Yhteiseen sotilasvakuutukseen tai sotilasvalaan

Anonyymi

Alokaskauden lopulla varusmiehet valitsevat ja antavat joko sotilasvalan tai sotilasvakuutuksen. Ne ovat muuten samoja, mutta sotilasvalan alussa on uskonnollisesti julistuksellinen osuus ”kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä”. Sotilasvakuutuksen vastaava kohta kuuluu: ”kunniani ja omantuntoni kautta”.

Kun sotilasvakuutus ja sotilasvala annetaan erikseen, valintapakko jakaa joukon kahteen osaan. Arkaluontoisen ”uskonasian” valintatilanne saatetaan kokea kiusallisena yksityisyyden suojan näkökulmasta.

Vaikka toistaiseksi sotilasvala on ollut suositumpi kuin sotilasvakuutus, tilanne voi olla lähivuosina muuttumassa yhteiskunnan maallistumiskehityksen myötä. Nuorisobarometrin (2018) mukaan 57 % nuorista pitää itseään ei-uskonnollisena, vain 22 % uskonnollisena ja 21 % neutraalina.

Siirtyminen yhteiseen, uskonnollisesti ja katsomuksellisesti neutraaliin juhlalliseen seremoniaan lisäisi varusmiesten ja sotilaiden yhtenäisyyttä. Kun puolustusvoimain ylipäällikkö eli tasavallan presidentti antaa virkaan astuessa juhlallisen vakuutuksen ilman uskonnollista julistusta, sellainen sopii kyllä myös kaikille varusmiehille ja sotilaille.

Koska sotilasvala-termillä on pitkä historia, kompromissina voisi olla, että sotilasvala nimenä säilytetään, mutta otetaan neutraalin sotilasvakuutuksen teksti ”kunniani ja omantuntoni kautta”. On muitakin ei-uskonnollisia valoja. Toki juhlallisella vakuutuksellakin on pitkät perinteet.

Termistä riippumatta olennaista on, että uusien sotilaiden yhtäläinen juhlallinen velvoittautuminen voi tapahtua kaikille yhteisessä seremoniassa, mikä lisäisi yhteiskunnallista koheesiota ja yhdenvertaisuutta Puolustusvoimissa.

Näin Esa Ylikoski liiton f b -ryhmässä.

19

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Asia vertautuu myös ministerien aloitusseremoniaan. Sen uudistuksesta oikeuskansleri sanoi seuraavaa: "Perustuslaista, uskonnonvapauslaista ja tuomioistuinlaista ilmenevien periaatteiden valossa oikeudellisesti paremmin perusteltu vaihtoehto olisi kuitenkin se, että ministerin ainoa juhlallisen velvoittautumisen muoto olisi ministerin vakuutus. … Valtioneuvosto ja tasavallan presidentti käyttävät molemmat ylintä hallitusvaltaa, joten niitä koskevien juhlallisen velvoittautumisen muotojen olisi perusteltua olla samojen periaatteiden mukaisia."

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Kyllähän tätä voi käyttää myös apuna, kun otetaan puheeksi sotilasvakuutuksen valitseminen nyt kun valintapakko on voimassa.

      Asiasta oli kirjoitus Keski-Uusimaa-lehdessä.

      • Anonyymi

        Asiasta oli myös kirjoitus Turun Sanomissa. Löytyy sanojen sotilasvakuutus sotilasvala ylikoski haulla, koska täällä ei linkki pysynyt.


    • Anonyymi

      Asiaa voi nyt kypsytellä parit-kolmet viikot.. Ja keskustellakin asiasta.

    • Anonyymi

      Just NYT kannattaa kuitenkin puhua sotilasvakuutuksen valinnan puolesta. Tai siis nostaa asiaa harkintaan.

      • Anonyymi

        Alokkaat lomilla tässä viikonvaihteessa eka kertaa. Ehkä ei kaikki, mutta suurin osa.


    • Anonyymi

      Tässä on muutamia hyviä lisähuomioita verrattuna eräissä lehdissä julkaistuun lyhyempään kirjoiukseen. Tosin tuo Nuorisobarometrin tulos ei ole näkynyt valinnoisa aiempina vuosina.

    • Anonyymi

      "Varusmiehet vannovat alokaskoulutuksensa loppuvaiheessa sotilasvalan. He lupaavat ”kaikkitietävän ja kaikkivaltiaan Jumalan edessä” puolustaa isänmaansa koskemattomuutta, sen laillista valtiojärjestystä ja laillista esivaltaa.

      Ne, jotka eivät syystä tai toisesta halua vannoa valaa Jumalan nimeen, antavat sotilasvakuutuksen. Sen sisältö on täsmälleen sama kuin sotilasvalassa, mutta sen, minkä valan vannoja lupaa kaikkitietävän ja kaikkivaltiaan Jumalan edessä, vakuuttaja lupaa kunnian ja omantuntonsa kautta.

      Varusmiehiä on aivan turha jakaa kahteen leiriin sen perusteella, kokevatko he Jumalan nimeen vannomisen kiusalliseksi vai kohottavaksi. Sotilasvalan sanamuodoksi voisi ihan hyvin vaihtaa nykyisen sotilasvakuutuksen muotoilun.

      Sotilaallisen valatilaisuuden ylevöittäminen kristillisellä kuorrutuksella ei palvele sen paremmin sotaväen kuin kirkonkaan asiaa."

      Näin Jaakko Heinimäki Kirkko ja kaupunki -lehden pääkirjoituksessa 1.8.2019

    • Anonyymi

      Vaikuttaa siltä, että puolustusministeri Antti Kaikkonen ja koko ministeriö ei ole inostunut tämmöiseen uudistustuksen ryhtymisestä.

    • Anonyymi

      Näin jossain lehdessä tästä hyvän kirjoituksen. Vinkkejä?

      • Anonyymi

      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Uskonnollliset tilaisuudet vapaa-ajalle! Näin on jo iltahartauksien osalta (sillä ne eivät ole enää "palvelusta").

    • Anonyymi

      Otsikon tavoitetta editää, että yhä useammat valitsevat uskontoneutraalin sotilasvakuutuksen. Ja yhä useaammat kapipaiset selostavat asiaa neutraalisti.

      • Anonyymi

        Tuetaan armeijaan meneviä alokkaita. Toistaiseksi tilanne on se, että yli 80 % varusmiehistä on evl kirkon jäseniä. Koululaitoksessa tottuneita uskonnolliseen hegelmoooniaan.


    • Anonyymi

      Siinä on rautalangasta asia. Kannatetaan. Keskusteluun vaan. Lehtijuttuja.

    • Anonyymi

      Puolustusministeri Kaikkonen ei ole toisstaiseksi innostunut asiasta. Ministerien ja virkamiesten juhlalllisen velvoittautumisen uusiminen on rinnakkainen tavoite.

      • En kovin toiveikkaasti odota Keskustan suunnalta mitään aktiivisia avauksia maallisemman valtion puolesta.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      987
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      734
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe