Taas uutta tietoa Neuvosto-Karjalasta!

Anonyymi

Neuvosto-Karjalassa ahkeroi amerikan- suomalaisten etujoukko, joka tuhottiin lähes viimeiseen mieheen 1930-luvun terrorissa.

Uuutuuskirja on viitseliäs, hieman turhankin perinpohjainen työ. Syvempiin dokumenttilähteisiin ei ole pääsyä, sillä Venäjän nykyinen arkistolaki sallii vain sukulaisten tutustua henkilön mappeihin turvallisuusarkistossa.

Salattavaa riittää Venäjällä aina. Kumma,kun palstan stallarit eivät ole siitä huolissaan, Sumeeneeko ihannevlation maine?

28

<50

Vastaukset

 • VALKOISET asejoukot tekivät inter­ventioita Itä-Karjalaan sisällis­sodan jälkivaiheissa. Laulu­maat oli määrä vapauttaa bolsevikkien vallasta ja liittää Suomeen. Hanke hyytyi Tarton rauhaan 1920.

  Tosin heimosoturit saivat pahasti köniinsä jo syksyllä1919 ja joutuivat vetäytymään takaisin Suomeen.
  Revanssinhalu jäi kytemään ainakin siloiselle majuri Paavo Talvelalle ja presidentinvaalin hävinneelle valtionhoitaja Mannerheimille.
  Perästä kuului sitten 1941.

  Rauhallisempaan Karjala-interventioon kävi tuhansien itään paenneiden punaisten joukko. Siihen oli Leninin lupa – ja nimenomainen toive, että Edvard Gyllingin luotsaamat punaiset nostaisivat takapajuisen korpiseudun sivistykseen ja menestykseen.

  • ”Rauhallisempaan Karjala-interventioon kävi tuhansien itään paenneiden punaisten joukko. Siihen oli Leninin lupa – ja nimenomainen toive, että Edvard Gyllingin luotsaamat punaiset nostaisivat takapajuisen korpiseudun sivistykseen ja menestykseen.”

   Lupa kesti vain hetken! Itä-Karjalaan pakeni paljon punaisia ja heitä seurasi suuri joukko suomalaisia 20- ja 30- luvuilla laittomasti rajan ylittäen! Lisäksi tuhansia amerikansuomalaisia muuttu emigrantteinaKarjalaan 30-luvulla ”sosialismiarakentamaan”!

   Stalinin mieli muuttui ja 30-luvulla alkoi alueellavainokausi, jonkauhriksi joutui itse Gylling ja mn. 11.000 suomalaista vasuria!

   Että sellaista ’sivistystä ja menestystä’ Neuvostoliitto tarjosi!


  • Ja tästä 'teollistumisesta' jäi lopputulokseksi jäteläjä täynnä joukkohautoja ja rumia neuvostoaikana rakennettuja vuokrakasarmeja. Toiminta toki oli hyvääkin. Uralilaisilla kansoilla ei oikein ollut luonnollisia rajoja ja Leninin aikana oli vaikea houkutella muuttajia Suomen rajoille. 20-luvulla pääsì melko helposti rajan yli katsomaan oliko tunkiossa parempaa kuin pettu-Kainuussa. Hommahan epäonnistui niin surkeasti, että suomalaiset 'ruplakommunistit' elivät herroiksi samalla tavalla kuin amerikansuomalaiset alueen paikallisen väestön elintason säilyessä surkeana. Minä en itä tiedä oliko kovimmilla ruplakommunisteilla peräti 1920-luvulla auto jolla kuskailivat esimerkiksi Arvo Poika Tuomista Kuopion alueella.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Ja tästä 'teollistumisesta' jäi lopputulokseksi jäteläjä täynnä joukkohautoja ja rumia neuvostoaikana rakennettuja vuokrakasarmeja. Toiminta toki oli hyvääkin. Uralilaisilla kansoilla ei oikein ollut luonnollisia rajoja ja Leninin aikana oli vaikea houkutella muuttajia Suomen rajoille. 20-luvulla pääsì melko helposti rajan yli katsomaan oliko tunkiossa parempaa kuin pettu-Kainuussa. Hommahan epäonnistui niin surkeasti, että suomalaiset 'ruplakommunistit' elivät herroiksi samalla tavalla kuin amerikansuomalaiset alueen paikallisen väestön elintason säilyessä surkeana. Minä en itä tiedä oliko kovimmilla ruplakommunisteilla peräti 1920-luvulla auto jolla kuskailivat esimerkiksi Arvo Poika Tuomista Kuopion alueella.

