Näin punikkeja armahdettiin 1918!

"Oikeiston kunnottomin porukka koettaa haalia itselleen vieläkin kunniaa siitä miten he muka armahtivat punaisia kymmenin tuhansin syksyllä -18. Mutta mietitääs asiaa hieman tarkemmin."

Valehtelet. Armahdukset määrättiin senaatin päätöksen perusteella valtionrikosoikeuksissa, jotka olivat tuomiotkin antaneet.Useimmiten oli kyse 1-3 vuoden vankeusrangaistuksesta, joka määrättiin ehdonalaiseksi. Noin 10 % punavangeista pääsi suoraan vapauteen ilman rangaistuista.
Syyskuussa vankeja oli jäljellä 23 000 ja joulukuussa 6 700.

"Ensinnäkin niin valkoarmeija kuin pitäjien isännistöt eivät tunteneet käsitettä armahdus vaan kaikki ns. punaiset ja sellaisiksi epäillytkin kuten myös sotavangit ammuttiin ilman armoa. "

Hölynpölyä. Sodan aikana ammuttiin vankeja molemmin puolin. Paikallinen puhdistus oli eri asia kuin vankileirien punikit.
Mannerheim kielsi 10.5. paikalliset teloitukset ja määräsi lähettämään tutkittavat vankileireille valtionrikosoikeuksien tutkittaviksi,

"Silloista punavankien vapauttamista ei voi edes verrata siihen kun Tasavallan Presidentti tai nykyään Helsingin hovioikeus armahtaa vangin. Silloin on kyse todella armahduksesta eikä pakosta tai oman edun tavoittelusta mistä oli kyse 1918."

Totta. Vuonna 1918 oli kyse aseelliseen kapinaan ja muihin rikoksiin syyllistyneistä.
Ei voi verrata nykypäivän pikkurikollisiin.

"Vapauttaminen tapahtuikin seuraavista syistä.Ulkomailla, erityisesti Ruotsissa ja Englannissa, oli lehdistö ja sitä myöten poliitikot kiinnittäneet ikävää huomiota leirien kauheuksiin joten leirejä olisi ollut pakko kohentaa huomattavasti jos niitä olisi haluttu edelleen ylläpitää."

Ruotsissa kyllä kommunistilehdet pitvät meteliä, mutta armahduksiin oli ryhdytty jo sitä ennen. Ne alkoivat elokuussa 1918.

"Nämä tekijät saivat aikaan porvariston järkevimmän osan heräämisen ja leirien tyhjentämisen ihan vaan järkisyistä, ei mistään armeliaisuuden puuskasta. Jos varsinainen valkokaarti olisi saanut päättää asioista niin ketään ei olisi armahdettu vaan leirit olisi suljettu vasta kun viimeinenkin vanki olisi kannettu kuoppaan."

Armahduksia ei päättänyt porvaristo, eikä mitään "valkokaartia" edes ollut. Valkoinen armeija siirrettiin kasarmeille ja pääosa kotiutettiin.
Armahdukset päätettiin tuomioistuimissa.

"Joten on aivan turhaa kun lahtarien tyhmin osa koettaa näilläkin palstoilla kehuskella ja odottaa itselleen kiitosta siitä kun he muka armahtivat niin ja niin monta punaista. "

Typerää valetta.Totuus viiltää punikkeja aina yhtä syvältä. Parempi on toistaa valeita, kuin myöntää totuus armahduksista.

24

52

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kuka teloitukset aloitti, jopa kotona, Siitähän tämä viha alkoi, Kuinka monta teloitusta bolsevikit tekivät ennenkuin valkoiset tappoi ainuttakaan henkilöä ? Tiedän kuitenkin kymmeniä koska kuolinpäivät on tiedossa

      • Anonyymi

        Tappamisen aloitti punakaarti jo v. 1906 Hakaniemessä.

