CRISPR-editoidut lapset ovat vaarassa kuolla ennenaikaisesti

Jokin aika sitten tiedeyhteisö kohahti, kun kiinalaistutkijat editoivat ihmisalkioiden DNA:ta. Perimämuokkauksen tarkoitus oli, etteivät syntyvät lapset sairastuisi HIV:n aiheuttamaan AIDS:iin. Monet pitivät DNA-editointia mullistavana menetelmänä ja näkivät siinä paljon potentiaalia ihmisen ominaisuuksien modifioinnissa. Puhuttiin jopa superlasten tuottamisesta ja siitä, että vanhemmat saisivat itse valita, millaisia ominaisuuksia heidän lapsensa saisivat.

Totesin jo noin vuosi sitten, ettei ihmisen DNA-jaksoja pitäisi lähteä sörkkimään, koska solumme käyttävät pasiivisia DNA-jaksoja moniin tarkoituksiin eivätkä tiedemiehet vielä tiedä, miten yhteenkin DNA-jaksoon toteutettu muutos vaikuttaa järjestelmässä, jossa DNA-jaksoja hyödynnetään useisiin käyttötarkoituksiin. Nyt tutkijat ovat alkaneet ymmärtää, miten ongelmallista DNA:n muokkaaminen on ja varoittavat, että mm. editoinut kiinalaislapset todennäköisesti tulevat kuolemaan ennenaikaisesti.

Tapaus on erinomainen osoitus siitä, miten täydelliseksi ja optimaaliseksi suunniteltua järjestelmää ei pitäisi lähteä roplaamaan. Samalla tapaus osoittaa, miten idioottimainen teoria evoluutioteoria on. Genomi ei virheiden kautta tule paremmaksi, päinvastoin. Jos eivät edes tiedemiesten tarkoituksella tekemät suunnitellut modifikaatiot paranna järjestelmää, kuinka satunnaiset geenivirheet voisivat sitä parantaa? Ja tämähän on nähty myös käytännössä; ihmisen genomissa on maailmanlaajuisesti jo peräti 628'685 sairauksiin yhdistettyä geneettistä virhettä (disgenet.org), mutta nykytiede ei tunne ainutakaan täysin hyödyllistä geenivirhettä. Geneettinen rappeutuminen on siis biologinen tosiasia eikä evoluutiosta ole tietoakaan.

Linkit ketjussa. Älkää eksykö, ajattelevat ihmiset.

7

55

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Raamattu. Puhut paljon. Missä totuus ? Kuka on ohjaajasi ?

    • Anonyymi

      Ei ihmisen DNA ole suunniteltu. Se on evoluution kehittämä.
      Vai ihan omia virheitään paikatakseenko Jumala istutti ihmisen DNA:han 10 % muinaisten retrovirusten pätkiä.

      Se on totta, ettei CRISPR ole vielä riittävän tarkka yleiseen käyttöön. Lännessä sitä on käytetty ihmisiin vain, jos muu ei enää auta. Kiinassa asiat ovat vähän toisin. Mutta kun menetelmät kehittyvät, siitä saattaa tulla hyvä lisä lääketieteeseen, kuten nyt jo evoluutioteoriaan perustuvasta tutkimuksesta mm. syöpätautien hoidossa.

      • Anonyymi

        Ja kylläpä se Rottiksellekin kelpaa siinä vaiheessa kun rukous ja polttouhrit ja muut raamatulliset hoidot eivät enää auta.


      • //Vai ihan omia virheitään paikatakseenko Jumala istutti ihmisen DNA:han 10 % muinaisten retrovirusten pätkiä.//

        Ns. retrovirusten pätkät ovat solujemme talteenottamia virusten DNA-jaksoja. Ne on tarkoitettu suojelemaan meitä virushyökkäyksiltä ja toimivat oikein, kun epigenomimme on kunnossa. Mutta kun et hoida itseäsi, syöt epäterveellisesti, elät synnissä, tupakoit, käytät liikaa alkoholia jne., niin epigenomisi joutuu epätasapainoon eivätkä retovirusten ekspressio enää toimikaan kuten pitäisi.


    • >>Tapaus on erinomainen osoitus siitä, miten täydelliseksi ja optimaaliseksi suunniteltua järjestelmää ei pitäisi lähteä roplaamaan.<<
      ...
      >>...ihmisen genomissa on maailmanlaajuisesti jo peräti 628'685 sairauksiin yhdistettyä geneettistä virhettä (disgenet.org),...<<

      Täydellinen järjestelmä mikä on pullollaan virheitä? Et taida ymmärtää itsekään mistä puhut (ei sinänsä yllättävää henkilöltä joka pitää vuoria mutakakkuina).

      • Anonyymi

        Geenivirhe on mielestäni melkoisen arvolatautunut ilmaisu, se ilmentää ihmisen omia tavoitteita ja ihanteita hyvin toimivan ihmiselimistön tuottavasta genomista.

        Väestössä yleisten geenivirheinä pidettyjen genomin ominaisuuksien lisäksi on erikseen diagnosoituja geenivirheitä melkoinen liuta, linkissä muutamia esimerkkejä:

        https://www.norio-keskus.fi/tietoa/diagnoosikohtaista-tietoa.html

        Ihmisen geenistön paranteleminen on tietysti varsin vaikeaa ja se vaatinee pitkän ja epäonnistumisiakin tuottavan oppimisen.

        Viljelykasveja ihmiskunta on jalostanut valintajalostuksella aluksi tiedostamattaan ja myöhemmin enemmän tavoitehakuisesti geenejä manipuloimalla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      391
      4976
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      285
      2761
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      155
      1985
    4. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      104
      1668
    5. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1533
    6. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      63
      1397
    7. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      51
      1390
    8. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      61
      1377
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      64
      1334
    10. Rakkauden riemuvoitto

      Valta voidaan voittaa tiedolla. Mutta tieto on huonompi kuin kauneus, hellyys ja rakkaus. Siksi kauneus on vallan ja tie
      Hindulaisuus
      349
      1111
    Aihe