   " Minä en itä tiedä oliko kovimmilla ruplakommunisteilla peräti 1920-luvulla auto jolla kuskailivat esimerkiksi Arvo Poika Tuomista Kuopion alueella. "

   Amerikansuomalaisilla oli muuttokuormissa autoja paljon. Kaikki takavarikoitiin heti heiltä pois. Korpeen saivat lähteä metsätöihin uutta ihanaa komminismia rakentamaan.


  • Anonyymi kirjoitti:

   " Minä en itä tiedä oliko kovimmilla ruplakommunisteilla peräti 1920-luvulla auto jolla kuskailivat esimerkiksi Arvo Poika Tuomista Kuopion alueella. "

   Amerikansuomalaisilla oli muuttokuormissa autoja paljon. Kaikki takavarikoitiin heti heiltä pois. Korpeen saivat lähteä metsätöihin uutta ihanaa komminismia rakentamaan.

   Sehän oli selvää rasismia. Anglo-saksisilla amerikkalaisilla oli Moskovassa muistaakseni 'Pikku-Amerikka' johon ei kajottu. Suomalaisten vainoaminen aloitettiin lähes välittömästi Trotskin karkotuksen jälkeen.


 • Kyllä nämä on tiedetty 1930 luvun iikollisuomessa, taitaa olla stallarien ainut saavutus, että näistä on vaiettu sotien jälkeen.

  • Puhditukset alkoivat 1936. Harva loikkari pääsi niistä kertomaan. Palanneiden likkareien kertomukset estivät aikoinaan punaisten vahvaa tukaluetta Kymenlaaksoa ottamasta stalinisteja kukkakimpuilla vastaan. Ehkä Rinteen tuomilla ISIS-morsioilla on samanlainen vaikutus Lähi-idässä esiintyvän islamin suhteen. Suomen tataarien edustama islam on maailman maltillisinta.


 • Karjalan työkansan kommuunista 1920 alkoi lyhyehkö suomalaisaika, joka katkesi vuosien 1937–38 murha-aaltoon. Isoa vihaa edeltävää nousukautta on joltisesti tutkittu ja selvitelty, ja Ossi Kamppinen kasvattaa tiedon kuormaa teoksellaan Palkkana pelko ja kuolema.

  KAMPPISEN näköpiste on lähinnä 1920-luvun lopussa ja seuraavan alussa, erityisesti teollisuuden, kollektiivitilojen ja infrastruktuurin luomisessa. Lyhyesti: sosialismin rakennustöissä.

  Niin ikään hän pitäytyy suomalaisissa. Heitä siirtyi Karjalaan kolmessa erässä: punapakolaisina, Amerikan-siirtolaisina, Suomesta 30-luvun laman takia loikanneina tai lapualaisten muiluttamina. Ryhmät olivat suuria, rajaloikkareita yli 10 000, Amerikastakin 6 000 lähtijää.

  Suuren terrorin kynnyksellä 1934 Karjalassa asui arviolta 20 000 syntyperäistä suomalaista. Mutta vähiin kävi väki: talvisodan alla suomalaisia oli enää 4 700 (joista 3 000 aikuisia). Teloitukset ja karkotukset selittävät väestökatoa, jonkin verran myös paluumuutto.

  • HARVINAISINTA kirjassa ovat kuvaukset rakennushankkeista ja yhteismaatiloilta. Amerikansuomalaiset pystyttivät uutta erityisellä innolla. Atlantin takaa tuodut työkalut ja -koneet olivat ylivertaisia alkeellisissa neuvosto-oloissa. Aikana, jona tuotannon ”fordismia” ei kai ollut kuultu sananakaan Karjalassa.

   Karjalan eräät kollektiivitilat, kuten aunukselainen Säde-kommuuna, olivat tyystin amerikkalaistaustaisia niin asukkailtaan kuin välineiltään: oli kaksi ”Fordson-traktoria auroineen ja karheineen, puimakone, itsesitova leikkuukone, mylly ja työkaluja”.

   Yhtä ennenkokemattomia olivat kulttuurin ja vapaa-ajanvieton uudet ilmiöt. Nousi kulttuuritaloja kirjastoineen, tuli Amerikan jazzia, baseballia… Mutta mitä pidemmälle 1930-luku kulki, sen hälyttävämpiä olivat ajan merkit. Kasvavaa byrokratiaa, kansallisen separatismin syytöksiä, epäsuosioon suistumista…

   Suomalaiset oli helposti erot(tau)tuva joukko. Kieli, työtavat ja -moraali sekä asuminen poikkesivat karjalaisista saatikka venäläisistä, eikä ilmiantoja nationalismista ollut tarvittaessa hankala hankkia ja tehtailla. Olihan jo 1920-luvun alun suomalaistulijoita karsastettu Moskovan tukemina ”punaisina siirtomaaherroina”.


 • Siinä nähdään mihin trollaus ja valeuutisointi johtaa. Järkevät amerikan~suomalaiset saatiin muuttamaan kurjuuden keskelle. Moni pettyi heti tultuaan, mutta silloin oli jo lähes mahdotonta muuttaa takaisin, "työläisten paratiisista". Kaikki tämä kommariagitaattorien aikaansaannosta.

 • Tuossa on todella pitkä ja perusteellinen artikkeli mm. Itä-Karjalan tapahtumista:

  Sotahistoriallinen Aikakauskirja 12, 1993

   - Markku Salomaa: Suomalaisrykmentti Venäjän kansalaissodassa s. 7

  Sisällysluettelot:

  https://www.sshs.fi/aikakauskirja/aikakauskirjat/

  https://www.sshs.fi/aikakauskirja/aikakauskirjat+1-15+digitoidut/

  https://www.sshs.fi/aikakauskirja/aikakauskirjat+16-30+digitoidut/

  Sotahistoriallinen Aikakauskirja 12, 1993

  https://www.sshs.fi/binary/file/-/id/44/fid/433/

  Sotahistoriallinen Aikakauskirja 17, 1998

  - Matti Lackman: Punasissit suksilla. Punaisten sissitaktiikka Neuvosto-Karjalan kapinan kukistamisessa 1921-1922 s. 83

  Sotahistoriallinen Aikakauskirja 21, 2002

  - Markku Salomaa: Suomalaiset punaupseerit Itä-Karjalan kansannousun kukistajina 1922

  Sotahistoriallinen Aikakauskirja 29, 2010 (Teemana vuosi 1918)

  - Esko Salminen: Vapaussota-sisällissota - edelleen tunteita herättävä tutkimusaihe

  - Ohto Manninen: Venäjän sota vastavallankumouksellisia valkokaarteja vastaan

 • Venäläiset olivat kyllä tyhmää sakkia. Amerikan passit säilyttäneet pääsivät jopa Suomen estelyistä huolimatta helposti sieltä pois etenkin Suomen kautta. Jooseppi laski ettei siellä olleita ja neuvostojärjestelmää ivanneita uskottaisi. Ilmeisesti Amerikassa kirjoilla olleen ja Amerikan passin säilyttäneen Yhdysvaltain kansalaisen murhaaminen olisi suututtanut Washingtonin poliitikot ja liikemiehet. Jooseppi noudatti omaksi tyhmyydekseen kansainvälistä lakia passinsa säilyttäneiden amerikansuomalaisten kohdalla.

 • Isä Aurinkoinen oli niin tyhmä, että näin jälkikäteen oikein suuresti moinen toiminta hävettää.

  • Olisihan se tietenkin voinut väittää Amerikan kansalaisten kadonneen. Ei jenkit muutamaa suomalaista olisi kaivanneet. Se ei vielä osanut 30-luvulla hoitaa valtiotaan samalla tavalla kuin oppipojat Pohjois-Koreassa myöhemmin.


  • Kyllä jenkit ovat AINA olleet tarkkoja kansalaistensa katoamisista. Tiltulla on taas niukat tiedot!


  • Anonyymi kirjoitti:

   Kyllä jenkit ovat AINA olleet tarkkoja kansalaistensa katoamisista. Tiltulla on taas niukat tiedot!

   Teknisesti ottaen Amerikan kansalaisilla oli mahdollisuus poistua Venäjän alueelta Stalinin aikana aina.Yhdysvaltain suurlähetystö ilmoitti niiden harvojen voden 1936 jälkeen Neuvostoliittoon jääneiden kansalaistensa omaisille heidän olevan tavoittamattomissa. Sellaisiin toimenpiteisiin joita sovellettiin Pinochetia ja Iranin muslimipappeja vastaan ei ryhdytty. Neuvostoliittolaisia ei karkotettu Yhdysvalloista tai Neuvostoliittoa ei asetettu taloussaartoon. Carter toki pisti neukun taloussaartoon. Jimmy Carter on ainut Yhdysvaltain presidentti joka kohteli tasavertaisesti kaikkia maita.


 • Tasavallan panttivangit teoksessa kerrotaan kuinka Suojärveläisiä vietiin noin 1300 ihmistä joutui kuorma-autojen lavoilla 30 asteen pakkasessa Prääsän suuntaan Interposolkaan, joka oli Amerikan suomalaisten 1930-luvulla rakentama metsätyökeskus ja entinen luostarialue. Yli 500 vietiin leirille Kontupohjan lähelle.
  Entiset (amerikansuomalaiset) leiriläiset oli viety montun reunalle ammuttaviksi.

 • Kyllä amerikansuomalaisten kommunistien jymäyttäminen uudisasukkaiksi Itä-Karjalaan oli härski temppu kommunisteilta jo sinällään.
  Vielä härskimpää oli putsata tulijoilta kaikki omaisuus ja vaatteetkin päältä sekä panna sitten pakkotöihin tai teloitettaviksi.
  Siinä kommunismin riemujuhlaa.
  Osa pelastui kertomaan totuuden.

  • Se osoittaa miten riippuvainen Venäjä-tunkio oli lopulta amerikkalaisesta osaamisesta, jos ei uskaltanut edes Pinochetin mallia noudattaa. Pinochethan pistettiin käräjille lähinnä Ranskan, Espanjan ja Englannin kansalaisten teloituttamisesta. Mitä se kertoo jenkkilästä, että Stalinin Venäjälle oli helppo lähteä ja nykyiseen Iraniin on käytännössä mahdotonta päästä etenkin Trumpin aikana. Jooseppi noudatti toki lapsen tavoin protokollia.


 • <<Atlantin takaa tuodut työkalut ja -koneet olivat ylivertaisia alkeellisissa neuvosto-oloissa. Aikana, jona tuotannon ”fordismia” ei kai ollut kuultu sananakaan Karjalassa.

  Karjalan eräät kollektiivitilat, kuten aunukselainen Säde-kommuuna, olivat tyystin amerikkalaistaustaisia niin asukkailtaan kuin välineiltään: oli kaksi ”Fordson-traktoria auroineen ja karheineen, puimakone, itsesitova leikkuukone, mylly ja työkaluja”.>>

  Koettakaahan jo päättää, että takavarikoitiinko kaikki koneet heti kun Ameriikan ihmemaasta tulleet typerykset saapui Kurjalaan, vai otettiinko ne myöhemmin heiltä pois.

  • Venäläinen tyhmyys ja öykkäröinti pelasti Suomen kommunismilta. Suojasään aloittaja Hrutsev lannisti myös uskoa vastaamalla SKP:n juhlakutsuun, että Suomessa on niin paljon puolueita ettei hän ehdi kaikkien luona vierailemaan. Saarinen muistaakseni totesi kerran, että kumous tulee, jos kansa sitä haluaa. Eipä sen hommien aloittajankaan opit vakuuttaneet. Leninin päätös solmia Brest-Litovskin sopimus ja katkaista aseiden ja joukkojen toimitus Suomeen nähtiin tosiuskovienkin piirissä vallankumouksellisen linjan pettämisenä. Vasemmisto oli 60-luvulla käytännössä Kekkosen ja maalaisliitto/keskustan apupuolue. Viljelijäkulakit elivät herroiksi yhdessä poromiesten kanssa ja laajensivat tilluksiaan kansan hikoillessa ahtaissa neuvostokuutioissa.


 • "Leninin päätös solmia Brest-Litovskin sopimus ja katkaista aseiden ja joukkojen toimitus Suomeen nähtiin tosiuskovienkin piirissä vallankumouksellisen linjan pettämisenä."

  Lenin vastasi tovereidensa moitteisiin ilmoittaen rikkovansa B-L-sopimuta aina kun se oli mahdollista. Saksan tappio poisti sen ongelman jo marraskuussa 1918.

  " Vasemmisto oli 60-luvulla käytännössä Kekkosen ja maalaisliitto/keskustan apupuolue."

  Ei kylläkään. Demarit ja kommunnistit kävivät loputonta keskinäistä sotaa. UKK ja ML käyttivät sitä härskisti hyväkseeen.

  " Viljelijäkulakit elivät herroiksi yhdessä poromiesten kanssa ja laajensivat tilluksiaan kansan hikoillessa ahtaissa neuvostokuutioissa."

  Hölynpölyä Maseutu oli pienviljelijävaltainen. Siihenhän ML:n voima perustui. Tilanne alkoi muuttua vasta 70-luvulla ja lopullisesti EU-aikana.

  • Paljonko oli rehupuntilla vuokra omistamassaan maatilkussa. Sähköt ja veden maksoivat syöpäläisille veronmaksajat. Ei niitä kaikkia kaivoja talkootöinä patalaiskoille pummeille rakennettu. Aune Haarlahan todisti taitavasti rehupuntin oikean tilanteen suomalaisille. Haarla iski niin syvälle rehupuntin huonoon narsistiseen häpeässä rypevään omatuntoon, että rehupuntin oli itkettävä Hella Wuolijoelle ja pyydettävä sitä sensuroimaan Aune Haarlaa.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Paljonko oli rehupuntilla vuokra omistamassaan maatilkussa. Sähköt ja veden maksoivat syöpäläisille veronmaksajat. Ei niitä kaikkia kaivoja talkootöinä patalaiskoille pummeille rakennettu. Aune Haarlahan todisti taitavasti rehupuntin oikean tilanteen suomalaisille. Haarla iski niin syvälle rehupuntin huonoon narsistiseen häpeässä rypevään omatuntoon, että rehupuntin oli itkettävä Hella Wuolijoelle ja pyydettävä sitä sensuroimaan Aune Haarlaa.

   Hölynpölyä.

   Ei omasta maasta makseta veroa. Muuta kyllä riittää.
   Sähkö on maksettava linjan rakentamisesta alkaen. Kaivo voidaan kaivaa itse,

   Aune Haarla? Never heard.

   Hella Wuolijoella ei ollut mitään jakoa maanviljelijöiden asioihin. Niitä hoiti maatalousministeri ja MTK sekä Maalaisliitto.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Hölynpölyä.

   Ei omasta maasta makseta veroa. Muuta kyllä riittää.
   Sähkö on maksettava linjan rakentamisesta alkaen. Kaivo voidaan kaivaa itse,

   Aune Haarla? Never heard.

   Hella Wuolijoella ei ollut mitään jakoa maanviljelijöiden asioihin. Niitä hoiti maatalousministeri ja MTK sekä Maalaisliitto.

   Kerro nyt omin sanoin mikä maa ostaa suomalaista viljaa leipäviljaksi. Ruisleipäähän ei juuri muut maat kuluta. Maa ei ole omaa, jos siinä tuotettua rehuviljaa ja huonolaatuista ruisleipään ja muuhun epäterveelliseen sontaan käytettyä viljaa tuetaan muiden ihmisten rahoilla. Neuvostoliittokin toi Leningradiin viljat Kanadasta ja Yhdysvalloista eikä Varsinais-Suomesta tai Pohjanmaalta. Suomalainen vilja on huonolaatuista viljaa joka ulkomailla kelpaa lähinnä rehuksi.


  • Kaksi kolmasosaa menee rehuviljaksi MT:n uutisten mukaan. Amerikkalaiset ja kiinalaiset eivät syö ruisleipää. 80 prosenttia Suomen viljasadosta on aina hömppäheinää.


Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.