        Hakaniemen mellakka oli 2. elokuuta 1906 Helsingissä Hakaniemen torilla tapahtunut aseellinen välikohtaus. Viaporin kapinaan liittyneen yhteenoton osapuolina olivat ylioppilaiden suojeluskaarti vastapuolenaan punakaarti ja kapinallisia Venäjän laivaston matruuseja. Välikohtaus sai alkunsa, kun punakaartilaiset yrittivät pysäyttää Hakaniemessä raitiovaunun kulun.[1] Selkkaus vaati yhteensä yhdeksän kuollutta, joista seitsemän kuului suojeluskaartiin ja kaksi punakaartiin eli työväen järjestyskaartiin.[2] Lisäksi mellakassa loukkaantui kymmeniä.[3]

        Hakaniemen mellakkaa pidetään ensimmäisenä suojeluskuntien ja punakaartien välisistä yhteenotoista.[4] Suomalaisten punaisten osallistuminen Viaporin kapinan tukemiseen lakolla johti Suomen työväenliikkeen ja Venäjän vallankumouksellisten kietoutumiseen aiempaa syvällisemmin toisiinsa sekä aiempaa selvempään vastakkainasetteluun porvariston kanssa.[5]


    • Anonyymi

      Merkki-Erkki: "Miksi porvari olisi elättänyt leireissä punavankeja yhtään kauempaa kun tappaakaan ei enää voinut? Leirien ajatushan oli toimia vankien tuhoamiskeskuksina ilman että kenenkään tarvitsee ampua tuollaista joukkoa. "

      Kyse oli sotavankileireistä, joilla kapinaan syylliset saivat kärsiä oikeuden määräämät rangaistukset, Enimmäkseen 1-3 vuotta vankeutta.

      "Kun tuhoamisen mahdollisuus ulkomaiden takia poistui niin leirien ylläpidossa ei ollut enää mitään järkeä."

      Leirien ylläpito todettiin pian mahdottomaksi ja siksi alettiin lyhyen tuomion saaneita päästää ehdonalaiseen ja myös armahtaa.
      Ulkomaiden puuttuminen on valetta poislukien Ruotsin kommunistilehdet.

      • Anonyymi

        Se tuhoaminenhan oli kommunisti nen malli, Stalinhan oli oikea mestari siinä


    • Anonyymi

      Punikki: "Totesit vain sen minkä avaajakin, että kaikkia ei tapettu ja sehän on yleinen tieto. Mutta avaajan nerokasta analyysiä ns. armahtamisen syistä et edes yrittänyt kumota koska tiesit jokaisen sanan avauksessa olevan totta."

      Avaajan"nerokas analyysi" on silkkaa puppua,koska alkeistiedotkin vuoden 1918 vankiongelman hoidosta puuttuvat.
      Ei niitä noiden valeiden mukaisesti ratkottu.

    • Anonyymi

      Punikki: "Punaiset olisivat alkuvuodesta voineet tappaa Etelä-Suomesta kaikki valkoiset, mutta he armahtivat valkoisia."

      Niin varmaan. Armahtaa tietysti voitaisiin rikollisia, mutta valkoinen väestö ei ollut syyllinen mihinkään.Ja miten olisi pari miljoonaa ihmistä tapettu?

      " Mikään pakko ei ollut antaa valkoisten elää, mutta punaiset olivat aivan liian hellämielisiä. Pari tuhata uhria tuli korkeintaan. Tämä osoittautui virheeksi, ja jälkimaailma nauraa tälle punaisten surkealle saavutukselle."

      Ei sille naurettu. Murhat ja ryöstöt nostivat vihan, joka sitten keväällä purkautui.

      "Punaiset armahtivat vapaaehtoisesti - valkoiset armahtivat, koska oli pakko."

      Mistä valkoinen väestö olisi pitänyt armahtaa? Punikit armahdettiin kapinoinnistaan käytännön syistä.

    • Anonyymi

      Valtionhoitaja Mannerheim armahti velä keväällä 1919 2 000 punavankia. Jäljellä oli koviin rangaistuksiin tuomittuja.
      Viimeiset armahti demarihallitus 1928.

    • Anonyymi

      Yksi kuumista itsenäisyyden alkuvuosien sisäpoliittisista kysymyksistä oli suhtautuminen valtiorikosoikeuden tuomioistuimissa tuomittuihin punaisiin. Keväällä 1918 vangiksi jäi 80 000 punaista tai heidän kumoushankkeeseen osallistumisesta epäiltyä. Heidät suljettiin sotavankileireihin, joissa kuoli 11 000–12 000 vankia. Vajaat 68 000 vankia sai tuomion, joista suurin osa oli lieviä. Suurin osa punavangeista pääsi syksyllä 1918 ehdonalaiseen vapauteen. Lokakuussa vapautuivat enintään neljän vuoden tuomion saaneet ja joulukuussa enintään kuuden vuoden tuomiota kärsineet.

      Jäljelle jääneet 6100 vankia sijoitettiin pakkotyölaitoksiin, joista pääosa armahdettiin vuoteen 1921 mennessä. Valtionhoitaja Mannerheim armahti kesäkuussa 1919 hiukan yli 2 000 vankia. Tammikuussa 1920 vapaaksi pääsi 2 600 vankia ja 40 000 punavankia sai kansalaisluottamuksensa.

      Vuonna 1921 armahdettiin noin 1 200 tuomiotaan kärsinyttä punaista, minkä jälkeen vankeja oli jäljellä noin tuhat. Heistä pääosa armahdettiin 1923 ja 1925. Väinö Tannerin sosialidemokraattinen vähemmistöhallitus armahti viimeiset 50 punavankia toukokuussa 1927. Tämä herätti voimakasta arvostelua oikeistossa. Vielä enemmän kritiikkiä sai osakseen presidentti K. J. Ståhlberg, joka oli vahvistanut suurimmat 1920-luvun armahdukset.

      • Anonyymi

        Punaiset eivät voineet olla mitään kumouksellisia, hehän neuvoittelivat Suomen itsenäistymisen Venäjästä rauhanomaisesti. Tämä ei riittänyt sen aikaisille persuille.

        Persut ( valkoiset ) aloittivat vallankumouksen halutessaan vuodattaa suomalaisten verta. Sosialistien sopimaan sopimukseen suomen itsenäistymiseen venäjästä rauhanomaisesti eivät persut ( valkoiset ) luottaneet vaan aloittivat kapinan suomen laillista yhteiskuntajärjestystä vastaan. Persut ( valkoiset ) ovat koko itsenäisen Suomen ajan halunneet ajaa yksinvaltiutta suomeen.

        Persut ovat sotahulluja.


    • Anonyymi

      Sotien tarkoituksena on teurastaa mahdollisimman monta vihollista ja jälkihoitona tehdä loput vaarattomiksi.

      Kartanoiden esimiehet kävivät leireillä noukkimassa töihin riuskimmat työmiehet, joutomiehistä ei ollut niin väliä.

      • Anonyymi

        ”Sotien tarkoituksena on teurastaa mahdollisimman monta vihollista ja jälkihoitona tehdä loput vaarattomiksi.”

        Tällainen ajattelu sopii ERITTÄIN HYVIN STALLARILLE!?

        Todellisuudessa sodan tarkoitus on voittaa vastapuoli ja PARAS SOTA on se, jossa ei synny tappioita kummallekaan osapuolelle ja myös sellaisia sotia on ’sodittu’!

        ”Kartanoiden esimiehet kävivät leireillä noukkimassa töihin riuskimmat työmiehet, joutomiehistä ei ollut niin väliä.”

        Tuomiot, vapautukset ja armahdukset tapahtuivat joko oikeuden tai maan johdon toimesta! Ei niistä mitkään ”isännät” päättäneet, jos stallari viitta vuoteen 1918!?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ”Sotien tarkoituksena on teurastaa mahdollisimman monta vihollista ja jälkihoitona tehdä loput vaarattomiksi.”

        Tällainen ajattelu sopii ERITTÄIN HYVIN STALLARILLE!?

        Todellisuudessa sodan tarkoitus on voittaa vastapuoli ja PARAS SOTA on se, jossa ei synny tappioita kummallekaan osapuolelle ja myös sellaisia sotia on ’sodittu’!

        ”Kartanoiden esimiehet kävivät leireillä noukkimassa töihin riuskimmat työmiehet, joutomiehistä ei ollut niin väliä.”

