Olkiluoto 3 viivästyy

Anonyymi

Voimala ei valmistu alkuperäisessä aikataulussaan.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006147641.html

"Olkiluoto kolmosen laitostoimittaja ilmoitti keskiviikkona lykkäävänsä projektiaikataulun toimittamista ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voimalle.

TVO kertoi jo huhtikuussa, etteivät työt edenneet alkuvuonna aikataulussa. Polttoainetta ei asenneta reaktoriin TVO:n mukaan ainakaan ennen elokuun loppua.

11

<50

  Vastaukset

  • Ja sitten kun valmistuu....niin kai on jo joditabut hankittu ja ydinsuoja valmiiksi? Taatusti räjähtää 3 tsernobilin verran...

   • Muutan pois suomesta kun käynnistyy ole tarkasti tietoine miten on hoidettu esim hitsakset kun aikoinaan oppilaanani ollut kaveri kertoi totuuksia


  • Vaikkei mennyt ihan niveleen tuo Olkiluodon viritelmäkään, niin Hanhikiven ensimmäisestä taitaa tulla savolainen projekti, eli aloittamista vaille valmis.

   Olkoon ydinvoimasta mitä mieltä tahansa, niin byrokratia on tarttunut kyllä hyvin suomalaiseen päätöksentekoon.

   Otetaan esimerkiksi Angry Birds tunneli Vantaan lentoasemalta Tallinnaan. Heppu joka sitä puuhaa tekisi sen yksityisellä rahalla viidessä vuodessa valmiiksi.

   Ilmasto kiittäisi, kun rahtia ja matkustajia siirtyisi raiteille.

   No mitä sanoo byrokraatit. Ei ei ei. Asiaa pitää vatvoa ainakin 20 vuotta, koska vatvominen on kivaa, ja byrokraatti pääsee eläkkeelle 20 vuoden kuluttua. Ja jos jotain tehdään, niin se pitää tehdä veronmaksajien kustannuksella eikä yksityisellä rahalla.

   Ilmasto ei kiitä, ja lentoliikenne Keski-Eurooppaan jatkaa kasvamistaan.

   • Selvähän tuo nyt on ettei maiden välisiä tunneleita luviteta viikossa.
    On otettava huomioon nykyinen ja tuleva turvallisuustilanne jne.


  • Nyt hesarissa näin:

   www.hs.fi/talous/art-2000006176296.html

   Uutisen mukaan OL3 käynnistyminen viivästyy edelleen puoli vuotta. Arevan kanssa keväällä 2018 tehdyn sopimuksen mukaan voimalan tulee olla valmis vuoden 2019 loppuun mennessä tai Arevan maksettavaksi lankeaa korvauksia, jotka voivat olla viivästyksen pituudesta riippuen enintään 400 miljoonaa euroa.

   Ranskan veronmaksajille tulossa siis lisää laskua Arevan osaamattomuudesta.

   • Tuskin Ranskan veronmaksajille...


   • Enevpk1 kirjoitti:

    Tuskin Ranskan veronmaksajille...

    Vuonna 2017 Arevassa tehtiin uudelleenjärjestelyjä toimialojen ja omistusten suhteen. Suurin osa yrityksestä meni EDF:lle, mutta OL3 projektista siihen liittyvine tappioineen vastaa Areva S.A.

    Ainakin Wikipedian mukaan Areva S.A. on vuonna 2019 Ranskan valtion omistama yhtiö, jonka pääasiallinen tehtävä on kantaa vastuu OL3:sta ja sen tappioista. Maksumiehiksi joutuvat siis Ranskan veronmaksajat.


  • Mahtaa olla aika haasteellista rakentaa ydinvoimala, mielestäni se kertoo jo jotain millaisen asian kanssa ollaan tekemisissä. Kun ydinvoimalat on niin yleisiä kuitenkin niin miksi niistä uutisoidaan niin vähän, ydinvoimala on vähän mysteeri..
   Miksi se on niin jumalattoman kallis?
   Miten ihmeessä voi minkään rakentaminen kestää näin kauan?

