Rinteen hallitus keskusta mukana oli ainoa mahdollisuus

Anonyymi

Kerrotaanpa ihmisillehiukanfaktatietoa koska joillakin tuntuu olevan ymmärryksessä pahasti vikaa.

Mikään puoluehan ei saavuttanut sellaista kannatusta huhtikuun eduskuntavaaleissa, että olisi voinut yksinään hallituksen muodostaa. Tarvitaan siis yhteistyötä.

Vanha hallituspohja ei voinut jatkaa sillä keskustan, kokoomuksen ja sinisten yhteinen kannatus olisi ollut vain n. 31%. Keskustakin sai vain 13,8% äänistä vaikka eräs palstalle usein kirjoittav eläkeläinenkina piti aivan varmana, ettei Rinteestä tule Suomeen seuraavaa pääministeriä.

Mikä puolue sai sitten eniten ääniä? Aivan oikein ja siksi juuri Rinne lähti uutta hallitusta tunnustelemaan.

Persuthan oli varma oppositiopaikastaan tässä kohdassa sillä niin selkeää sen yhteistyökyvyttömyys useissa asioissa oli, ettei mikään muu puolue halunnut olla hallituksessa sen kanssa. Mikäli Rinne olisi epäonnistunut tunnustelijana niin oletettavasti Halla-aho olisi ottanut tunnustelijan tehtävät.

Miksi ihmeessä kokoomus ja keskusta nyt olisi siis lähtenyt persujen kanssa yhteistyöhön kun se oli täysin mahdottomuus jo 2 vuotta sitten . Sen seurauksena sitten Siniset lähtivät kannatukseltaan siru-puolueena mutta ministerimäärältään suurena puolueena hallitusta kannattelemaan ja sen seurauksena kepu sai rökäletappion ja siniset katosivat kartalta vallan kokonaan.

Vasta kun Halla-ahokin olisi epäonnistunut hallitustunnusteluista sen vuoksi, että mikään puolue ei olisi sen kanssa lähtenyt yhteistyöhön niin oltaisiin palattu lähtöruutuun.

Olisiko Orpo kolmanneksi suurimmalla lähtenyt edes tunnustelemaan hallitusta?

Ketä se olisi pyytänyt mukaan? Kepu ei ainakaan olisi mukaan lähtenyt sillä se ei olisi saanut yhtään mitään muuta kuin pelkän "joo-miehen" aseman kokoomuksen johtamassa hallituksessa.

Mikäli ihme olisi kuitenkin tapahtunut niin Kokoomus-Kepu akseli olisi tarvinnut paljon muilta apua saadakseen enemmistöhallituksen aikaan. Kok-Kepu-vihreät-rkp ja kristilliset saivat yhteensä 103 paikkaa eduskunnassa. Millä opilla se olisi saanut yhteistyökykyisen hallituksen ja vihreille ja kepulle se olisi ollut kuolonsuudelma.

Palataan siis lähtöruutuun. Käsitykset taloudellisista asioista olivat liian erilaiset Rinteellä ja Orpolla. PS oli jo unohdettu "yleisistä syistä" johtuen. Keskusta oli ainoa mahdollisuus ja Rinnettä helpotti kovasti se tieto, että Sipilä oli luvannut erota puheenjohtajan paikalta.

Tämä toteutunut hallitusasetelma olikin toki sitten todella helppoa minun ennustaa oitis kun vaalitulos oli selvinnyt. Jenkit sen osaavat sanoa, "do the math".

Kieltämättä se saattaa edelleen närästää joitakin ihmisiä, että puolue joka menetti noin 7,3% kannatuksestaan pääsi mukaan hallitukseen. Tässä kohdassa täytyy kuitenkintodeta vain se tosiasia ja fakta, että politiikkahan on vain erilaisten mahdollisuuksien toteuttamista tiettyjen resurssien puitteissa.

Minä ainakin nyt olen täysin tyytyväinen Suomen nykyisen hallituksen tähän astiseen toimintaan. Esimerkiksi tämä työttömien aktiivimalli tulee päättymään, Bernerin suunnittelemat VR:n ja koko rataverkon yksityistämiset jo torpattiin ja unohdettiin vallan kokonaan.

Myös itse Antti Rinne osoitti vahvaa demokratian tajua osallistumalla Pride-kulkueeseen. Suomen Eu-puheenjohtajuus alkoi nyt todella suotuisissa merkeissä.

Hyvä tästä tulee. Suomi lähtee jälleen uuteen nousuun reilun neljän pimeän ja synkän vuoden jälkeen.

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Asia on juurikin noin kuin sinä sen kerrot.

      Päädyin itsekin omissa mietinnöissäni samaan hallituskoalitiovaihtoehtoon, juuri pohjautuen puolueiden välisten poliittisten "kemioiden" perusteella.
      Sillä eihän Rinteelläkään varmasti ollut ensisijainen ajatus ollut mikään viiden puolueen koalitio, mutta koska keulille tultiin kovin tasaväkisessä kolmen puolueen rintamassa ja Keskustan tappio syveni oletettua enemmän, niin riittävän eduskuntaenemmistön turvaamiseksi hallitusrintama oli tehtävä leveällä rintamalla. Ja näiden viiden puolueen oli ylivoimaisesti helpointa saada yhteisymmärrys tulevasta hallitusohjelmasta aikaan.

      Kyllä keskeisimmät ongelmat muiden koalitiovaihtoehtojen syntymiselle olivat persujen täysin eriävät näkemykset muiden puolueiden kanssa vaikkapa maahanmuutosta, ilmastonmuutoksesta ja ihmisarvokysymyksissä, Kokoomuksen yltiökovat kynnysvaatimukset sekä hoitajamitoitusvastaisuus että erilaisen sotemallin kannatus ainoana eduskuntapuolueista ja Keskustan sekä Kokoomuksen ajautuminen törmäyskurssille tai pikemminkin vastakkaisiin leireihin Sipilän hallitustaipaleen kalkkiviivoilla soten sekä hallituksen kaatuessa.

      Näillä politiikan palstoilla sekä lehtien lukijapalstoilla saa lukea paljon kirjoittelua, joissa ennustellaan tai toivotaan/vaaditaan uuden hallituksen nopeaa kaatamista. Perustelut ovat yleensä olleet kovin ohuita, toki jotkut ideologisen toisinajattelun ruokkimaa, hyvässä ja sitten vähemmän hyvässä hengessä. Esim. vappusatasesta kirjoitetaan paljon provokatiivisia kirjoituksia ja selvästi huomaa sen tarkoituksenmukaisuuden. Kirjoitellaan kuin kaikki olisi pitänyt olla valmista jo heti seuraavana päivänä, kun uusi hallitus astui valtaan. Harmillista varsinkin niiden ihmisten näkökulmasta, joita on tällä tavoin peloiteltu, etteivät eläkeläiset tule saamaan mitään tai että hallitus olisi jo pettänyt eläkeläiset. Ei kovin vastuullista toiminta.

      Rinteen hallitus on kuitenkin vasta alkumetreillä, pohjatyöt päässeet käyntiin ja täten mitään konkreettista ei ole täten voinut tässä ajassa syntyäkään. Toki EU-puheenjohtajuus on varmasti syönyt oman aikansa hallitukselta. Hallitusohjelma on kunnianhimoinen, joidenkin mielestä mahdoton, mutta tavoitteet on asetettu ainakin sen verran korkealle, ettei hallitus itse ainakaan ole päästämässä itseään helpolla kaudestaan.

      Uskoisin itsekin, että kyllä tästä hyvää on koitumassa kansalaisille. Toivon hallitukselle jaksamista ja myötäisiä tuulia hallitustielleen. Liikenneministeri näyttää ainakin laittaneen jo tuulemaan selvien ongelmakohtien korjaamiseksi.

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006155750.html

      https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/284418-anne-bernerin-junasuunnitelman-jyrannyt-sanna-marin-kay-nyt-bernerin-taksilain

      • Anonyymi

        Kyllä vaan. Tottahan Rinne tietysti tarjosi Keskustalle selkeitä merkkejä yhteistyöhaluista, jo ajatellen hallitusohjelmamahdollisuuksia. Sinipunaohjelma olisi ollut demareille sama asia, kuin että kaikki vaalilupaukset olisi saatu unohtaa ja SDP olisi saattanut ajautua samanlaiseen asemaan Kokoomuksen kanssa, mihin Keskusta ajautui Sipilän hallituksessa. Kokoomuslaisen sanelupolitiikan uhriksi.

        Mutta SDP:n oman kannatuskehityksen hyytyessä ja Keskustan ennustetun vaalitappion kohdilla mitään varmaa nakkia ei siinä vaiheessa varmaan ollutkaan. Vasta sitten tosiaan, kun Kokoomus torppasi heidän ja Vasemmistoliiton yhteistyömahdollisuuden, olettaisin Rinteelle tilannekuvan kirkastuneen, joka johti nykyisen koalition tielle. Kokoomus kirjaimellisesti pudotti itsensä oppositioon lähes kamreerimaisilla, "kynnysvaatimuksillaan".


    • Anonyymi

      Politiikkaa tehdessä tärkeintähän aina on, että se on kaikkia ihmisiä kunnioittavaa politiikkaa.

      Edellinen hallitus ei sellaista politiikkaa tehnyt ja se sai tuta politiikkansa seuraukset viime huhtikuussa eduskuntavaaleissa.

      Nyt ollaan oikeilla jäljillä kun saadaan aikaan maakuntamalliin perustuva Sote-uudistus.

      Kalevi Sorsakin jo vuosikymmeniä sitten sanoi:

      ”Julkisen sektorin tehostaminen on uusi tehtävä. Se on kehitettävä kilpailukykyiseksi yksityiseen sektoriin nähden. Tämä on nimenomaan sosialidemokraattien tehtävä, koska kukaan ei epäile heitä julkisen sektorin romuttamis- ja yksityistämispyrkimyksistä. ”

      Viime hallituskauden aikana sitä ei pystytty toteuttamaan koska siihen sotkeutui liikaa yksityisiä toimijoita valinnan vapauden vaatijoina. Kansa ei sitä halua.

      Nyt meillä on hallitus joka toteuttaa SOTE-uudistuksen tavalla joka kestää perustuslakivaliokunnan tarkastelun ja jolla tulee olemaan myös kansan kannatus.

    • Anonyymi

      "Kyllä keskeisimmät ongelmat muiden koalitiovaihtoehtojen syntymiselle olivat persujen täysin eriävät näkemykset muiden puolueiden kanssa vaikkapa maahanmuutosta, ilmastonmuutoksesta ja ihmisarvokysymyksissä,"

      Totta kuin vesi. Persuilla ei muita arvoja ole kuin isänmaan edun vastainen nationalismi. Sitä he höystävät raamatullisella "luvattu maa" aatteella.
      Keskustapuolue on oleellisesti erilainen kuin Sipilän-Bernerin aikana. Aika näyttää siirtyikö Keskusta vähänkin pienen ihmisen puolelle.
      Suuria muutoksia Rinteen hallitus ei saa eikä ohjelma lupaakaan ilman suuria joukkoliikkeitä.
      Persupuolueessa nousee jo nyt kiipelijäfraktiot. Saa nähdä mitkä rippeet ovat jäljellä neljän vuoden kuluttua.

    • Anonyymi

      Alempana asia, jota Perussuomalaiset hylkivät. Ympäristön tila on heille tuntematon käsite. Jätteet voisi heittää ulko-ovesta pihalle ja raittiin ilman sijasta myrkkykaasuja.

