), tai aikapula uhkaa, ja iso ja hieno vene on myyty pois. Toisaalta purjehdusta ei ole haluttu lopettaa kokonaan, ja tilalle on ostettu pienempi ja halvempi paatti.

      Jape

      • Listaa

        Voisi jatkka vaikka kuinka mutta suurimmat kustannuserot tulee eteen kun aletaan uusia purjeita,köysistöä ja muita maston laitteita.
        Onneksi kulkee niin isot kuin pienetkin veneet samalla tuulella.


      • Ollikainen

        Minä ratkaisin rahatilanteeni näin, en luopunut isosta veneestäni, vaan myin puolet kaverilleni. Edelleenkin ollaan kavereita...


    • Roope

      Pienemmässä veneessä kaikki voimat ovat pienempiä, eli pienempää on kevyempi ja helpompi käsitellä.

      Ja pienemällä syväyksellä on enemmän luonnonsatamia tarjolla.

    • Viki

      Kun saa penskat maailmalle niin voi keskittyä elämän laadun parantamiseen, voi myydä liian suuren asunnon, joukkuematkailuun suunnitellun purjeveneen ja pikkubussin. Tilalle laadukkaampaa, kahden ihmisen tarpeisiin sopivaa. Tuossa saattaa lisäksi jäädä vähän käyttörahaakin, etenkin kun omat tulot ovat yllättäen mahdollisuus käyttää ihan itse, talovelat on maksettu...

      Sen vuoksi ihmetyttää kaupattavien uusien pursien koon kasvu, kohderyhmänä ovat ilmeisesti lestadiolaisperheet?

      • toope

        Minusta näyttää päin vastoin siltä, että trendinä on vaihtaa veneitä, asuntoja ja autoja aina vain suurempiin sikäli kuin varat sallivat. Ainakaan minun tuttavapiirissäni, vaikka kuulunkin siihen ikäluokkaan jonka kakarat pikku hiljaa muuttavat kotoa, ei ole ketään, joka olisi vaihtamassa em.hyödykkeitä pienempiin. Enkä toki itsekään ole niin tekemässä ainakaan veneen tai talon osalta.


      • vaihtaja
        toope kirjoitti:

        Minusta näyttää päin vastoin siltä, että trendinä on vaihtaa veneitä, asuntoja ja autoja aina vain suurempiin sikäli kuin varat sallivat. Ainakaan minun tuttavapiirissäni, vaikka kuulunkin siihen ikäluokkaan jonka kakarat pikku hiljaa muuttavat kotoa, ei ole ketään, joka olisi vaihtamassa em.hyödykkeitä pienempiin. Enkä toki itsekään ole niin tekemässä ainakaan veneen tai talon osalta.

        Me(vaimoni ja minä)aiomme vaihtaa selvästi pienempään taloon, 3 lasta on jo pois kotoa. Turha on tyhjiä huoneita lämmittää, purjevene 30 jalkainen on tarkoitus pitää. Meidän tuttavapiirissämme on muitakin näin asumisesta ajattelevia.


    • buccaneer-78

      Tulee halvemmaksi, pääsee matalampiin satamiin.
      Helppo käsitellä, Itämerellä pärjää muutenkin aika vaatimattomilla paateilla.
      Olosuhteetkin saattaa muutua e.g. kakarat karkaa eikä niitä purjehdus enää kiinnosta.
      Jos itse hankin oman joskus, yksi kriteeri on että sitä on mukava käsitellä yksin.

    • Pieni vain

      Moni reissu jää tekemättä koska vene pieni. Moni jää tekemättä koska vene iso. 1980-luvulla purjehdittiin lastemme kanssa moneen kertaan Tanskaan, Norjaankin, jopa kerran Pieliselle (Saimaan kanava - Saimaa - Pielinen).
      Silloin ei ollut seisomakorkeusvaatimuksia. Vene oli tukeva 24 jalkainen vain. Sillä oli turvallista seilata myös tuulella, kun isot veneet jäivät satamaan "myrskyn" takia. Eivät kai "sakemannit" olisi hallinneet isoja veneitään, tuskinpa minä senkään vertaa. Pikku-veneellä, tukevalla sellaisella, oli turvallista ja leppoisaa seilata. Ei oltu sään armoilla. Omat pienet voimat riittivät omiin pieniin purjeisiin.
      En ole jälkeenpäinkään katunut sitä, että vene oli pieni.

      • Hugin & Munin

        Olen ostamassa purjevenettä perheelle maksimikoko on 29 jalkaa ja hinta max 20 000.Vene tulee olemaan varmasti 70 tai 80 luvulta. Talovelat maksettu ja rahaa eri arvopaperisijoituksissa yli 100 000.Mielestäni veneen pitäisi olla järkevässä suhteessa omaisuuteen ja käyttömäärään nähden.Pieni vene on myös helppo käsitellä yksinkin ja sen voi talvisäilyttää omassa pihassa.Vieläkö lisää perusteluja.


      • Hugin & Munin

        Kertoisitko mikä vene oli tämä tukeva, turvallinen 24 jalkainen purjevene


      • Yksi parhaista
        Hugin & Munin kirjoitti:

        Kertoisitko mikä vene oli tämä tukeva, turvallinen 24 jalkainen purjevene

        Avance 24 ja 245 (sama runko)ovat tunnetusti erittäin helposti puhjedittavia ja johdonmukaisesti käyttäytyviä veneitä, joita on testeissä laajasti kehuttu ja monia muita saman kokoisia veneitä paremmaksi todettu(voit tilata testit ja vertailut Venelehdestä). Ulkonäöltään myös kärkipäästä. MM. näistä syistä myös säilyttää arvonsa hyvin.


      • pieni vain
        Hugin & Munin kirjoitti:

        Kertoisitko mikä vene oli tämä tukeva, turvallinen 24 jalkainen purjevene

        Veneeni on Misil II eli Hallberg Rassy 24. Rakennusvuosi 1975. Eväköli, mutta se on pitkä. Syväys vain 1,2 m. Lujasti rakennettu tiloiltaan vanhanaikainen vene, 4 melko tilavaa makuupaikkaa. Venettä ei ole suunniteltu kuitenkaan äärimmäisiin avomeriolosuhteisiin.
        Turvallisuus tietysti paljon varustuksesta kiinni. Meillä oli reissuilla esim. vesitiiviis pultattava varaovi. Ankkureita matkassa 5 kappaletta, painavaa ketjua, ankkuriköysi 150 m aina valmiina. Pienin myrskyfokka 3 m2, erillinen myrskyiso muistaakseni 5 m2. Esim. Turun Saaristossa veneellä on leppoisaa purjehtia silloinkin, kun isoilla veneillä ei ole syytä lähteä mihinkään. Eihän myrskyllä tietysti purjehtia tarvitse, mutta on kiva tunne tietää, että vene ei ole "sään armoilla", jos kuitenkin....


      • Hugin&Munin
        Hugin & Munin kirjoitti:

        Kertoisitko mikä vene oli tämä tukeva, turvallinen 24 jalkainen purjevene

        Kiitos viestistä.Meilkein arvasin veneen, katso 6.3 kijoittamaani mielipidettä vene yksipurjehdukseen


      • pieni vain
        Hugin&Munin kirjoitti:

        Kiitos viestistä.Meilkein arvasin veneen, katso 6.3 kijoittamaani mielipidettä vene yksipurjehdukseen

        Kirjoitit tämän listan: "Allegro 27, Laurin kosteri 28, Amigo 27, Storfidra. Pienemmistä IF, Havsfidra.Perämoottorilla Folkari,IF,Amigo23, HR misil 2 vaikka on eväkölinen.Paras merikelpoinen vene pienellä rahalla on IF jossa kölipainon osuus koko painosta on 58%."
        Allegroa enkä Amigoa tunne. Muut mainitsemasi ovat tukevia veneitä. Havsfidra on muistaakseni 20 jalkaa pitkä. Sain käydä kerran kylässä sellaisessa Havsfidrassa, jolla oli käyty Pohjois-Amerikassa. Ei merikelpoisuus todellakaan koosta riipu. Jo Itämeri on sen verran iso, että veneen koolla sinänsä ei voi paikata mahdollisia muita puutteita.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1888
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      119
      1858
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1620
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1442
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe