Murskaako evoluutio geneettisen seikkailumme?

HS:
”Olen tarpeeksi hullu tehdäkseni sen” – Venäläisbiologi aikoo muokata ihmisen perimää

...
Ilkka Luoma 10.7.2019 - 10:58

Ihminen on näin nyt itse tehnyt ensimmäisen päivityksen perintötekijäohjelmistoomme, jota ei tosin omistajan taholta pyydetty. Omistaja on riidattoman selvä - se on evoluutio, joka on osannut päivittää perintötekijöitämme jo satoja miljoonia vuosia - syanoista ihmisiin.

Evoluutio on meille monin osin täyttä tuntemattomuutta - me emme muun muassa tiedä millainen ohjelmisto sillä on. Se on kuitenkin täysin varmaa, että jokin ohjeistus sillä on ja jollain ohjelmalla se toimii. Ohjelma sana tässä verrantona ymmärryksen helpottamiseksi - siis kehnoa verrantoa tietokoneisiimme, jotka ovat itsessään staattisia, eivätkä vielä osaa itse päivittää itseään - joitain virheenkorjaavia ilmiöitä on jo tosin olemassa.

Se tekee tuon evoluution ihmeelliseksi, koska se operoi koko eliöstön rintamalla - hyttysistä sinivalaisiin - ja aikojen alusta. Herää kysymys onko perintötekijöiden ohjaava ohjelmisto päivityksineen samapohjainen, mutta eri versioissaan, riippuen itse lajista - sanotaanhan, että meidän geeneistä kastemadon kanssa yhteisiä olisi parikymmentä prosenttia - jopa yhtenevyyttä löytyy kotoisiin koivuihimme!

Mikä on siis tuo perintötekijöiden ohjelmisto ja niiden päivityskonteksti? Nyt innokkaimmat genetiikan harrastajat haluavat oman puumerkin satoja miljoonia vuosia vanhaan kryptiikkaan - saksitaan jotain pois ja ei huomata miten yksinkertaista se on siihen todellisuuteen nähden mitä genetiikan kokonaisuus on - monimuotoisuudessaan.

Olemmeko nyt näpelöitymässä universumin käyttöjärjestelmän saloihin - katsoen oleellisen ohi ja keskittyen täysin oleettomaan - vaillinaisen ymmärryskykymme vuoksi. Voisin olla varma, että noita "saksitteluja" on tehty myös lännessä - ei vain Kiinassa ja Venäjällä, josta tämäkin HS-juttu on syntynyt. Näissä kahdessa jutussa hiukan paistaa idänvastainen poljento, ikään kuin paha tiedemies olisi kotoisin juuri Venäjältä ja Kiinasta.

Muistammeko lääkekokeilun, joka loi Suomeenkin tuon surullisen talidomisyndrooman?


~ https://www.hs.fi/tiede/art-2000006168389.html -


5046

13

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Talidomidikatastrofi aiheutui siitä, että lääkettä kehitettäessä ei ymmärretty, että synteesissä syntyi kumpiakin peilikuvamolekyylejä, joista toiset aiheuttivat vakavat sikiövauriot.

      Myöhemmillä tutkimuksilla on todettu, että vaikka nyt pystytäänkin tuottamaan vain toisenkätisiä talidomdimolekyylejä, nämä saattavat muuttaa aineenvaihdunnassa kätisyyttään, ja siksi talidomidia ei saa koskaan käyttää raskauden aikana.

      • Anonyymi

        Lisäksi eläinkokeita ei tehty riittävästi.


    • Anonyymi

      Ihminen on luonnostaan utelias. Kun aloimme tiedostamaan itseämme ja ympäristöämme - kiihtyi intomme tietää enemmän, lisää ja nopeammin. Nyt ollaan tässä - geenirakenne kiehtoo kaikkia maailman geenitutkijoita, joista jotkut ovat kunnianhimoisempia kuin toiset tai sitten nokkelampia, suoraviivaisempia ja osaavampia - ehkä rohkeampiakin, kuten oli eurooppalainen Albert Einstein, joka kaavoillaan vapautti jättiläismäiset ydinvoimat.

      Tiedeyhteisön laajasta varoituksesta huolimatta US-presidentti Harry S. Truman vapautti tuon ytimissä vellovan voiman - kaksi eri tyyppistä atomipommia pudotettiin Japaniin 1945 - lähinnä siviilien sekaan tunnetuin seurauksin. Näin Einsteinin uteliaisuus oli saanut rujon lopputuloksen - valtapoliittisin syin, kommunismin pelossa ja uhkavaroituksena Neuvostoliiton Josif Stalinille.

      Nyt ei vielä ehkä vapautettu Pandoran lipasta, sillä genetiikan kehittäjä - luonto itse - evoluutiona, on osannut huomioida muutoksia, jatkumoita ja hitaan muuttujan tapahtumasarjoja - jo satoja miljoonia vuosia. Evoluutio on rakentanut geenit, niiden keskinäisyyden ja kehityspolun, joka on jatkuvassa liikkeessä.

      Nyt tehty saksileikkaus on kiintoisa tapahtuma, sillä mitä lopulta leikattiin, kun tarkastellaan geenejä ja perintötekijöitä molekyylibiologian ja atomistiikan näkökulmasta, ehkä mennen vielä syvemmälle alkeishiukkasiin. Siis mistä geenit muodostuvat - kemiallisesti ja fyysisesti - mitään ei ole ilman atomeja ja alkeishiukkasia.

      Miten geenit reagoivat nyt tuohon saksitteluun, kun emme tiedä kuinka tarkasti leikattu rajapinta osui ja mihin. Syntyikö tästä evoluutiolle nyt uusi kysymys ja tuntemattomuus ja ennen kaikkea yllätysmomentti, johon ei evoluution miljoonien vuosien työkalut pystykään - tai jos pystyvät, niin vasta "pitkien ajanjaksojen jälkeen"!

      Meillä on vielä paljon tuntemattomia tekijöitä, olemme näpelöineet omaa kehitysrakennettamme joitain vuosikymmeniä - evoluutio on tehnyt sitä miljardin vuoden verran - syanoista ihmisiin.


      https://www.hs.fi/tiede/art-2000005913635.html

    • Anonyymi

      Hämmästyttävän pitkä älämölö, koska oikeaa sisältöä siinä ei ole kuin päiväys

    • Anonyymi

      "Se on kuitenkin täysin varmaa, että jokin ohjeistus sillä on ja jollain ohjelmalla se toimii".

      No ei kai nyt täysin varmaa.

      Evoluutiota on tapahtunut jo ennen elämän ilmestymistä. Ensin tarvittiin alkuaineiden evoluutio tähtien prosesseissa. Onko siellä mahdollisesti jokin toinen "ohjelma".

      Perusluonnonlait ovat ne "ohjeistus", jonka puitteissa monimutkaisuus rakentuu ja evoluutio toimii. Mitää mystistä "ohjelmaa" ei tarvita.

      • Anonyymi

        Oletko Skientologian uhri ja hurahtanut L Ron Hubbartin näennäistieteellisiin kirjoihin?
        Näin käy jos henkilöllä ei ole itsellään mitään pohjatietoa ja alhainen ÄÖ.


    • Anonyymi

      Tällaisen löysin googlettamalla - avaajan tekstinä … onko ristiriitaisuuksia?

      PERJANTAINA, JOULUKUUTA 23, 2016
      Opetamme koneälyä, vaikka emme edes ymmärrä evoluution jatkuvuutta

      (Tänään on muotisanoina rykelmä: automaatio, digitalisaatio ja robotisaatio – kaikki nämä tarvitsevat jatkuvuutta ohjelmointina. Ohjelmoitu elämä on myös evoluution perusrakenne. Evoluutio on taas päällimmäisempi ohjelmistokerros atomien ja molekyylien ”ikuisessa jatkumossa”, mitkä osaavat korjata ja lisääntyä* alkaen jostain meille toistaiseksi tuntemattomasta rajapinnasta lukien, jossa alkaa kaltaisemme elämä)


      Ihmiskunta on kehittänyt itselleen apuvälineitä helpottamaan elämää ja samalla riidellyt itselleen suuremmat ongelmat, mitä koko aiemmasta ihmiskehityksestä ovat syntyneet. 200 vuodessa |1 enemmän ongelmia kuin edellisissä 20.000 vuodessa.

      *

      ”Puolet avaruudesta on jo kadonnut, vaikka se jatkanee ikuista laajenemistaan – lopulliseen tyhjyyteen”

      |* ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/01/elaman-synty.html -
      ~ http://www.tekniikkatalous.fi/tiede/antimateria-atomi-saatiin-kiinni-ja-mitattiin-laserilla-ensi-kertaa-antivety-todella-kayttaytyy-tietyissa-asioissa-vedyn-tavoin-6609514 -


      Ihminen luuli olevansa nokkela,

      … sai evoluutiosopeumana isommat aivot, biomassaansa nähden kuin muut oliot. Aivot ovat kuin prosessori, jolla on käytössään keskusmuisti, käyttöjärjestelmä – massamuisti ja näytönohjain sekä hermostointernet, jonka tietosuoja on edelleen ylittämätön – emmehän pääse toistaiseksi toisen tietoisuuteen, vaikka kuinka haluaisimme.


      Ihmiskehon hermoverkko on kuin maailmojen verkko – internet,

      … sillä erolla, että jokainen toimiva biomassayksilö on itsenäinen tieto- ja kehityskonstruktio. Kehityskaari alkaa lapsesta tullen lopulta aikuiseksi - kokeilemalla, oppimalla, kertaamalla ja myös erehtymällä. Kuinka paljon koneäly tulee erehtymään?

      Prosessorimme tarvitsee kokemuksia massamuistiinsa, jotta se osaisi löytää uutta, joka on kuitenkin aina ollut jo olemassa. Tyhjästä ei mitään synny, edes tietoisuuden tai keksintöjen tasolla. Luovuus on erityispiirre meillä ihmisillä, mutta suuntaammeko me sen oivallukset ”oikein”? |2


      Nyt käsittelemme tietoa enemmän kuin koskaan –

      … maailmanverkot kutovat tiedon tuottamisen yhteen ja massiiviset tietomäärät pureskellaan pilvipalvelimissa, joista sitten jaetaan tai otetaan luvalla tai luvatta dataa, kuka ja ketkä mitäkin tarvetta varten. On alkanut tiedon prostituutio, jota käytetään häikäilemättä ajamaan erilaisia päämääriä – jopa riitasointuisia tavoitteita harmoniseen kehitykseen nähden, jota evoluutio hakee herkeämättä. Tiedämmekö aina mikä on totta? |3

      https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/12/opetamme-konealya-vaikka-emme-edes.html

      • Anonyymi

        " Tiedämmekö aina mikä on totta?"

        Tiedetään ainakin, että aloittajan aivopierut eivät ole.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        " Tiedämmekö aina mikä on totta?"

        Tiedetään ainakin, että aloittajan aivopierut eivät ole.

        Täältähän löytyi varsinainen kommentointihirmu - varsinaista partaveitsen terävää debattisapelointia! Huh … huh!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Täältähän löytyi varsinainen kommentointihirmu - varsinaista partaveitsen terävää debattisapelointia! Huh … huh!

        Otetaan esimerkki sekopäisestä kirjoituksesta: ”Evoluutio on taas päällimmäisempi ohjelmistokerros ”

        Jokainen tietää mikä on evoluutio - paitsi tuon tekstin kirjoittaja. Sitähän emme tiedä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Otetaan esimerkki sekopäisestä kirjoituksesta: ”Evoluutio on taas päällimmäisempi ohjelmistokerros ”

        Jokainen tietää mikä on evoluutio - paitsi tuon tekstin kirjoittaja. Sitähän emme tiedä.

        Aloittaja tarkoittanee evoluution olevan geneettinen ohjelmakerros - päällimmäisenä ja kuten kaikki me tiedämme "alempi kerros" on atomistiikka. jonka päällä voi "elää jonkinasteinen ohjelmisto" eli toimintametodi, jolla evoluutio operoi. Toki tuon ymmärtäminen voi olla välikommentoijalle vaikea ymmärtää, mutta se on kuitenkin eräs skenaario asiassa, josta yleensäkin tiedämme vähän.

        Lukaisin tuon alustuksen, en löytänyt väitettyä sitaattia. Olinko sokea, vai välikommentoija keksi omiaan?


    • Genomin muokkaamiseen sisältyy valtavasti riskejä. DNA on erittäin huolellisesti järjesteltyä informaatiota, jossa solun käyttämät jaksot voivat limittyä, olla sisäkkäin, ne voivat sijaita eri kromosomeissa ja niitä voidaan lukea molempiin suuntiin (5' ja 3'). Solu pitää yllä DNA:n kieliopin eheyttä epigeneettisillä mekanismeillaan. Aiheuttamalla muutoksen yhteen kohtaan DNA:ta voi samalla aiheuttaa vaarallisen ketjureaktion. Miksi?

      Ihmisen genomissa ei ole kuin n. 19'000 proteiinien koodaamiseen käytettävää DNA-jaksoa, mutta erilaisten proteiinien määrä kehossamme on jopa n. kuusi miljoonaa. Miten tämä on mahdollista? Tekniikka perustuu monimutkaiseen mekanismiin nimeltään vaihtoehtoinen silmukointi (alternative splicing), jossa yhtä ja samaa DNA-jaksoa lukemalla solumme voivat valmistaa tuhansia erilaisia proteiineja eri käyttötarkoituksiin. Tätä pleiotropiksikin kutsuttua 'geenien' monitoiminnallisuutta ohjaavat epigeneettiset tekijät ja mekanismit. DNA on vain passiivista tietovarantoa solulle ja DNA:n ensisijainen tehtävä on tulla luetuksi transkriptioon, jonka tuloksena solu valmistaa toiminnallisia RNA-molekyylejä. Nämä ovat ohjelmallisia elementtejä ja niillä on useita tehtäviä solussa, kudoksissa ja elimistössä.

      Sinun kaikissa soluissasi (neuroneja ja T-soluja lukuunottamatta) on täsmälleen samat DNA-jaksot. Solujen erilaistuminen perustuu epigeneettiseen ohjelmointiin. Eliöissä tapahtuvan muutoksen taustalta löytyvät siis epigeneettiset mekanismit ja tekijät. Tämän vuoksi voimme havaita eliöryhmien sisäistä muuntelua, mutta evoluutiolle ei ole mekanismia. Tiede ei tunne sellaista mekanismia, joka saisi aikaan biologisen informaation lisäystä siten, että se johtaisi toiminnallisen tai rakenteellisen monimutkaisuuden kasvuun eliöissä.

      • Anonyymi

        Tiede tuntee, mutta sinä et. Mielipiteesi eivät ole todisteita yhtään mistään.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2161
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1938
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1888
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1690
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe