Presidentti Koivisto jatkoi Kekkosen linjausta ja oli realisti Karjalan kysymyksessä

.
HS: Entinen diplomaatti väittää, että presidentti Koivisto oli Neuvostoliiton marionetti, joka esti Karjalan palauttamisen

~ https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006172783.html -

Ilkka Luoma 13.7.2019 - 12:51

Todisteeton väite presidentti Mauno Koiviston Karjalan palauttamisen estämisestä on hurja. Olemme jo huomanneet kuinka vaikeaa Venäjälle on palauttaa Japanille pari Kuriilien saarta. Se tosin luullaan, että Venäjän ensimmäisen presidentti Boris Jeltsinin aikana olisi ollut jokin "heikkouden ja myötämielen hetki" - avoin palautusikkuna luovutetun Karjalan saamiseksi jossain maantieteellisessä koossa Suomelle, se jäi vain meidän omaksi toivorikkaaksi luuloksi.

Se miten Karjala voidaan "palauttaa", onkin jo aivan eri asia. Ymmärtämäämme palautusta ei tapahdu, mutta täysin itsenäinen ei-EU-valtio - Karjalan tasavalta puskuriksi Venäjän ja EU' n väliin voisi olla meille lottovoitto, sillä Venäjä tekisi mielellään tuon uuden alueen huoltosopimuksen Suomen kanssa ja syntyisi ikään kuin "brittiläinen Hongkong", mutta itsenäisenä siten, että sen puolustuksen hoitaisi Venäjä - kriisin tullen, muutoin demilitarisoituna alueena, jopa niin, että tuohon itsenäiseen Karjalaan voisi liittyä myös Suomen takaisia Karjalan alueita - vapaaehtoisesti, jos halua riittäisi.

Koivisto tiesi edeltäjänsä Urho Kekkosen päällimmäisen ja merkittävimmän tavoitteen olleen Karjalan palautus - Viipurin itärajasta lukien - vastineeksi olisi annettu jopa Lapin alueita. Entä Petsamo, miten Kekkonen siihen suhtautui - olisihan Petsamon ollessa osa Suomea, puskurina Nato-valtio Norjaan, jota tänä päivänä Venäjä arvostaisi kovasti - yllättävääkö?

Nyt tänään voi olla mahdollisuus, että Venäjä vuokraa meille raidekäytävän ja päätesatama-alueen Petsamon Liinahamariin - tämä ei olisi tavatonta, onhan meillä jo vuokrasopimus Saimaan kanavastakin.

Tietojemme mukaan Kiina tukee tätä suomalaisten Liinahamari - Jäämerenrata suunnitelmaa, jopa rahoittaen sen, sillä tällöin se täyttäisi Pekingin pidemmän jänteen tavoitteet - pohjoisimman silkkitiensä turvallisuudesta ja toimivuudesta.

Suomen tulisi ymmärtää olomme idän ja lännen vedenjakajalla ja sen, että olemme kiinni siinä toisessa ydinasesuurvallassa!


5068

11

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mistähän itätrolli on saanut päähänsä, että Venäjä haluaisi vuokrata maa-alueitaan Suomelle?
      Kiinan koplaaminen juttuun sopii asiaan yhtä hyvin kuin moottoriöljy wokkivihannesten paistamiseen.

      Inkkarit pudonneet kanootista?

      • Anonyymi

        Näyttää jo halunneen - Saimaan kanava.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näyttää jo halunneen - Saimaan kanava.

        No voi hyvät hyssykät. Ei tuo sopimus sisällä mitään optioita. Onpa tyhmä väite.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No voi hyvät hyssykät. Ei tuo sopimus sisällä mitään optioita. Onpa tyhmä väite.

        Onko edes keskusteltu Venäjän kanssa? Ei ole - keksitty juttu.


    • Anonyymi

      Olipa asia kummin päin hyvänsä niin olisi hyvä jos totuus tulisi esille niin selkeästi ettei siinä jäisi mitään sijaa epävarmuudelle.

      • Anonyymi

        Ihanko totta! Esitetään härski väite ja tähän asti tiedettykin pitää todistaa uudestaan.
        Voi näitä ryssän trolleja...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ihanko totta! Esitetään härski väite ja tähän asti tiedettykin pitää todistaa uudestaan.
        Voi näitä ryssän trolleja...

        Hyvä pointti - voisi mennä vaikka näin: entinen diplomaatti väittää, ettei Suomi ole itsenäinen vaan edelleen osa Venäjää.

        Tähän trolli ölähtää: ” Olipa asia kummin päin hyvänsä niin olisi hyvä jos totuus tulisi esille niin selkeästi ettei siinä jäisi mitään sijaa epävarmuudelle.”


      • Anonyymi

        Tiedättekö te varmuudella mikä on totuus tässä asiassa kun trollittelette niin kovasti? Minä en ainakaan ole siitä varma, ihan vilpittömästi. 1990-luvun alkupuolella minulla ei ainakaan ollut harmainta aavistustakaan siitä että NL/Venäjä olisi ollut tuolloin halukas myymään Karjalan Suomelle. Mikäli se on totta niin asia päätettiin täysin epädemokraattisesti tavallisen kansan selän takana. Mielestäni Suomen kansalla on oikeus tietää totuus. Mitä Suomen itsenäisyyteen tulee niin YYA-kautena Neuvostoliitto päätti kulissien takana jopa mitkä puolueet osallistuivat Suomen hallitukseen joten ei Suomi ainakaan siihen aikaan ollut todella itsenäinen valtio.


    • Anonyymi

      >>Harmillisinta on ehkä kuitenkin se, että kirja sohii aihetta, joka ansaitsisi tieteelliset kriteerit täyttävän tutkimuksen. Toivottavasti tietokirjailijana tuotteliaan Seppisen teos kirittää jonkun tutkijan sellaisen tekemiseen<<

      Tohtori Jukka Seppinenkö ei sitten olekaan tutkija arvostelijan mielestä?

      Hän on aloittanut virkauransa ulkoministeriössä vuonna 1970 ja toiminut samalla vuosikymmenellä poliittisen osaston sosialististen maiden jaoston päällikkönä ja parin vuoden poissaolonsa jälkeen (toimi suurlähetystössä) ja palasi uudelleen ulkoministeriöön. Asiantuntemus perustuu siis muuhunkin kuin toisten laatimiin kirjoituksiin. Tutkijaksi hän suuntautui Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen ja tieteellinen kirjallinen tuotanto on laaja. Jostain syystä J. Seppisen Koivistoa käsitelevät kirjat lytätään kuitenkin ”epätieteellisiksi” ja asiantuntemattoman kirjoittajan tekemiksi HS: ssa. Kenellä sitten voisi olla parempaa asiantuntemusta vuoden 1990 -alun ulkopoliittisista asioista ja tapahtumista kuin niiden keskiössä toimineella entisellä ulkoministerin virkamiehellä?

      Selvästikin kyse on siitä, että presidentti Koivistosta ei saisi kirjoittaa kriittisesti joidenkin mielestä.

      • Anonyymi

        Ei muuten toiminut asioiden keskiössä, ainakaan 80 -luvun lopulla. Hän lähti tai lähetettiin ulkoministeriöstä 1984, julkiset tiedot eivät kerro miksi. Eivät kerro myöskään, mitä hän touhusi 1984...1987. 1987 hänet palkattiin Kotkan kaupungin Ruotsinsalmiprojektiin määräaikaiseksi projektisihteeriksi vuoteen 1990. Kotkalaiset olivat oikeutetusti aika käärmeissään hänen toiminnastaa, kun hän ammattitaidottomuudellaan ja koheltamisellaan aiheutti kaupungille satojen tuhansien vahingot.
        Tutkijaksi ja historioitsijaksi hän ryhtyi myöhemmin ja väitteli itsensä tohtoriksi 1997. Hänen kirjansa ovat tosiaan olleet aika kriittisiä Mauno Koivistoa kohtaan, mutta osumatarkkuus ei ole kyllä arvosteluiden mukaan täyttänyt tieteellisen työn kriteerejä.


    • Anonyymi

      Hienoon alustukseen pari erinomaista kommenttia, kehitystä - hyvä! Peräkammari saa mietittävää …

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      48
      4874
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3207
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      1355
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      180
      1176
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      858
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      63
      855
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      837
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      215
      731
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      708
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      478
      690
    Aihe