        Tuomiot, vapautukset ja armahdukset tapahtuivat joko oikeuden tai maan johdon toimesta! Ei niistä mitkään ”isännät” päättäneet, jos stallari viitta vuoteen 1918!?

        Rauhoitu persu.

        Te persut aloititte sisällissodan ja vielä tänäkin päivänä räyhäätte ja kieutte kukkona tunkiolla haluten lahdata suomen työtätekevän yhteiskuntaluokan.


    • Anonyymi

      Punikin valetta: "Osa porvaristoa, varsinkin Pohjanmaan tilalliset, olisivat halunneet kaikki kapinalliset tapettavan koska he vihasivat teollisuutta ja kaupunkeja. Ne kun olivat heidän oppinsa mukaan kaiken saastan ja synnin pesiä. "

      Missähän tällaiset näkemykset on esitetty? Siis muualla kuin punikkien valeissa?

      "Suomessa olisi saanut olla vain tervettä talonpoikaiselämää. Teollisuudesta olisivat vastanneet suutarit, kraatarit ja kyläsepät."

      Yritä joskus rehellisyyttä. Tunnetko käsitteen?

    • Anonyymi

      Punikkien armahduksen luulisi herättävän punikkien jälkeläisissäkin kiitollisuutta.

      Mitä vielä! Valehtelu saa vain uutta puhtia!

      • Anonyymi

        Kaltaisesi persu saisi itse olla kiitollinen kun punikin jälkeläinen ei tule osoittamaan kiitollisuuttansa kotiovesi taakse.

        Näinhän tämä persulogiikka toimii molempiin suuntiin.

        Persut ovat putinisteja haluten valkokenraalit takaisin valtaan myös Suomessa.


      • Anonyymi

        ”Persut ovat putinisteja haluten valkokenraalit takaisin valtaan myös Suomessa.”

        JOSKUS (tai usein) väittämät yltävät absurdin rajamaille?

        Eli ”persut haluavat valkokenraalit valtaan”???

        Tietääkö väittäjä, että reilusti alle puolet väestöstä osaa kertoa, että:

        - koska vuosiluvuiltaan oli 1 MS
        - ketkä sotivat ja millä puolella siinä
        - mitä/keitä olivat valko/punakenraalit

        Vaikeata on edes kuvitella, että jotakin rivipersua oikeasti moinen kiinnostaisi?!


    • Anonyymi

      Todellisuudessa liki 90 % vuosia 1917-1918 koskevista avauksista on yhden ja saman henkilön tehtailemia ja liki identtisiä keskenään!

      Tuo henkilö on patologinen Suomi-vihaaja.

      • Anonyymi

        Sehän on Pöhveli itse omassa persoonassaan, jaksaa jankuttaa samoja juttuja vuodesta toiseen, ja jos väsyy, niin kopioi samat jutut uudestaan.
        On kopioinut satoja kertoja juttujaan.


      • Anonyymi

        Ei vaan se on Tarkkispoika, joka näitä avauksia tehtailee! Käyttää myös alter egoja kuten naakka, huttila ja muutama muu...

        ”Sehän on Pöhveli itse omassa persoonassaan, jaksaa jankuttaa samoja juttuja vuodesta toiseen, ja jos väsyy, niin kopioi samat jutut uudestaan.”

        Ja itselläsi ei muka copy/paste suju?

        Eromme vain on siinä, että minä en avaa. En ainakaan puoleen viimeiseen vuoteen ja ylen harvoin sitä ennen! Lisäksi minä puolustan Suomea, sen historiaa ja sotaveteraaneja aina ja kaikessa samalla kun sinä iki-stallarina yrität niitä mollata!

        ”On kopioinut satoja kertoja juttujaan.”

        Kopioin toki väittelyssä faktoja kun ne eivät muutu miksikään! En sijaan avaa sinun tapaasi päivittäin törkyjuttuja tai ’aamuyrjöjä’!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei vaan se on Tarkkispoika, joka näitä avauksia tehtailee! Käyttää myös alter egoja kuten naakka, huttila ja muutama muu...

        ”Sehän on Pöhveli itse omassa persoonassaan, jaksaa jankuttaa samoja juttuja vuodesta toiseen, ja jos väsyy, niin kopioi samat jutut uudestaan.”

        Ja itselläsi ei muka copy/paste suju?

        Eromme vain on siinä, että minä en avaa. En ainakaan puoleen viimeiseen vuoteen ja ylen harvoin sitä ennen! Lisäksi minä puolustan Suomea, sen historiaa ja sotaveteraaneja aina ja kaikessa samalla kun sinä iki-stallarina yrität niitä mollata!

        ”On kopioinut satoja kertoja juttujaan.”

        Kopioin toki väittelyssä faktoja kun ne eivät muutu miksikään! En sijaan avaa sinun tapaasi päivittäin törkyjuttuja tai ’aamuyrjöjä’!

        Hahahahah metsään meni "analyysi ",
        minä en näihin jankkauksiin ole osallistunut.
        Kun kopioi, pitää laittaa lähde esille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hahahahah metsään meni "analyysi ",
        minä en näihin jankkauksiin ole osallistunut.
        Kun kopioi, pitää laittaa lähde esille.

        Kuka ihmeen 'minä'?

        Ja jos referaatti on oma ja jo aiemmin esitetty niin se on mielipide eikä kaipaa lähdettä!

        Vaadit muilta lähteitä, mutta tuotko niitä koskaan itse?


    • Anonyymi

      <<Näin punikkeja armahdettiin 1918!>>

      Vaan eipä ruotsalaiset armahtaneet...


      Heikki Ylikangas Tie Tampereelle

      Hjalmarsson Kurussa s. 85-87

      "Kurun Riuttaskylässä kohdattiin punaisten kymmenmiehisen partion tuliylläkkö. Mitään tappioita ei syntynyt; vain kyytimiehet joutuivat epäjärjestykseen, mikä aina kovin ärsytti pedanttista Hjalmarsonia. Kun sitten viisi partion jäsenistä saatiin vangiksi ja vietiin eversti Hjalmarsonin eteen, tämä veti esiin mauserinsa ja ampui henkilökohtaisesti miehistä neljä - viides, värisevä kyytipoika säästettiin "palvelemaan meitä". Runsasta vuotta myöhemmin Hjalmarson itse päätti päivänsä saman käden ja mahdollisesti saman aseenkin kautta ja kenties vielä kyseiseen tapaukseen liittyvän syynkin - omantunnon syytösten - vuoksi. Muistelmissaan Hjalmarson ei näet mainitse tapauksesta sanaakaan. Sitä vastoin hän kertoo sotilaittensa ampuneen aseettomina tavatut miehet, - "
      s. 86 - 87
      -
      "Olipa kuinka hyvänsä, tuo tapahtuma jäi häntä vaivaamaan vallankin, kun häntä herjattiin murhaajaksi ruotsalaisen vapaaehtoisten voitonparaatin vyöryessä poikki Heinätorin 30.5.1918 Tukholmassa. Harvinaisen epäluotettavien muistelmiensa myöhemmillä sivuilla Hjalmarson nimittäin moneen kertaan todistelee, että vankien kohtalosta päättäminen kuului suomalaisille viranomaisille, ei muille."
      -
      "Ruotsalaisten osallistuminen kapinallisten teloitusoperaatioihin jäi rasittamaan pahoin kyseisen vapaaehtoisjoukon mainetta. Syy koetettiin kiivaasti vierittää "kyytimiesten ja heidän esimiestensä" tilille. Olihan sietämätöntä hyväksyä tulkintaa, jonka mukaan "Ruotsalainen Prikaati on siis käyttäytynyt kuin nämä suomalaiset barbaarit." Teloituskäskyn antaneiden henkilöllisyys vaadittiin paljastettavaksi. Oletettavasti paine arkebuseerauksiin osallistuneita kohtaan kasvoi melkoiseksi siinä vaiheessa, kun prikaati oli palannut Ruotsiin. Yksikössä taistellut Walter Hülphers luki nimenomaan mielivaltaiset teloitukset piirteeksi, joka osoitti suomalaisten mongolisuuden - mainesana, jonka hän tämän tästä liittää omassa katsannossaan huomattavan tyhmiin ja typeriin suomalaisiin.
      "Mutta kaikkein pahinta ovat nämä arkebuseeraukset, nämä massamurhaamiset, jotka leimaavat asianomaiset todellisiksi mongooleiksi, barbaareiksi, hunneiksi ja vastaaviksi."
      Teloitukset olivat suuri häpeä kaikkien niiden silmissä, jotka seurasivat Ruotsin lakia ja oikeutta. Hjalmarson puolestaan näyttää seuranneen sanatarkasti ja vangeille vahingoksi päämajan ohjeita päivämäärällä 25.2. [Mannerheimin julistus Ammutaan paikalla käsky. lat juom.] Ne antoivat väljät oikeudet vangiksi antautuneen ampumiseen. Heidät voitiin hyväksyä vangiksi "päällikön harkinnan mukaan" eli heidät oli lupa välittömästi ampua.
      Hjalmarsonin menettely Kurun Riutaskylässä sai sitten heti seurauksia, joita saattoi etukäteen odottaakin (ja jotka toistuivat mm. Jämsässä Länkipohjan jälkeen)."
      [Länkipohjassa ammuttiin kaikki antautuneet punaiset, noin 100 kaikkiaan ja eräästä tapauksesta on olemassa kuviakin. lat.huom.]

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Länkipohjan_taistelu

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Harald_Hjalmarson

      Ylipäällikön kuulutus 25.2.1918:

      http://www.histdoc.net/historia/1917-18/mannerheim1918-02-25.html

      • Anonyymi

        Typerää sotkemista.
        Sotatoimien aikana vankeja ammutiin molemmin puolin.

        Punikkien armahtamisessa oli kyse vankileireille sodan päätyttyä kootuista punaisista, jotka valtionrikosoikeus oli tuominnut.


      • Anonyymi

        Mannerheim ei hyväksynyt vankien joukkoampumisia, mutta ei siihen juuri puuttunutkaan.
        Esimerkiksi ennen Tampereen valtausta hän kielsi ampumiset, mutta ei puuttunut Ausfeldin käskyyn, jossa venäläiset määrättiin suoraan ammuttaviksi. Niin tehtiinkin.
        Saksalaisten käsityksen mukaan venäläiset sotilaat rikkoivat rauhansopimusta ja olivat siten lainsuojattomia.
        Samanlaisen käskyn antoi eversti von Coler Viipurin valloituksessa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      181
      10557
    2. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      70
      7374
    3. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      64
      3719
    4. Valkeakosken sekopää murhaaja.

      Itselläni on 3 teini ikäistä tytärtä ja tämä tapaus on herättänyt minussa tosi paljon surua ja vihaa. On käsittämättömän
      Valkeakoski
      139
      1847
    5. Nainen, olet jollakin tavalla pelottava

      Tunne sinun suhteen on ehkä verrattavissa ruusupensaaseen, hurmaavan kaunis kukka, upea tuoksu, mutta jos yrittää lähell
      Ikävä
      58
      1392
    6. Kuumat päivät

      Hyvää huomenta. 🌞🌼☕😊🙌 Sinkkukesä 2024
      Ikävä
      355
      1348
    7. Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran

      Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in
      Sinkut
      237
      1285
    8. Valkeakosken surmaaja oli koeajalla edellisestä tuomiosta

      Tässä osoitus, että rangaistukset Suomessa ovat liian löysiä ja se maksoi tämän tytön hengen https://yle.fi/a/74-2009067
      Maailman menoa
      21
      1239
    9. Haaveilen sinusta

      Läheisyydestäsi, kosketuksestasi. Siitä että saisin koskettaa sinua. Pitää sinua lähellä. En tiedä mistä tämä tuli. Tied
      Ikävä
      22
      1063
    10. Enpä usko että olisit valmis jättämään kaiken

      Vaikka tulisin ja kosisin sinua.
      Ikävä
      48
      961
    Aihe