ikoneiden kumartamisesta

Anonyymi

Minä uskon Raamattuun. Pidän Raamattua ylimpänä auktoriteettina ja uskon, että oppi on perustuttava Raamattuun ja on oltava perusteltavissa sen sanalla, Ortodoksit eivät ajattele niin. Heille perinne on tärkeämpi kuin Jumalan sana. Eräs oppi, jota ortdoksit eivät voi perustella Raamatulla on ikoneiden kunnioittaminen. Sellaista Raamatun jaetta ei löydy, joka tukisi ortodoksien tapaa kunnioittaa kuvia.

Raamattu on hyvin selkeä kuvakieltonsa suhteen. On muistettava, että kuvakielto kieltää kuvien tekemisen siinä mielessä, että niitä kummarrettaisiin tai palvottaisiin jumalina.

Jos lähdetään liikkeelle alkuperäisistä 10 käskystä 2. Mooseksen kirjan 20:4,5 jossa kirjoitetaan:

"Älä tee itsellesi jumalankuvaa äläkä mitään kuvaa, älä niistä, jotka ovat ylhäällä taivaassa, älä niistä, jotka ovat alhaalla maan päällä, äläkä niistä, jotka ovat vesissä maan alla. Älä kumarra niitä aläkä palvele niitä. Sillä minä, HERRA, sinun Jumalasi, olen kiivas Jumala , joka kostan isien pahat teot lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen, niille, jotka minua vihaavat,"
Tuo samainen kielto toistetaan 5. Mooseksen kirjan 5:8,9 jakeissa. Kielto on hyvin selvä. Jumala kieltää sellaisten kuvien tekemisen, joita kumarretaan.

Ortodoksit eivät välitä tästä jakeesta. Heille menee tässä asiassa perinne ohi Raamatun sanan. Matteuksen 15:3:ssa Jeesus tuomitsee Fariseukset jotka tekevät Jumalan sanan pätemättömäksi perinteensä tähden. Fariseuksille perinne oli tärkeämpi kuin Jumalan sana! Ortodoksinen kirkko on ikoni opissaan aivan yhtä itsepäinen kuin Jeesuksen ajan Fariseukset.

Kirjassa Byzantium sanotaan: ”Varhaiskristityt, jotka olivat perineet juutalaisuudesta voimakkaan vastenmielisyyden epäjumalanpalvelusta kohtaan, olivat katsoneet karsaasti kaikenlaista pyhien henkilöiden kuvien kunnioittamista.” Samassa teoksessa jatketaan: ”400-luvulta lähtien – – ikonit tai kuvat yleistyivät yhä enemmän julkisessa ja yksityisessä palvonnassa.”

Varhaiskristityt eivät kuvia kumartaneet!

Psalmissa 97:7 sanotaan: " Kaikki kuvien kumartajat joutuvat häpeään---"
Miten ortodoksinen kirkko perustelee ikoneiden käyttöä? Kirkon sivuilla kirjoitetaan seuraavasti: "Kirkko opettaa, että kristillisen ikonin perusta on inkarnaatio eli Jumalan lihaksi tuleminen. Kristuksen inkarnaation kautta Jumala tuli kuvattavaksi. Kun kristitty suutelee Kristuksen ikonia, hän ei palvo kuvaa, vaan osoittaa kunnioitusta alkukuvalle eli Jumalalle."

Kirkko sanoo, että koska Jeesus tuli maan päälle hän tuli samalla kuvattavaksi ja niin kuvakielto kumottiin. Eihän se niin mene. Ajatellaanpa jotain julkkista, joka sanoo, ettei häntä saa kuvata. Tuo henkilö pysyttelee asunnossaan mutta eräänä päivänä hän astuu ovesta ulos. Kuvaajat vyöryvät hänen lähelleen ja ottavat hänestä kuvia. He tekevät silloin väärin, koska tuo julkisuuden henkilö on asettanut kuvauskiellon. Se, että hän tulee asunnostaan esille ei kumoa kuvauskieltoa.

Jos jokin oppi tuntuu väärältä, se hyvin usein sellainen myös on. Jos kristitty on lukenut Raamattunsa ja tuntee sen, voi hän silloin luottaa aika pitkälle siihen, mitä omatunto asioista sanoo. Ikoneita koskien Raamattu on erittäin selvä.

Ikoneita kumarretaan, niitä suudellaan ja niiden edessä sytytetään tuohuksia ja niitä kunnioitetaan monin tavoin erittäin korkealla. Mielestäni se rikkoo Raamatun kuvakieltoa, joka nimenomaaan kieltää kuvien kumartamisen.

Tutustu blogiini www.minauskon.blogi.net

3

50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jaaha.

      Täällä sama julistaja kuin "Masentava kirkko" ja "Ortodoksisuuden perusta".

      Ikävä kyllä sinulle, mutta minä luotan enemmän ortodoksiseen kirkkoon kuin sinun julistukseen.

      Hyvää ja kaunista kesää!
      Olkaamme kuitenkin samaa mieltä että on ihana asia kun on kesä!

    • Anonyymi

      Miksi vääristelet pyhän ortodoksisen Kirkon pyhiä kirjoituksia? Kirkko on vahvistanut itse Raamatun sisällön, joten Kirkko myös sitä tulkitsee. Sitäpaitsi, jos olisit lukenut Raamattusi, tietäisit pyhän apostoli Paavalin vahvistavan myös suullisen perimätiedon sitovuuden: "pysykää siis lujina, veljet, ja pitäkää kiinni niistä opetuksista, joita olemme suullisesti tai kirjeessämme antaneet teille."

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5005
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3167
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1635
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1256
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1237
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1217
    Aihe