Baltia, Skandinavia ja Venäjä naapuruusalueitamme

Suomen tasavalta sijaitsee geopoliittisesti pohjoisessa Euroopassa naapureinaan Skandinavia lännessä ja Venäjän idässä. Suomenlahden eteläpuolella sijaitsee uudelleen v.1991 itsenäistynyt Viro ja varsin lähellä meitä on koko Baltia.

Suomi sijaitsee keskellä omaa ympäristöään eli nykyisessä asetelmassa meidän lähimmät naapuruusalueemme ovat siis (aakkosjärjestyksessä mainittuina) Baltia, Skandinavia ja Venäjä.

Lähtökohtaisesti meidän, Suomen, olisi jo oman sijaintimme johdosta viisasta käydä monipuolista vuorovaikustusta kaikkien naapuruusalueittemme kanssa. Käytännön todellisuus on kuitenkin muokkaantunut semmoiseen tilanteeseen, että nimen omaan Skandinavian suuntaan harjoitetaan kontaktointia erityisen aktiivisesti ja skandinaavista suuntautumista lienee objektiivista luonnehtia jopa yksipuoliseksi suuntautumiseksi. Jopa Baltian suunta on meillä jäänyt kovin kevyelle huomiolle puhumattakaan Venäjästä kanssakäymisen kumppanina.

Kontaktoimisen suuntauksia sopii mitata vaikkapa kielten opiskelulla. Meillä on jo peruskoulussa pakollinen ruotsi oppiaineena. Edes viron kieltä (latviasta ja liettuasta puhumattakaan) ei meillä juurikaan noteerata opiskelun aiheena, vaikka kysymys on läheisestä heimokielestämme. Ajatus latvian ja liettuan kielten opiskelusta taitaa olla meillä Suomessa suorastaan outo idea. Hämmästyttävän heikolla kannalla on myös venäjän opiskelu ja osaaminen itäisen naapurimaamme suuruudesta ja yleisestä tärkeydestään huolimatta. Runsasväestöinen lähimaamme on edelleen Puola ja vielä merkittävämpi Saksa.

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Et voi verrata ruosin kielen opiskelua viroon, latviaan tai venäjään. Ruotsin kieli on meidän maamme väestön oma kieli. Kyse on yleissivistyksestä.

      Monimuotoista kanssakäymistä Venäjän kanssa estää Venäjän oma käytös. Voisimme pyrkiä keskustelemaan sikäläisten järjestöjen kanssa esim. seksuaalivähemmistöjen tilanteesta tai ympäristökysymyksistä Venäjällä. Käytännössä sikäläiset kansalaisjärjestöt on luokiteltu ulkomaisiksi agenteiksi, mikä estää avoimen keskustelun.

      • Anonyymi

        Sinulla ei ole oikein hallinassa yhteiskuntatietouden perusasiat. Käy tarkistamassa lainsäädännöstä, mikä on ruotsin kielen asema Suomessa. Sen jälkeen voit vetäytyä takavasemmalle häpeämään järjettömiä möläytyksiäsi.

        Täällä on ennenkin keskusteltu siitä, miten suuren trauman olet kokenut siitä, että joku ruotsalainen on pannut vaimoasi. Ei minulla ole mitään seksuaalivähemmistöjä.

        Seuraavaksi voisit mennä pihalle potkimaan palloa. Siitä paha olo helpottaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sinulla ei ole oikein hallinassa yhteiskuntatietouden perusasiat. Käy tarkistamassa lainsäädännöstä, mikä on ruotsin kielen asema Suomessa. Sen jälkeen voit vetäytyä takavasemmalle häpeämään järjettömiä möläytyksiäsi.

        Täällä on ennenkin keskusteltu siitä, miten suuren trauman olet kokenut siitä, että joku ruotsalainen on pannut vaimoasi. Ei minulla ole mitään seksuaalivähemmistöjä.

        Seuraavaksi voisit mennä pihalle potkimaan palloa. Siitä paha olo helpottaa.

        Etkö tunne itsesi idiootiksi(mikä muuten oletkin!), kun ensin vastaat kommenttiin ja sitten poistat sen? Puhut siis aaveelle! ;-)


    • Anonyymi

      Tässä karu totuus:

      Suomen ruotsinmielinen eliitti eli svekoeliitti ajaa Ruotsin etua jopa Suomen edun sijasta! Ei Suomea turhaan sanota svekokratiaksi ja Ruotsin alusmaaksi.

      Siksi svekoeliittimme harjoittaa Venäjän vastaista politiikkaa, vaikka hyvät suhteet ainoaan naapurimaahamme ja ikuiseen suurvaltaan ovat ehdottomasti Suomen etu.

      Valta- eli svekomediamme on tietysti kytketty mukaan levittäämään Venäjän vastaista propagandaa.

