Kysy mitä vain koirista! Asiantuntijat vastaavat 16.7. klo 14-16

Kysy mitä vain koirista – Evidensianasiantuntijaeläinlääkärit Petra Nieminen ja Sofia Parisalu vastaavat.

Kysymyksiä voit esittää heti, asiantuntijat ovat paikalla vastaamassa tiistaina 16.7. klo 14–16. Tämän jälkeen keskusteluketju suljetaan. Pyrimme vastaamaan ensisijaisesti suosituimpiin kysymyksiin: anna siis peukku kysymykselle, johon haluat vastauksen.

Huomioithan, ettemme voi diagnosoida potilaita tutkimatta niitä, joten varaathan akuuteissa tilanteissa puhelimitse ajan omalle eläinlääkärillesi. Emme myöskään voi julkisesti kommentoida yksittäisiä potilastapauksia.

Evidensia on Suomen laajin eläinlääkäripalveluiden tarjoaja. Verkostoon kuuluu Suomessa lähes 40 eläinlääkäriasemaa ja -sairaalaa ympäri maan, Helsingistä Rovaniemelle. Suurin osa eläinlääkäriasemillamme hoidetuista potilaista on koiria, joita hoidetaan vuosittain yli sadalla tuhannella klinikkakäynnillä. Olemme koirien ja omistajiensa apuna arjessa ja hädän hetkellä, ja panostamme erityisesti ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon. Evidensiassa työskentelee yli 200 eläinlääkäriä ja eläinlääkäriasemamme ovat paikallisesti eläinlääkäreiden johtamia.

Eläinlääkäri Petra Nieminen toimii klinikan johtajana Eläinsairaala Vethausissa. Petra on perehtynyt erityisesti lemmikkien ihosairauksien hoitoon, kirurgiaan, tehohoitoon ja neurologiaan. Kotona hänellä asustaa belgian- ja saksanpaimenkoiria sekä dobermann ja kissoja. Eläinlääkäri Sofia Parisalu toimii klinikan johtajana Pieneläinklinikka Pirkkalan Ellissä. Sofia on perehtynyt lisääntymistieteisiin ja omistaa siperianhuskyn.

Lisätietoa ja vinkkejä koirasi hoitoon löydät nettisivuiltamme.

157

4255

    Vastaukset

    • Anonyymi

      Hei, koiraani ovat kiusanneet kovasti mäkäräiset tänä kesänä. Vatsa on edelleen paukamilla/ruvilla. Miten voisin hoitaa puremat kuntoon? Sopiiko Vetramil haavavoide tai Cothivet-sumute? Milloin lääkäriin?

      Miten puremia voisi parhaiten ennaltaehkäistä?

      Kiitos jo etukäteen vastauksesta!

      • Anonyymi

        Hyvä kysymys, kiinnostaa itseäkin. En jaksa luoda tunnuksia peukuttaakseni.


      • Moikka!

        Kuulostaa siltä, että sinulla on tosi hyvät välineet puremien hoitoon! Lisäksi, mikäli puremat oikein kutittavat, voidaan käyttää setiritsiinivalmistetta (esim. Henix) 0,5-1 tbl/ pvä koiran koosta riippuen kutinaa hillitsemään. Karkeasti 0,5 tbl alle 10 kg koiralle ja 1 tbl yli 10 kg koiralle. Valmiste toimii osalla koirista paremmin kuin toisilla.

        Ennaltaehkäisy onkin se kinkkisempi osa; jotkut käyttävät esim. Suojaavia pukuja pahimman hyttyskauden aikana ja osa on saanut apua Bayvantic-valmisteesta.

        Bayvantic vet on ulkoloislääke paikalliseen käyttöön. Se sisältää imidaklopridiä ja permetriiniä. Tämä yhdistelmä toimii hyönteismyrkkynä, akarisiidinä ja karkoitteena. Tavallisten ihmisvalmisteiden käytöstä koiralle on myös kuullut puhuttavan paljon (esim. Off), mutta käsitykseni mukaan näiden turvallisuutta koirilla ei ole tutkittu.


    • Anonyymi

      Hei!
      Koirani on 3,5v leikkaamaton rotikkanarttu, jolla edelliset juoksut loppuivat toukokuun alkupuolella. Koira on aiemmin tullut pari kertaa valeraskausoireita, jolloin nisät ovat turvonneet ja jopa vähän maitoa tihkuttaneet.

      Nyt etenkin 4 taaimmaista nisää on parin viime viikon aikana turvonneet taas ja epäilin ensin jälleen valeraskautta, mutta maitoa niistä ei tihku ja muutenkin roikkuvat epätavallisen paljon. Varsinaisia kovia, selkeärajaisia möykkyjä niistä ei tunnustellessa huomaa, mutta oudohkon kiinteiltä tuntuvat silti. Koira ei kuitenkaan aristele niiden koskemista. Syö, juo ja liikkuu normaalisti, mutta alapäätään nuolee ehkä hieman normaalia useammin(ei haise, tihkuta ja normaalin näköinen). Voisiko kyseessä olla kuitenkin nisäkasvain? Koira on menossa sterilisoitavaksi elokuun lopussa, mutta kannattaisiko se viedä tutkittavaksi jo nyt vai seurata vielä oireiden/nisäturvotuksen kehittymistä? Entä tuntuvatko nisäkasvaimet yleensä syvällä ihon alla vai lähempänä nisää/ihonpintaa?

      • Tarkastus kannattaa tehdä, jotta saat mielenrauhan.
        Ilman tutkimusta ja näkemättä ei pysty varmuudella sanomaan mikä tilanne on kyseessä (valeraskaus vai nisäkasvainepäily).
        Suosittelen lämpimästi, että varaat ajan tarkastuttaaksesi asian jo ennen leikkausta.
        Jos olisin hoitavana lääkäri, haluaisin tietää mahdollisten nisäkasvainten tai valeraskauden olemassa olosta, jotta tarvittaessa voidaan tilannetta hoitaa tai leikkaussuunnitelmaa muuttaa (laajemmaksi) mahdollisten nisäkasvainten osalta.


    • Anonyymi

      Minua kiinnostaa kivesvikaisuus.
      Mielipiteenne siitä, miten suuri mahdollisuus on tulla kasvain, jos kivekset ei ole laskeutuneet/tunnettavissa?
      Nykypäivänä kun kovasti suositellaan leikkaamista. Ennenvanhaan ei erikoisemmin leikattu. Enkä itse muista, että mitenkään erikoisemmin ongelmaa olisi tullut. Ainakaan yleisesti.

      • On havaittu, että kasvainsairaudet ovat valitettavan yleisiä laskeutumattomissa kiveksissä.
        Kastraatio on suositeltavaa kasvainsairauden ennaltaehkäisemiseksi, jos kivekset eivät ole laskeutuneet normaalisti.
        Tieto lisääntyy tutkimuksien kautta ja koirien lisääntymistiede nykytasolla on suhteellisen nuori tieteenala.


    • Moikka, kiva, että olette vastaamassa!

      Mikä on oikea ikä uroskoiran steriloinnille vai onko sellaista? Onko siitä hyötyä esim. satunnaiseen remmirähjäykseen satunnaisille uroksille tai koiraa stressaavaan seksuaalikäyttäytymiseen, jos naapurustossa on juoksuisia narttuja?

      Koira on nyt vähän päälle 2, ja yllämainittu rähjäys on tosiaan satunnaista, ja yliseksuaalisuutta ilmenee vain, kun lähellä on juoksujen tuoksuja. En haluaisi leikkauksen aiheuttamaa sisälle merkkailua tai luonteen menetystä. Miten suuret riskit tähän on? Kannattaako sterkata vai ei?

      • Anonyymi

        Minua kiinnostaa tuo sama asia uroskoiran steriloinnista. Ei ole tunnuksia, enkä halua kirjautua.


      • Moi, ja kiitos kysymyksestäsi!

        Urosten kohdalla puhutaan yleensä kastroinnista, joka on tyypillinen uroksille tehtävä toimenpide, jossa koiralta poistetaan kivekset. Kastraatio voidaan tehdä leikkauksena, jolloin toimenpide on pysyvä, tai kemiallisena kastraationa, jolloin vaikutukset ovat käytetystä hormoni-implantista riippuen 6 –12 kuukautta. Tämä on hyvä vaihtoehto, mikäli kastraation mahdollisia vaikutuksia halutaan niin sanotusti testata etukäteen, ennen lopullista päätöstä.

        Terveen uroskoiran voi kastroida noin puolen vuoden iässä. Kun kastraatio tehdään mahdollisimman nuorelle koiralle, sille ei kehity voimakasta kiinnostusta narttukoiriin.

        On leikkaamattomille uroksille luonnollista, että juoksuiset nartut herättävät kiinnostusta, ja juoksuisten narttujen läsnäolo saattaa aiheuttaa myös kinaa uroskoirien välille. Kastraation myötä kiinnostus narttuihin vähenee, näin ollen myös juoksujen aiheuttamat mahdolliset reviirikiistat.

        Kastroidulla koiralla on pienempi riski sairastua muun muassa kiveskasvaimiin tai eturauhasvaivoihin. Kastrointi myös vähentää peräaukon kasvainten ja tyrän riskiä. Toisaalta on tutkimuksia siitä, että kastraatiolla voi olla yhteyttä nivelvaivojen kehittymiseen.

        Kastraatio saattaa rauhoittaa koiran suhtautumista lajitovereihinsa, mutta se ei ole oikotie onneen esimerkiksi koirien käytösongelmien ratkaisemisessa. Kastraatio siis saattaa rauhoittaa esimerkiksi muille uroksille rähjäämistä, mutta toisaalta se saattaa myös lisätä sitä, sillä usein rähinä on merkki koiran epävarmuudesta, joka saattaa lisääntyä, kun testosteronin eli uroskoiran ”itsevarmuushormonin” tuotanto kastraation myötä vähenee. Yleensä kastraatio ei suoraan vaikuta koiran luonteeseen.

        Kastraation jälkeen koiran energiankulutus vähenee ja koira lihoo aiempaa helpommin. Etenkin paksuturkkisten koirien turkki voi myös muuttua villavammaksi. Kastrointi voi johtaa uroskoirilla pidätyskyvyn heikkenemiseen, mutta se ei ole kovin yleistä – sisälle merkkaaminen on leikkaamattomilla koirilla huomattavasti yleisempää.

        Voit lukea lisää koiran kastraatiosta nettisivuiltamme.


    • Anonyymi

      1) Voisiko ne koiranpaskat kerätä
      2) Voisiko koirat kouluttaa kunnolla
      3) Miksi Suomessa ei ole roturajoituksia (paitsi koirasusi)
      4) Miksi koiria usein inhimillistetään (puhutaan hänestä eikä siitä)
      5) Miksi koiranomistajat usein antavat koiriensa metelöidä kerrostaloissa

      Siinä noin alkuun

    • Anonyymi

      Miten saan 3 nirsoa koiraani syömään?

      • Moikka,
        ensin tulee aina miettiä sitä, miksi koirat eivät syö. Aiheuttaako ruoka esim. kipuja? Onko ruokaa koko ajan saatavilla? Onko koirien välillä kilpailua ruuasta?

        Terve koira saattaa säännöstellä syömistään esim. hormonitoiminnan takia (juoksukierron eri vaiheet tai lähistön juoksuiset nartut voivat vaikuttaa). Jos taas ruoka aiheuttaa koirille ikäviä tuntemuksia (esim. närästystä), ei se välttämättä maistu.

        Yleensä niin sanottu ”laumapaine” saa koirat syömään paremmin. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli yksilö ei syö, annetaan lauman paremman ruokahalun omaavien tyhjentää nirsoilijan kuppi muutaman kerran. Ruokaa ei myöskään saisi olla jatkuvasti tarjolla ja sitä ei saa jättää kuppiin ruokailun päätyttyä.

        Jokaisella on luonnollisesti omat tapansa ruokkia koiria, mutta mikäli perheen kaikki koirat ovat perusterveitä eikä ruoka aiheuta terveydellisiä vaivoja, miettisin sitä, onko ruokintatavassa jotain parannettavaa. Näin koiria näkemättä ja tapausta tuntematta on vaikea sanoa muuta tarkempaa. 😄


    • Mitä kaikkea tulee tehdä, jos haluaa tuoda koiran ulkomailta (esim. Malesiasta) Suomeen?

    • Kuinka koiran (ennenkaikkea Rhodesian) saisi koulutettua olemaan hyppimättä?

      • Hei,

        suosittelen olemaan yhteydessä lähialueesi koirakouluhin tai koirankouluttajiin. :)


    • Onko olemassa jotain yleistä selitystä, miksi veljeni koira aina haukkuu toista tuttavamiestä?

      • Hei,

        koira saattaa vaistota ihmisen epävarmuuden itseään kohtaan. Kuitenkaan tilannetta näkemättä on mahdotonta kommentoida, mistä koiran käytös voi johtua. :)


    • Bernin paimenkoira 3v narttu, säännöllisesti olleet juoksut ovat lakanneet. Yleensä juoksut ovat olleet 6kk välein. Nyt edellisten juoksujen jälkeen 3kk: n päästä tuli kova valeraskaus. (Tästä on yli 5kk).

      Onko normaalia? Voiko juoksurytmi vaihtua?

      • Muutto on ollut tässä välissä. Voiko ympäristökin olla osatekijä?


      • Juoksurytmi saattaa vaihtua ja se on normaalia. Stressi voi vaikuttaa hormonitasapainoon.

        Jos olet huolissasi tilanteesta, kannattaa koira tarkastuttaa asiaan perehtyneellä eläinlääkärillä.


    • Miksi Amstaffin pitämisestä ei tehdä luvanvaraista?

    • Onko mitään hyötyä siitä, että putsaa koiran korvia? Töhnää tuntuu kertyvän paljon.

      • Moikka,

        jos korvat erittävät paljon, ne kannattaa käydä tutkituttamassa lääkärillä. Joillakin korilla voi erittyä runsaasti vaikkua, mutta se voi myös olla oire esim. kroonisesta tulehduksesta tai korvakäytävän ahtaudesta.

        Jos korvat erittävät paljon, voi ne huuhdella kerta viikkoon tarkoitukseen sopivalla korvahuuhteella. Joka päivä terveitä korvia ei kannata huuhdella, sillä jatkuva kosteus korvassa altistaa bakteriaaliselle ylikasvulle korvassa.


    • Mitkä ovat vähiten allergisoivat rodut?

      • Hei!

        Usein puhutaan siitä, että jotkut koirat allergisoisivat vähemmän kuin toiset. Tähän on kuitenkaan vaikea löytää aivan aukotonta todistetta, sillä allergiaa aiheuttaa koiran ihon epiteeli eikä karva, joten karvan laatu ei varsinaisesti vaikuta asiaan.

        Oman perheen kohdalla tilanteen tietää melkein parhaiten vierailemalla kodeissa, joissa on eri rotuisia koiria. Valitettavasti suoralta kädeltä en osaa nimetä yhtään rotua, joka ei voisi aiheuttaa allergiaa.


    • Mikä on englannin brinkenspanielin keski-ikä?

      • Hei,

        Suomen kennelliiton tietokannan mukaan luonnollinen kuolinsyy;
        Vanhuus (luonnollinen tai lopetus): 12 vuotta 6 kuukautta


    • Minkä takia koirien eläinlääkäripalvelut ovat niin hävyttömän hintasia?

      • Kiitos kysymyksestäsi! Eläinlääkäripalveluiden hinnoittelu herättääkin usein paljon kysymyksiä ja keskustelua. Toivottavasti tämä pitkä vastaus hieman selkiyttää asiaa!

        Eläinlääkärikäynnin hintaan vaikuttavat monet asiat, kuten käynnin pituus ja vaativuus, tehtävät toimenpiteet ja tutkimukset ja niihin käytetyt laitteet, eläimen koko, käytetyt lääkkeet ja tarvikkeet, tarvittava hoitotyö sekä eläinlääkärin mahdollinen erikoisosaaminen. Eläinlääketiede kehittyy koko ajan, mikä johtaa esimerkiksi laiteinvestointeihin, osaamisen kehittymiseen ja sen myötä yhä parempiin ja edistyneempiin hoitomahdollisuuksiin. Tutkimuksia ja hoitoja voidaan ja myös omistajien taholta halutaan tänä päivänä tehdä paljon enemmän, kuin esimerkiksi 20 vuotta sitten. Moni vaiva, joka vuosikymmeniä sitten olisi johtanut lemmikin lopetukseen, voidaan tänä päivänä omistajan niin halutessa hoitaa. Toisaalta esimerkiksi antibioottiresistenssin lisääntyminen on johtanut siihen, että lemmikkejä myös tutkitaan aiempaa enemmän ja huolellisemmin, jotta lääkitykset ja muut hoitomuodot saadaan valittua juuri tilanteeseen sopiviksi.

        Perustoimenpiteiden ulkopuolella eri klinikoiden hintojen vertailu voi olla pelkästään nettisivuilta löytyvien hinnastojen avulla haastavaa, sillä eläinlääkäriasemilla voi olla erilaisia toimintatapoja. Esimerkiksi nukutusmuodoista turvallisin on huolellisesti valvottu inhalaatioanestesia, jossa lemmikki pidetään nukutettuna toimenpiteen aikana annosteltavien anestesiakaasujen avulla samalla, kun sen elintoimintoja seurataan. Inhalaatioanestesia vaatii kuitenkin enemmän lääkkeitä, muita tarvikkeita ja henkilökuntaa kuin etenkin aiemmin laajalti käytössä ollut tapa nukuttaa lemmikki pistämällä nukutusainetta suoraan suoneen tai lihakseen. Tällöin anestesian aikaisiin komplikaatioihin on ikävä kyllä hyvin haastavaa reagoida.

        Hintoja vertailtaessa on siis syytä perehtyä siihen, mitä toimenpiteet eri klinikoilla käytännössä tarkoittavat ja mitä kaikkea palveluun sisältyy. Toki tähän tuo oman haasteensa se, että monesti palvelun lopullinen hinta selviää vasta käynnillä, esimerkiksi hammashoidon hinta voidaan antaa vasta sitten, kun koiran suu on tutkittu kunnolla ja mahdolliset poistettavat hampaat ja muut hoidettavat vaivat on diagnosoitu.

        Entä mistä eläinlääkäripalvelun hinta sitten koostuu? Eläinlääkäripalveluiden hinnalla pyritään kattamaan monia palvelun tuottamisesta aiheutuvia kuluja.

        Eläinlääkärikäynnin lopullinen hinta pitää sisällään eläinlääkärin toimenpidepalkkion, johon kuuluu eläinlääkärin tehdystä työstä saama palkkio. Lisäksi asiakkaalta laskutetaan poliklinikkamaksu, joka on osa jokaista eläinlääkärikäyntiä ja koostuu klinikan toiminnan kannalta välttämättömistä kuluista, kuten toimitiloihin liittyvistä vuokra-, sähkö- ja muista kuluista.

        Laskulla näkyy myös käynnin hoitotyö, joka pitää sisällään kaikki erilaiset hoitajan tehtävät käynnillä, ennen käyntiä ja sen jälkeen. Nämä tehtävät liittyvät esimerkiksi klinikan hygieniaan ja anestesiavalvontaan, ja vaikuttavat näin merkittävästi potilasturvallisuuteen. On tärkeä muistaa, että eläinlääkäriasemilla tehdään potilaiden hyväksi myös paljon sellaisia toimia, jotka eivät suoraan näy asiakkaille.

        Myös lääkkeet ja tarvikkeet – sekä klinikalla käytetyt että kotiin luovutetut – laskutetaan asiakkaalta. Eläinlääkäriasemat eivät saa myymistään lääkkeistä voittoa, vaan lääkkeet luovutetaan asiakkaalle tukkuhintaan. Lääkkeen luovutuksen yhteydessä laskutetaan lääkkeenkäsittelymaksu, joka sisältää lääkkeen asianmukaisesta käsittelystä, varastoinnista ja hävikistä aiheutuvat kulut.

        Lisäksi on tärkeää muistaa, että yksityiset eläinlääkäriasemat maksavat toiminnastaan arvonlisäveron, joka on jokaisesta käynnistä 24 prosenttia. Ihmispuolella tätä veroa ei tarvitse maksaa, minkä vuoksi ihmisten ja eläinten lääkärikäyntien hintoja ei voida suoraan verrata. Kunnallinen eläinlääkintä taas on verovaroin tuettua, ja tästä syystä asiakkaalle yleensä edullisempaa.

        Tärkeintä on muistaa, että lemmikille tehtävät tutkimukset ja toimenpiteet sovitaan aina eläinlääkärin ja lemmikin omistajan välillä. Eläinlääkärin tehtävänä on ehdottaa ja suositella tutkimuksia ja hoitoja, jotka hän asiantuntijuutensa, koulutuksensa ja kokemuksensa puitteissa kokee lemmikille tilanteessa tärkeimmiksi.

        Lopullisen päätöksen valituista hoidoista tekee kuitenkin aina omistaja, ja esimerkiksi raha-asiat kannattaa ottaa rohkeasti puheeksi eläinlääkärin kanssa, jotta eläimelle saadaan yhdessä rakennettua omistajan budjettiin sopiva ja kuitenkin tilanteessa paras mahdollinen hoitosuunnitelma.


    • Mistä johtuu koiren silmien vuotaminen? (Kiinan karjakoira, hammasrempntit on tehty).

      • Moikka!

        Onko koiran silmät tarkastettu? Joskus esim. ylimääräiset ripset silmissä saattavat aiheuttaa silmien vuotamista. On myös mahdollista, että luomien asento altistaa silmää jatkuvalle ärsytykselle. Jotkut omistajat ovat myös kertoneet, että ruokavaliolla on vaikutusta heidän koiriensa silmien vuotamiseen.

        Suosittelen konsultoimaan silmäsairauksiin erikoistunutta eläinlääkäriä vaivan selvittämiseksi. :)


    • Kuinka usein koiran kynnet pitäisi leikata?

      • Koiran kynsien kasvuvauhti on hyvin yksilöllinen, ja siihen voi vaikuttaa myös muun muassa se, kuinka paljon ja minkälaisessa maastossa koira ulkoilee. Esimerkiksi asfaltilla liikuttaessa kynnet kuluvat usein paremmin kuin pehmeässä metsämaastossa peuhatessa.

        Yleisohjeena voidaan todeta, että koiran kynnet tulee leikata 1–4 viikon välein. Liian pitkäksi kasvaessaan kynsi aiheuttaa koiralle kipua ja vaikeuttaa sen elämää.

        Jos kynttä leikkaa liikaa, sen ydinosa voi alkaa vuotaa verta. Ensiapuna kynttä voi painaa muutaman minuutin ajan vuodon tyrehdyttämiseksi. Jos vuoto jatkuu yli 15 minuuttia, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

        Vinkit koiran kynsien leikkaamiseen voit kurkata nettisivuiltamme.


    • Mikä on paras käytäntö koiraa lopetettaessa silloin, kun samassa taloudessa asuva koira jää lopettamisen myötä yksin? Saako toisen koiran jotenkin ymmärtämään toisen kuolleen?

      • Moikka,

        tämä onkin mielenkiintoinen kysymys. Epäilen, että yhtä parasta tapaa ei ole, vaan jokaisen tulee toimia kuten hyvältä tuntuu.

        Osa ihmisistä on sanonut, että koira ei ole reagoinut kuolleeseen kaveriin millään tavalla sen nähdessään ja taas toiset sanovat, että yksin jäänyt koira on ollut levoton ennen kun on nähnyt ruumiin. Varmasti tilanteeseen vaikuttaa myös omistajan mieliala, jonka koirat herkästi vaistoavat sekä se, että kuuluuko laumaan useampia koiria.

        Tähän on siis todella vaikea antaa yksiselitteistä vastausta. Mikäli koet, että haluat koirasi näkevän kuolleen kaverin, voit varmasti toimia niin ilman että siitä seuraa mitään pahaa. Uskon kuitenkin, että koira oppii jatkamaan elämäänsä laumassa myös, vaikkei enää näkisi edesmennyttä kaveriaan.


    • Mitä tulee tehdä jos koira puree?

      • Koira voi purra puolustaessaan esimerkiksi leluja, ruokaa tai omaa tilaansa. Pelko ja epävarmuus ovat myös yleisiä syitä sille, että koira kokee tarvetta puolustaa itseään. Myös aktiviteettien puute voi aiheuttaa ei-toivottua käyttäytymistä, ja sairas tai kipeä koira voi sekin muuttua aggressiiviseksi.

        Tärkeintä on siis ensin selvittää syy sille, miksi koira puree. Millaisissa tilanteissa se puree? Onko pureminen lisääntynyt yhtäkkiä? Pureeko se toisia koiria vai ihmisiä?

        Tämän jälkeen – siis mahdollisimman pian – koiralle kannattaa tehdä huolellinen terveystarkastus, jotta mahdolliset kivun aiheuttajat ja sairaudet saadaan suljettua pois. Mikäli koira osoittautuu fyysisesti terveeksi, on hyvä ottaa yhteyttä asiantuntevaan ongelmakoirakouluttajaan, jotta ongelmaan päästään paneutumaan ennen kuin mitään vakavaa sattuu.

        Tsemppiä!


    • Voisiko koirien omistamista rajoittaa esimerkiksi lailla, jos omistaja ei selvästi ole kykenevä hoitamaan koiraa?

    • Kuinka usein koiria saa pestä?

      • Moikka!

        Tämä riippuu tosi paljon koirasta ja sen turkista sekä ihon herkkyydestä.

        Tavallisesti en suosittele pesemään koiraa useammin kun kerran kuukaudessa, jottei iholla oleva suojaava rasva pääse häviämään. Kuitenkin joskus koiraa on pakko pestä useammin esim. sairauden tai vaikkapa näyttelyn takia. Tällöin suosittelen käyttämään mietoja pesuaineita ja tarpeen tullen kostuttamaan ihoa tarkoitukseen sopivalla koirien hoitoaineella.


    • Onko hyvä, että koira nukkuu vieressä joka yö? Pitääkö huolestua?

      • Vieressä nukkuminen herättää paljon mielipiteitä. Minun mielestäni asia on jokaisen henkilökohtainen päätös, mutta saattaa myös aiheuttaa ongelmia käytöksessä.


    • Saako koira mennä löylyyn jos se siitä tykkää?

      • Yllättävän moni koira nauttii löylyistä, eikä saunominen ole perusterveelle koiralle pienissä määrin vahingollista, kunhan koiralle on tarjolla juotavaa ja kunhan se pääsee heti halutessaan pois viilentymään.

        Saunoessa omistajan tehtävä on varmistaa, ettei koira ala läähättää liian kiivaasti. Koirat eivät voi viilentää itseään hikoilemalla, joten ruumiinlämmön noustessa riskinä on lämpöhalvaus. Lämpöhalvauksen riski on suurin lyhytkuonoisille, iäkkäille ja sydämen tai hengitysteiden ongelmista kärsiville karvakuonoille.

        Koira on laumaeläin, joten se ei välttämättä malta lähteä saunasta ennen omistajaansa. Ihmisen tehtävänä onkin tällöin huolehtia, että eläinkaveri pääsee ajoissa jäähdyttelemään.


    • Kuinka perheessä jo oleva koira totutetaan vauvaan?

      • Koirien suhtautuminen vauvoihin ja pieniin lapsiin vaihtelee paljon yksilöittäin.
        Toiset sopeutuvat helposti uuteen tulokkaaseen ja toiset varautuneemmin. Kannattaa huomioida koiran luonne ja luonnolliset käyttäytymismallit totutettaessa koiraa vauvaan.
        Monesti vasta lapsen liikkeelle lähtö aiheuttaa enemmän haasteita, koska lapset tekevät koirien silmissä usein odottamattomia liikkeitä ja ovat näin ennakoimattomissa. Tilanne riippuu paljon koirasta.
        Koskaan ei tule jättää koiraa valvomatta vauvan tai pienen lapsen kanssa, vaikka kuinka tuntisi lemmikkinsä.


    • Mikä on oikea tapa pestä koira? Onko oikeita metodeita tai aineita?

      • Heippa!

        Tärkeää on, etä koiran pesuun käytetään mietoja ja hajusteettomia aineita. Koira tulee huuhdella hyvin, kun se on pesty, jottei ainetta jää iholle. Myöskään koiraa ei kannata pestä liian usein, ettei sen luontainen, ihoa suojaava rasva kulu pois. Veden on hyvä olla käden lämpöistä ja on syytä kuivata koira kunnolla jos ilma on kylmä tai koira altistuu vedolle pesun jälkeen.


    • Entisenä omakotiasujana olen huolissani uuden koiran hankinnasta kerrostaloon. Onko koiraa järkeä ottaa kerrostaloasuntoon, tai onko rodulla väliä?

      • Koirien sopeutuminen tilanteisiin ja paikkoihin on yksilöllistä. Toisilla roduilla on taipumus helpommin sopeutua ihmisten kanssa elämään pienemmissä tiloissa, koska tarvitsevat vähemmän tilaa ympärilleen. Kaikki koirat vaativat ulkoilutusta, mutta määrä vaihtelee yksilöittäin. Koiran tarpeet liikunnasta tulee huomioida asui missä tahansa.


    • Anonyymi

      Onko koiran läähätys merkki jostain sairaudesta? Se on pihakoira, mutta läähättää vaikka ei ole kuuma.

      • Moikka!

        Jatkuva läähättäminen voi valitettavasti olla huolestuttava merkki.

        Yleisimmin koira läähättää silloin, kun sillä on kuuma, mikä on täysin luonnollista. Myös liikunnan tai leikin jälkeen läähättäminen on normaalia. Kuitenkin myös kipu, sairaus tai stressi voivat saada koiran läähättämään. Ylipainoiset ja lyhytkuonoiset koirat läähättävät helpommin.

        Läähättäminen voi olla muiden oireiden ohella merkki kivusta tai sairaudesta.
        Jos koira läähättää jatkuvasti tai jos läähättäminen lisääntyy yhtäkkiä, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin ja varata koirakaverille tutkimusaika.


    • Onko epänormaalia, jos osa kynsistä ovat mustia vaikka muut ovat vaaleita? Bischon frisee on rotu.

      • Moikka! Tämä on täysin normaalia. Osalla koirista kynnet ovat vaaleita, osalla tummia ja osalta löytyy molempia :)


    • Miten saataisiin enemmän erikoistuneita eläinlääkäreitä maakuntiin? Kysymys johtaa juurensa tapahtumiin, jotka edellyttivät useiden satojen kilometrien ajamista diagnoosin saamiseksi.

      • Hei,

        uskon, että eläinlääkintä on muutoksen edessä mahdollisten SOTE-uudistusten myötä. Todennäköisesti yksityiset eläinlääkäripalvelut tulevat vahistumaan myös maakunnissa, jolloin myös sinne saadaan uutta osaamista :) Nykyään Evidensialla alkaa olemaan hyvin kattava sairaaloiden verkosto, jonka ansiosta tulevaisuudessa toivottavasti kaikkialta Suomesta tulee olemaan kohtuullinen matka huipputason hoitoon.


    • Miten koiran turkin saa kiiltämään?

      • Hei,

        perusterveellä koiralla sopiva ravinto riittää saamaan turkin kiiltäväksi. :) Hyvään ja laadukkaaseen ruokaan siis kannattaa panostaa.

        Jos tuntuu, että ruokavalio on kohdillaan mutta silti turkin kiilto on poissa, kannattaa kokeilla Omega 3/6-ravintolisiä, biotiinia ja sinkkiä. Näissä kaikissa on turkin hyvinvoinnille tärkeitä ainesosia. Suosittelen hakemaan valmisteet eläinlääkäriasemalta tai eläinkaupasta, jotta annostus tulee varmasti oikein.

        Mikäli turkin kanssa on yhä ongelmia, olisi varmasti fiksu ratkaisu kääntyä eläinlääkärin puoleen. :)


    • Jos on allerginen koirille niin onko jotain allergiaystävällistä rotua?

    • Miksi koiria hoidetaan?
      T. Santeri 5v

    • Saako koiria pitää vapaana maaseudulla?

      • Moikka! Metsästyslain mukaisesti koira on pidettävä kytkettynä tai välittömästi kytkettävissä maaliskuun alusta elokuun 19. päivään asti. Muulloinkaan koiraa ei saa pitää irti ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa. Järjestyslain mukaisesti koirat on pidettävä aina kytkettynä taajamassa ja mm. kuntopoluilla, yleisillä uimarannoilla ja urheilukentillä.


    • Onko venäjän vinttikoirien määrä vähentynyt viime vuosina?

      • Moikka! Kennelliiton Jalostustietojärjestelmän mukaan ainakin rodun rekisteröintimäärät ovat viime vuosina hieman laskeneet: vuosina 2011–2014 rekisteröitiin vuosittain yli 80 venäjänvinttikoiraa, kun taas parina viime vuonna rekisteröintejä on ollut vain n. 50 vuosittain. Tarkempaa tietoa aiheesta saat ottamalla yhteyttä venäjänvinttikoirien rotuyhdistykseen.


    • Paljonko Suomessa on rekisteröityjä Estrelan vuoristokoiria?

      • Kiitos kysymyksestäsi! Tietoa koirien rekisteröintimääristä löytyy Kennelliiton Jalostustietojärjestelmästä. Sen mukaan estrelanvuoristokoiran pentuja ei ole rekisteröity Suomessa viime tai tämän vuoden aikana. Vuonna 2017 rekisteröitiin 14 pentua. Tuontikoiria on ollut viime vuosina kaksi vuosittain. Rodun rekisteröintimäärät ovat siis laskeneet aika tavalla, sillä noin kymmenen vuotta sitten rotua rekisteröitiin vielä useita kymmeniä vuosittain. Yhteensä Suomessa on rekisteröity 1192 estrelanvuoristokoiraa.


    • Onko erikoista jos koiran hännässä ei kasva kunnolla karva?

      • Moikka,

        mikäli alue on jatkuvasti samankaltainen eikä suurene tai vaivaa koiraa, saattaa siinä olla vain normaalia ohuempi karva. Mikäli alue kutiaa / laajenee/ vaivaa koiraa, on syytä käydä näyttämässä sitä eläinlääkärille.

        Jollain koirilla saattaa olla myös hormonaalisesta toiminnasta johtuvaa paikallista karvan ohenemista. Mikäli asia vaivaa, suosittelen, että käyt näyttämässä kaverin häntää ihotauteihin perehtyneelle eläinlääkärille.


    • Tuleeko kissoille ja koirille myös dementia? Voiko eläimet esim. unohtaa juuri syöneensä?

      • Kiitos kysymyksestäsi! Kyllä, iäkäs lemmikkikin voi sairastua dementiaan. Dementia ilmenee koirilla erilaisina käytösoireita, ja opitut asiat voivat unohtua. Se saattaa esimerkiksi unohtaa juuri syöneensä, kuten mainitsitkin. Dementoituva koira voi myös alkaa tekemään tarpeitaan sisätiloihin. Jos koiran käytöksessä – oli se sitten minkä ikäinen tahansa – havaitsee merkittäviä muutoksia, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin ja varata lemmikille tutkimusaika. Klinikalla voidaan varmistaa, etteivät käytösoireet ole merkki muista sairauksista tai esimerkiksi kivusta. Dementiaa voidaan hoitaa lääkityksellä ja esimerkiksi ravinnolla.


    • Onko koiran ”ylivilkkauteen tai levottomuuteen” jotain apukeinoa? Tuomari on kilpailuissa huomauttanut asiasta.

      • Hei,

        mikäli levottomuudessa kyse on luonneominaisuudesta, saattaa siihen olla vaikea puuttua.

        Tärkeintä on poissulkea sairaudet jotka voivat aiheuttaa ylivilkkautta (mm. kipu) ja sen jälkeen pohtia, olisiko koiran aktivaation tasoa lisäämällä ja samalla opettamalla sille rauhoittumista mahdollista vaikuttaa koiran käytökseen.

        Koiran perusluonnetta voi olla vaikea muuttaa, mutta pitkäjänteisellä koulutuksella koira saadaan kyllä oppimaan rauhoittuminen ja se saadaan tuntemaan olonsa turvalliseksi ja rauhalliseksi myös esim. näyttely-ympäristössä.


    • Olen tehnyt naapurissa asustavasta koirasta ilmoituksen. Olen huolissani kaltoinkohtelusta. Tilanne ei ole parantunut useampi kuukausi sitten tehdyn ilmoituksen myötä.

      Onko mahdollista saada tietoon mitä toimia on tehty?

      • Kiitos kysymyksestäsi, ja ikävä kuulla tilanteesta. Kiitos kuitenkin, että välität ja olet tehnyt kaltoinkohtelusta eläinsuojeluilmoituksen.

        Eläinsuojeluilmoitukset tehdään aina anonyymeinä, ja valitettavasti ilmoittajalle ei kerrota tilanteen etenemisestä viranomaisten taholta, ellei sitten ilmoituksen kohde itse kerro asiasta.

        Mikäli koet, että kaltoinkohtelu jatkuu eikä tilanne parane tai muutenkaan etene mihinkään suuntaan, sinun kannattaa olla uudelleen yhteydessä suoraan paikalliseen valvontaeläinlääkäriin, jotta koiran tilanne päästään tarkastamaan. Valvontaeläinlääkäreiden yhteystiedot löytyvät yleensä kuntien ja kaupunkien nettisivuilta.


    • Anonyymi

      Hei! Minulla on ollut 4 narttukoiraa, joista kahdella on ollut märkäkohtu vanhemmalla iällä, ja ne leikattiin hätätapauksina.
      Suositteletteko narttukoirien sterilointia ennalta ehkäisevästi?
      Minkä ikäisenä se olisi nartulle parasta tehdä?
      Kiitos.
      -Marit

      • Koiralla märkäkohtu on aina hormonaalinen muutos, jonka takia se on myös hyvin yksilöllinen asia. Joku koira voi saada tulehduksen jo ensimmäisen juoksun jälkeen, toinen vasta esim. 10-vuotiaana. Tavallisempi muutos on kuitenkin vanhemmalla koiralla. Suosittelemme sterilaatiota nartuille, joilla ei ole tarkoitusta tehdä pentuja. Myös ns. varhaissterilaation (ennen ensimmäisiä juoksuja) on todettu vähentävän maitorauhaskasvainten todennäköisyyttä.


    • Koiralla iho kutisee ja karvat lähtee. Vahvaa nuolesta rapsutusta.
      Viljat on jätetty pois ja useita koiranruokia on testattu.
      Mikä avuksi?

      • Moikka,

        kuulostaa siltä että koiran iho todella kutisee. Suosittelen eläinlääkärin konsultaatiota ja allerigatestausta.

        Tavallisimmin koirilla allergiaa aiheuttavat 1) naudanliha 2) sianliha 3) kananliha ja vasta nro 4 on vehnä. Tämä johtuu siitä, että proteiinimolekyylit ovat kooltaan todella paljon suurempia kuin hiilihydraattimolekyylit ja siksi elimistö "hylkii" niitä helpommin. Tästä syystä siis viljojen poisjättäminen ei usein yksinään auta.

        On myös mahdollista, että koirallasi on ns. atooppinen allergia, jossa ihoa tavallisesti suojaava rasva kuluu pois ja iho on paljas allergeeneille, jotka sitten aiheuttavat oireita ihon pinnan kautta. Koska koiraa on vaikea rasvata ihon pinnalta, tulee sen saada ravinteiden mukana tarpeeksi tärkeitä rasvahappoja ja lisäravinteita ihon hyvinvointia tukemaan.

        Luonnollisesti on hyvä myös poissulkea hormonaaliset häiriöt ihomuutosten aiheuttajina.


    • Anonyymi

      Minkä ikäisenä Chihuahua on täysikasvuinen?

      • Pienet koirat saavuttavat täysikasvuisuuden isompia lajitovereitaan nopeammin: pikkuruiset chihuahuat ovat täysikokoisia yleensä jo 8–10 kuukauden iässä.


    • Anonyymi

      Mistä saan koiralle lemmikkipassin? Vai riittääkö rokotuskortti ja paperit Euroopassa?

      • Kun koira matkustaa ulkomaille, tulee sen olla rokotettu rabiesta vastaan ja tunnistusmerkitty, ja tietojen tulee olla merkittynä lemmikkieläinpassiin. Lemmikkipassin ja siihen tarvittavat merkinnät saat eläinlääkäriasemalta. Muistathan myös tutustua Ruokaviraston sivuilla takaisin Suomeen tulo vaatimuksiin, sekä kohdemaan omilla sivuilla mahdollisiin muihin vientivaatimuksiin. EU-maasta Suomeen tuotaessa koirilta vaaditaan lääkitys ekinokokkoosia vastaan. Myös tästä kannattaa tarvittaessa keskustella klinikalla passikäynnin yhteydessä.


    • Missä hinnoissa koirat nykyään pyörivät?

    • Netistä löytyy ristiriitaista tietoa. Tarvitseeko koiran hampaita pestä?

      • Moikka, ja kiitos tärkeästä kysymyksestä! Koiran hampaita kannattaa ehdotomasti pestä säännöllisesti – aivan kuten omistajan omiakin hampaita.

        Hampaiden harjaukseen soveltuu hyvin esimerkiksi tavallinen, pieni ja pehmeä vauvojen hammasharja. Tahnana tulee käyttää koirille tarkoitettua tahnaa, jonka merkitys hampaiden puhdistuksessa on vähäinen, mutta joka maistuu hyvältä ja tekee näin harjauksesta koiralle mukavampaa.

        Hampaiden säännöllisellä kotihoidolla voidaan merkittävästi vähentää hammasvaivojen kehittymistä, kuten ientulehdusta ja parodontiittia. Aktiivisen kotihoidon lisäksi koira kannattaa viedä vuosittain eläinlääkärille nukutuksessa tehtävään hammashoitoon ja -tutkimukseen, jossa kertynyt hammaskivi esimerkiksi ikenien alta sekä mahdolliset kipeät hampaat voidaan poistaa.

        Voit lukea lisää ja katsoa vinkit koiran hampaiden kotihoitoon sivuiltamme.


      • Itselläni koiran parodontiittiin auttoi fermentoituun ruokaam siirtyminen. Koira parani kuukaudessa. Onko tästä jotain tutkittua tietoa tai virallista ohjetta.


    • Mikä on suomen suosituin koirarotu?

      • Suomen suosituin koirarotu on jo useita vuosia putkeen ollut labradorinnoutaja. Suosituimpien rotujen listaukseen voit tutustua esimerkiksi Kennelliiton nettisivuilla.


    • Anonyymi

      Onko teillä tullut vastaanotolle koiria, jotka ovat sairastuneet puutiaisen/punkin poiston jälkeen, johonkin ko. ötökän aiheuttamaan tautiin?

      • Moikka,

        on tullut useitakin. Punkit voivat Suomessa kantaa mm. bakteereja, jotka sairastuttavat koiraa.

        Punkin välityksellä koiraan tarttuvia sairauksia ovat bakteeritaudit borrelioosi ja anaplasmoosi, jotka voivat tarttua lemmikkiin aikaisintaan noin vuorokauden kuluttua punkin kiinnittymisestä. Lisäksi itärajalla tavataan Babesioosia. Kiinnittynyt punkki onkin tärkeää poistaa mahdollisimman nopeasti.

        Kaikki punkit eivät kanna tartuntaa, joten vaikka punkki pääsisi puremaan koiraasi, se ei välttämättä sairastu. Koska punkkien levittämien sairauksien toteaminen ja hoito on hankalaa, on helpointa välttää vaivat suojaamalla koira punkkien häätöön tarkoitetuilla lääkkeillä. Eläinlääkärisi auttaa sinua valitsemaan juuri sinun koirallesi sopivimman ennaltaehkäisyn torjumaan punkkitartuntoja.


    • Pitääkö koiran hampaita harjata?

      • Moikka! Löydät vastauksen kysymykseesi ylempää tästä ketjusta.


    • Minkä painoinen uros lapradorinnoutaja saisi olla?

    • Näkeekö koirat värejä?

      • On arveltu, että koira näkee värejä jonkin verran, sillä sen silmän verkkokalvolla on jonkin verran värejä aistivia tappisoluja. Ilmeisesti koira näkee pääasiassa ruskean eri vivahteita. Joidenkin lähteiden mukaan koiran värinäkö olisi samantapainen kuin puna-vihersokeilla ihmisillä, eli se näkisi pääosin keltaisen ja sinisen sävyjä.

        Koiran silmässä on valtaosa sauvasoluja, jotka erottavat hämärän ja kontrastin, jonka myötä koira näkee hämärässä ihmistä paremmin.

        Erona ihmiseen koiran näkökenttä on laajempi, ja koira havaitsee ihmistä paremmin liikkuvat asiat, mutta huonommin paikallaan olevat esineet.


    • Kuinka perhoskoirat painavat?

      • Tavallisesti 1,5- 5 kg. Haitari on siis suuri ja rodun sisällä on paljon variaatiota. :)


    • Paljonko on naaras labradorin järkevä paino? Mikä on ylipainoinen?

      • Moikka,
        labaradorinnoutajanartun suosituspaino on n. 25–30 kiloa, riippuen koiran korkeudesta. Tarkkaa ihannepainoa juuri sinun koirallesi on siis mahdoton arvioida karvakuonoa näkemättä. Ylipaino on kuitenkin koirilla valitettavan yleinen ongelma ja jopa kolmas lemmikki kärsii liikakiloista, jotka tuovat herkästi mukanaan terveysongelmia.

        Pelkän vaa'an tuijottelun sijaan koiran ylipainon voi tunnistaa myös tutkimalla ja tarkkailemalla sitä: ylipainoisen koiran kylkiluut eivät kevyesti sivelemällä tunnu, koiralla ei ole ylhäältä päin katsottaessa havaittavissa vyötäröä tai koiran liikkuminen on hidasta ja kankeaa tai se hengästyy helposti.

        Mikäli et ole itse varma koirakaverisi ihannepainosta, voit punnita lemmikkisi maksutta lähimmällä Evidensian eläinlääkäriasemalla, jossa asiantuntevat hoitajamme antavat tarvittaessa vinkkejä koiran ihannepainon saavuttamiseen ruokinnan ja liikunnan avulla.

        Voit lukea lisää koiran ylipanon tunnistamisesta nettisivuiltamme.


    • 5v tiipetin terrieri , turvonnut imusolmuke jalassa sai penisiliini kuurin ja parani. Nyt kävelee aristaen toista jalkaa, oikeastaan laahaten.
      Oireet häviävät toisen koiran tullessa vastaan, jolloin virtaa löytyy nuoren koiran tavoin.
      Myös ulostamisessa on ollut hankaluuksia, mutta nyt jo parempaan päin. Koko homma sai alkunsa syödystä lahnan ruodosta.

    • Mistä voi löytää tietoa koiranhoitoapua tarvitsevista ihmisistä? Onko joku palvelu sitä varten? Ulvila-Pori akselilla. Olisin vapaaehtoinen auttamaan.

    • Anonyymi

      hei.miksi en pidä koirista??????

    • Koiralla määrättiin äkäiseen luomitulehdukseen kortisonia viikko siitä mäkäräiset purivat koiran vatsan ihan täyteen. Siihenkin määrättiin kortisonia. Miten maallikko voi tietää, että on määrätty liikaa lääkettä esim tässä tapauksessa kortisonia? Koiran vastustuskyky oli laskenut huomattavasti liiasta kortisonista ja sai todella äkäiset vatsatulehduksen. 4.6. aloitettu kortisoni ja edelleen päällä mutta nyt laskevassa määrin. Kyseessä 7-vuotias labradori.

      • Hei!

        Emme valitettavasti voi ottaa kantaa yksittäisiin potilastapauksiin. Jos asia mietityttää, suosittelen ottamaan yhteyttä hoitaneeseen eläinlääkäriin.


    • Onko joitain rotuja, jotka tulevat paremmin keskenään toimeen? Tai onko parempi, että ovat samaa rotua?

      • Moikka,

        mitään selvitystä eri koirarotujen keskinäisestä toimeentulemisesta ei tietääkseni ole tehty.

        On turvallista kuitenkin olettaa, että melko samanlaisella temperamentilla varustetut yksilöt tulevat hyvin toimeen keskenään; kun niillä on samalainen käsitys leikistä ja samanlainen aktiivisuuden taso, on niiden aina helpompi tulla juttuun.

        Kuitenkin myös yksilöiden välillä on suuria eroja, joten uskoisin, että rotua enemmän merkitsevät yksilön ominaisuudet ja käytös. :)


    • Miksi eri koirarodut elävät eri ikäisiksi?

      • Moikka,

        kuten ihmisten - myös koirien - elinikään vaikuttaa mm. genetiikka ja ympäristötekijät. Samasta pentueesta olevat koirat voivat (kuten myös ihmissisarukset) elää hyvin erinevän ajan riippuen siitä, kuinka geenien säätely toimii.

        On myös tavallista, että pienet koirat elävät hieman suurempia koiria pidempään. Lisäksi joillakin roduilla on perinnöllisiä sairauksia, jotka vaikuttavat huomattavasti rodun elinikäennusteen keskiarvoon.


    • Saako jostain tietoa, missä vaiheessa koirakannat ovat moninkertaistuneet Suomessa?

    • 2,5 v Sekarotuisella koiralla on todella iloinen rakko, aina kotiin tullessa tai ulos lähtiessä tulee pieni ilopissaliru.

      Onko tästä syytä huolestua, tai kuinka saada tilannetta korjattua?
      T. Mattoja kaivaten.

      • Tuohon ikään mennessä virtsanpidätyskyvyn pitäisi olla jo kehittynyt, mutta on mahdollista että kyseessä on oire jostain. Varmuuden saat vain käymällä eläinlääkärissä tarkistuttamassa koiran.


    • Voiko koira reakoida vatsallaan tilannemuutoksiin? Aikamoista ripaskaa on kotona odottamassa vähän väliä. Onko ehdotuksia kuinka helpottaa koiran oloa?

      • Moikka,

        on täysin mahdollista, että koira reagoi stressiin vatsallaan.

        Tällöin suosittelemme mahdollisuuksien mukaan välttämään stressiä, mutta koska luonnollisestikaan tämä ei aina ole mahdollista, voidaan kokeilla stressin vähentämistä esim. Zylkene-valmisteella ja DAP-haihduttimella. Samoin suosittelen, että esim. yksinoloa harjoitellaan jo pennusta lähtien.

        Mikäli ripulia kuitenkin tulee jatkuvasti, on mahan kunto syytä tarkistaa eläinlääkärin toimesta. Myös esim. yliherkkyydet ja jotkin loiset saattavat aiheuttaa vaihtelevaa ripulia.


    • 3kk vanhan koiran omistajana haluaisin tietää onko koirille unitapletteja vai laitetaanko muonaan laventelia?
      T. Nukkumaton

      • Hei,

        en suosittele käyttämään koirilla unilääkkeitä. Näistä ei ole koirille tehty riittävää tutkimusta, jotta niiden voitaisiin sanoa olevan turvallisia käyttää.


    • Lasten kaksi suurta eriväristä koiraa ovat tulossa kylään. Kuinka suojautua karvanlähdöltä?

      • Hei,

        koira tiputtaa karvaa jatkuvasti, joten paras ratkaisu lienee se, että koirat harjataan hyvin ennen kylään tuloa ja kylässä herkät huonekalut suojataan esim. peitoilla karvalta. Valitettavasti karvanlähtöä ei saa millään kokonaan lopetettua vierailun ajaksi. :)


    • Miten pitkään koirat yleensä elävät?

      • Moikka! Kuten toisaalla jo vastasimmekin, sekä koirien kuten myös meidän ihmisten elinikään vaikuttavat useat asiat, mm. genetiikka ja ympäristötekijät. Jopa samasta pentueesta olevat koirat voivat (kuten myös ihmissisarukset) elää hyvin erinevän ajan riippuen siitä, kuinka geenien säätely toimii.

        On tavallista, että pienet koirat elävät hieman suurempia koiria pidempään. Lisäksi joillakin roduilla on perinnöllisiä sairauksia, jotka vaikuttavat huomattavasti rodun elinikäennusteen keskiarvoon.

        Ikävä kyllä kysymykseesi on siis mahdoton antaa yhtä oikeaa vastausta.


    • 11-vuotiaalla lapinkoiralla on rasvapatti jalassa. Kannattaako käydä tutkituttamassa?

      • Moikka,

        ehdottomasti kannattaa tarkistaa patti, jollei eläinlääkäri/patologi ole pattia tutkinut. Joskus patit voivat olla täysin vaarattomia, mutta valitettavasti usein ulkonäön ja koostumuksen perusteella niiden pahan/hyvänlaatuisuudesta ei ilman tarkempia tutkimuksia voi vetää mitään johtopäätöksiä :)


    • 7v lappis alkoi kaksi vuotta sitten pelkäämään automatkustusta. Feromonisuihkettaon käytetty, ja autoon nouseminen on todella vastentahtoista.

      Takalootasta siirretty ministeriosastolle (takapenkille). T7ntuu että kaikki on kokeiltu. Mikä avuksi?

      • Moikka,

        kokeeko koira ongelmaksi enemmän autoon nousemisen vai siellä olemisen?

        Tässä kannattaa nyt erotella selvästi se, onko ongelma nimenomaan autoon nousemisessa vai siellä olemisessa, sillä siinä voi olla taustalla kaksi eri ongelmaa. Jos autoon nouseminen on aiheuttanut kipua, voi koira vältellä autoon tulemista kivun takia. Jos taas koko matka on tuskaa, saattaa koiralla olla esim. pahoinvointia matkan aikana.

        Suosittelen jatkamaan feromonin käyttöä ja kääntymään eläinlääkärin puoleen, jotta voitte tutkia, johtuuko ongelma mahdollisesti kivusta tai muusta epämukavasta kokemuksesta tai vaikkapa pahoinvoinnista.

        Valitettavasti koirilla on myös hyvin vahva kipumuisti, mikä tarkoittaa tässä nyt sitä, että epämukava kokemus voi jäädä kummittelemaan muistiin pitkäksi aikaa. Voitte vaikkapa kokeilla ruokkia koiran paikallaan olevassa autossa muutaman viikon ajan, mikäli tämä on Teille mahdollista. Siinä ajassa koira yleensä alkaa kokea auton positiivisena asiana, jos pahoja kokemuksia ei tule.

        Tsemppiä!


    • Anonyymi

      Minulla on 1,5 vuotias leikkaamaton uroskoira. Noin kuukausi sitten hän päästi vahinkopissat sänkyyni ja koira taisi itsekin nukkua mutta koitti tätä peitellä nuolemalla itsensä puhtaaksi. Ja tänä aamuna sama kaava toistui. Koira pääsee aamulla lenkille ennen miehen töihin lähtöä ja nyt toistamiseen tekee vahinkopissat viereeni sänkyyn. 

      Mistä tämä voisi johtua?

      Koira on muuten täysin omaitsensä.

      • Kyseessä voi virtsatietulehdus tai käytösongelman alku. Kannattaa siis hakeutua eläinlääkäriin tutkimuksiin.


    • Mitä mieltä olette punkkipannoista? onko noissa järkeä?

      Meillä on kultainen noutaja,jos tuolla on merkitystä.

      • Moikka,

        koiran suojaaminen punkeilta on hyvin tärkeää, sillä punkit levittävät koiriin borrelioosia ja anaplasmoosia. Punkit voivat myös kulkeutua koiran turkissa sisälle ja aina omistajan iholle asti.

        Punkkien torjuntaan koirilla käytetään punkkipantoja, paikallisvaleluliuoksia sekä punkkitabletteja. Erilaiset punkkien häätöön tarkoitetut loislääkkeet ovat tehokkain tapa suojautua punkkien välittämiltä taudeilta.

        Punkkipantoja on useita erilaisia: osa tappaa punkit niiden kiinnityttyä koiran ihoon, osa myös karkottaa punkit ja näin estää niiden kiinnittymisen koiran ihoon. Myös pannan vaikutusaika vaihtelee. Usein punkkipannat ovat kuitenkin loishäätölääkityksistä pitkäkestoisimpia. Ne on myös helpoin poistaa koiralta, mikäli koira saa lääkityksestä haittavaikutuksia, jotka kuitenkin onneksi ovat melko harvinaisia.

        Osa punkkipannoista sisältää vesistöille haitallisia aineita, jonka vuoksi ne on syytä poistaa ennen kuin koira menee uimaan. Noutajat ovat usein varsinaisia vesipetoja, joten tämä on tärkeää huomioida, kun kyseessä on kultainennoutaja. Punkkipantaa tai muuta lääkitystä valittaessa on tärkeää tutustua tuoteselosteeseen huolellisesti.

        Sopivimman punkkilääkityksen valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten koiran koko ja turkin paksuus – punkkipannan teho perustuu siihen, että panta on kosketuksessa ihon kanssa, joten se ei esimerkiksi välttämättä ole paras valinta kovin paksuturkkiselle koiralle – se, minkälaisella alueella koira liikkuu, onko perheessä kissoja tai pieniä lapsia jne.

        Eläinlääkäriasemalla koirallesi voidaan suositella juuri sille ja sen elämäntapoihin sopivinta lääkitystä punkkien häätöön.

        Punkitonta kesää!


    • N. 3 kiloinen coctail ei ole ulostanut kolmeen päivään. On syötetty parafiiniöljyä. Öljy tulee läpi, muttei muuta ulostetta. Mikä avuksi?

      • Hei! Ummetus on koiralle ikävä ja kivulias vaiva ja aiheuttaa pitkään jatkuessaan myös terveysongelmia. Ummetus johtuu usein ruokavaliosta, esimerkiksi liian vähäisestä juomisesta, kuidun puutteesta ravinnossa tai liian vähäisestä liikunnasta. Ummetuksen taustalla voi olla myös sairaus tai suolistoon juuttunut vierasesine.

        Koiran ummetusta voi hoitaa kotona päivän tai pari, mikäli koira on muuten hyvinvoiva. Mainitset kuitenkin, että teillä vaiva on jatkunut jo kolme päivää, joten on syytä varata koirakaverille pikaisesti aika eläinlääkärin tutkimukseen, jossa syy vaivaan voidaan selvittää ja hoito aloittaa. Pitkittyessään ummetus voi johtaa esimerkiksi vaurioihin koiran suolistossa.

        Koska ummetuksen pitkittyessä kyse saattaa kuitenkin olla myös jostain sairaudesta, suosittelen kuitenkin käymään tarkistuksella eläinlääkärin luona. Mikäli parafiini tulee ongelmitta ulos, ei kyse välttämättä ole vain tavallisesta ummetuksesta.

        Pikaista toipumista karvakuonolle!


    • 11-vuotias iso Briari lenkkeilisi niin kauan vain jaksaa lenkittää. Mistä tietää, missä kulkee raja ja mikä on hyvä määrä?

      • Moikka!

        Kuuntele ja katsele koiraasi :) Usein koira itse tietää, kuinka hyvin jaksaa lenkkeillä.

        Mikäli lenkkien jälkeen kuitenkin esiintyy ontumaa, jäykkyyttä tai muita kipuun viittaavia asioita, on lenkkejä ehkä syytä hieman lyhentää ja palautumista seurata tarkoin tai kääntyä eläinlääkärin puoleen.

        Suosittelen myös koirille fysioterapiaa ja hierontaa; näiden avulla usein saat hyvää tietoa koirasi lihaksiston kunnosta ja vinkkejä turvalliseen lenkitykseen!


    • Mikä on yleisin koirien NSAID-lääke?

      • Hei,

        varmasti tavallisimmat ovat karprofeeni (esim. Rimadyl) ja meloksikaami (esim. Metacam).


    • Joulukuussa 2017 todettu, että koiran polvi on löysä. Saanut kipupiikkejä, nyt takajalat eivät pidä. Kyseessä 8-vuotias kiinanharjakoira. Onko ajatuksia, eläinlääkäri on varattu torstaiksi?

      • Hei! Ikävä kyllä tilannettanne on mahdoton arvioida tuntematta sitä paremmin ja tutkimatta koiraasi. Kuulostaa kuitenkin siltä, että koiran olisi tärkeää tavata eläinlääkäri mahdollisimman pian. Hyvä siis, että aika klinikalle on jo varattuna. Toivottavasti saatte käynniltä avun!


    • Asiantuntijat ovat nyt paikalla ja kysymyksiin vastaaminen alkaa. Peukuttamalla voit äänestää niitä kysymyksiä, joihin haluat vastauksen.

    • Miksi koira syö mun vaatteet? Ei syö muuta, mutta yöpaidat kelpaa. Mistä voisi johtua?

      • Moikka,

        koira saattaa pureskella tuttuja hajuja sisältäviä vaatteita mm. yksin ollessaan turvallisuuden tunteen saavuttamiseksi. On myös mahdollista, että nimenomaan yöpaidassasi on joku koiralle vastustamaton tuoksu - voide, deodorantti, hikesi tms.

        Mikä tuoksu sitten ikinä onkaan, on se selvästi koirallesi vastustamaton :) Suosittelen piilottamaan yövaatteet kaappiin, ettei koirallesi tule kankaasta suolitukosta. :)


    • Saksanpaimenkoiranartulta lähtee kohdun poiston jälkeen hirveästi karvaa - voiko johtua kohdunpoistosta? Ennen ei lähtenyt, onko tähän jotain lääkettä?

      • Hei,

        varmasti voi johtua steriloinnista. Se muuttaa elimistön hormonitasapainoa ja useinkin aiheuttaa alkuun voimakasta karvanlähtöä.

        Varsinaista lääkitystä asiaan ei ole, mutta suosittelen laadukasta ruokaa ja tarvittaessa lisäravinteita ihon hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Mikäli karvanlähtö jatkuu voimakkaana pitkään, ota yhteys eläinlääkäriin.


    • Anonyymi

      Hei! Pieni koirani vihaa ulkoilua ja kaipaisin vinkkejä siihen, miten saisin koiraa motivoitua lenkille lähtöön. Olen yrittänyt vaihdella reittejä ja viedä koiraa uusiin jänniin paikkoihin ja kannustaa kovasti sekä houkutella namien avulla. Ainoastaan namit auttavat, mutta vain muutamien metrien verran kerralla. Kotiinpäin koira menee vauhdilla. Koira on pieni (5kg) joten hirveän pitkiä matkoja ei tehdä, mutta lyhyetkin matkat on kovan työn takana.
      Kiitos jo etukäteen!

      • Hei,

        onko koirasi aina vihannut ulkoilua? Tällaisessa tapauksessa olisi hyvä sulkea pois kipu ja negatiiviset mielleyhtymät ongelman aiheuttajana. Onko koirasi esim. pelästynyt ulkona? Onko se kotona reipas vai nukkuuko paljon?

        Jotkut koirat lenkkeilevät paremmin kaverin kanssa - olisiko Teidän mahdollista kokeilla sitä? Jotkut koirat myös lenkkeilevät paremmin esim. metsässä kuin asuinalueella; tällöin omistajat saattavat ajaa koirien kanssa lenkille metsän ääreen jossa lenkkeily sujuu mukavammin :)


    • Kiitos kysymyksistä! Vielä on noin tunti aikaa kysyä koirien hoidosta. 🐶

    • Anonyymi

      Kyseessä tyttö-koira, ikää nyt vähän reilu vuosi. Ensimmäiset juoksut olivat huhtikuussa. Olen ajatellut sterilisaatiota tehtäväksi syksyllä; samalla päästään pienestä napatyrästä eroon. Koira on hyvin vilkas, erittäin sosiaalinen ja varsin temperamenttinen. Viime keväänä koira alkoi kuitenkin potea eroahdistusta, josta yritämme harjoitella pois. Vielä ei tässä ole onnistuttu, ja koira ulvoo ja haukkuu aina yksin jäädessään. Mietin nyt, voiko tuo suunniteltu sterilisaatio vaikuttaa jotenkin koiran luonteeseen (rauhoittavasti)? Entä mahdollinen vaikutus tuohon eroahdistukseen?

      • Moikka!

        Sterilaatio ei vaikuta koiran perusluonteeseen, joten se ei poista vilkkautta tai eroahdistusta. Jotkut ovat kuitenkin kuvailleet nartun hieman rauhoittuneen leikkauksen jälkeen, sillä leikkaus tasoittaa hormonitoimintaa ja näin ollen helpottaa hormonaaliseen käytökseen sidottuja ongelmia.

        Uskon, että leikkaus on hyvä vaihtoehto ja sitä kannattaa ehdottomasti harkita vaihtoehtona koulutuksen rinnalla. En usko, että kukaan voi luvata ongelmakäytöksen loppuvan sterilaation avulla, mutta se saattaa auttaa rauhoittamaan temperamenttia ja sitä kautta helpottaa koulutusta. Tulee kuitenkin aina muistaa, että jokainen koira on yksilö ja kaikki yksilöt reagoivat eri tavalla hormonaalisiin muutoksiin.


    • Ei kysymys, vaan palaute: Turun Raision Evidensiasta on saatu loistavaa palvelua. Eläinlääkäri soitti yölläkin koiran voinnista, kun tiesi, että olen yötöissä. Kiitos!

      • Kiitos kivasta palautteestasi! Välitämme tämän tiedoksi eläinsairaala Vettoriin Raisioon :) Turvallista kesää koirakaverin kanssa!


    • Anonyymi

      Miksi koirat välillä nuolee pippeliään ja onko normaalia, että siitä tulee joskus vaaleaa eritettä?

      • On normaalia, että peniksestä tulee vaaleaa eritettä. Nuoleminen on myös normaalia.

        Jos nuoleminen on jatkuvaa, kannattaa tilanne tarkastuttaa eläinlääkärissä , ettei tilanne ole eskaloitunut esinahantulehdukseksi.


    • Anonyymi

      Hei, kiva kun vastailette! Meillä on perheessä hieman harmillinen ongelma. Siskoni koirat ovat todella vilkkaita ja itseni mielestä huonosti käyttäytyviä. Olemma siskoni kanssa samanikäisiä ja meillä molemmilla on omia lapsia. Hänen lapsensa ovat tottuneet koiriin, mutta minun tyttäreni ei. Ihmetyttää kun usein väen väkisin tyrkytetään koiria ja annetaan juosta vapaana vaikka tyttäreni on kauhuissaan kun yksi kolmesta koirasta puree. Onko teillä mitään vinkkiä miten saada siskoni perhe ymmärtämään että kaikki eivät ole ns. “koiraihmisiä”? Tuntuu että aina kun olen maininnut asiasta niin he ovat ottaneet siitä itseensä. Nykyään en halua edes tavata heitä heidän koiriensa takia. Nimin. Vaikea tilanne

      • Hei,

        harmillinen tilanne. Suosittelen avointa keskustelua asiasta. Valitettavasti mitään "vippaskonstia" en osaa neuvoa, vaan uskon, että pystytte parhaiten selvittämään asian juttelemalla keskenänne, ja keskustelun myötä ymmärtämään tilannetta paremmin molempien näkökulmasta.

        Tsemppiä!


    • Anonyymi

      jos koira syö suklaata, niin mitä pitää tehdä?

      • Suklaamyrkytys voi olla koiralle hengenvaarallinen, joten mikäli huomasit koirasi syöneen suklaata, otathan pikaisesti yhteyttä eläinlääkäriin. Erityisen haitallista koirille on tumma suklaa. Voit lukea lisää suklaamyrkytyksestä ja sen oireista nettisivuiltamme.


    • Kiitos monipuolisista kysymyksistä! Aika kysymiselle on nyt kuitenkin päättynyt ja keskustelu suljetaan pian. Ennen sitä asiantuntijat vastaavat vielä muutamiin kysymyksiin.

    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      138
      7735
    2. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1945
    3. Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena

      Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja
      Maailman menoa
      25
      1910
    4. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      91
      1633
    5. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      180
      1555
    6. Tunnekylmä olet

      En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p
      Ikävä
      104
      988
    7. Oletko miten

      Valmis läheisyyteen?
      Ikävä
      49
      930
    8. Taisit sä sit kuiteski

      Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik
      Ikävä
      4
      889
    9. Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme

      Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri
      Ikävä
      28
      820
    10. Muistatko hänen

      Tuoksunsa? Saako se sinut syttymään? ❤️‍🔥
      Ikävä
      34
      802
    Aihe