   Kun ajatellaan sitä resurssien määrää mitä siihen ydinvoimalan tekemiseen käytetään niin aatelkaa nyt, kauanko menee tehdä putki, liittää siihen toinen putki, tehdä sähköasennuksia kerro se 10-15 vuodella = Yksi työmaa, keskikokoisen kauppakeskuksen kokoinen. Kauppakeskuksessakin tehdään mittavat lvi ja sähkötyöt ja kaikkea muuta. Miten yhden yhden padan ympärille tehtävä tekniikan rakentaminen voi kestää 15 vuotta.

   "rakentaminen alkoi 2005, suunniteltu valmistumisvuosi oli 2009"
   (wikipedia)

   Luulisi asian kiinnostavan mediaa vähän enemmän, yleensä toimittajat on sangen uteliaita asioista.

   • Ydinvoimaloiden rakentamisessa hankaluutena ei ole itse rakentaminen vaan säännöt ja määräykset, jotka rakenteiden on täytettävä jotta voimalaa saisi käyttää. Jokainen asia joudutaan tarkistamaan ja dokumentoimaan moneen kertaan.

    Plussapuolena se, että sääntöjen mukaan rakennetut voimalat aika harvoin poksahtelevat. Miinuksena se, että homma on mielettömän hidasta, byrokraattista ja kallista. Tuo sitten houkuttelee projekteihin osallistuvia alihankkijoita tekemään tahallisia virheitä, joita Arevankin historiaan mahtuu. Esimerkkinä vuoden 2015 Flamanvillen ydinvoimalassa paljastuneet teräsrakenteiden heikkoudet, joihin liittyvien tarkistusten vuoksi jouduttiin väliaikaisesti sulkemaan useita saman alihankkijan rakenteita sisältäviä ydinvoimaloita ja jotka nostivat sähkön hintaa Euroopassa.

    Arevalla ajateltiin virheellisesti että OL3:ssa voisi joissakin asioissa oikaista ja se otettiin huomioon projektin hinnoittelussa. Areva S.A. kun ei ollut koskaan aiemmin päävastuussa ydinvoimaloiden rakentamisesta joten hanketta hinnoiteltaessa ei ymmärretty siihen liittyviä ongelmia. Kun ne ongelmat sitten tulivat eteen niin siitä alkoi oikeustaistelu, joka päättyi TVO:n voittoon.

    Kyllä OL3 ongelmista on aika lailla kirjoiteltu. Kun Areva oli Ranskalle Nokian kaltainen kansallisen ylpeyden aihe niin sen sortuminen tämän projektin yhteydessä otettiin siellä päin aika raskaasti.


  • "Ydinvoimaloiden rakentamisessa hankaluutena ei ole itse rakentaminen vaan säännöt ja määräykset, jotka rakenteiden on täytettävä jotta voimalaa saisi käyttää. Jokainen asia joudutaan tarkistamaan ja dokumentoimaan moneen kertaan."

   Silti, luulisi yhteiskuntaa/kansalaisia asia kiinnostavan enemmänkin.
   Voisi kiinnostaakkin mutta se on paljon kiinni siitäkin että uutisoiko kukaan.
   Miksi ei uutisoida enempää, olisi kiinnostavaa nähdä ihan se että mitä joinakin työpäivinä on ihan konkreettisesti tehty, mihin sitä aikaa todella oikeasti menee.

   • Saattaa olla sekä yrityssalaisuuksia, että valtiollista turvallisuutta ajatellen hieman rajoitettu yksityiskohtaista uutisointia.


  Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vuosi Tinderissä oli järkytys

   Ei mikään ihme. Tinder on ihan syvältä. https://yle.fi/uutiset/3-11212319
   Sinkut
   98
   5518
  2. Haavisto aikoo jatkaa

   ulkoministerinä ri­ko­se­päi­lyis­tä huolimatta https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/pekka-haavisto-kommentoi-esitutkintapyyntoa-aikoo-jatkaa-ulkomin
   Maailman menoa
   93
   1012
  3. Maisa perhelomalla Levillä

   Mikko ilmestyi myös Leville odottamatta. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ystavanpaivana-avioitunut-maisa-torppa-koki-romanttisen-yllatyksen-per
   Kotimaiset julkkisjuorut
   59
   896