      • Anonyymi

        No mitähän tuo sinun vuosikausia jatkunut jankutuksesi on paitsi propagandaa ;-).

        Ruotsinkieliset ovat syntyperäisiä suomalaisia, hyviä veronmaksajia ja yritteliäitä ihmisiä. Enemmän hyötyä noista on kuin sossussa notkuvista persuloisista.


    • Anonyymi

      Miekalla Suomen vallanneet halua orjilleen oman kielensä.. Vaalirahallakin..

      • Anonyymi

        Millähän vuosisadalla sinä elät ;-)

        Ruotsi on Suomen tärkeimpiä kauppakumppaneita. Ruotsi-kaupalla maksetaan persuloisien sossurahat..


    • Anonyymi

      Venäjää pidetään yleisesti koko Euroopassa erittäin huonona naapurimaana.

      Miten Venäjä on senkin onnistunut duunaamaan?

    • Aattelin tuota aloitustani laatiessa, että hyvä meidän olisi harjoittaa vuorovaikutusta kaikkiin ilmansuuntiin kaikkien naapureittemme kanssa. Onhan niitten "suuntautumisten" kanssa mittelystä käyty menneinä aikoina mitenkä milloinkin. Mieleen juohtuu mm. maailmansotien väliseltä aikakaudelta itsenäisytemme kahdelta ensimmäiseltä vuosikymmeneltä näkemyserot pohjoismaisen suuntaumisen ja "reunavaltiosuuntautumisen" välillä. Tuossa reunavaltiolinjauksessa oli tietenkin kyseessä hyvien suhteitten ylläpitäminen Baltian maitten ja Puolan kanssa. Asetelmaan oli vahvasti vaikuttamassa Venäjän bolshevistinen vallanpito ja traagiset tapahtumat v. 1918 täällä kotimaassamme. Suuntautumisvalintatilanne kääntyi skandinavismin hyväksi. Eräänä seurauksena oli mm. ulkoministeri Holstin syrjäytyminen, kun hän oli kannattanut monipuolista kanssakäymistä yhden johtavan suuntautumislinjan sijasta. Mielelläni myönnän ihailevani Holstin harjoittamaan ulkopolitiikkaa, jota voi pitää merkittävänä valtioviisautena. ja se malli kelpaisi mielestäni osviitaksi nykyäänkin v. 2019. Sitten silloin 30-luvun päätteeksi tuli Talvisota ja sen jälkeen kimppalaisuus Saksan, Hitlerin Saksan kanssa. Saksalaismyönteisyys oli virinnyt jo melkoiset ajat ennen Talvisotaa. Jääkärien vaikutus oli siinä varsin keskeisenä tekijänä. Sotien jälkeen v.1944 suuntautumisasetelma taas muuttui uuteen kuosiin. Onhan niitä aikoja ollut ja kokettu.

    • Kun Unkari, Tsekkoslovakia, Puola, itäisen Saksan DDR, Romania ja Bulgaria irtaantuivat CCCP-suurvallan alaisuudesta ja kun ssen jälkeen itse Neuvostoliiton osavaltiot Baltiassa, Kaukasuksella ja Keski-Aasiassa lähtivät omille teilleen ja kun vielä Valko-Venäjä ynnä Ukraina itsenäistyivät nekin, niin se oli suuri historiallinen muutos, mikä tapahtui muutamassa vuodessa. Niin ikään Tsekkoslovakia jakaantui kahtia. Samaan myllerrykseen tuli jatkona vielä Jugoslavian hajoaminen hiukan myöhemmin.

      Neuvostoliiton perillisenä sosialistisesta järjestelmästä toisenlaiseen yhteiskunnalliseen rakenteeseen siirtynyt "uusi Venäjä" on ollut vuodesta 1991 lähtien meillä itäisenä naapurinamme. Kaiken kaikkiaan lienee perustellusti todettavissa, että nykyinen Venäjä on meidän kannaltamme myönteisempi naapurimaa kuin mitä oli CCCP-valtio. Joka tapauksessa meidän vuorovaikutuksemme Venäjän kanssa on luontaisetunamme naapurin järjestyksen vaihteluista huolimatta. Olisi todella kevytmielisen ajattematonta pelkästään käännellä selkää itäisen naapurimaamme suuntaan. Asiallinen kanssakäyminen on paras suhtautumistapa.

      Suomen kannattaa huolehtia myönteisestä kontaktoinnista kaikkien naapuruusalueittemme eli Baltian, Skandinavian ja Venäjän kanssa niin kuin annoin ymmärtää jo tuossa tämän tuumailuketjun aloituksessanikin. Samalla meidän on osattava toimia monisorttisesti myös laajassa globaalissa perspektiivissä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      138
      1955
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1650
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1158
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe