1800 luvun köyhien mäkituvat

"Vielä 1800-luvulla Suomessa eli niin köyhiä ihmisiä, että he asuivat maakuopissa – kukaan ei tiedä heistä juuri mitään"

"Mäkitupalaiset eivät omistaneet maata, tekivät töitä tilallisille ja kyhäsivät vaatimattomat tupansa nimenmukaisesti mäenrinteisiin kylien laidoille. Sotungin tupa ei ollut kukoistuksensa päivinäkään juuri kuoppaa kummempi. Maasta on luultavimmin erottunut muutama hirsikerros ja jonkinlainen eloperäisestä aineksesta kyhätty katto niiden päällä."

https://www.hs.fi/kaupunki/vantaa/art-2000006161610.html

Mietin saako 2000 luvun köyhä muuttaa vuokrabetoni kuutiosta halutessaan metsään asumaan mäkitupa kuoppaan? Minä voisin kesät ainakin asua metsässä turvekatto kammissa jos sellaisen saa toisen maalle rakentaa kun en itse omista maata. Pienet viljelykset ja metsästys/ kalastustarvikkeita ja kiljuämpäri juhlia varten.

Mutta epäilen me 2000 luvun köyhät ollaan huonommassa asemassa kuin 1800luvun köyhät? Luultavasti jos joku rakentaa turvekatto mökin maakuoppaan niin verottaja tulee hakemaan veroja ja pakkopurkaa mökin maksamattomien verojen vuoksi? Ja lääkäri määrä kasan lääkkeitä ja takaisin vuokrabetoni kuutioon ja sossujonoon ainoana tarkoituksena tukea lääkeyhtiöitä ja olla aktiivimallien ym.. riepoteltavana.

Minua ei raha sinänsä kiinnosta, sama vaikka en saisi tukia ollenkaan jos saisin rauhassa asua turvekammissa. Mutta miksi ihmiset pakotetaan asumaan betonikuutioissa ja olemaan eri aktiivitoimenpiteiden uhrina? Halpatyövoimaksi ja 9€/päivä orjatyövoimaksi taitaa olla yhteiskunnan tavoite?

17

110

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ei ihmisiä pakoteta asumaan missään betonikuutioissa. Ihan oma valinta, jos sellaisessa asuu. Suomessakin on tyhjillään tosi paljon ihan hyviä puutaloja, puusta rakennettuja rivitaloja ym. joissa voisi asua, mutta ei kelpaa.
      Työttömälle tulee tuet, asui sitten betonikuutiossa tai jossain puutalossa. Puutalossa jossain syrjäseudulla asuminen on lähes ilmaista.

      Muutimme tänne syrjäseudulle, vanha v. 1951 rakennettu iso rintamamiestalo maksoi 8500€ isolla tontilla. Naapurissa nyt samanlainen myynnissä, mutta siihen pääsisi myös vain asumaan, jos ei ostaa halua. Vuokrat ei täällä päätä huimaa.
      Töitäkin täältä löytyy, meillä toinen tekee etätöitä kotona yläkerrassa tietokoneella ja puhelimella. Minulla työt muuten täällä ja töitä riittää. Sama oli naapurissa, mies teki etätöitä kotosalla ja vaimo töissä pankissa. Miehen kuolema sekoitti heillä pakan ja siksi talo myynnissä.
      Tämän päivän köyhää ei voi edes verrata entisajan mäkitupalaisiin, oli se niin kurjaa silloin heillä. Tämän päivän köyhä ei tiedä mitään köyhyydestä!

      syrjäseudunasukki

      • Anonyymi

        Samaa mieltä olen ettei nykysuomessa keneltäkään asioita hoitavalta asuntoa,-päihdeongelmaisilla ei ehkä ole ja vankilasta päässeiltä ni ratkaisu tuohon kävelköön lappiin ja siellä sitten miettii asioita.
        Lapista puheenollen niin onhan siellä kautta-aikain vaikka kodassa oltu eikä se mikään ongelma.


      • Anonyymi

        No mitkä ovat ne asumiskulut syrjäseudulla oikeasti, kun on lähes ilmaista? Jotakin kulkuneuvoakin voisi kuvitella tarvittavan.


      • Anonyymi

        Naisten munamankeli niin sillä hoitaa kauppareissut kummasti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No mitkä ovat ne asumiskulut syrjäseudulla oikeasti, kun on lähes ilmaista? Jotakin kulkuneuvoakin voisi kuvitella tarvittavan.

        Meillä tässä talossa kulut asumisesta kuukaudessa n. 250€ sisältää sisältää jätemaksun, kiinteistöveron, lämmityksen, puhelin/laajakaista, sähkön, tiemaksun, vakuutuksen.
        Lämmitämme puilla ja puuta saamme ilmaiseksi kerätä, sekä jätepuuta.
        Auto meillä on kohtuu käytetty ranskalainen iso farkku, maksoi muutaman satasen, siihen pakollinen liikennevakuutus 155€/v. vero n. 240€/v. Autosta saamme kilometrikorvaukset ajetuista työmatkoista, sekä vähentää verotuksessa tulonhankintaan liittyvistä kilometreistä, joten autosta meille ei tule yhtään kuluja itse maksettavaksi. Peräkärryn vakuutusmaksu 16€/v.
        Taloon ei olla tehty suuria remontteja, viimeksi vaihdoin lämminvesivaraajan, siitä menoa n. 120€, nyt vaihdan ulko-ovet , toinen vakuutusyhtiöltä saatu ilmaiseksi ja toisen ostin Bygmaxista 299€. Muutaman laudan vaihdan ulkoverhoukseen.
        Meillä on kaikkiaan käytettävissä lämmintä tilaa 450m², josta talon osuus 138m² ja loppu lämmintä harrastustilaa vanhassa navetassa.
        Tontillamme kasvaa marjapensaita ja hedelmäpuita, sekä meillä on suuri kasvimaa. Syksyllä saamme puutarhasta mehuihin marjat ja luumut, kirsikat ja omenat. Perunaa meillä kasvaa omiksi ja läheisen naapurin tarpeiksi. Kalastan keväisin ihan harrastuksen puoleen. Hyvät marjamaat ovat tosi lähellä, mustikoita ja puolukoita tulee poimittua ihan hyötyliikunnan vuoksi melkoisesti. Mustikoita olemme lahjoittaneet läheiselle koululle ruokalaan kymmeniä kiloja vuosittain.

        syrjäseudunasukki


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No mitkä ovat ne asumiskulut syrjäseudulla oikeasti, kun on lähes ilmaista? Jotakin kulkuneuvoakin voisi kuvitella tarvittavan.

        Ei siellä työtön voi asua. jatkuvasti tulee ilmoituksia, Pitää osallistua aktiivi toimiin, Työharjoittekuun , työkokeiluun, kurssille. Se ei ole mikään puolustus että lähimmät bussit kulkee 30 kilsan päässä valtatiellä. Autoon ja sen käyttöön ei kyllä tipu rahaa mistään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei siellä työtön voi asua. jatkuvasti tulee ilmoituksia, Pitää osallistua aktiivi toimiin, Työharjoittekuun , työkokeiluun, kurssille. Se ei ole mikään puolustus että lähimmät bussit kulkee 30 kilsan päässä valtatiellä. Autoon ja sen käyttöön ei kyllä tipu rahaa mistään.

        Hyvin täällä pärjää työttömänäkin. Aktiivinen voi olla ja kummoista autoa tarvitse olla, kun pääsee kulkemaan. Kutsutaksit kulkee pikkurahalla, sekä koulutakseilla pääsee koulupäivinä kulkemaan. Meilläkin 60 metriä tarvitsee kävellä, kun pääsee koulutaksin kyytiin ja maksaa linja-auton taksan. Pääsee hyvin kursseille ja töihinkin.
        Autoon kyllä riittää rahat hyvin, muutaman satasen autolla mekin on liikuttu ja joskus saa auton ilmaiseksi. Työmatkoista saa vähentää kilometrit verotuksessa tai työnantaja maksaa kilometrikorvauksen. Työttömälle Kela taas maksaa liikkuvuusavustuksen. Kursseille jos menee aktivoitumaan, niistäkin maksetaan, että ne kattaa auton kulut. Kimppakyydit toimii myös tosi hyvin täällä.

        syrjäseudunasukki


    • Anonyymi

      Nyt ollaan 2000 luvulla, etkä voi verrata 1800 lukuun. Nyt on kaikenmaailman koneet ja laitteet ja lisää tulee, ja rahaa sieltä ja täältä, on se kumma jos kuvittelet vielä että heikompiosaiset asuisivat jossainbetoibunkkeriessa tai veneen alla.

      Kehitys on mennyt niin paljon eteenpäin, että on häpeä edes puhua moista.

      Jos on rahaa ylisuuriin palkkoihin, ja laittaa rahaa paritiisisaarille piiloon niin pitäisi olla mahdollisuus myös hoitaa ne joilla ei ole!!

      • Anonyymi

        Et sitten hoksaa, että suurin osa ihmisistä asuu nykyään nimen omaan betonibunkkereissa, kaupunkien ja taajamien betonisissa kerrostalokopperoissa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Et sitten hoksaa, että suurin osa ihmisistä asuu nykyään nimen omaan betonibunkkereissa, kaupunkien ja taajamien betonisissa kerrostalokopperoissa.

        Et sitten hoksaa että kaupunkien betonibunkkerit on rakennettu asumiseen tehdyiksi. Niitä nimitetään kerrrostaloiksi.

        Bunkkerilla ja bunkkerilla on selvä ero, riippuen missä ja miten ne on tehty ja mihin tarkoitukseen.


      • Anonyymi

        "Jos on rahaa ylisuuriin palkkoihin, ja laittaa rahaa paritiisisaarille piiloon niin pitäisi olla mahdollisuus myös hoitaa ne joilla ei ole!!"

        Häpeällistä ruikutusta! Suurituloiset maksavat suurimman osan tämän maan verotuloista. Ei mikään ihme, että tuloja aletaan jemmaamaan paratiisisaarille. Suora seuraus älyttömästä verotuksesta. Niin että laiskoille voi maksaa erilaisia tukia. Nyt on tuet ihan tapissa. Palkalla ei tule toimeen yhtään paremmin. Vähänkin isommasta palkasta menee 60% veroja ja maksuja.


    • Anonyymi

      Kyllä se 2000-luvulla olisi ankea metsässä asua. Aloittaja voisi tulla kesämökillemme kokeilemaan, millaista olisi nukkua yö itikoiden seassa. Ei se kuule kivaa olisi. Käärmeitäkin saattaa tulla asumukseen. Se on nähty ja koettu, millaista se metsässä oleminen on. Ei se ole ihmisarvoista asumista..

      • Eihän tuo mäkitupalaisten turvekammikaan pelkkä kuoppa ollut. Aloituksen jutussa puhutaan kuoppia ympäröineestä parista hirsikerroksesta, takasta ja turvekatosta. Jos takka oli osattu rakentaa uloslämpiäväksi (en tiedä oliko?) niin silloin tuo oli mielestäni jopa nokista savupirttiä tasokkaampi yösija. Ja riippuu turvekammin sijainnista, jos lähellä on hyvät kalavedet ja marjamaat niin ei tuo minusta niin kovin huono majapaikka ole. Itikoita ei ole jos monttua ei kaiveta kosteaan paikkaan, ja käärmeitä esiintyy yleensä eniten kivikkoisilla alueilla.


      • Anonyymi
        Delphin kirjoitti:

        Eihän tuo mäkitupalaisten turvekammikaan pelkkä kuoppa ollut. Aloituksen jutussa puhutaan kuoppia ympäröineestä parista hirsikerroksesta, takasta ja turvekatosta. Jos takka oli osattu rakentaa uloslämpiäväksi (en tiedä oliko?) niin silloin tuo oli mielestäni jopa nokista savupirttiä tasokkaampi yösija. Ja riippuu turvekammin sijainnista, jos lähellä on hyvät kalavedet ja marjamaat niin ei tuo minusta niin kovin huono majapaikka ole. Itikoita ei ole jos monttua ei kaiveta kosteaan paikkaan, ja käärmeitä esiintyy yleensä eniten kivikkoisilla alueilla.

        Mitä ihmeen maakuoppia ne mäkitupalaisten asumukset muka oli?? Nyt on taas mennyt puurot ja vellit sekaisin ihan täysiään. Mäkitupalaiset ei asuneet missään maakuopissa tai turvekammeissa. Heidän tupa (hirsimökki) oli vain jossain mäellä. Meidän kylällä oli näitä mäkitupalaisia useammalla kartanolla, en ole kuullut, ettö ketkään heistä olisivat asuneet missään maakuopissa. https://luhangankotiseutuyhdistys.yhdistysavain.fi/

        Tiedän kyllä, että sodan jälkeen joitakin karjalaisia evakoita asui täälläkin seudulla vähän aikaa maahan osin kaivetussa kammissa, kun eivät olleet saanneet rakennettua parempaa asumusta valtiolta hallintasopimuksella saamalleen vastikemaalle.


    • Anonyymi

      Jaa maakuopissa. Minä olen kyllä nähnyt ulkoilma museoissa savupirttejä . On sekin aika alkeellinen. Yksi hellahuone. pirtissä ei välttämättä ikkunaa. Savuluukku, kun isoa muuria lämmitti, joka toimi hellana samalla. Savupiippua ei ollenkaan vaan savut menee luukun ja oven kautta pihalle. En kyllä ole niin perehnynyt että asuiko noissa sitten lapsiakin ja kuinka paljon,

      • Anonyymi

        Savupirteissä asui lapsia! Koko perhe siis, ellei jopa koko suku. Ei ollut tuvassa mitään peseytymismahdollisuuksia, vessasta vielä tietoakaan. Kaikki olivat nokisia. Kukaan ei tehnyt syöpätutkimuksia... ja ihmisten keski-ikäkin oli kovin alhainen, lapsikuolleisuus suuri.

        Usein pirtin penkkiä tarjottiin myös airbnb tyyppiseen majoitukseen; kulkija sai yösijan hieman ruokaa henkensä pitimiksi. Tietysti maksoi muutaman lantin.


    • Anonyymi

      Luin saman jutun, ja olin todella onnellinen että elän nyt, enkä mäkitupalaisena. Käytössä kuusi neliötä koko perheelle. Mahtoi olla talvella ahdasta ja kylmää. Puistattaa ajatuskin.

      Arvostan betonitaloja enemmän kuin maakuoppia. Maakuoppaa huonompaa asumusta saa hakea. Nykyajan köyhät ovat elintasoköyhiä. Monin verroin paremmassa asemassa kuin muinoin. Tai edes 60-luvulla.

      Sinun ei tarvitse asua betonitalossa. Suomi on täynnä rupusia puutaloja, joita saa ostaa tai vuokrata halvalla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      66
      1612
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1359
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1202
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      119
      1176
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      46
      1064
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      67
      828
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      815
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      90
      698
    9. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      184
      693
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      644
    Aihe