      Elämme maailmassa, jossa ympäristön tilanne heikkenee nopeasti. Biologisen monimuotoisuuden menetys ja lajien tuho, saastuminen, jäteongelmat, metsäkato ja luonnonvarojen ylikulutus. Ilmastokriisin rinnalla on käynnissä monta muutakin kriisiä, jotka yhdessä muodostavat ihmiskunnan tulevaisuutta uhkaavan ympäristökriisin. Sen perimmäinen syy on talousjärjestelmämme, joka on voitontavoittelun takia valmis uhraamaan kaiken.
      Ongelmien syy ja ratkaisujen este on kapitalismi.

      Jotta voisimme ratkaista ympäristökriisin, meidän on muutettava koko yhteiskuntajärjestys. Kapitalismin perustana ja suurimpana ongelmana suhteessa ympäristöön, on kapitalistinen voitontavoittelu, jossa luonto on pelkkä taloudellisen hyödyn kohde ja jossa talous ei ole ekologisesti kestävällä pohjalla. Ympäristökriisiin liittyy myös eriarvoisuus, joka näkyy luonnonvarojen hyödyntämisessä ja ympäristöongelmien seurausten kohdentumisessa. Sosialismi tarjoaa ympäristökriisin ratkaisuun mahdollisuuden ja keinot, jollaisia kapitalismissa ei ole.

      Tähän on syynä kapitalismin perusolemus, joka vaatii pääoman arvonlisäyksen jatkuvaa kasvua. Se johtaa tuotantoon, jonka tarkoitus on tuottaa voittoa, jota käytetään tuomaan lisää voittoa, eli ns. jatkuvaan kasvuun. Koska tuotanto on suurelta osin yksityisomistuksessa, myös voitot päätyvät pääosin yksityisille. On tuotettava ja myytävä jatkuvasti lisää tavaraa, jonka myynnistä kapitalismi saa tarvitsemansa voitot. Tieteen ja teknologian piirissä on kehitetty jo pitkälle keinot, joilla päästöjä voidaan vähentää, mutta kapitalistinen voitontavoittelu ja kehittyvien maiden alistettu asema kansainvälisessä järjestelmässä rajoittavat niiden käyttöönottoa.

    • Anonyymi

      https://yle.fi/uutiset/3-10860832

      Persumaisen Bernerin rötöksistä paljastuksia heti Sipilän hallituksen alkuaikoina. Rahamummo laittoi tukea muille rahaporhoille ministerin arvovallalla. Häntä tuskin saa enää syytteeseen.

    • Anonyymi

      Miksi persut eivät missään muodossa voineet tulla hallitukseen.

      Puheenjohtaja Jussi Halla-aho terästi puolueensa jäsenten ja kannattajien saalistusviettiä suvakkeja vastaan nimeällä kokonaisen kansanryhmän "uudeksi Neuvostoliitoksi".

      Jussin suttuisia ajatuksia puoluekokouksessa.:
      "Tämän päivän Suomessa ja länsimaissa laajemminkin maahanmuutosta, islamista, seksuaalivähemmistöistä, Euroopan unionista ja eräistä muista kysymyksistä on tullut uusi Neuvostoliitto", totesi Halla-aho Tampereen puoluekokouksen linjapuheessaan sunnuntaina.

      Esittäjällä on useimmat ruuvit pääkopassa mullin mallin. Sanoma sisältää vain yhden mielteen ja se on väärämielinen Neuvostoliitto.
      Hänen tulisi vetää edustajat pois EU:sta, jos hän pitää EU:ta NL:n kopiona. Hitler teoksessaan Mein Kampf käyttää samaa tyyliä. Asoita vatkataan myötä- ja vastatuuleen ja josta lukijalle jää selvänä vain työväenliikkeen vastaisuus.

      On järjetöntä, jos persuissa oleva sivistyneistö tukee päättömyyksiä.

    • Anonyymi

      Halla-ahon eväillä ei koskaan hoideta mitään hallitusta.
      Islaminusko olisi verrattavissa entiseen Neuvostoliittoon. Normaalielämässä tuollaisista mietteistä mies vietäisiin valkotakkisten välissä hoitoon.

      • Anonyymi

        Juuri noin. Ei mitään lisättävää.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6649
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4300
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2730
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2060
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1603
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1417
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1131
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1094
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1051
    Aihe