rukousnauhasta

Anonyymi

Hei, en ole ortodoksi mutta kiinostaisi kysymys että saako ortodoksimaallikoilla olla rukousnauha ja saako sitä käyttää, vai onko se vain munkeille ja papeille tarkoitettu? Jos maallikotkin niitä saavat käyttää onko niin, etteivät käytä, koskapa ei niitä juuri näe. Asun itärajan lähellä ja venäläisiä näen päivittäin oikeastaan ja hehän on ortodokseja ja autoissa on jotain pieniä ikoneita mutta ei missään eikä kellään rukousnauhaa. Katolisilla ainakin roikkuu ihan kaulassa ja suomalaisilla luterilaisillakin ainakin nuorilla joskus näkee sellaisen katolilaisen nauhan kaulassa.

Kiitos vastauksista etukäteen.

8

145

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tottakai saa olla ja saa käyttää. Kukapa sitä voisi kieltää. Ei rukousta kukaan voi kieltää vaikka on ollut aikoja jolloin uskonnon harjoittaminen on ollut kiellettyä. Ei tosin Suomessa.

    • Anonyymi

      Miksi tästä ketjusta on otettu pois kolme viestiä?

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Ortodoksiseen perinteeseen kuuluu, ettei rukousnauhaa pidetä esillä, eikä varsinkaan kaulassa. Villalangasta solmitut rukousnauhat ovat usein omassa rukousnurkkauksessa, jossa niitä käytetään.

      Rukousnauha on siis tarkoitettu rukousten laskemiseen. Erityisesti sitä on käytetty ortodoksisuudessa Jeesuksen rukouksen (Herra Jeesus Kristus armahda minua syntistä) tai Herra armahda! -rukouksen laskemiseen. Niitä ei ole laskettu siksi, että tulisi suorittaa tietty määrä rukouksia vaan rukouksen laskeminen samalla kun rukoilee auttaa pitämään ajatukset kiinni rukouksessa paremmin.

      Katolilaiseen perinteeseen saattaa kuulua laskeminen laskemisen vuoksi, tai katumisharjoituksena. Esim. synnintunnustuksen jälkeen katujalle on annettu määräykseksi lausua Ave Maria x kertaa. Katolisella puolella rukous on helpommin siis mennyt tyhjän lausumiseksi.

      En tiedä, mihin luterilaisella puolella rukousnauhoja käytetään, ilmeisesti rukouksen apuvälineenä tai mietiskelyvälineenä.

      Ortodoksit voivat pitää rukousnauhaa ranteessa, mutta sitä ei tule esitellä. Perinteiset pienet rukousnauhat näyttävätkin enemmän langasta tehdyiltä käsirenkailta. Niissä ei perinteisesti roiku ristejä tai muuta koristetta.

      Itse pidän melko usein rukousnauhaa käsivarressa, mutta nostan sen niin ylös, ettei se näy. Omaa kuviteltua hurskautta ei pidä esitellä. Samasta syystä pidämme kaularistimme (kasteessa saadun tai aikuisiällä liitettyjen osalla mirhavoitelussa saadun) aina paidan alla piilossa katseilta. Se ei ole koru, kuten ei rukousnauhakaan. Kaularistin ketjun on oltava tarpeeksi pitkä, jotta se on varmasti piilossa.

      • Anonyymi

        Mainittakoon tähän, että Kreikassa ja osin muuallakin Välimeren alueella käytetään myös kombolói-nauhoja, jotka siis muistuttavat hieman roomalaiskatolilaisten rukousnauhoja. Kombolóita ei kuitenkaan käytetä rukoiltaessa eikä niillä ole mitään uskonnollista merkitystä vaan ne on tarkoitettu eräänlaisiksi hypisteltäviksi "stressileluiksi" ja ne toimivat samalla myös rannekoruna.


    • Anonyymi

      Kreikassa ortodoksimaallikoilla on hyvin usein 33 solmun rukousnauha ranteessa. Venäjällä rukousnauhaa käyttävät luostarikilvoittelijat, 33 solmun rukousnauha töissä, pidempi ranteeseen kiedottuna kirkossa.

    • Anonyymi

      En kehoita ketään kysymään täältä mitään niin kauan kun on epäiltävissä, että natopalstan ja historiapalstan häirikkö on täällä vääristelemässä asioita.
      Hän haukkuu ihmisiä stallareiksi, jonka "arvonimen" hän on heille antanut tietystä määrästä "valheita", joissa kuitenkin on epäiltävissä, että hän itse puhuu mahdollisesti itsensä kanssa. Hänen uskomuksensa maailmasta (joka on täynnä valehtelijoita, jotka pitää voittaa) näyttävät olevan niin vahvoja, että ei taida ihan realiteeteissä enää ollakkaan.

    • Anonyymi

      Kuka sen käytön kieltäisi edes???

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2823
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2390
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2170
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      17
      1972
    5. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1816
    6. 160
      1804
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1777
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1716
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      132
      1513
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe